Sparen of Spenden? Leuke dingen doen kan soms best duur zijn!

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Deze maand deed ik best wel veel leuke dingen en verhuisde ik naar een nieuwe studio. Allebei super leuk natuurlijk, maar dat kost ook wel wat! Benieuwd hoe ik dat allemaal kan betalen en of er nog wat over bleef om te investeren deze maand? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Tweedehands verkopen: €555
Social media beheer salaris: €364
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Ouderbijdrage: €245
Zorgtoeslag: €107
Freelance schrijfopdrachten: €80
Totaal: €1.651

Uitgaven

Huishouden & elektronica: €507
Huur: €271
Hobby’s, sport & vrije tijd: €151
Boodschappen: €106
Cadeaus: €81
Uit eten & drinken: €39
Vervoer: €33
Goede doelen: €15
Kleding: €13
Verzorging & gezondheid: €10
Bankkosten: €3
Totaal: €1.229

Investeringen

Brand New Day: €50
Binck: €50
Beta-testing van een nieuwe beleggingsapp: €50
BUX Zero: €50
Totaal: €200

Goed om te weten: Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven + investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan wat ik in de maanden daarna weer gebruik – of niet. Dit geeft me wat extra flexibiliteit en voor mij werkt dat top! Daarnaast zijn er veel dingen die ik in één keer betaal voor de rest van het jaar, zoals mijn collegegeld, zorgverzekering en sommige abonnementen.

Zo, dit was wel even een heftige maand zeg! Ik zal er nog wat meer over vertellen in de maandelijkse nieuwsbrief die er komend weekend uitgaat, maar er is nogal wat veranderd in mijn leven. Op plek nummer 1 is dat natuurlijk mijn verhuizing van Wageningen naar Utrecht! Dat, gecombineerd met terug zijn in Nederland na 2,5 maand in Portugal en het feit dat alle leuke dingen weer mogen voelde ik ook wel in mijn portemonnee de laatste twee weken! Daarover meer onder het uitgaven kopje van deze blog, we gaan het eerst hebben over mijn inkomsten.

Inkomsten

Die tweedehands verkopen, dat tikt lekker aan als je mooie meubels te verkopen hebt! Ik was eerst helemaal niet van plan om veel meubels e.d. te verkopen voor mijn verhuizing, totdat ik te horen kreeg dat de studio waar ik zou gaan wonen geen lift had… Het is maar op de tweede verdieping, maar toch. Een kledingkast van 80kg die niet uit elkaar kan is toch even wat minder chill om mee te verhuizen zonder lift. Dus besloot ik om mijn kledingkast, bank en nog wat andere kleine meubels die ik niet mee wilde verhuizen te verkopen. In combinatie met het verkopen van het laminaat dat ik in mijn kamer had gelegd leverde dat €555 op. Mooi getal haha. Verder was deze maand niet zo bijzonder qua inkomsten, op de lagere ouderbijdrage na. In de zomer hoef ik natuurlijk niet te studeren en kan ik meer werken, dus dragen mijn ouders minder bij.

Uitgaven

De grootste kostenpost was natuurlijk het inrichten van mijn nieuwe studio. Ik heb daarvoor deze methode gebruikt en veel meubels goedkoop of tweedehands gekocht. Ook moest ik helaas alle muren en het plafond verven en nieuw laminaat leggen. Qua kosten is het grootste gedeelte van die €507 naar verf en laminaat gegaan, al hebben mijn ouders als verjaardagscadeau ook wat bijgelegd. Thanks mam & pap! 

Leuke dingen doen

Verder was mijn kostenpost voor leuke dingen doen ook een stuk hoger dan in een “normale maand”. Ik ben natuurlijk best lang in het buitenland geweest en veel vriendinnen wilden me weer even zien. Aangezien (bijna) alles nu weer kan besloten we om ook echt leuke dingen te doen en niet – zoals we tijdens corona vaak deden – gewoon een wandeling te gaan maken en bij iemand thuis te koken. Dat is ook gezellig, maar op een gegeven moment ben je daar wel klaar mee. Dat resulteerde dus in een (voor mijn doen) bijzonder hoge uitgavenpost voor leuke dingen, en ik verwacht dat die trend nog wel eventjes door zal zetten de komende maanden. Niet erg, maar wel iets voor mezelf om even rekening mee te houden.

Investeringen

Mijn investeringen waren een beetje matig deze maand. Voor mij is €200 per maand wel echt het minimum en ik had deze maand veel meer kunnen investeren als ik het meer prioriteit had gegeven. Alas, deze maand waren er andere dingen die ik belangrijker vond en daarnaast is €200 investeren natuurlijk ook niet slecht, zeker als student 🙂 Van die €200 is €50 naar BUX Zero voor de Pick my Porto challenge gegaan, €50 naar Binck Fundcoach, €50 naar Brand New Day en €50 naar een beleggingsapp gegaan waar ik beta-tester ben. Die laatste wordt waarschijnlijk aan het begin van de herfst echt gelanceerd en ik ben er zelf erg tevreden over, dus wanneer die app live gaat zal ik het hier ook even laten weten!

Hoe houd ik mijn kasboek bij?

Ik krijg best vaak vragen over hoe ik mijn kasboek bijhoud, dus bij deze zal ik het even in het kort vertellen. Gedurende de maand houd ik mijn uitgaven en inkomsten bij in de app van mijn bank. Bijna alle transacties worden ondertussen automatisch ingedeeld in de juiste categorie, waardoor ik doordeweeks alleen maar even hoef te checken of het klopt. Aan het eind van de maand zet ik alles nog eens een keer op een rijtje voor mezelf in mijn kasboek tool, waardoor ik nog eens een keer bewust bezig ben met mijn geld, en een mooi visueel overzicht heb van mijn inkomsten, uitgaven en investeringen.

Hoe zag jouw maand er uit op financieel vlak? Merkte jij het ook in je portemonnee dat de horeca, pretparken, etc allemaal weer open zijn?

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken