Sparen of Spenden? Dubbele huur duur? Nee, driedubbele huur dan!

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Vorige maand had ik dubbele woonlasten, maar deze maand kreeg ik een driedubbele rekening voor de huur. Oeps! Benieuwd hoe dat precies zit en hoe ik die driedubbele woonlasten kan betalen? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Freelance schrijfklussen: €1.024
Ouderbijdrage: €750
Social media beheer salaris: €460
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Zorgtoeslag: €107
Cadeaus: €75
Tweedehands verkopen: €3
Totaal: €2.719

Uitgaven

Huur: €1.253
Boodschappen: €140
Kleding: €28
Vervoer: €64
Verzorging & gezondheid: €31
Cadeaus: €24
Uit eten & drinken: €20
Goede doelen: €15
Bankkosten: €3
Huishouden & elektronica: €3
Totaal: €1.617

Investeringen

ABN AMRO: €700
Brand New Day: €100
Bitvavo: €89
Binck: €50
Beta-testing van een nieuwe beleggingsapp: €50
BUX Zero: €50
DeGiro: €10
Totaal: €1.049

Goed om te weten: Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven + investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan wat ik in de maanden daarna weer gebruik – of niet. Dit geeft me wat extra flexibiliteit en voor mij werkt dat top!

Inkomsten

Qua inkomsten was juni een goede maand: ik had twee schrijfklussen die toevallig allebei tegelijkertijd hun factuur betaalden. Bij omzet die vanuit Skere Student komt laat ik die altijd gewoon op mijn zakelijke rekening staan, maar bij schrijfopdrachten keer ik dit bedrag (minus belasting en BTW) altijd gewoon direct aan mijzelf uit. Op dit moment wil ik vooral mijn omzet vanuit Skere Student verhogen en voelt het inkomen uit mijn schrijfklussen nog als fijne extra, maar ik denk wel dat de kans groot is dat ik dit systeem in de toekomst ga veranderen en ook mijn schrijfklussen in gedeelten als salaris maandelijks aan mezelf uit ga keren.

Wie het kleine niet eert…

Verder was ik deze maand ook jarig en daarom kreeg ik een mooi bedrag van mijn tante (thanks Coos!) en verkocht ik voor €3 een invite voor Clubhouse via Marktplaats, ja ja. Wie het kleine niet eert enzo. Deze tip heb ik geleerd van Iris van One Broke Girl. Zij spaart bijvoorbeeld digitaal zegels van de AH, en die kun je ook heel makkelijk weer online doorverkopen. Hetzelfde geldt voor online invites zoals bijvoorbeeld voor Clubhouse, maar er zijn natuurlijk nog een heleboel andere virtuele producten die mensen graag willen hebben en die jij kunt (door)verkopen – en dan heb ik het niet over illegaal gedownloade boeken e.d. natuurlijk!

Uitgaven

Die driedubbele huurlasten, pfoe! Wonen is duur, dat moge duidelijk zijn haha. Dat ik driedubbele woonlasten had deze maand was trouwens totaal niet gepland! Aangezien ik bezig ben met een master aan de VU was ik al een tijdje low-key aan het kijken naar een nieuwe studio in Utrecht, want vanuit Wageningen is het toch wel erg ver om naar Amsterdam te reizen. Afgelopen maand was het zover en kreeg ik eindelijk de mogelijkheid om het huurcontract voor een studio te tekenen die zowel betaalbaar (~€450 pm incl.) als best groot (26 m2) is. De catch? Het is een kwartiertje (of zelfs net iets meer) fietsen naar de binnenstad en wanneer ik afgestudeerd ben moet ik er binnen een paar jaar uit. Gelukkig geen probleem voor mij 🙂

Driedubbele woonlasten

Nu dat ik dit schrijf woon ik alweer zo’n twee weken in mijn nieuwe studio en ik ben er mega blij mee! Het was heel erg leuk en leerzaam om een paar jaar in Wageningen te wonen, maar hier in Utrecht zit ik toch wel echt veel meer op mijn plek! Die ~€50 per maand meer die ik vanaf nu kwijt ben aan huur, heb ik daar absoluut voor over. Dan maar ietsje later FIRE haha. HOT (happy, opportunity rich, time rich) is sowieso meer mijn ding denk ik! Ohja en voor wie zich afvraagt waar dan die derde huurrekening vandaan kwam: dat was voor het appartement dat ik huurde in Portugal. Behalve mijn torenhoge woonlasten deze maand heb ik de rest van mijn uitgaven heel netjes onder controle weten te houden. Blij mee!

Investeringen

Ondanks mijn hoge woonlasten heb ik weer een aardig bedrag weten te investeren deze maand, meer dan €1.000! Daarvan is €700 naar de Northern Trust fondsen bij ABN AMRO gegaan, €100 naar Brand New Day, €89 naar Bitvavo en €50 naar Binck, BUX Zero en een beleggingsapp die ik momenteel aan het testen ben. Daarnaast heb ik ook nog €10 naar DeGiro moeten overmaken om te kunnen stemmen bij de aandeelhoudersvergadering van GameStop. Al mijn indexbeleggingen heb ik daar gelukkig niet meer staan, maar mijn aandelen GameStop laat ik voor nu wel daar staan.

Lees ook: 4 redenen waarom ik wegga bij DeGiro

Waarom investeer ik zo veel?

Ik krijg soms wel eens de vraag waarom ik maandelijks zo veel geld investeer. Deels is het antwoord op die vraag dat ik graag (lean)FIRE en wellicht zelfs miljonair wil worden, maar deels vind ik het ook gewoon super belangrijk om mijn eigen geld te hebben zodat ik daar altijd op terug kan vallen. Je weet nooit met wat voor tegenslagen je te maken gaat krijgen in je leven. Een goed gevulde spaarrekening met daarnaast nog wat beleggingen zullen je problemen niet oplossen, maar het in ieder geval wel makkelijker maken om daar mee om te gaan. Zelf heb ik erg last gehad van RSI en dat was echt een wake-up call, zowel financieel gezien als voor mijn persoonlijke leven.

Hoe houd ik mijn kasboek bij?

Ik krijg best vaak vragen over hoe ik mijn kasboek bijhoud, dus bij deze zal ik het even in het kort vertellen. Gedurende de maand houd ik mijn uitgaven en inkomsten bij in de app van mijn bank. Bijna alle transacties worden ondertussen automatisch ingedeeld in de juiste categorie, waardoor ik alleen maar even hoef te checken of het klopt. Aan het eind van de maand zet ik alles nog eens een keer op een rijtje voor mezelf in mijn kasboek tool, waardoor ik nog eens een keer bewust bezig ben met mijn geld, en een mooi visueel overzicht heb van mijn inkomsten, uitgaven en investeringen.

Hoe zag jouw maand er uit op financieel vlak? Ben je blij met de keuzes die je hebt gemaakt of zou het beter kunnen?

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 reacties op “Sparen of Spenden? Dubbele huur duur? Nee, driedubbele huur dan!”

  1. Waarschijnlijk is de vraag al vaker gesteld maar in je uitgaven mis ik de zorgverzekering en andere verzekeringen. Of betaal je die 1* per jaar?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken