Sparen of Spenden? De inkomsten, uitgaven en investeringen van een 24-jarige student in Wageningen

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Dit is het kasboekje van een 24-jarige student met al mijn uitgaven, inkomsten en investeringen | SkereStudent.com

Deel deze blog:

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans inkomsten en uitgaven? Ik wel! Ik kijk graag naar de filmpjes van CNBC Millennial Money en de Glamour ‘Honest Accounts’ serie. Het is zó interessant om te zien hoe anderen hun geld besteden!

Sparen of Spenden?

Omdat ik het zo belangrijk vind om het taboe op praten over geld te doorbreken, heb ik besloten om zelf ook een kasboekjes rubriek op te zetten, speciaal voor studenten, genaamd ‘Spenden of Sparen.’ Vandaag bijt ik het spits af, en deel ik mijn uitgaven en inkomsten van januari met jullie! Ik ben van plan om mijn inkomsten, uitgaven en investeringen maandelijks te delen, dus volg me vooral op Instagram als je op de hoogte gehouden wil worden!

Inkomsten

DUO lening: €964
Ouderbijdrage: €505
Zorgtoeslag: €104
Marktplaats & United Wardrobe: €130
That Healthy Kitchen: €10
Totaal: €1713

Uitgaven

Huur: €389
Zorgverzekering: €149
Vakantie: €106
Boodschappen: €62
Uit eten & drinken: €15
Huishouden & elektronica: €13
Vervoer: €3
Goede doelen: €3
Bankkosten: €1
Totaal: €740

Investeringen

Sparen: €0
Beleggen: €593
Totaal: €593

Uitgaven

Het eerste wat je misschien opvalt is dat januari een zeer zuinige maand was, zelfs voor mijn doen! Na een paar dure maanden, toen ik één van mijn duurste cadeaus ooit heb gegeven (een etentje bij De Librije voor de 26e verjaardag van mijn vriend), was ik wel toe aan een goedkopere maand! Ik denk dat €740 per maand uitgeven een nieuw minimum record is voor mij!

Collegegeld

Een van de dingen die normaal gesproken een grote kostenpost voor mij is, is mijn collegegeld. Ik betaal dat zelf, en het wordt elk jaar in termijnen afgeschreven. Ondanks dat je dan in totaal iets meer betaalt, is het betalen in termijnen in dit geval het geld voor mij waard! Ik heb namelijk geen zin om aan het begin van het studiejaar mijn buffer aan te moeten breken om in één keer meer dan €2000 te moeten ophoesten.

Naar mijn inzien kan ik beter de gemiddelde maandelijkse kosten in beleggingen stoppen en me gedurende het jaar voor te bereiden op enkele ‘dure’ maanden waarin mijn collegegeld wordt afgeschreven. In februari ben ik weer aan de beurt en wordt er bijna €420 afgeschreven. Volgende maand zal je die kostenpost dus ook in deze rubriek voorbij zien komen! 

Lees ook: Dit is wat mijn beleggingsportefeuille op dit moment waard is.

Vakantie uitgaven

Iets waar ik in januari juist meer dan gemiddeld geld aan heb uitgegeven is vakantie. In november ben ik namelijk met een vriendin naar Londen geweest. Daar heb ik een aantal betalingen met mijn creditcard moeten doen, omdat mijn pinpas niet werd geaccepteerd. Die €106 zijn dus eigenlijk uitgaven van een tijdje geleden, maar omdat ze nu pas van mijn rekening werden afgeschreven heb ik het toch meegeteld voor januari.

Inkomsten

Zoals je wellicht ook ziet, heb ik in januari €130 verdiend met spullen verkopen op Marktplaats en United Wardrobe. Dit waren voornamelijk ongebruikte kleren, gadgets en (kook)boeken. Mijn goede voornemen voor dit jaar is namelijk om te gaan declutteren. Het boek ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up’ van Marie Kondō vond ik dan weliswaar geen toppertje, maar de gedachtegang erachter vond ik wél geweldig. Minimaliseren, decluttering en ruimte maken voor wat echt belangrijk is, is waar het voor mij om draait. Dat ik dus een groot deel van mijn ge-declutterde spullen kon verkopen is dus mooi meegenomen. Twee vliegen in één klap!

Lees ook: Sparen of Spenden van volgende maand.

Investeringen

Doordat januari zo’n goedkope maand was met relatief veel inkomsten en weinig uitgaven, kon ik deze maand ook lekker veel investeren: Namelijk €593! Dit is grotendeels naar mijn DeGiro account gegaan, maar ik heb ook €50 op mijn Semmie rekening gezet en ongeveer €7 aan wisselgeld is naar mijn Peaks rekening gegaan. Ik heb op dit moment ook geld geïnvesteerd bij Kendu en Robeco ONE, maar daar heb ik deze maand niks bijgestort.

Hoe zien jouw maandelijkse inkomsten, uitgaven en investeringen er uit? Houd je het netjes bij of doe je het allemaal een beetje “op je gevoel”?

Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Dit is het kasboekje van een 24-jarige student met al mijn uitgaven, inkomsten en investeringen | SkereStudent.com
Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar andermans portemonnee? Dit is het kasboekje van een 24-jarige student met al mijn uitgaven, inkomsten en investeringen | SkereStudent.com

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken