Sparen of Spenden? Ik ga mijn persoonlijke financiën niet meer met iedereen delen!

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik normaal gesproken heel open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Maar, vanaf deze maand gaat dat veranderen en ga ik het anders aanpakken. Hoe, wat, waarom en wat ik dan nog wél ga delen vertel ik je in deze blog!

Waarom stop ik met de Sparen of Spenden blogs?

Heel eerlijk gezegd ben ik gewoon een beetje klaar met alle negativiteit omtrent mijn persoonlijke financiën. Ik ben Skere Student alweer ruim 1,5 jaar geleden begonnen om praten over je persoonlijke financiën (en dus ook over je studieschuld, over beleggen, besparen, budgetteren, etc) gewoner te maken onder studenten. Een van de manieren waarmee ik dat (deels) hoopte te bereiken was door maandelijks mijn eigen inkomsten, uitgaven en investeringen te delen. Helaas hielp het niet echt. Er werd wel gepraat over mijn financiën, maar niet op een taboe-doorbrekende manier – eerder het tegenovergestelde! 

Mijn geldzaken delen leek het tegenovergestelde effect te hebben

Ik en mijn keuzes werden bekritiseerd, en iedereen die die opmerkingen leest of hoort denkt daarna natuurlijk nog eens extra na voordat diegene zelf ook iets deelt over zijn of haar persoonlijke financiën. Daardoor had het delen van mijn persoonlijke financiën eigenlijk een beetje het tegenovergestelde effect van wat ik wilde bereiken, heel jammer. Daarnaast vreet keer op keer op keer negatieve opmerkingen krijgen natuurlijk ook energie. Ik geloof nog steeds in de kracht van open zijn over je persoonlijke financiën en dat het kan helpen om het taboe op praten over geld te doorbreken, maar ik ga de komende tijd die taak even niet meer op me nemen – ik heb er gewoon even geen zin in om die last te dragen!

Hoe gaan de maandupdates er vanaf nu uitzien?

Vanaf nu gaan deze blogs er wat anders uitzien. Mijn inkomsten, uitgaven en investeringen ga ik niet meer publiekelijk delen elke maand. In plaats daarvan ga ik bepaalde interessante inkomsten, uitgaven of investeringen uitlichten. Vorige week heb ik bijvoorbeeld een behoorlijk bedrag uitgegeven aan persoonlijke verzorging & gezondheid en ik kan me voorstellen dat ik daar in de eerstvolgende ‘Sparen of Spenden’ wel iets over zou willen delen. De blogs gaan iets meer gericht zijn op mij en mijn persoonlijke relatie met geld, en niet op hoeveel geld er nou precies in mijn leven omgaat. Ik denk dus dat het (ondanks dat de meeste getallen weg zijn) nog steeds erg interessant is om te lezen. 

Sparen of Spenden 2.0

Alright, genoeg gepraat over alle veranderingen in deze rubriek. Tijd voor de Sparen of Spenden blog 2.0 van augustus. Ja, augustus! Ik loop mega achter omdat ik al een tijdje hier over na zat te denken en dus maar niks postte haha.

Leukste uitgave van de maand

De leukste uitgave van augustus werd op de eerste dag van de maand al van mijn rekening afgeschreven en was – hoe gek het misschien ook klinkt – mijn huur! Afgelopen zomer ben ik namelijk verhuisd naar een studio in Utrecht. Ik ben echt mega mega blij met mijn nieuwe plekje en hij is voor Utrechtse begrippen ook nog eens heel betaalbaar. Deze maand werd voor het eerst het volledige bedrag op het normale moment afgeschreven, dus ik vond dit wel een hele mooie eerste en leukste uitgave van de maand om uit te lichten.

Stomste uitgave van de maand

Ik denk dat mijn antwoord hierop elke maand hetzelfde zal zijn: mijn bankkosten! Ondanks dat ik nog student ben is mijn privérekening bij de Rabobank helaas niet meer gratis, dus betaal ik maandelijks €3,35. Best zonde eigenlijk nu ik er zo over nadenk… Misschien moet ik deze rekening toch maar opzeggen en mijn ABN AMRO studentenrekening instellen als ‘hoofd’ privérekening (nu gebruik ik die rekening alleen om het geld voor mijn beleggingen bij ABN naar toe over te maken), die is namelijk nog wel gratis zo lang ik ingeschreven sta als student. Even iets voor mezelf om over na te denken dus!

Meevaller van de maand

De meevaller van deze maand was niet echt een meevaller, maar eigenlijk meer een foutje dat in mijn voordeel heeft uitgepakt. Ik geef vaak experiences als cadeau, dat vind ik leuker (en is stiekem ook makkelijker) dan iets tastbaars kopen – vooral als diegene een nogal specifieke smaak heeft of al (bijna) alles heeft wat zijn hartje begeert. In dit geval had mijn vader nog een uitje van mij tegoed. Ik had via zo’n online systeem een rondleiding geboekt, maar later bleken we op die dag niet te kunnen. Ik annuleerde mijn bestelling en boekte dezelfde rondleiding voor een dag later. Een paar dagen na ons uitje realiseerde ik me dat ik het geld van die eerste boeking nog niet terug had gekregen, dus mailde ik een paar keer over en weer met de klantenservice. Uiteindelijk kwam het helemaal goed, maar – je voelt de bui vast al hangen – werden de kosten voor de tweede rondleiding ook teruggestort. 

Tegenvaller van de maand

Deze maand had ik gelukkig niet echt een tegenvaller op geld gebied, maar op zich denk ik dat deze uitgave wel een soort van in deze categorie past. Jaren geleden heb ik eens bijna stilgestaan op de snelweg doordat ik niet op tijd getankt had. Niet uit skeerheid (dat had ook gekund haha), maar gewoon omdat ik er niet op had gelet. Sindsdien is dat dus altijd het eerste wat ik check als ik in een auto stap. Deze maand was ik een paar dagen bij mijn ouders en op een gegeven moment moest ik de auto lenen om ergens iets op te halen. Je raadt het misschien al, de benzine was zo goed als op. Tanken dus! Dat is best duur, maar aangezien mijn moeder de auto (deels?) zakelijk rijdt kunnen de benzinekosten gedeclareerd worden. Alleen ben ik het bonnetje na het tanken kwijtgeraakt, waardoor ik deze kosten niet kon declareren en ze voor mijn eigen rekening waren. Beetje zonde natuurlijk!

Skeerste moment van de maand

Augustus was eigenlijk niet echt heel skeer – al zou je mijn meevaller van de maand ook het skeerste moment van de maand kunnen noemen. Misschien had ik de klantenservice toch nog een keer moeten mailen om hun fout te melden? Hmm… 

Meest boujee moment van de maand

Mijn meest boujee moment van de maand was eigenlijk niet eens zo duur, maar het voelt wel heel luxueus: een parfum abonnement van Parfumado! Ik houd echt van parfum – en geuren in het algemeen – maar ik heb mezelf al in geen jaren een parfum cadeau gedaan. Ik heb namelijk nog meer dan genoeg en ‘die moet ik eerst maar eens opmaken’ was mijn redenatie. Tot nu! Want even eerlijk, als ik mezelf super blij kan maken door elke maand een nieuw niche parfum uit te proberen voor maar €14,99, dan is dat voor mij eigenlijk gewoon het geld hartstikke waard! Afgelopen maand koos ik op aanraden van VeraCamilla het parfum Sand Service van CRA-YON en die is mega goed bevallen. Voor volgende maand staat Green Cedar van Abel op het programma. Ik ben heel benieuwd! Ook Parfumado uitproberen? Gebruik dan de code yww8vnxwK bij het afrekenen, dan betaal je voor je eerste sample maar €7,49.

Dat was de eerste Sparen of Spenden 2.0! Ik hoop dat deze indeling nog steeds interessant is om te lezen – ik denk het wel, maar… I could be wrong? Laat het weten in een reactie! Wellicht dat ik in de toekomst wel weer mijn maandelijkse inkomsten, uitgaven en investeringen ga delen, maar only time will tell. Gewoon Skere Student blijven volgen en dan zie je het vanzelf voorbij komen 😉

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel enorm mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Emma Mouthaan

Emma Mouthaan

Hoi! Ik run Skere Student en ik geef mijn geld alleen uit aan dingen die ik écht belangrijk vind. Sowieso is geld veel te belangrijk om er niet over te praten, dat taboe op praten over geld vind ik echt onzin! Denk jij daar net zo over, of is jouw mening juist helemaal anders? Laat het weten in een reactie!

4 reacties op “Sparen of Spenden? Ik ga mijn persoonlijke financiën niet meer met iedereen delen!”

 1. hoi Emma, triest dat je vervelende opmerkingen krijgt over je in en uitgaven en daarom heb je gelijk dat je daar mee stopt.
  maar je nieuwe items komen ook leuk over , ben dus benieuwd naar de volgende keer.
  groetjes Nicol.

   1. Hoi Emma,
    Wat jammer dat je je persoonlijke financiën niet meer gaat delen. Ik vond het altijd erg interessant! Maar zoals je het nu doet is ook erg leuk en ik blijf je zeker volgen. Ik kan me goed voorstellen dat je ermee bent gestopt, er worden zoveel nare berichten gestuurd via social media, het lijkt wel met de dag erger te worden… Blijf zo doorgaan, ik ben een fan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *