Sparen of Spenden? Zo zagen mijn financiën er afgelopen maand uit

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Deze maand sloot ik twee beheerd beleggen rekeningen. Met pijn in het hart, dat wel!. Benieuwd hoeveel ik precies heb geïnvesteerd deze maand, hoe hoog mijn uitgaven waren, en hoe ik dat allemaal kan bekostigen? Lees dan snel verder!

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Deze maand sloot ik twee beheerd beleggen rekeningen. Met pijn in het hart, dat wel!. Benieuwd hoeveel ik precies heb geïnvesteerd deze maand, hoe hoog mijn uitgaven waren, en hoe ik dat allemaal kan bekostigen? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Ouderbijdrage: €750
Social media beheer salaris: €728
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Zorgtoeslag: €107
Tweedehands verkopen: €3
Totaal: €1.888

Uitgaven

Onderwijs: €429
Huur: €401
Hobby’s: €79
Uit eten & drinken: €54
Boodschappen: €54
Vervoer: €27
Verzorging & gezondheid: €19
Huishouden & elektronica: €18
Skere Student: €15
Kleding: €15
Goede doelen: €3
Bankkosten: €3
Totaal: €1.117

Investeringen

DeGiro: €2.492
ABN AMRO: €200
Semmie: €50
BuxZero: €50
Robeco: -€389
Peaks: -€1413
Totaal: €990

Goed om te weten

Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven en investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan. Daarnaast heb ik mijn zorgverzekering in december 2020 vooruit betaald voor dit jaar, en wordt mijn collegegeld in vier termijnen afgeschreven. Vandaar dat je deze laatste twee kostenposten niet in elke Sparen of Spenden terug zal zien!

Lees ook: Sparen of Spenden van vorige maand

Inkomsten

Mijn inkomsten waren eigenlijk niet zo spannend deze maand. Wel heb ik iets (heel) kleins verkocht via Marktplaats. Ik had namelijk weer wat spullen online gezet het laatste weekend van februari, omdat ik deze maand weer een #2ehandschallenge wil gaan doen! Dat deed ik voor het laatst in augustus en dat beviel erg goed. Deze keer ga ik het ietsje anders aanpakken, maar het idee blijft hetzelfde: zo veel mogelijk oude spullen verkopen voor de best mogelijke prijs!

Uitgaven

Het eerste wat mij persoonlijk opviel aan mijn uitgaven deze maand, was het feit dat een van de twee goede doelen die ik steun de gift niet heeft afgeschreven! Dat zal vast komen door de korte maand, dus ik denk dat dat volgende maand dubbel zal worden afgeschreven. Verder ben ik eigenlijk weer super tevreden over mijn uitgaven! Zelfs in een relatief “dure” maand zoals deze, waarin mijn collegegeld wordt afgeschreven, blijf ik onder de €1.140, wat mijn gemiddelde maandelijkse uitgaven waren in 2020.

Zakelijke uitgaven

Het enige waar ik echt beter op moet gaan letten van mezelf, is het doen van zakelijke uitgaven met mijn privé rekening. Dat gebeurt nog regelmatig en is gewoon niet handig en niet nodig, omdat ik speciaal daarvoor een aparte zakelijke rekening heb geopend bij Knab. Puntje voor mezelf om daar nog beter op te letten dus!

Investeringen

Ik kondigde het in de vorige Sparen of Spenden al aan, maar deze maand is het echt zo ver en heb ik mijn Peaks rekening gesloten. Met pijn in het hart, dat wel. Peaks was, na Kendu, mijn eerste ontmoeting met beleggen en ik heb er super veel van geleerd. Helaas gaan ze de prijzen verhogen, terwijl Peaks al relatief erg duur was. Die prijsverhoging heeft me er uiteindelijk toe aangezet om mijn Peaks account op te zeggen, maar het feit dat beheerd beleggen eigenlijk niet meer heel nuttig is voor mij nu ik zelf zo veel ervaring heb opgedaan  speelde ook mee in mijn beslissing. Qua app, layout, gebruiksvriendelijkheid etc vind ik Peaks nog steeds top, de kosten zijn alleen minder. 

Een nieuwe fase in mijn beleggings avontuur

Doordat beheerd beleggen voor mij nog maar weinig toevoegt, heb ik mijn Robeco account ook maar opgezegd, want die gebruikte ik toch al niet meer. Het enige beheerd beleggen account dat ik momenteel nog heb en actief gebruik is Semmie. Daar ben ik nog steeds erg positief over en hun kosten vallen ook heel erg mee, maar zoals ik hierboven ook al zei, mijn beleggingen laten beheren voegt nog maar weinig toe voor mij persoonlijk. Voor nu houd ik mijn Semmie account nog aan, maar wellicht dat ik hier over een tijdje ook weer anders over denk.

DeGiro en ABN AMRO

Verder is er deze maand weer een hele smak geld naar mijn DeGiro rekening gegaan en heb ik een bescheiden bedrag naar mijn nieuwe ABN AMRO beleggingsrekening overgemaakt. Bij die laatste beleg ik in de Northern Trust fondsen. Mocht het volgende maand nog steeds zo goed bevallen (en dat verwacht ik wel), dan zal ik het hele ETF gedeelte van mijn DeGiro portefeuille over gaan zetten naar ABN AMRO. Wat ik met de losse aandelen in mijn DeGiro portefeuille ga doen weet ik nog niet, iemand tips toevallig? Ik overweeg nu Binck, maar heb nog geen keuze gemaakt.

Maandelijkse doelen

Voor deze maand had ik twee doelen en die heb ik helaas allebei niet gehaald. Oeps! Achja, falen hoort er ook bij zo af en toe, dus ik ben er niet al te zuur over. Mijn doelen waren om elke week een nieuwsbrief te sturen naar de Skere Student mailing list (faliekant mislukt, ik heb er niet één gestuurd) en om 58 kaartjes te verkopen voor de Skere Student cursus (een beetje mislukt, ik ben blijven steken op 36 kaartjes). Allebei deze doelen waren ook wel redelijk ambitieus, dus voor komende maand ga ik ze iets minder moeilijk maken!

Doelen voor volgende maand

In plaats van elke week een mail te sturen is mijn doel om er eentje te sturen. Lijkt me een stuk haalbaarder dus dit moet me zeker lukken als ik er even voor ga zitten. Mijn tweede doel is om 10 kaartjes te verkopen voor de live masterclass en Q&A over het doen van aangifte inkomstenbelasting samen met Emma Verschure van Emma’s Tax Law. Zelf zag ik er altijd heel erg tegenop om belastingaangifte te doen, maar met de hulp van Emma gaat het mij nu ook steeds beter af! Vandaar deze masterclass, speciaal voor studenten. Hopelijk kan jij daarna ook met een relaxter gevoel die aangifte doen 🙂

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

11 reacties op “Sparen of Spenden? Zo zagen mijn financiën er afgelopen maand uit”

 1. Super leuk om weer mee te kijken! Ik blij mij verbazen hoe weinig geld je uitgeeft aan boodschappen. Ik vind dat ik het al goed doe, maar €54,- per maand red ik never nooit! Haha.

  En dat puntje van die zakelijke rekening: herkenbaar. Gebeurt mij helaas ook vaak. Dat komt omdat de Knab pinpas niet in mijn secrid past, dus die ligt op kantoor te verstoffen. 😉

  1. Thanks! Ik heb veel uit mijn vriezer gegeten afgelopen maand, dat helpt heel erg! Mijn beste tip is ook echt om in bulk te kopen en vervolgens porties in te vriezen, dat is echt helemaal top haha. Scheelt ook weer tijd als je geen zin hebt om te koken 🙂

 2. Waarom zou je beleggen via de ABN Amro bank of Binck overwegen? Hun kosten zijn erg hoog. Een verschil van 0.5% maakt op de lange termijn een groot verschil!

  1. Hee Sjaak,
   Indexbeleggen bij ABN is juist super goedkoop! Je betaalt (tot €100.000 vermogen) 0,2% op jaarbasis als service fee als je kiest voor het Zelf Beleggen Basis pakket (wat ik heb). Verder heb je geen transactiekosten en ook geen dividendlek bij het aankopen van de Northern Trust fondsen, wat je bij VWRL bij DeGiro bijvoorbeeld wel hebt. De verplichte bankrekening die je moet aanhouden om bij ABN te kunnen beleggen is gratis voor studenten, dus ook daar heb je geen kosten. Beleggen in losse aandelen is dan wel weer vrij prijzig bij ABN, dus mijn losse aandelen zal ik ergens anders onder brengen. De TER (total expense ratio) voor beleggen bij ABN komt voor mij uit op 0,42%. VWRL bij DeGiro heeft een TER van 0,56%. Als je een hoger belegd vermogen hebt nemen de kosten bij ABN zelfs nog verder af. Hopelijk beantwoord dit je vragen!

 3. Tim van Geel

  Flinke inkomsten als student! Ik deed het destijds met de helft ongeveer.

  Vooral de ouderbijdrage vind ik erg hoog, maar als het kan is dat natuurlijk heel fijn! Zelf ontving ik 300 euro per maand van mijn ouders voor maximaal 4 jaar.

  Ben je ervan bewust dat je ouders je niet 750 euro per maand mogen schenken? Het maximum ligt ergens rond de 6600 euro per jaar als ik me niet vergis, vergeet dus niet dat je over de rest nog belasting dient te betalen!

  Thanks voor het delen!

  1. Hoi Tim,
   Het is inderdaad heel fijn! Het is ook zeker niet altijd zo geweest. In de zomermaanden krijg ik trouwens geen ouderbijdrage, dus dan gaat het volgensmij net goed 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken