Beleggingsportefeuille update: Het duurde even, maar dan heb je ook wat!

Ondanks dat ik maandelijks mijn inkomsten, uitgaven en investeringen deel in de rubriek ‘Sparen of Spenden?’, doe ik dat niet met mijn beleggingen. In plaats daarvan deel ik mijn beleggingsportefeuille eens in de 3 maanden op mijn blog - althans, dat is de bedoeling haha. Deze update is namelijk een beetje laat, maar goed, dan heb je ook wat. In deze blog vertel ik je welke posities ik allemaal heb en bij welke brokers ik een beleggingsrekening heb. Veel leesplezier!

Deel deze blog:

De huidige waarde van mijn beleggingen

Op dit moment is mijn beleggingsportefeuille €26.746,33 waard. Een paar maanden geleden was dat nog zo’n €10.000 minder, deels doordat ik een flink verlies had gemaakt op mijn Galapagos positie. Gelukkig heeft GameStop dat voor een groot deel goed gemaakt, waardoor ik nu weer bijna op koers lig.

Lees ook: Beleggingsportefeuille update van afgelopen winter

Welke brokers gebruik ik op dit moment?

Op dit vlak is er best veel veranderd ten opzichte van mijn vorige beleggingsportefeuille update. Zo heb ik afscheid genomen van indexbeleggen bij DeGiro, Robeco en Peaks, en ben ik juist begonnen met indexbeleggen bij ABN AMRO, Brand New Day, BinckBank, en een nieuwe aanbieder waarbij ik een beta tester ben. Daarnaast heb ik ook nog crypto toegevoegd aan mijn portefeuille! Daarvoor gebruik ik Bitvavo. Naast deze nieuwe beleggingsrekeningen heb ik ook nog een beleggersrekening bij Semmie en bij BUX Zero. PS: Mijn Brand New Day beleggingsrekening zie je niet in dit overzicht, omdat er (op €1 na) nog niks op staat.

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Hoe ziet mijn beleggingsportefeuille er nu uit?

Hoe die €26.746,33 is verdeeld over de brokers die ik gebruik, welke posities ik allemaal heb, wat mijn maandelijkse inleg is en wat mijn rendement is lees je hieronder.

ABN AMRO

Beleggingsportefeuille waarde: €17.929,02
Rendement: €151,00
Huidige posities: €2.188,54 in Northern Trust Emerging Markets, €1.797,42 in Northern Trust Small Caps, en €13.943,06 in Northern Trust World 
Inleg: Handmatig, gemiddeld €200 per maand. Kan ook automatisch maar dat heb ik niet ingesteld

DeGiro

Beleggingsportefeuille waarde: €4.910,09
Rendement: -€2.001,86
Huidige posities: €4.908,22 in GameStop, en €1,00 in Galapagos C260 18/06/21 
Inleg: Handmatig, maar momenteel niks

Semmie

Beleggingsportefeuille waarde: €2.504,55
Rendement: €324,53
Huidige posities: €628,14 in UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible, €251,67 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific, €807,51 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Wereld, €124,58 in ACTIAM Duurzaam Index Vastgoed Europa, €248,55 in iShares EUR Corp Bond 0-3yr ESG UCITS, €252,91 in UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible en €173,97 in Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond
Inleg: Automatisch, maar momenteel niks

Bitvavo

Beleggingsportefeuille waarde: €644,11
Rendement: -€297,89
Huidige posities: Elke coin die ze bij Bitvavo hebben, met een tilt naar VeChain Thor, Ziliqa, Bitcoin, Nano, Cardano, Ethereum, Stellar, Ripple en Holo.
Inleg: Handmatig, gemiddeld €100 per maand

BUX Zero

Beleggingsportefeuille waarde: €453,99
Rendement: €48,80
Huidige posities: €67,19 in AMD, €13,13 in Ford Motor, €80,49 in HelloFresh, €69,02 in NIO, €114,82 in SAP en €53,92 in TUI
Inleg: Handmatig, €50 per maand

Beta-test van een nieuwe aanbieder

Beleggingsportefeuille waarde: €152,66
Rendement: €2,66
Inleg: Handmatig, €50 per maand

BinckBank Fundcoach

Beleggingsportefeuille waarde: €151,91
Rendement: €1,91
Huidige posities: €147,39 in iShares NASDAQ US Biotechnology UCITS ET
Inleg: Automatisch, €50 per maand

Er is nogal wat veranderd!

Als je mijn vorige beleggingsportefeuille update hebt gelezen kan je zien dat er heel wat is veranderd, met als grootste verandering dat ik mijn Galapagos positie van de hand heb gedaan. Het was met pijn in het hart, maar wel een juiste beslissing denk ik om voor nu afscheid te nemen van het aandeel. 

ABN AMRO

Dit is een nieuwe toevoeging in het rijtje! Net na mijn vorige beleggingsupdate ben ik begonnen met indexbeleggen bij ABN AMRO. Eerst met €100 à €200 per maand en nadat dat beviel heb ik alle VWRL’s (een ETF van Vanguard met wereldwijde dekking) die ik bij DeGiro had verkocht, om daar vervolgens Northern Trust indexfondsen mee aan te kopen bij ABN AMRO. Niet alleen ben ik nu goedkoper uit dan met VWRL bij DeGiro, ik zit ook nog eens bij een partij waar ik me veel en veel fijner bij voel. Ik ben zelf super blij met deze overstap 🙂

DeGiro

Zoals je al hebt kunnen lezen ben ik met mijn indexbeleggingen weggegaan bij DeGiro. Het is voor mij geen betrouwbare partij meer, maar helaas heb ik ook nog geen goede vervanger gevonden voor de losse aandelen die ik bij DeGiro aanhoud. Een Binck Green rekening is me qua transactiekosten echt te duur, en alhoewel ik redelijk tevreden ben over BUX Zero kan ik geen tweede portefeuille aanmaken voor mezelf. Gelukkig ben ik sowieso niet veel bezig met losse aandelen, maar dat ik nu met mijn GameStop aandelen bij DeGiro moet blijven zitten vind ik toch best vervelend!

Semmie

Nog een oude bekende in dit rijtje: Semmie! Bij Semmie kan je je geld laten beleggen, en alhoewel dat qua kosten ietsje duurder is – al valt dat bij Semmie nog reuze mee – vind ik het zelf fijn om ook een gedeelte van mijn portefeuille uit handen te geven en het beheer daarvan uit te besteden. Dat gezegd hebbende kan je de verhouding van deze portefeuille in principe ook zelf namaken, al heb je dan te maken met het feit dat je bij de meeste brokers geen fractionele ETF’s kan aankopen, wat zou betekenen dat je ofwel hele grote bedragen moet inleggen elke maand om uit te komen qua verhouding, of je moet je geld enkele maanden opsparen voordat je een transactie kan doen. Allebei niet echt ideaal, dus Semmie vind ik een goed alternatief en zeker niet overpriced voor het gemak e.d. dat ze bieden.

Bitvavo

Dit is een van de nieuwste toevoegingen aan mijn portefeuille, en tot nu toe ben ik er – met de weinige ervaring die ik heb met crypto brokers – redelijk tevreden over. De Bitvavo app is laagdrempelig en overzichtelijk, dus heel geschikt voor beginners. Er is wel een groot nadeel: het is niet (makkelijk) te zien wat je rendement per positie of voor je hele portefeuille is t.o.v. je inleg. Je rendement kan je alleen zien t.o.v. de gehele waarde van je portefeuille op een eerder moment, dus of je t.o.v. van de waarde van je portefeuille deze dag, week, maand of jaar winst of verlies hebt gemaakt. Als je je precieze rendement wel wil weten dan moet je dat eigenlijk zelf bijhouden, dus dat doe ik dan ook. Niet zo handig dus! Wel heb ik al van meerdere mensen gehoord dat dit bij veel crypto brokers zo is, maar mocht jij er eentje weten waar ze dit wel duidelijk aangeven, let me know!

BUX Zero

Deze portefeuille is eigenlijk the odd one out als je hem vergelijkt met de rest van mijn portefeuilles, want de inhoud van mijn BUX Zero portefeuille bepaal ik niet zelf! In januari ben ik namelijk begonnen met de pick my porto challenge op Instagram. Elke maand leg ik €50 in, en vervolgens mag iedereen een aandeel nomineren. De vier meest genoemde aandelen komen vervolgens in een poll, waarvan de uitslag bepaald welk aandeel ik uiteindelijk zal kopen. Dit is vooral bedoeld als experiment, en omdat ik het leuk vindt om te doen, maar als ik naar deze portefeuille kijk dan ligt dat nog best wel in lijn met mijn eigen ideeën! Behalve NIO zou ik de rest van de aandelen zelf ook hebben kunnen kopen.

Tip: Download de BUX Zero app, stort €0.01 en ontvang een gratis aandeel!

Beta-test van een nieuwe aanbieder

Deze beleggingsapp om mee te indexbeleggen is momenteel nog volop in ontwikkeling. Aangezien ik door hun team was ingehuurd om teksten te schrijven, vroegen ze of ik het ook leuk vond om hun app te testen, omdat ik daar ook af en toe over schrijf. Tuurlijk! De verwachting was in eerste instantie dat de app ergens deze zomer live zou gaan, maar ik weet niet of dat nog steeds hun plan is. Mocht ie live gaan, dan laat ik het natuurlijk hier weten!

BinckBank Fundcoach

Deze rekening is ook weer een nieuw experiment. Aangezien ik mijn Galapagos positie van de hand heb gedaan, had ik geen bedrijven in de biotech sector meer in mijn portefeuille. Vanwege mijn persoonlijke interesse in dit vakgebied en mijn vorige studie (Molecular Nutrition & Toxicology aan de WUR) wilde ik dat wel weer graag toevoegen aan mijn portefeuille. Zeker op de lange termijn komen er nog veel veelbelovende dingen uit deze sector. Of al dat nieuwe onderzoek vervolgens ook praktisch toepasbaar is en geld oplevert is natuurlijk een tweede, dus dat gaan we zien.

Plannen voor de toekomst

De komende paar maanden zal ik waarschijnlijk wat minder in kunnen leggen bij mijn beleggingen. Momenteel heb ik namelijk dubbele woonlasten, maar wel met een hele leuke reden: Mijn vriend en ik werken, wonen en studeren momenteel vanuit Portugal! Na mijn afstuderen (hopelijk volgende zomer) willen we graag een aantal jaar reizen, werken en wonen als digital nomad, maar aangezien we dat nog nooit gedaan hadden leek het ons wel verstandig om dat eerst maar eens een paar maanden uit te proberen. Tot nu toe bevalt het gelukkig erg goed, maar we zijn ook nog maar een maandje bezig, dus het is eigenlijk te vroeg om er echt wat over te zeggen denk ik. Anyway, ondanks die dubbele woonlasten ga ik er vanuit dat het me wel moet lukken om zo’n €200 à €300 in te leggen bij mijn beleggingen elke maand, al hangt dat natuurlijk ook af van de rest van mijn uitgaven en mijn inkomsten. We gaat het zien!

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Beleggingsportefeuille update: Het duurde even, maar dan heb je ook wat!”

  1. Interessant en overzichtelijk stukje. Ik neem aan dat je zoveel verschillende platformen gebruikt om ze te testen en de resultaten op je website te delen, mocht je een andere reden hebben dan hoop ik dit graag nog eens ergens terug te lezen. 🙂
    Zelf maak ik gebruik van DeGiro, daar beleg ik in losse AEX aandelen. Ik doe dat nu een jaar of 5 en best tevreden, ik handel niet vaak (hooguit eens per maand) en ervaar dan ook gelukkig zelden problemen (zoals jij beschreef met inloggen bv). Ik ben in ieder geval blij dat ik niet meer bij de ING beleg, dat heb ik een jaar of 2/3 gedaan en kostte mij meer rendement dan mij lief was. De laatste tijd ben ik opzoek naar een nieuw platform, ik wil mijn portfolio meer spreiden en ben van plan om op de ene in ETF’s en op de andere in losse aandelen te handelen. Voor mij is het erg belangrijk om geen bewaarloon en lage handelskosten te betalen, heb jij hier toevallig (op je website) een overzichtje van gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken