Mijn beleggingsportefeuille is nu al meer dan €20k waard!

Op dit moment is mijn beleggingsportefeuille als 25-jarige fulltime, uitwonende student ruim €20.000 waard. Wauw! In deze blog ga ik je precies vertellen welke posities ik allemaal heb, wat mijn rendement is, hoeveel ik maandelijks inleg en bij welke brokers ik allemaal een account heb. Veel leesplezier!

Deel deze blog:

Ondanks dat ik maandelijks mijn inkomsten, uitgaven en investeringen deel in de rubriek ‘Sparen of Spenden?’, doe ik dat niet met mijn beleggingen. In plaats daarvan deel ik mijn beleggingsportefeuille eens in de 3 maanden op mijn blog en post ik tussendoor regelmatig updates op Instagram Stories. In deze blog ga ik je precies vertellen welke posities ik allemaal heb, hoeveel geld ik beleg en bij welke brokers ik allemaal een account heb. Veel leesplezier!

De huidige waarde van mijn beleggingen

Op dit moment is mijn beleggingsportefeuille ruim €20.000 waard. Wauw! 3 maanden geleden was mijn beleggingsportefeuille nog maar ~€16.500 waard. Deels komt dat verschil door mijn eigen inleg en deels doordat de markt weer is aangetrokken na de corona crash. Toch zijn nog niet al mijn beleggingen weer op het niveau van voor de crash.

De brokers die ik gebruik

Momenteel gebruik ik de brokers DeGiro, Peaks, Semmie en Robeco. Ik heb ook nog een account bij een aantal andere brokers zoals o.a. Binck en BuxZero, maar die gebruik ik niet actief op dit moment. Vandaar dat je ze niet in dit overzicht zal zien!

Lees ook: Beleggingsportefeuille update lente 2020

Zo ziet mijn beleggingsportefeuille er op dit moment uit

Dan op naar de cijfertjes van mijn beleggingsportefeuille. Hoe is die €20k+ verdeeld over mijn 4 brokers? Wat is op dit moment mijn rendement bij mijn brokers? Welke posities heb ik? En hoe regel ik mijn inleg?

DeGiro

Beleggingsportefeuille waarde: €19.252,80
Rendement: €257,18
Huidige posities: €11.743,20 in Galapagos (GAK €185,07) en €7.397,72 in Vanguard FTSE AW (GAK €79,38)
Inleg: Handmatig, gemiddeld €950 per maand in 2020 (gemiddelde is exclusief €2.000 die ik tijdens de corona crash extra heb ingelegd)

Peaks

Beleggingsportefeuille waarde: €758,64
Rendement: €25,16
Huidige posities: €151,98 in iShares MSCI Europe SRI UCITS, €76,53 in iShares Sustainable MSCI Em Mkt, €368,36 in UBS ETF-MSCI USA Socially Responsible, €79,28 in UBS ETF-MSCI Pac Socially Responsible, €51,31 in iShares Euro Government Bond UCITS en €22,09 in Xtrackers II ESG EUR Corp Bond UCITS
Inleg: Automatisch, gemiddeld €3 per week

Robeco

Beleggingsportefeuille waarde: €270,84
Rendement: €15,84
Huidige posities: €270,84 in Robeco ONE Duurzaam
Inleg: Handmatig, €10 per maand. Het kan ook automatisch maar dan moet je €25 of meer inleggen.

Semmie

Beleggingsportefeuille waarde: €490,66
Rendement: €10,65
Huidige posities: €123,56 in UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible, €48,62 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific, €160,03 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Wereld, €24,12 in ACTIAM Verantwoord Index Vastgoed Europa, €48,03 in iShares EUR Corp Bond 0-3yr ESG UCITS, €50,21 in UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible en €33,77 in Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond
Inleg: Automatisch, €10 per maand

Beleggingsportefeuille waarde alle vier samen: €20.772,94
Totaal rendement: €308,83

DeGiro

Zoals jullie kunnen zien heb ik een vrij groot deel van mijn vermogen bij DeGiro in het biotechnologiebedrijf Galapagos zitten. Ik studeer op dit moment molecular nutrition & toxicology in Wageningen en heb me van daaruit goed kunnen verdiepen in hun R&D. Naar mijn inzien is die namelijk zeer veelbelovend, maar de koers van Galapagos blijft momenteel een beetje achter. Voor de corona crash was de koers namelijk €250, en nu schommelt ie tussen de €180 en €200. Even afwachten dus!

Tip: Download gratis mijn ebook ‘Iedereen kan beleggen: In 5 stappen naar succes op de beurs’

Semmie, Peaks en Robeco

Ik ben zeer tevreden met de rendementen die ik heb gemaakt bij Semmie, Peaks en Robeco. Deels komt dat doordat ik op een goed moment tijdens de corona crash wat extra geld heb ingelegd, maar deels komt het ook gewoon door de brokers zelf, die hebben het erg goed gedaan de afgelopen paar maanden, al biedt dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst. 

Plannen voor de toekomst

De komende maanden wil ik doorgaan met het inleggen van ~€3 per week bij Peaks, €10 per maand bij Semmie, €10 per maand bij Robeco en zo’n €950 per maand bij DeGiro. Ook wil ik me meer gaan verdiepen in de kosten van verschillende brokers zodat ik dat kan toevoegen aan de informatie in mijn ebook. Daarnaast wil ik mijn accounts bij o.a. Binck en BuxZero nieuw leven inblazen en een aantal nieuwe brokers uitproberen!

Welke broker zou ik volgens jou écht moeten testen?

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

35 gedachten over “Mijn beleggingsportefeuille is nu al meer dan €20k waard!”

 1. Als ik het goed begrijp wat jij doet is (nog altijd) maximaal lenen van de DUO en deze lening beleggen bij de verschillende partijen. Het lijkt dan dat je nog maar 50K in de min staat, maar in feite loopt je studieschuld bijna evenredig op. Ik vind het WAANZIN wat je doet. En je hebt nu via Eva Jinek ook nog een extra platform gekregen om je verhaal te doen.
  Als het niet klopt hoor/lees ik het ook graag.

  1. Hoi Saskia,

   Wat je zegt klopt niet. Wat ik WAANZIN vind is dat je deze reactie achter laat, zonder überhaupt te checken of wat je beweert klopt. En dat je wellicht niet weet waar je het over hebt geef je in je laatste zin ook nog zelf aan?!

   Zoals in het artikel op EvaJinek.nl ook staat: Ik leen al een tijdje niet meer bij DUO. Mijn beleggingsportefeuille heb ik opgebouwd uit andere inkomsten bronnen. Als je even verder had gelezen op bijvoorbeeld de “Over mij” pagina dan had je dat geweten ?

  2. Rond 50% van de portefeuille bestond uit Galapagos. Dat is erg veel om op één aandeel te zetten en ik hoop dat je lezers zo’n zeer risicovolle strategie niet van je overnemen.

   1. Hoi Erik,

    Ik raad mensen nergens aan om mijn portefeuille over te nemen, dat is ook één van de redenen dat ik er maar af en toe een update over plaats.

 2. porterenee.nl/kasboekje-waar-doet-ze-het-van/studieschuld-aflossen-door-te-beleggen/

  Ik heb dit artikel gelezen, gepubliceerd op 28-7-2020, waarin bij inkomsten nog altijd staat een DUO lening van €1137. Hieruit heb ik geconcludeerd dat je nog altijd leent. Je kunt me dus niet beschuldigen van het niet checken van mijn bewering.

  Blijkbaar toch een voorbarige conclusie van mij, en is de situatie nu anders.
  In het artikel op porterenee staat dat je met €12000 spaargeld bent gaan beleggen. Maar had je dat spaargeld ook gehad als je niet geleend had bij de DUO?
  Dit kan ik vinden op je site over beleggen met geleend geld: “Of ik het zelf wel of niet doe zal ik even in het midden laten ? Wel ben ik het écht niet eens met het gezegde “beleggen doe je niet met geleend geld”. ”

  Laten we het er op houden dat we het over die laatste stelling niet met elkaar eens zijn.
  Los dat we het niet eens zijn met elkaar, hoop ik dat het je goed gaat en dat deze immense schuld niet een te grote rol in je leven gaat krijgen.

  1. Hoi Saskia,

   Dat interview is inderdaad kortgeleden pas gepubliceerd, maar het is al in februari af genomen. Als je bijvoorbeeld deze blog had gelezen, had je ook kunnen zien hoe ik aan dat spaargeld ben gekomen.

   De quote “Of ik het zelf doe of niet” komt ook uit een oud artikel. Nogmaals: Op dit moment beleg ik niet met geleend geld, zoals je ook kan zien in mijn rubriek ‘Sparen of Spenden?’

 3. Mij valt op dat je van niemand advies aanneemt en je snel aangevallen voelt. Op porterenee werd je gewezen op het belang van spreiden van je aandelen. Hopelijk doet de huidige crash van Galapagos je inzien dat je soms misschien toch beter iets meer van anderen kan aannemen…

  Daarnaast is het naar mijn mening maatschappelijk niet verantwoord om met zo’n grote schuld wél veel leuke dingen te doen en alles te beleggen. Als er steeds meer studenten op deze manier met hun lening omgaan ben ik, en ik verwacht velen met mij, van mening dat de rente op de lening omhoog moet óf dat er minder geleend kan worden. Dat zou zonde zijn voor de studenten die hun lening wél volledig gebruiken voor de financiering van hun studie, omdat hun ouders niks bij kunnen dragen.

  1. Hoi Henk,

   Waar maak je uit op dat ik me snel aangevallen voel? Ik heb namelijk niet eens gereageerd op alle bizarre reacties die ik heb gekregen op het artikel van de website Porterenee.

   Met betrekking tot je opmerking over leuke dingen doen en wel een studieschuld hebben, lees je dan even in. Mijn uitgaven zijn veel lager dan die van een gemiddelde student uit 2017 (waar dus ook nog drie jaar inflatie overheen moet).

   Ik ga er vanuit dat je zelf ook een huis met hypotheek hebt. Zou jij dan ook geen leuke dingen meer mogen doen totdat dat huis is afbetaald? Ik neem aan van niet. Waarom denk je dan wel zo over studenten met een studieschuld?

   Als je trouwens deze blog had gelezen, had je geweten waar ik mijn studieschuld aan heb uitgegeven. Spoiler alert: Mijn studie ?

   1. Ik denk dat Henk doelt op het feit dat wij als belastingbetaler betalen voor studieschuld 😉 De enige die Henk zn hypotheek betaald is Henk en niemand anders.

    Ik ben er ook geen voorstander van, maar iedereen moet het voor zich weten. Meer dan de helft van je geld in 1 bedrijf beleggen is inderdaad niet erg slim. Op zich ook ieder zn eigen keuze, maar van iemand die beweert “mensen te leren over beleggen” zou ik toch wel wat meer verwachten.

    Enfin, ik hoop voor je dat het op de lange termijn wel weer goed komt. Het zou mooi zijn als je deze fouten ook zou kunnen delen om anderen te behoeden. Dat zorgt niet voor een slechte naam van je “merk” skerestudent maar toont transparantie 🙂

    Succes met je verdere beleggingen en ik hoop dat je je verder kan ontwikkelen en het in de toekomst goed zal komen.

    1. Hoi Tim,

     Dat belastingbetalers betalen voor een studieschuld is helaas een veelvoorkomende misvatting. Dat is niet zo. De Nederlandse staat kan namelijk geld lenen van beleggers door middel van staatsobligaties. De rente op 5-jarige staatsobligaties is daarom ook gekoppeld aan de rente die wordt gerekend over je studieschuld. Op dit moment is de rente op Nederlandse 5-jarige staatsobligaties echter negatief (wat betekent dat ze meer geld kunnen lenen dan ze uiteindelijk terug hoeven te betalen), terwijl die op een studieschuld niet onder de 0% kan komen. Er wordt door de staat op dit moment dus juist verdiend aan studenten door middel van dit systeem en niet andersom. Zie ook dit artikel bijvoorbeeld.

     Daarnaast is de mogelijkheid om geld te kunnen lenen ook een sociale voorziening. Zo zijn er ook mensen die het sociale vangnet van bijvoorbeeld de bijstand of een werkeloosheidsuitkering onzin vinden omdat zij als belastingbetaler daar ook voor betalen maar er geen gebruik van maken. Echter zit onze overheid hier in Nederland nu eenmaal vrij solidair in elkaar. Mochten mensen alleen willen betalen voor dingen waar zij zelf profijt van hebben, dan krijgen we wellicht Amerika-praktijken met grote (inkomens-)ongelijkheid en alle problemen van dien.

     Ik ben totaal niet bang dat ik mijn “merk” Skere Student zoals jij dat zegt beschadigd. Ik verkondig nergens dat ik de ultieme belegger ben of dat mensen mijn voorbeeld zouden moeten volgen (eerder het tegenovergestelde). Als je mijn gratis ebook over beleggen had gelezen, had je bijvoorbeeld geweten dat ik voornamelijk indexbeleggen en beheerd aanprijs aan beginners. Dat ik daarnaast mijn persoonlijke beleggingsportefeuilles deel omdat mensen daar nu eenmaal nieuwsgierig naar zijn, heeft daar niet zo veel mee te maken

     1. Hoi Emma,

      Het enige wat ik wil zeggen is dat het misschien goed zou zijn om deze “foute” belegging achteraf te bespreken op je blog of Instagram. Je hebt je zelf blijkbaar niet gehouden aan hetgeen wat je in je e-book verkondigd en dat is JUIST relevant en heeft dus veel met elkaar te maken.

      Roepen hoe je moet indexbeleggen is één, maar het vervolgens ook succesvol doen is twee. Dat heb je nu zelf kunnen ervaren, maar ik denk dat een zéér groot deel van de beginnen de beleggers daar ook moeite mee heeft. Dit is dus een hele mooie casus in mijn ogen 🙂

     2. Hoi Tim,

      Ik prijs indexbeleggen aan voor beginners, zelf ben ik geen beginner meer en kan + durf ik ook meer risico te nemen. Het is dus niet dat “ik mezelf niet heb gehouden aan wat ik in mijn e-book verkondig”, dat is een bewuste keuze geweest. Ik heb het ook gewoon over de dalende koers van Galapagos gehad op Instagram toen het nieuws naar buiten kwam 😉

  2. Sorry Henk maar dat slaat nergens op. Doordat de studiefinanciering is gestopt moeten mijn kinderen wel lenen, ik kan dat niet betalen. Wat een rare reactie om te zeggen dat de rente omhoog moet of de lening minder hoog. Het is inderdaad vervelend als er misbruik wordt gemaakt van de lening, maar ja wat is misbruik als je alles terugbetaald. Ik vind het erger dat studenten (ook diverse waarvan ik het weet) net deden alsof ze uitwonend waren en dan meer stufie ‘kregen’, zelfs sommigen met ouders met geld, dat is pas misbruik.

 4. Al deze zure pruimen in de reacties. Doe je ding Emma let niet op deze mensen die niets beters te doen hebben dan te haten.

 5. Goed dat je belegt, dat doen weinig jongeren. Ik zelf heb ook Galapagos aandelen, echter is dit maar zeer klein gedeelte van mijn portfolio. Mijn grootste aandeel is die van Mastercard (bijna 10% van mijn portfolio).
  Mastercard heeft een zeer lang en goede trackrecord.
  De koers van Galapagos was al te hoog, deze is nu weer normaal waar zou moeten zijn.
  Geef de hoop niet op met Galapagos, deze zal weer gaan stijgen.

  Echter wel 1 tip, investeer niet teveel van je vermogen in 1 bedrijf. Ik zelf doe dit voor maximaal 10%. Elke bedrijf kan failliet gaan en het is dan heel zuur als je 50% van je vermogen verliest.

  1. Hoi Danny,

   Dank voor de tip. Het is inderdaad zuur, maar vanuit mijn studie heb ik mij goed kunnen verdiepen in het onderzoek waar Galapagos mee bezig is en daarom sta ik ook nog steeds 100% achter het aandeel!

 6. Saskia,Erik,Henk,Tim kunnen jullie samen een crowdfunding voor Emma opzetten (en alle 4 financieel ook fors aan bijdragen) om haar van die 70 mille studieschuld te verlossen?Ik wil jullie wel heel strak daarin begeleiden.op 1,5 km afstand……

 7. Hoi Emma,
  Komt er binnenkort nog een nieuwe update over je beleggingen? Ik ben benieuwd of je je strategie intussen wel hebt aangepast en of je nog steeds Galapos inkoopt nu de koers zo laag staat?
  Groet,

  1. Jazeker! Er komt er heel binnenkort eentje, ik ben er alleen nog niet aan toegekomen. Maar mijn portefeuille deel en bespreek ik regelmatig op Instagram stories en in de Skere Student Discord als je voor die tijd al een update wil! Ik kan je ook alvast verklappen dat mijn strategie mbt Galapagos ongewijzigd is 🙂

 8. Leuk om te lezen hoe je het doet ! Of het verstandig is, blijkt vaak achteraf. VWRL is een verstandige keuze volgens mij, daar dek je zeker een bepaald risico mee af op de lange termijn
  Galapagos heb ik in de dip gekocht, klein deel van m’n portfolio. Misshien een idee om portfolio’s van lezers van Skere Student te gaan behandelen ?

 9. Hi Emma,

  Mag ik vragen op basis van welke componenten Galapogos zo’n grote potentie heeft? De standaard metrieken als omzet, winst en groei laten zien dat het zwaar overgewaardeerd is, zelfs met huidige koers.

  En op een forum voor beleggers kwam het volgende tegen wat de waarde van hun producten in twijfel trekt:
  “Met rinvoq is er simpelweg een beter alternatief voor filgotinib op de markt (natuurlijk vindt Galapagos van niet). De taart waar op gemikt wordt (humira, best verkopende medicijn ter wereld in $) is wel groot, maar het lijkt er niet op dat daar een groot gedeelte afgesnoept wordt. Als het middel niet toegelaten wordt op de belangrijkste markt, de VS, dan is de potentie voor het grootste gedeelte weg.

  Dus de vraag is wat de pipeline dan nog waard is, terwijl er momenteel wel nog cashburn is.”

  Maar misschien weet jij meer en kan je mij wat wijzer maken…

  1. Hoi Jones,

   Ze hebben meer dan €80 per aandeel als cash in kas! De pipeline ziet er, voor zo ver ik dat kan beoordelen, erg goed uit. Door de grote hoeveelheid cash die ze hebben, kunnen ze dus ook echt onderzoek gaan doen en die pipeline verder uitwerken 🙂

   1. Nou, het hebben van geld is vereist. Maar je moet een duidelijk plan voor rendement hebben om daar waarde aan te kunnen koppelen. Want lange termijn onderzoek levert vaker niets op dan grote winsten. Ik heb vanmiddag iets meer onderzoek gedaan maar de meeste waarderingen met koersdoelen van 105 tot 130 worden gedaan op basis van de pipeline, waarbij de dichtsbijzijnde product niet eens gelanceerd gaat worden in de US. De meeste andere producten in de pipeline zijn minimaal 2 jaar tot 5 jaar verwijderd, waarbij geen garantie is op resultaat.

    Van buitenaf lijkt Galapogos voor een technisch/medisch bedrijf heel erg goed in het communiceren van potentie en toekomst. Welhaast te gelikt, voor mij een redelijke red flag. Ook een CEO die roept dat Galapagos aandelen een veilige haven is doen bij mij alarmbellen rinkelen.

    Ik hoop werkelijk waar dat ik ongelijk heb en jij je geld terug verdient, maar de signalen zijn niet al te positief…

    1. Ik heb me er ook eens verder in verdiept, en deel je bevindingen. Biotechnisch gezien is het ook al geen hoogvlieger. De communicatie naar de buiten wereld is goed op orde. Het interview in het FD van, van de Stolpe was veelzeggend. Komende 5 tot 10 jaar verwacht ik er weinig van. Wellicht daarna. Er gaan zeer waarschijnlijk 1300 mensen ontslagen worden. Dan zullen we een beeld krijgen van de echte ‘waarde’ van Galapagos.

 10. Hoi Emma,
  Allereerst een compliment over je blog en website, je ontwikkeld mooi door met alles wat hier te lezen valt!
  Vraagje: wanneer komt er weer een portefeuille update?

  Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken