Sparen of Spenden? Ik mag mezelf vanaf deze maand een ondernemer noemen!

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks mijn kasboek met mijn inkomsten, uitgaven en investeringen met jullie. Deze maand heb ik mijn bedrijf Mout Media (waar Skere Student onder valt) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Daardoor was ik deze maand best wat geld kwijt aan Skere Student. Benieuwd hoeveel ik precies heb uitgegeven deze maand, wat mijn inkomsten waren en of er nog wat geld overbleef om te beleggen? Lees dan snel verder!

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Ik wel! In de rubriek ‘Sparen of Spenden’ ben ik open over mijn financiën en deel ik maandelijks mijn kasboek met mijn inkomsten, uitgaven en investeringen met jullie. Deze maand heb ik mijn bedrijf Mout Media (waar Skere Student onder valt) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Daardoor was ik deze maand best wat geld kwijt aan Skere Student. Benieuwd hoeveel ik precies heb uitgegeven deze maand, wat mijn inkomsten waren en of er nog wat geld overbleef om te beleggen? Lees dan snel verder!

Inkomsten

Social media beheer: €751
Ouderbijdrage: €750
Mout Media “salaris”: €410
Tweedehands verkopen: €105
Zorgtoeslag: €104
Totaal: €2120

Uitgaven

Onderwijs: €481
Huur: €401
Mout Media: €209
Zorgverzekering: €144
Boodschappen: €73
Vervoer: €41
Uit eten & drinken: €20
Huishouden & elektronica: €3
Goede doelen: €3
Bankkosten: €3
Totaal: €1379

Investeringen

Semmie: €355
Peaks: €80
Totaal: €435

Inkomsten

Halverwege deze maand heb ik Mout Media/Skere Student ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Echt een hele gave stap, waarvan ik niet had verwacht dat ik die zo snel na het beginnen van Skere Student al zou kunnen maken. Doordat ik voor mijn bedrijf ook meteen een zakelijke rekening heb geopend bij Knab, staan niet al mijn zakelijke inkomsten of uitgaven erbij: alleen het gedeelte dat ik deze maand aan mezelf heb uitgekeerd of kosten die ik met mijn privé rekening heb betaald. Dat zal voor de komende paar maanden ook zo zijn, want ik wil graag mijn privé en zakelijke geldzaken gescheiden houden totdat ik wat beter weet hoe ondernemen “werkt”. Wel zal ik mezelf elke maand een bedrag van ~€200 à €500 uitkeren, maar dat zal dus niet mijn volledige zakelijke inkomen van die maand zijn. Deze maand was die uitkering aan mezelf €410.

Lees ook: Sparen of Spenden van vorige maand

Om je toch een beetje een idee te geven van mijn zakelijke inkomsten en uitgaven lijkt het me leuk om voortaan elk kwartaal een apart overzicht te maken van mijn zakelijke inkomsten en uitgaven! Nu moet ik alleen nog een leuke naam voor deze nieuwe rubriek bedenken 🙂

Social media beheer

Ook is mijn social media beheer/tekstschrijven/marketing-manusje-van-alles persoon salaris deze maand lekker veel. Tot en met vorige maand had ik namelijk een 0-uren contract, waardoor ik de uren van augustus bijvoorbeeld pas in september kreeg uitgekeerd. Vanaf deze maand heb ik echter een vast contract met loonsverhoging en vakantiedagen, waardoor ik mijn uren van september ook in september krijg uitbetaald. Lekker dubbel cashen met zowel mijn uren van deze maand als die van vorige maand dus!

Uitgaven

Het schooljaar is weer begonnen en dat voelde ik in de portemonnee. Studeren is duur! Een deel van het collegegeld werd afgeschreven en ik moest wat nieuwe studieboeken kopen. Ook heb ik iets meer dan €200 afgetikt voor Skere Student zodat ik me kon inschrijven bij de Kamer van Koophandel en heb ik nog wat dingen gekocht als voorbereiding voor mijn eerste echte Skere Student cursus (zo erg zin hierin! Gaat echt heel gaaf worden!), die ik heb betaald met mijn privé rekening. 

Verder was dit wat mij betreft een hele nette maand qua uitgaven! Ik heb eigenlijk niks uitgegeven aan onnodige spullen en hoeveel ik uit heb gegeven aan boodschappen is ook prima binnen de perken gebleven, in tegenstelling tot de afgelopen twee maanden haha.

Investeringen

Mijn investeringen zijn niet zo spannend deze maand, €355 is naar Semmie gegaan en €80 naar Peaks. Ik heb de laatste paar maanden maar vrij weinig zelf belegd bij DeGiro, omdat ik eerlijk gezegd niet meer helemaal tevreden met ze ben. Ik vond DeGiro nooit een geweldige broker, maar aangezien ze in veel gevallen wel de allergoedkoopste zijn, heb ik toch voor hun gekozen toen ik begon met zelf beleggen. Echter zijn ze de laatste tijd om meerdere redenen slecht in het nieuws geweest en beginnen de vele storingen die ze (minimaal één keer per week) hebben me echt tegen te staan. Ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op een nieuwe broker en ik denk dat mijn keuze is gevallen op BuxZero, Brand New Day of ING! Komende maand ga ik de knoop door hakken en bij een van deze (of misschien bij alletwee) een beleggingsrekening openen en in het geval van BuxZero mijn rekening heractiveren!

Klopt het wel?

Ik krijg trouwens wel eens vragen over waarom mijn inkomsten nooit precies evenveel zijn als mijn uitgaven + investeringen. Dat zit zo: ik budgetteer niet tot de 0, maar ik laat altijd een bedrag (meestal tussen de €100 en €400) op mijn lopende rekening staan. Voor mijn money mindset voelt het lekker om me nooit zorgen te hoeven maken over of ik bv extra boodschappen aan het einde van de maand wel kan betalen zonder geld over te moeten boeken van mijn spaarrekening, omdat ik altijd een mini-buffertje heb.

Mijn favo praktische money mindset truc

Een ander voordeel voor mij is dat ik me eigenlijk nooit “arm” voel, doordat ik eigenlijk nooit rode of hele lage cijfers zie staan als ik inlog op mijn internetbankieren. Ondanks dat ik misschien wel “arm” ben volgens sommige mensen door mijn hoge studieschuld, zou het zien van rode of hele lage cijfers op mijn bankrekening mij best wel wat stress opleveren. Uit ervaring weet ik dat ik niet zo goed ga op stress (in welke vorm dan ook) en uit onderzoek is ook gebleken dat mensen juist wanneer ze (financiële) stress hebben, ze slechtere keuzes maken. Voor mij werkt dit mini-buffertje-op-mijn-lopende-rekening-systeem dus heel goed om slimmere financiële keuzes te maken!

Dus als ik in bepaalde maanden meer investeer + uitgeef dan mijn inkomsten, zoals in deze maand bijvoorbeeld het geval was, komt dat geld van mijn lopende rekening. Zijn mijn uitgaven + investeringen juist lager dan mijn inkomsten, zoals deze maand het geval is, dan is dat geld gewoon op mijn lopende rekening blijven staan om mijn mini-buffertje en mijn money mindset een boost te geven.

Financiële doelen

Mijn financiële doelen voor deze maand waren om €400 of meer te verdienen met Mout Media/Skere Student en om voor €200 of meer tweedehands spullen te verkopen. Dat eerste is ruim gelukt, maar dat tweede helaas niet helemaal. Ik heb nog een stapeltje met spullen liggen dat ik kan verkopen, maar ik ben er door mijn studie niet aan toegekomen om die spullen ook daadwerkelijk te fotograferen en online te zetten. Iets om komende maand te doen dus! Mijn financiële doelen voor volgende maand op privégebied zijn om in totaal minder dan €1400 uit te geven (dat is dus inclusief mijn collegegeld van ~€450). Op zakelijk gebied wil ik minimaal €600 verdienen met Mout Media/Skere Student en natuurlijk wil ik de Skere Student cursus succesvol lanceren! 

Lees ook: Sparen of Spenden van volgende maand

De Skere Student cursus

Op Instagram stories heb ik al het een en ander verteld over de Skere Student cursus, maar eigenlijk komt het op het volgende neer: het is een cursus om alles te leren over geldzaken, speciaal voor studenten! We gaan je inkomsten bespreken, je uitgaven, manieren om meer te verdienen, de basis van beleggen behandelen en natuurlijk gaan we het ook hebben over wel of niet geld lenen van Ome DUO en je studieschuld. Daarnaast gaan we het hebben over veel voorkomende geldvalkuilen en komen er meerdere live Q&A’s met mij waarin je me vanalles kan vragen over de onderwerpen die we hebben behandeld.

Het wordt een super uitgebreid en waardevol programma en omdat dit de eerste keer zal zijn dat ik een cursus ga geven, zal de cursus maar €26,95 kosten! We starten op maandag 9 november en de cursus zal te volgen zijn via een privé Instagram account waar je alleen toegang tot kan krijgen als je een kaartje hebt gekocht. Ik heb er SUPER veel zin in! Hier kan je meer lezen over de Skere Student cursus.

Wat zijn jouw financiële doelen voor aankomende maand?

Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Sparen of Spenden? Ik mag mezelf vanaf deze maand een ondernemer noemen!”

 1. Beste Skere Student,

  Ik heb lang getwijfeld om je iets te sturen want ieder moet doen wat hij of zij wil, maar toen ik de cursus voorbij zag komen, was dat voor mij de druppel. Je hebt namelijk ook een verantwoordelijkheid naar anderen als het gaat om iets belangrijks als geld en financien. En ik wil dat je eerlijk bent over je eigen situatie. Namelijk je ruim bovengemiddelde ouderbijdrage zou de financiele situatie voor elke student een stuk makkelijker maken.
  Wat mij daarom zo verbaasd is dat je jezelf een skere student noemt als je een ouderbijdrage hebt van jawel 710 euro! En je hebt gestudeerd op Utrecht college, duur voor een skere student hoor!! Met dit geld kunnen veel studenten rondkomen en hoeven niet eens meer te lenen. Daarnaast leen je om te beleggen en geef je tips hoe dit te doen. Ik heb inderdaad gelezen dat je niet leent om te beleggen volgens jouw redenering, maar als je 70.000 euro studieschuld hebt, dan zijn pas de euro’s boven jouw 70.000 euro schuld pas echt spaargeld. >70.000 euro.

  En als je financieel advies geeft moet je ook eerlijk zijn en het hele verhaal vertellen. Wat is er namelijk met Galapagos gebeurd, waar je meeste aandelen in zaten op DEGIRO? Ik verwacht op zn minst een nieuwe post van jou waarin je zegt dat het ook fout kan gaan met beleggen. Dat is ook leerzaam voor velen en is het eerlijke verhaal. En dan blijkt wel weer: Het is beter om af te lossen of minder te gaan lenen dan een beleggingsrekening op te bouwen.

  Er zijn veel studenten die een studieschuld hebben en zich afvragen hoe daarmee om te gaan en geen ouderbijdrage hebben van 700 euro. Jouw advies en voorbeeld lijkt me niet de juiste. Ik ben ook verbaasd hoe wereldvreemd het is door jezelf skeer te noemen terwijl je 8000 euro per jaar van je ouders krijgt. En tenslotte, een studieschuld van 70.000 euro is enorm en velen zouden dat nooit kunnen aflossen of hebben daar heel veel tijd nodig om dat te doen. Het is eigenlijk niet behapbaar, zoveel is het. Ik adviseer niemand om zoveel te gaan lenen.

  Tot het moment dat je echt eerlijk bent over je geldzaken, beleggingen en nu je zelfs geld wil voor jouw advies en cursus, geef ik je graag een oorkonde van programma BOOS a la Tim Hofman!

  Hier is
  De OORKONDE voor jezelf een “Skere Student” te noemen terwijl je wel 700 euro per maand, enorm veel geld, krijgt van je ouders, daarom alsnog dacht 70.000 euro van DUO nodig te hebben en om in de open casino van de beurs te gaan spelen en geld hebt verspeeld. EN je vervolgens adverteert, en cursussen aanbiedt voor geld, om uit te leggen hoe goed je met geld om kan gaan! HARTELIJK GEFELICITEERD!

  Ik hoop jou, en ieder die deze site bezoekt, wakker hebt geschud.

  p.s. bij beleggen zeggen ze altijd; spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden spreiden en doe het met echt spaargeld EN weet je wat ze altijd zeggen over websites die geld willen voor advies over beleggen/financien? Vertrouw ze niet. Ze willen alleen maar jouw geld. Los je schuld af, veel beter of vraag je ouders 8000 euro per jaar, helpt ook bij het aflossen! 😉

  Vriendelijke groet,
  Tim

  1. Hoi Tim,

   Laat ik beginnen met je te bedanken voor je uitgebreide reactie. Het is duidelijk dat ik, mijn website SkereStudent.com, of mijn situatie je raakt, anders zou je daar denk ik niet de tijd voor hebben genomen.

   Aangezien je reageert op één van mijn Sparen of Spenden posts, zie je dat ik open ben over mijn financiën. Elke maand deel ik in die rubriek mijn inkomsten, uitgaven en investeringen. In die posts deel ik dus ook maandelijks mijn ouderbijdrage, wat voor iedereen te zien is. In diezelfde maandelijkse posts kan je zien dat ik al een hele tijd geen geld meer leen van DUO. University College Utrecht is inderdaad een dure studie, en één van de redenen waarom mijn studieschuld zo hoog is. Waar dat geld van die studieschuld verder allemaal naartoe is gegaan kan je hier lezen. Als je bijvoorbeeld lid bent van mijn Discord community, of me volgt op Instagram, weet je dat ik daar regelmatig updates geef van mijn beleggingen en erover in discussie ga met mensen. Ik vind het ook heel interessant dat je er vanuit gaat dat ik mezelf skeer noem vanwege mijn inkomsten en me daarom wereldvreemd noemt. Ik heb gekozen voor de naam Skere Student, omdat het opvalt, en daarnaast word/werd ik regelmatig “skeer” genoemd door goede vrienden vanwege mijn lage uitgaven en neiging tot (extreem) besparen. Ook valt het me op dat je zegt dat “velen”, wie dat dan ook mogen zijn, nooit een studieschuld van €70.000 kunnen aflossen. Maar dan vraag ik me wel af hoe je dan denkt dat mensen hun hypotheek van 3 ton kunnen aflossen? Een (deels) aflossingsvrije hypotheek telt natuurlijk niet en wordt tegenwoordig ook bijna niet meer verstrekt. Dat je zegt dat die €70.000 niet behapbaar is, zegt naar mijn idee veel over je money mindset. Wellicht dat je wat aan dit artikel over de basics van money mindset hebt. Over omgaan met de mentale last van een hoge studieschuld heb ik een tijdje dit geschreven, dat helpt je misschien ook!

   Bedankt maar nee dank voor de oorkonde. Voor zover ik kan beoordelen ben jij niet de echte Tim Hofman en als hij met een camera voor de deur staat om me IRL een oorkonde te overhandigen zal ik hem te woord staan. Nog een tip voor jou, wie je dan ook mag zijn, hoe mijn financiële situatie er nu uit ziet met hoge inkomsten uit een riante ouderbijdrage, chill vast contract als bijbaan en allerlei side-hustles, is heel anders dan hoe mijn financiële situatie er een paar jaar geleden uitzag.

   Je hebt me niet bepaald wakker geschud. Je argumenten waren naar mijn idee totaal niet goed onderbouwd en daardoor heb je me niet kunnen overtuigen/”wakker schudden”. Überhaupt is het me niet helemaal duidelijk wat je probeert te bereiken met deze reactie, maar dat kan aan mij liggen. Ohja, mijn studieschuld aflossen ben ik nog (lang) niet van plan! Hoe dat zit vertel ik je in deze post.

   All in all denk ik dat we hieruit kunnen concluderen dat je je wellicht iets beter had kunnen (en misschien wel had moeten) inlezen, voordat je allerlei onjuiste beweringen doet. Ik heb veel blog artikelen gelinkt in deze reactie, dus ik ben erg benieuwd naar je standpunt en je argumenten nadat je die hebt bekeken.

   Veel leesplezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken