Hoe ik binnen 30 jaar miljonair ga zijn

Ik heb het al wel eens eerder tussen neus en lippen door verkondigd, maar nog geen blog aan gewijd: Ik ga er voor zorgen dat ik binnen 30 jaar miljonair ben! Maar het liefst eerder dan dat natuurlijk. Voor veel mensen klinkt miljonair worden als een bijna onmogelijk doel, maar als je kijkt maar de berekeningen erachter is het eigenlijk helemaal niet zo onbereikbaar! Hoe dat zit vertel ik je in deze blog.

Deel deze blog:

Wanneer ben je miljonair?

Laten we eerst eens beginnen met de definitie van miljonair zijn. Voor mijzelf is mijn doel om een portefeuille van €1.000.000 aan beleggingen te hebben. Dat is inclusief vastgoed dat ik aanhoud als belegging, maar exclusief vastgoed waar ik zelf in woon, auto’s en andere depreciating assets, oftewel spullen die in de loop van de tijd in waarde verminderen en/of die me geld kosten en geen geld opleveren. Er zijn een heleboel mensen die hun depreciating assets wel meetellen bij hun vermogen, en daar is natuurlijk ook niks mis mee, maar dat is gewoon niet hoe ik het wil doen.

Hoe ver ben ik nu?

Goed, één miljoen aan beleggingen is dus het doel, maar hoe ver ben ik nu? Op dit moment zijn mijn beleggingen ongeveer €27.000 waard. Daarnaast heb ik een goed gevulde spaarrekening als buffer, maar aangezien ik niet van plan ben om met dat geld te gaan beleggen reken ik dat niet mee. Je zou kunnen zeggen dat ik met die €27.000 nu op iets minder dan 3% zit. Niet echt heel ver, maar het begin is gemaakt!

Wat is het plan?

Beleggen natuurlijk! Maar niet zo maar beleggen, nee. €700 per maand! Dat gemiddelde haalde ik de afgelopen twee jaar ook al als student zijnde, al is mijn inkomen voor een student wel erg riant hoor. Ik hoop dat ik die €700 per maand inleggen me in de toekomst ook zal blijven lukken. Als we er vanuit gaan dat ik 30 jaar lang een rendement van 7% per jaar weet te behalen, wat niet vergezocht is met indexbeleggen, dan kom ik na 30 jaar uit op €1.054.544. 

30 jaar?! Duurt langggg

Tuurlijk, 30 jaar is best een lange tijd om te werken aan mijn “miljonairschap”, maar de tijd verstrijkt toch wel! Dan kan ik die verstrijkende tijd net zo goed in mijn voordeel laten werken en gebruik maken van het rente-op-rente effect door mijn geld lekker lang belegd te laten zijn. Daarnaast denk ik zelf dat ik er geen 30 jaar voor nodig zal hebben om miljonair te worden. Als ik in de toekomst mijn inleg weet te verhogen ben ik er een stuk sneller!

En je studieschuld dan?

Als je mijn verhaal een beetje hebt gevolgd, dan weet je waarschijnlijk al dat ik een studieschuld heb van meer dan €70.000. Dat is niet niks, maar dankzij de soepele terugbetalingsregels van DUO (en een sterk staaltje money mindset) maak ik me geen zorgen meer over die hoge studieschuld. Ik hoef hem namelijk niet in één keer af te betalen, en zo lang de rente laag blijft ben ik ook niet van plan om mijn studieschuld versneld af te lossen. Het bedrag dat ik straks verplicht ben om maandelijks af te betalen wil ik van mijn inkomsten betalen, en niet van mijn vermogen. Vandaar dat ik die voor nu even buiten beschouwing heb gelaten.

‘Dit is gewoon nattevingerwerk’

Nattevingerwerk zou ik deze berekening niet noemen, maar hij is wel een beetje grof inderdaad. Naast mijn studieschuld heb ik namelijk ook geen rekening gehouden met de vermogensrendementsheffing, of met inflatie en het feit dat een miljoen over 30 jaar niet meer dezelfde waarde heeft als een miljoen nu. Dat maakt mij niet echt uit, want het leven is sowieso onvoorspelbaar! Vanwege die onvoorspelbaarheden vind ik het ook niet zo nuttig om een uitgebreide berekening te maken van wanneer ik nu precies miljonair zal zijn. Misschien krijg ik over een paar jaar wel weer opnieuw erg last van RSI (ik hoop het niet) en zal ik moeten stoppen met werken en daardoor interen op mijn beleggingen, en misschien win ik morgen wel de loterij en ben ik in één klap multimiljonair. We gaan het zien!

Waarom ik miljonair wil worden

Heel eerlijk gezegd lijkt het me gewoon heel erg leuk om te kunnen zeggen dat ik miljonair ben, ook al heb ik daar verder natuurlijk niet zo veel aan. Zelfs als ik nooit miljonair wordt heb ik daar in ieder geval naartoe gewerkt en zal ik mijn andere financiële doelen – een beleggingsportefeuille opbouwen ter waarde van mijn studieschuld, en een beleggingsportefeuille opbouwen waarmee ik FIRE zou kunnen zijn – waarschijnlijk wel hebben gehaald. Het doel “miljonair worden” is daarom dus meer gewoon een mooie stip op de horizon, dan dat ik er daadwerkelijk waarde aan hecht dat ik €1.000.000 aan beleggingen op mijn rekening heb staan.

Wat is jouw financiële doel? Wil je ook binnen een bepaalde tijd miljonair worden, of is FIRE voor jou belangrijker?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

6 gedachten over “Hoe ik binnen 30 jaar miljonair ga zijn”

  1. Fijne gedachte he om financiële rust te ervaren. 😉

    Ik ben nog steeds ZO blij dat ik mijn eigen financiën onder handen heb genomen 5 jaar terug, nu een fijne financiële buffer heb opgebouwd en daarnaast een groot portfolio opgebouwd heb. Ik wil er wel graag gaandeweg al van profiteren en niet pas als ik met pensioen ben. Dat is de reden dat ik nu in Barcelona zit. En nog steeds mijn hypotheek in NL betaal.

  2. Die 7% ga je natuurlijk nooit halen, als je blijft beleggen in hypes als Galapagos, GameStop, Crypto.. Ik raad ‘practice as you preach’ aan en dus inderdaad gaan index beleggen. Maar je raadt wat anders aan dan je zelf doet.

    Daarnaast geef je aan geen rekening te houden met inflatie, vermogens rendement heffing of je studieschuld. Ja, gewoon lekker naar je bankrekening blijven kijken en verder oren dicht, dan kom je er wel..

  3. Erg mooie plannen, en ik denk dat dit zeker mogelijk is. Helemaal als je rekening houd met een inkomen groei door de jaren heen. Ik ben nu 24 in november voor het eerst begonnen met beleggen. Mijn man en ik zitten nu op 750 per maand wat voor meer dan 90% naar index beleggen gaat. De rest gebruik ik om mee te “spelen” om meer te leren over het beleggen. Er is voor ons zeker nog ruimte om meer te beleggen wij houden elke maand bijna 2000 over, maar ik wil dat het bedrag gelijk is met mijn ervaring, dus dit laat ik geleidelijk mee groeien wanneer ik meer ervaring opbouw in de belegwereld. Ik heb zelf het doel om voor mijn 40ste millionair te zijn maar dan rekening ik wel de waarde van onze eigen woning mee als vermogen. Dus beleggingen (aandelen) + vastgoed (incl eigen woning) + spaargeld – schulden (en hypotheken). Het afgelopen jaar hebben wij op een stuk lager inkomen 50.000 vermogen op kunnen bouwen, dus dit is zeker geen onrealistisch doel. Gaaf dat je dit zo uitspreekt! Ik twijfel er ook niet aan dat dit ons gaat lukken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken