Sparen of Spenden? Het was weer een dure maand, oeps!

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Dit was weer een dure maand, met opnieuw wat corona-induced spending en een nieuwe vriezer doordat mn oude opeens kapot was gegaan. Benieuwd hoeveel ik precies heb uitgegeven deze maand, hoe hoog mijn investeringen waren, en hoe ik dat allemaal kan betalen? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Ouderbijdrage: €750
Social media beheer salaris: €449
Freelance schrijfklussen: €355
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Zorgtoeslag: €107
Tweedehands verkopen: €35
Totaal: €1.996

Uitgaven

Huishouden & elektronica: €464
Onderwijs: €429
Huur: €401
Boodschappen: €174
Verzorging & gezondheid: €100
Kleding: €34
Uit eten & drinken: €30
Goede doelen: €15
Hobby’s: €14
Cadeau’s: €13
Bankkosten: €4
Totaal: €1.678

Investeringen

ABN AMRO: €17.262
Bitvavo: €500
Beta-testing van een nieuwe beleggingsapp: €50
Bux Zero: €50
Sparen: -€448
DeGiro: -€16.762
Totaal: €652

Goed om te weten: Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven + investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan wat ik in de maanden daarna weer gebruik – of niet. Dit geeft me wat extra flexibiliteit en voor mij werkt dat top!

Inkomsten

Ik was weer erg blij met mijn inkomsten deze maand! Doordat ik mezelf sinds kort een vast salaris uitkeer vanuit Skere Student, in plaats van gewoon wat er maandelijks binnenkomt, is het voor mijn gevoel een stuk “rustiger” aan de inkomstenkant van mijn persoonlijke financiën, omdat ik beter weet waar ik op kan rekenen. Fijn gevoel! Verder heb ik mezelf weer eens een schop onder mijn kont gegeven om wat te verkopen op Marktplaats en heb ik wat freelance schrijfklussen gedaan.

Lees ook: Sparen of Spenden van vorige maand

Uitgaven

Als we naar mijn uitgaven gaan kijken wordt het al een stuk interessanter. Dit was een hele dure maand, onder andere doordat mijn vriezer onverwachts was komen te overlijden. Heel vervelend, maar aangezien ik er zo veel gebruik van maak wilde ik perse een nieuwe. Die is er ondertussen gekomen, in de vorm van deze prachtige HiSense. Ik kocht hem zelf voor €448, maar ondertussen is de prijs overal €599 of meer. Best een goede deal dus denk ik, en ik ben er erg blij mee. Eerst had ik een losse vriezer en een losse koelkast, maar doordat ik nu 2-in1 heb, kan ik mijn oude tafelmodel koelkast binnenkort ook te koop zetten. Wie weet krijg ik daar ook nog wat voor!

Boodschappen

Een andere grote kostenpost deze maand waren mijn boodschappen, waar ik €174 (!) aan uitgaf. Dat is voor mijn doen echt absurd hoog, meer dan dubbel zoveel als ik normaal aan boodschappen uitgeef. Gelukkig weet ik wel waar het door komt: de coronamaatregelen. Ik deelde het in de vorige Sparen of Spenden blog ook al, maar ik heb de laatste tijd toch wel echt last van alle coronamaatregelen. Feestjes die niet doorgaan, niet kunnen afspreken met de hele vriendinnengroep tegelijkertijd, nieuwe studiegenoten die ik nog nooit in het echt heb gezien, überhaupt niks kunnen doen buiten de deur… Ik vind het best wel zwaar! 

Ik geef makkelijker geld uit

Doordat ik de hele coronasituatie best wel rot vind, ben ik wat makkelijker geworden met geld uitgeven. Dat heeft zich onder andere geuit in dubbel zoveel als normaal uitgeven aan mijn boodschappen, en semi-onnodige kleding en make-up aankopen. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk, maar aangezien er sinds kort ook wat versoepelingen zijn doorgevoerd, denk ik dat deze impuls van mij om meer geld uit te geven binnenkort ook wel weer zal verdwijnen. En tot die tijd is het absoluut niet het einde van de wereld, zelfs als ik dit uitgavenpatroon nog een half jaar aan zou houden.

Een goede buffer & spaarpercentage

Dat ik dit uitgavenpatroon zonder problemen nog een half jaar aan zou kunnen houden, komt onder andere doordat ik een goede financiële buffer heb, en ik zelfs in deze dure maand nog een spaarpercentage van 16% aan heb kunnen houden. Normaal gesproken doe je het al goed als je 10% van je inkomen opzij zet om te sparen of te beleggen, dus niks aan het handje. Natuurlijk ga ik niet voor een gemiddeld resultaat, en wil ik uiteindelijk een bovengemiddelde beleggingsportefeuille opbouwen zodat ik FIRE kan worden, maar als er af en toe periodes zijn waarin ik een stuk minder inleg bij mijn beleggingen – om wat voor reden dan ook – is dat totaal geen probleem.

Investeringen

Anyway, op naar de juicy details van deze Sparen of Spenden blog: mijn investeringen. Zoals je kan zien is er behoorlijk wat geld van broker gewisseld, ik heb namelijk de indexbeleggingen die ik aanhield bij DeGiro geliquideerd en overgemaakt naar mijn beleggingsrekening bij ABN AMRO. Ik wilde al langer weg bij DeGiro, wat je waarschijnlijk ook al wist als je mijn Sparen of Spenden blogs elke maand leest, maar ik had tot voor kort geen goed alternatief gevonden, totdat ABN AMRO Zelf Beleggen Basis op mijn pad kwam. Voor mij was er geen reden om met mijn indexbeleggingen bij DeGiro te blijven!

Bux Zero & beta-testen

Verder heb ik deze maand weer €50 overgemaakt naar Bux Zero voor de pick my porto challenge, en €50 naar een nieuwe beleggingsapp waarvan ik momenteel de beta-versie test. Als die laatste eenmaal echt gelanceerd is en ik ben tevreden, dan hoor je dat natuurlijk hier op mijn blog in een Sparen of Spenden post, of op Instagram stories. Volgens mij is de planning dat de app later dit jaar live gaat, dus hopelijk duurt het niet al te lang meer!

Lees ook: Sparen of Spenden van volgende maand

Cryptocurrency

Ten slotte heb ik deze maand mijn eerste crypto investering gedaan via Bitvavo! Vanwege de introductie actie kon ik €1.000 gratis verhandelen, dus daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Omdat ik totaal geen verstand van crypto heb, heb ik €10 in 50 verschillende coins gestopt om zo mijn eigen equalweight crypto ETF te maken. Het plan is om volgende maand de andere coins die ik nog niet in mijn portefeuille heb (maar wel beschikbaar zijn bij Bitvavo) te kopen tegen de dan geldende prijs met €10 per stuk. Mijn idee is dat ik op die manier altijd wel een paar altcoins zal hebben die het top zullen doen, zodat die de resultaten van de slecht presterende altcoins kunnen opvangen en ik een mooi gemiddeld resultaat ga behalen. Daarna is het een kwestie van DCA’en!

Hoe houd ik mijn kasboek bij?

Ik krijg best vaak vragen over hoe ik mijn kasboek bijhoudt, dus bij deze zal ik het even in het kort vertellen. Gedurende de maand houd ik mijn uitgaven en inkomsten bij in de app van mijn bank. Bijna alle transacties worden ondertussen automatisch ingedeeld in de juiste categorie, waardoor ik alleen maar even hoef te checken of het klopt. Aan het eind van de maand zet ik alles nog eens een keer op een rijtje voor mezelf in mijn kasboek tool, waardoor ik nog eens een keer bewust bezig ben met mijn geld, en een mooi visueel overzicht heb van mijn inkomsten, uitgaven en investeringen.

Hoe zagen jouw financiën er uit afgelopen maand?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

8 gedachten over “Sparen of Spenden? Het was weer een dure maand, oeps!”

 1. Met betrekking tot de beleggingen. Had je al afscheid genomen van de individuele aandelen, of heb je dat nu bij de overstap gedaan of heb je ze niet verkocht?

  Ben wel benieuwd naar het rendement, vooral op GameStop natuurlijk!

   1. Ja, dat bedoel ik. Je laatste portefeuille update is van december en ben benieuwd naar de huidige verdeling en bijbehorend rendement.

 2. Hoi Emma, je bent waarschijnlijk je hele kersverse 500 euro crypto inleg al kwijt aan de 7 procent verdere daling vandaag van Galapagos.Het zelfstandig bestaan van Galapagos hangt nu af van hun onderzoeksprogramma Toledo.Je kennis vanuit je eigen studie voor de technologie van dit bedrijf en wat je naar voren haalde omtrent de 80 euro aan intrinsieke waarde van dit aandeel zegt niet bijster veel, eigenlijk helemaal niets helaas.Het blijft een vallend mes dit aandeel en ze zijn ook uit de AEX gehaald zelfs een paar maanden geleden, ook dat is een donkere wolk.
  Dure lessen Emma, moet crypto nu werkelijk de volgende dure les worden? Ik hoop het niet voor je.Je komt over als een educatief enthousiaste jonge meid op jouw hele leuke webste,ik sla echter een kruisje voor jouw leeftijdsgenoten die je inlegavonturen uit de beleggerswereld hier meelezen en je als een soort van voorbeeld gaan zien om te starten met beleggen/investeren.

  1. Hoi Marsman,
   Fijn dat je een kruisje slaat voor andere beleggers, maar je weet niet hoe mijn portefeuille er nu uit ziet. Beetje een onnodig negatieve reactie dit dus. Jammer!

 3. Hoi Emma, het is meer een realistische reactie dan een negatieve reactie op grond van je vorige vermeldingen van je portefeuille en je nieuwe positie in crypto.Als jij alleen je verhuizing naar het peperdure ABN AMRO vermeldt maar niet de mutaties in blijkbaar jouw herziende portefeuille kan ik daar toch weinig aan doen dat mijn vorige reactie zogenaamd negatief is of wel?Overigens bestaat het leven niet alleen uit complimenten maar ook uit kritiek al of niet gefundeerd.Ik merk bij andere reageerders op andere artikelen dat je eerlijk gezegd niet zo goed tegen opbouwende kritiek kan, probeer dat svp wel te zijn nu we het toch over jammer gaan hebben.😉

  1. Tja, ik vind zeggen dat je een kruisje slaat voor andere beleggers niet echt opbouwende kritiek, dus dan verschillen we daarover van mening. Bovendien is dit mijn website, en als mensen mijn website niet leuk vinden, dan kunnen ze gewoon op het rode kruisje links- of rechtsboven drukken, of naar een andere website gaan. Bovendien is ABN AMRO helemaal niet peperduur, dan moet je je gewoon nog even verdiepen in hun kostenstructuur. Als je mijn blog daarover had gelezen, dan wist je precies hoe mijn indexportefeuille er uit had gezien bij ABN AMRO, én dat ik daar goedkoper uit ben dan met VWRL bij DeGiro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken