Sparen of Spenden? Corona moeheid en (te veel) shoppen

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Deze maand had ik een beetje last van corona moeheid. Ik kan niet wachten tot het gewone leven weer kan beginnen, en om mezelf op te vrolijken heb ik extra geshopt. Oeps! Gelukkig viel de schade nog wel mee. Benieuwd hoeveel ik precies heb uitgegeven deze maand, hoe hoog mijn investeringen waren, en hoe ik dat allemaal kan betalen? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Ouderbijdrage: €750
Social media beheer salaris: €617
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Zorgtoeslag: €107
Tweedehands verkopen: €4
Totaal: €1.778

Uitgaven

Huur: €401
Boodschappen: €177
Verzorging & gezondheid: €91
Kleding: €85
Uit eten & drinken: €36
Goede doelen: €17
Hobby’s: €10
Huishouden & elektronica: €3
Bankkosten: €3
Vervoer: -€15
Totaal: €808

Investeringen

DeGiro: €300
ABN AMRO: €200
Semmie: €50
BuxZero: €50
Totaal: €600

Goed om te weten: Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven + investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan.

Inkomsten

Mijn inkomsten waren weer netjes deze maand, al is het niet helemaal gelukt om meer te gaan verkopen op Marktplaats zoals ik van plan was. Op zich had ik dat ook kunnen weten als ik mijn agenda even goed had bekeken, want ik had afgelopen maand tentamens. Nieuwe maand, nieuwe kansen dus, en hopelijk is dat bedrag voor tweedehands verkopen volgende maand een heel stuk hoger!

Uitgaven 

Voor mijn gevoel heb ik deze maand heel veel geld uitgegeven, ik had namelijk een beetje last van corona moeheid-induced shopping. Ik kan niet wachten tot ik een vaccinatie kan gaan halen en het normale leven weer een beetje kan beginnen. Om mezelf een beetje op te vrolijken (heel slechte reden, I know), heb ik deze maand extra luxe boodschappen gedaan, wat nieuwe make-up gekocht (als vervanging van wat op was, dat wel) en wat nieuwe kleren gekocht. Voor volgende maand staat er ook nog een paar nieuwe schoenen en een nieuwe nachtcrème op de koop-planning, zin in!

Lees ook: Sparen of Spenden van vorige maand

Vervoer en goede doelen

Mijn kostenpost vervoer ziet er een beetje gek uit deze maand! Ik heb een tijdje geleden namelijk een nieuwe ov-chipkaart aangevraagd, omdat mijn oude was verlopen. Het tegoed dat op de oude kaart stond kon helaas niet worden overgezet naar mijn nieuwe kaart of worden gebruikt om de nieuwe kaart te betalen, dus werd het deze maand teruggestort op mijn rekening. Qua goede doelen zie je ook dat die €17 meer is dan de €10 die ik normaal doneer. Vorige maand had een van de goede doelen die ik steun hun contributie niet geïncasseerd, dus dat gebeurde deze maand twee keer.

Investeringen

Qua beleggingen was dit een vrij standaard maand met €50 die naar BuxZero ging voor de Pick my Porto challenge, €50 naar Semmie en ik denk de laatste €300 die ik ooit aan DeGiro over zal maken. Ik heb namelijk de knoop doorgehakt, ik ga volgende maand het ETF gedeelte van mijn portefeuille bij DeGiro overzetten naar ABN AMRO! Ik had het op zich ook afgelopen maand al kunnen doen, maar ik struggle nog een beetje met wat de beste manier is om dat aan te pakken. 

Van DeGiro naar ABN AMRO

Op dit moment neig ik er naar om als eerste de NT fondsen aan te kopen bij ABN AMRO ter waarde van de ETFs die ik aanhoud bij DeGiro (met geld van mijn spaarrekening). Nadat de order is uitgevoerd kan ik mijn ETFs bij DeGiro verkopen en daarmee weer mijn spaarrekening aanvullen. Een beetje omslachtig, maar aangezien het uitvoeren van orders bij ABN AMRO soms een paar dagen kan duren, wil ik liever geen tijd in de markt mislopen. Goed idee? Of moet ik die paar dagen maar gewoon voor lief nemen en eerste de ETFs verkopen en daarna pas de NT fondsen bij ABN AMRO aankopen?

Lees ook: Sparen of Spenden van volgende maand

Hoe houd ik mijn kasboek bij?

Ik krijg best vaak vragen over hoe ik mijn kasboek bijhoud, dus bij deze zal ik het even in het kort vertellen. Gedurende de maand houd ik mijn uitgaven en inkomsten bij in de app van mijn bank. Bijna alle transacties worden ondertussen automatisch ingedeeld in de juiste categorie, waardoor ik alleen maar even hoef te checken of het klopt. Aan het eind van de maand zet ik alles nog eens een keer op een rijtje voor mezelf in mijn kasboek tool, waardoor ik nog eens een keer bewust bezig ben met mijn geld, en een mooi visueel overzicht heb van mijn inkomsten, uitgaven en investeringen.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met ABN AMRO. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken