Sparen of Spenden? Die dubbele huur hakt wel flink in mijn budget

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks hoe ik mijn geld verdien, hoe ik het uitgeef en hoe ik het investeer. Dit was weer een dure maand, want sinds 8 mei woon, werk en studeer ik tijdelijk vanuit Portugal. Aangezien de situatie omtrent corona nogal onduidelijk was heb ik er voor gekozen om mijn studio in Wageningen niet onder te verhuren, maar dat betekent wel dat ik de komende tijd dubbele huurlasten hebt. Benieuwd hoeveel ik precies heb uitgegeven deze maand, hoe hoog mijn investeringen waren, en hoe ik dat allemaal kan betalen? Lees dan snel verder!

Deel deze blog:

Inkomsten

Social media beheer salaris en vakantiegeld: €835
Ouderbijdrage: €750
Skere Student uitkering aan mezelf: €300
Zorgtoeslag: €107
Cadeaus: €100
Freelance schrijfklussen: €80
Tweedehands verkopen: €29
Totaal: €2.201

Uitgaven

Huur: €904
Kleding: €235
Vervoer: €166
Verzorging & gezondheid: €140
Boodschappen: €136
Uit eten & drinken: €53
Goede doelen: €15
Cadeau’s: €8
Bankkosten: €3
Huishouden & elektronica: €3
Totaal: €1.663

Investeringen

Bitvavo: €442
Binck: €100
Beta-testing van een nieuwe beleggingsapp: €50
BUX Zero: €50
Brand New Day: €1
Totaal: €643

Goed om te weten: Mijn inkomsten zijn niet altijd gelijk aan mijn uitgaven + investeringen. Soms zijn mijn inkomsten (veel) hoger dan mijn uitgaven en investeringen samen, soms (veel) lager. Ik laat namelijk altijd wat geld op mijn lopende rekening staan wat ik in de maanden daarna weer gebruik – of niet. Dit geeft me wat extra flexibiliteit en voor mij werkt dat top!

Inkomsten

Met een totaal inkomen van meer dan €2.200 mag ik me – zeker als student – ook deze maand weer ontzettend gelukkig prijzen! Dit heb je me de afgelopen tijd waarschijnlijk wel al vaker horen zeggen, maar it’s true! Deze maand ontving ik naast mijn gewone salaris ook mijn vakantiegeld, en dat was erg welkom. Mijn vriend en ik wonen, werken en studeren op dit moment namelijk vanuit Portugal! We speelden al een tijdje met dit idee, en begin mei was het eindelijk zo ver. Nadat ik mijn studie heb afgerond zouden we graag een tijdje gaan wonen en werken als digital nomad. Het liefst in Azië, omdat alles daar zoveel goedkoper is dan in Nederland, maar tot nu toe bevalt Portugal ook wel erg goed! De komende paar maanden dat we in Portugal zitten is dus eigenlijk onze digital nomad proefperiode!

Lees ook: Sparen of Spenden van vorige maand

Uitgaven

Tsja, laten we maar meteen beginnen met mijn hoogste uitgave, die voor de huur! Voor mijn studio in Wageningen ben ik normaal gesproken €401 kwijt elke maand, maar samen met de huur hier in Portugal is die kostenpost opeens een stuk hoger. Niet dat de huren hier hoog zijn hoor! Op dit moment verblijven mijn vriend en ik in een mooi, ruim opgezet appartement van ongeveer 75m2 in het centrum van Porto. Deze hebben we gehuurd via Airbnb en daar zijn we maar €854 voor kwijt voor een hele maand. En dat is dan nog inclusief allerlei fees en schoonmaakkosten enzo, dus het kan nog veel goedkoper.

Vervoer en verzorging & gezondheid

Vanwege onze reis naar Portugal heb ik ook in de categorieën vervoer en verzorging & gezondheid wat meer uitgegeven dan normaal. Ik had natuurlijk een vliegticket nodig, en daarnaast hebben we ook in Portugal nog een aantal keer een Uber genomen en zijn we met de trein van Lissabon naar Porto gegaan. De grootste kostenpost binnen de categorie verzorging & gezondheid was natuurlijk de PCR test die we moesten doen voor vertrek. 

Boodschappen en uit eten & drinken

Met mijn uitgaven binnen de categorieën boodschappen en buiten de deur eten & drinken ben ik super tevreden deze maand. Het grootste gedeelte van de maand waren Marco en ik natuurlijk in Portugal, en ik had van tevoren verwacht dat we hier veel meer aan zouden uitgeven, maar het valt reuze mee. Hoe ik in Nederland boodschappen doe heb ik namelijk best wel geoptimaliseerd. Ik weet precies waar en wanneer ik mijn staples het goedkoopst kan halen, en ik weet optimaal gebruik te maken van mijn voorraadkast en vriezer om het meeste uit mijn boodschappenbudget te halen. 

Het is hier net een tikje goedkoper

In Portugal is de situatie natuurlijk totaal anders. Ik heb geen idee welke supermarkten relatief duur zijn en welke relatief goedkoop, wat normale prijzen zijn voor bepaalde producten, etc. Gelukkig zijn versproducten zoals groente en fruit hier in de meeste gevallen net een tikje goedkoper, en aangezien ik daar in Nederland ook veel van eet ben ik niet duurder uit. Uit eten gaan is trouwens ook een stuk goedkoper, maar aangezien we een appartement met keuken huren doen we dat zeker niet elke dag, eerder 1x per week.

Kleding

Eigenlijk de enige uitgave waar ik deze maand echt mee uit de bocht ben geschoten is kleding. Ik heb een nieuwe spijkerbroek gekocht (die trouwens nu alweer kapot is, shame on you Nudie Jeans), twee nieuwe zomerjurkjes en een hoed. Tijdens corona heb ik vrij weinig nieuwe kleding gekocht en veel hetzelfde aan gehad, maar nu alles weer een beetje open gaat heb ik echt behoefte aan nieuwe kleding, terwijl dat normaal gesproken niks voor mij is – om die behoefte te voelen bedoel ik. Komende paar maanden ga ik hier dus echt even goed op letten en als ik thuis ben ga ik mijn kledingkast even uitspitten zodat ik precies weet wat voor leuke items ik allemaal heb.

Investeringen

Zelfs met mijn relatief hoge uitgaven van deze maand heb ik welgeteld €643 weten te investeren. Het grootste gedeelte daarvan ging naar mijn cryptorekening bij Bitvavo, maar ik heb ook twee nieuwe beleggingsrekeningen aangemaakt deze maand: een Fundcoach rekening bij Binck en een beleggingsrekening bij Brand New Day. Ik wilde trouwens wel meer storten op die Brand New Day rekening, maar ze moesten eerst nog mijn persoonsgegevens e.d. controleren. Die €1 is dus alleen wat ik gestort had als identificatie/bevestiging van mijn tegenrekening. Verder heb ik – zoals elke maand – €50 naar mijn BUX Zero rekening gestort voor de Pick My Porto challenge op Instagram en is er opnieuw €50 naar een nieuwe beleggingsapp gegaan welke nog niet gelanceerd is. Blijft leuk om zo’n nieuw product te testen en feedback te mogen geven!

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Hoe houd ik mijn kasboek bij?

Ik krijg best vaak vragen over hoe ik mijn kasboek bijhoud, dus bij deze zal ik het even in het kort vertellen. Gedurende de maand houd ik mijn uitgaven en inkomsten bij in de app van mijn bank. Bijna alle transacties worden ondertussen automatisch ingedeeld in de juiste categorie, waardoor ik alleen maar even hoef te checken of het klopt. Aan het eind van de maand zet ik alles nog eens een keer op een rijtje voor mezelf in mijn kasboek tool, waardoor ik nog eens een keer bewust bezig ben met mijn geld, en een mooi visueel overzicht heb van mijn inkomsten, uitgaven en investeringen.

Hoe zag jouw maand er uit op financieel vlak? Heb je iets leuks gedaan met je vakantiegeld of is het gewoon “op de grote hoop” gegaan?

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken