Beleggingsportefeuille update: Te vroeg gejuicht?

Ondanks dat ik maandelijks mijn inkomsten, uitgaven en investeringen deel in de rubriek ‘Sparen of Spenden?’, doe ik dat niet met mijn beleggingen. In plaats daarvan deel ik mijn beleggingsportefeuille eens in de 3 à 4 maanden op mijn blog en post ik tussendoor regelmatig updates op Instagram Stories. In deze blog ga ik je precies vertellen welke posities ik allemaal heb, hoeveel geld ik beleg en bij welke brokers ik allemaal een account heb. Veel leesplezier!

Deel deze blog:

Ondanks dat ik maandelijks mijn inkomsten, uitgaven en investeringen deel in de rubriek ‘Sparen of Spenden?’, doe ik dat niet met mijn beleggingen. In plaats daarvan deel ik mijn beleggingsportefeuille eens in de 3 à 4 maanden op mijn blog en post ik tussendoor regelmatig updates op Instagram Stories. In deze blog ga ik je precies vertellen welke posities ik allemaal heb, hoeveel geld ik beleg en bij welke brokers ik allemaal een account heb. Veel leesplezier!

Te vroeg gejuicht?

In de beleggingsportefeuille update van een paar maanden geleden verklaarde ik heel blij dat mijn beleggingen meer dan €20.000 waard waren! Maar ik juichte te vroeg, want slechts een week of twee later stortte het aandeel Galapagos helemaal in, terwijl ik daar juist zoveel van had verwacht en net na de update nog een calloptie van had gekocht. Zuur! Maar goed, het is zeker geen ramp gelukkig 🙂

De huidige waarde van mijn portefeuille

Doordat Galapagos een groot aandeel was van mijn portefeuille, is mijn totale portefeuille waarde daarmee ook weer teruggezakt naar net iets minder dan €17.000, namelijk €16.831,95.

De brokers die ik gebruik

Momenteel heb ik een account bij DeGiro, Peaks, Semmie, Robeco en BuxZero. Ik heb ook nog een account bij Binck, maar die gebruik ik op dit moment niet.

Zo ziet mijn beleggingsportefeuille er op dit moment uit

Dan op naar de cijfertjes van mijn beleggingsportefeuille. Hoe is die €16.831,95 verdeeld over de brokers die ik gebruik? Wat is op dit moment mijn rendement? Welke posities heb ik en wat is mijn GAK (gemiddelde aankoopkoers)? En hoe regel ik mijn inleg?

DeGiro

Beleggingsportefeuille waarde: €13.263,90
Rendement: -€6.658,33
Huidige posities: €5.055,12 in Galapagos (GAK €185,0754), €305,95 in GameStop Corp (GAK $17,00), €7.899,12 in Vanguard FTSE AW (GAK €79,3795) en €8,00 in GLS C260.00 18JUN21 (GAK €7,55)
Inleg: Handmatig, momenteel gemiddeld €100 per maand

Semmie

Beleggingsportefeuille waarde: €1.745,38
Rendement: €125,36
Huidige posities: €439,26 in UBS ETF MSCI EMU Socially Responsible, €167,29 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Pacific, €545,06 in ACTIAM Duurzaam Index Aandelen Wereld, €85,23 in ACTIAM Verantwoord Index Vastgoed Europa, €172,81 in iShares EUR Corp Bond 0-3yr ESG UCITS, €178,37 in UBS MSCI Emerging Markets Socially Responsible en €121,17 in Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond
Inleg: Automatisch, momenteel gemiddeld €180 per maand

Peaks

Beleggingsportefeuille waarde: €1.278,96
Rendement: €100,20
Huidige posities: €256,60 in iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF, €141,67 in iShares Sustainable MSCI Em Mkt, €635,19 in UBS ETF-MSCI USA Socially Responsible, €140,74 in UBS ETF-MSCI Pac Socially Responsible, €120,24 in iShares Euro Government Bond UCITS en €36,14 in Xtrackers II ESG EUR Corp Bond UCITS
Inleg: Automatisch, momenteel gemiddeld €100 per maand

Robeco

Beleggingsportefeuille waarde: €388,76
Rendement: €33,76
Huidige posities: €388,76 in Robeco ONE Duurzaam
Inleg: Momenteel niet structureel

BuxZero

Beleggingsportefeuille waarde: €139,48
Rendement: €33,29
Huidige posities: €5,33 in Altice (GAK €4,287), €5,66 in Blackberry (GAK $4,910), €5,92 in Fitbit (GAK $6,98), €7,32 in Ford Motor (GAK $8,010) en €104,30 in SAP (GAK €98,320)
Inleg: Handmatig, momenteel gemiddeld €50 per maand

Beleggingsportefeuille waarde totaal: €16.831,95
Totaal rendement: -€6.350,25

DeGiro

Bij DeGiro heb ik op dit moment vier posities openstaan: Galapagos aandelen en een call optie, GameStop aandelen en de ETF van Vanguard, VWRL AW. GameStop is een zeer recente aankoop en ik ben heel benieuwd wat daar de komende tijd mee gaat gebeuren. In Galapagos zit ik natuurlijk al een hele tijd en hun koers is door het uitstel en daarna afstel van de goedkeuring van Jyseleca in de US ontzettend gedaald. Erg jammer, vooral omdat ik heel veel van dit medicijn had verwacht. Ondanks dat ik nog 100% geloof in hun onderzoek, is mijn vertrouwen in Galapagos als bedrijf wel wat verminderd door bepaalde acties en uitspraken van het bestuur. Desondanks is mijn strategie vooralsnog om dit aandeel nog jarenlang vast te houden.

Semmie, Peaks en Robeco

Ik beleg ondertussen al best een tijdje bij Semmie en ik ben heel erg tevreden over ze! Ik heb een mooi rendement op mijn inleg gemaakt waar ik niks voor heb hoeven doen, behalve een automatische incasso instellen. Heerlijk! Over Peaks ben ik ook erg tevreden! Alhoewel ik de kosten (€1 per maand tot €2.500) relatief hoog vindt als je er kleine bedragen op hebt staan, krijg je daar ook heel veel voor terug in de vorm van een super fijne, intuïtieve app, veel extra informatie en een leuk concept: beleggen met je wisselgeld. Bij Robeco heb ik de laatste tijd geen extra geld meer ingelegd. Ik las in een artikel dat zij aan greenwashing doen, terwijl ik juist voor Robeco ONE Duurzaam had gekozen als duurzaam fonds in mijn portefeuille. Echter heb ik nog geen tijd gemaakt om tot de bodem toe uit te zoeken of dit echt zo is of niet, dus ben ik gestopt met extra inleggen, maar heb ik mijn geld nog wel gewoon laten zitten. Hier kom ik binnenkort op terug dus!

BuxZero

Een oude bekende voor mij is BuxZero. Deze broker heb ik al eens gebruikt toen ik begon met beleggen en traden erg interessant vond, omdat de transactiekosten toen ook al erg laag waren. Ik heb onlangs mijn account weer geactiveerd en heb er vooral wat interessante aandelen staan die ik bij BuxZero gratis (of in iedergeval goedkoper dan bij DeGiro) kon aankopen. Wel hoop ik dat ze doorgaan met het uitbreiden van hun aanbod! GameStop wilde ik bijvoorbeeld ook eigenlijk bij BuxZero aankopen, maar die hadden ze nog niet in hun assortiment zitten, waardoor ik op DeGiro was aangewezen.

Welke broker is op dit moment mijn favoriet?

Op dit moment is mijn favoriete broker/vermogensbeheerder Semmie! Semmie wordt op de voet gevolgd door Peaks, die strafpunten krijgt voor de relatief hoge kosten die je moet betalen als je een kleine portefeuille aanhoudt. Op plek 3 komt nu BuxZero, maar het is nog geen overtuigende plek 3: hun aanbod, hun promotie van daytraden en handel in CFDs via BuxX, en de layout van hun app zou ik graag anders zien. Qua cijfer denk ik dat BuxZero nu rond de 6 zou zitten voor mij, terwijl ik Semmie zou beoordelen met een 9 en Peaks met een 8. Op plek 4 komt DeGiro met – helaas –  een onvoldoende. Ik ben al langere tijd niet tevreden over ze, onder andere omdat ze bizar veel storingen hebben. Vrijwel elke keer als ik inlog is er wel weer wat! Robeco neem ik hier even niet in mee, omdat ik eerst nog even wil uitzoeken hoe het met dat greenwashing zit bij hun.

Plannen voor de toekomst

In september heb ik Skere Student/Mout Media ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat voel ik (een soort van) in de portemonnee. Ik heb namelijk besloten om mijn privé en zakelijke geldstromen van elkaar gescheiden te houden totdat ik wat beter weet “hoe ik moet ondernemen” om het zo maar even te zeggen, waardoor ik mezelf nog maar een klein bedrag uitkeer maandelijks. Natuurlijk is investeren in Skere Student/Mout Media ook een vorm van investeren, maar in principe staat beleggen bij mij toch wel op nummer één qua favoriete investeringsvorm en qua prioriteit. 

FIRE

Maar goed, door mijn KvK inschrijving en het apart houden van mijn zakelijke financiën heb ik dus minder kunnen inleggen bij mijn beleggingen dan ik van tevoren had bedacht en dat is wel jammer! Mijn uiteindelijke doel is namelijk om binnen 15 jaar leanFIRE te zijn en binnen 30 jaar fatFIRE, maar doordat mijn savings rate omlaag is gegaan de afgelopen paar maanden, moet ik die de komende tijd weer goed maken – of gewoon mijn plan en/of verwachtingen aanpassen, maar daar ga ik niet van uit. Desondanks denk ik wel dat ik de gemiddelde €430 per maand waar ik nu op zit gemakkelijk door zou moeten kunnen zetten de komende tijd. Voor een uitwonende student zonder fulltime baan is dat natuurlijk ook al een super mooi bedrag, dus ik heb zeker niks te klagen 🙂

Nieuwe broker

Ook heb ik een nieuwe broker op het oog die ik de komende tijd wil gaan uittesten: ABN AMRO. Als die bevalt, is de kans best wel groot dat ik met mijn gehele DeGiro portefeuille daarnaartoe overstap!

Hoe ziet jouw beleggingsportefeuille er momenteel uit?

Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

17 gedachten over “Beleggingsportefeuille update: Te vroeg gejuicht?”

 1. Superleuk om je beleggingsupdate te lezen! Ik heb ook op de planning staan om een nieuwe update te maken, aangezien de vorige alweer van de zomer is en er veel gebeurd is. Interessant om te zien waar jij in belegd. Dat is heel anders dan mijn eigen portfolio. Ook goed dat je meerdere brokers hebt. Hoe zit het met de kosten van Robeco? In mijn beleving was die heel erg duur en alleen interessant als je echt een groot portfolio had (€50K of meer)

  1. Jaa, altijd interessant!! Voor zover ik weet zijn de kosten niet lager als je een grote portefeuille hebt, maar dat durf ik niet te zeggen. Voor mij zijn de fondskosten en de servicekosten samen 1,32% per jaar, dus dat is wel wat hoger dan andere vermogensbeheerders/brokers!

 2. Wat zijn je beweegredenen geweest om Gamestop te kopen, terwijl zij al jaren op rij winkels sluiten en totaal niet future proof zijn? Ze draaien op tweedehands, en dat terwijl de transformatie naar digitaal plaatsvindt.
  Als je denkt dat gaming een groeimarkt is (hint, dat is het), zou ik aanraden te kijken naar de gaming & esports ETF. Hierin zitten bedrijven die (over het algemeen) wel future proof zijn.

  1. Hoi Kevin!

   Onlangs is het management van GameStop vernieuwd en heeft de eigenaar van Chewy een groter belang in ze genomen, dus vandaar! Gaming of esport ETFs zijn inderdaad ook een goed idee.

 3. Gamestop staat wel op 357 dollar vandaag Kevin, jij hebt zeker verstand van beleggen hè?
  Proficiat met je winst op Gamestop Emma..Ik heb afgelopen 2 maanden ook een klapper gemaakt met Gritstone Oncology in de Vs,het aandeel steeg van 2,50 naar 35 dollar vorige week nu 19,80 dollar.Bill Gates Foundation en grote vermogensbeheerder Blackrock zijn vorige week massaal ingestapt in Gritstone op 7 en 10 dollar op het nieuws dat ze een 2e generatie covid 19 vaccinatie ontwikkelen die tegen alle toekomstige mutaties van Corona is opgewassen.Mijn aankoop was 6 dollar een jaar geleden .Zit enorm veel koerspotentieel in nu,zeker na de flinke correctie afgelopen dagen van 35 naar 19.

 4. Emma, ik hoop dat je met Gamestop wel op tijd je positie gaat afromen omdat dit aandeel binnen 12 maanden van 2,50 dollar naar 357 dollar is gestegen(!!)Want met beleggen is het met zo een explosieve stijging in relatief korte tijd dikwijls: het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.Op welke koers heb jij Gamestop aangekocht of is dat een studentsecret? 😉Hopelijk is met de megawinst in dit aandeel je grote verlies met Galapagos van afgelopen maanden flink weggepoetst.😉

  1. Haha nee, is geen studentengeheim. Ik heb gekocht op $17 en de helft heb ik afgelopen maandag alweer verkocht om mijn inleg en wat winst er uit te halen. De rest ga ik nog even laten staan, maar ik weet niet hoe lang ik dat nog durf vol te houden haha.

 5. Emma,hoeveel puntjes heeft je favoriete stoel thuis ? Gamestop heeft vandaag tussen een koers van 112 en 487 dollar bewogen( brrrr) met slot op 193,60 dollar en een daling van 44,29 % tov het slot van gisteren.Zoals ik met het gezegde van gisteren al aangaf,einde vermaak.😉

  1. Hee! Ik denk dat het nog heel erg spannend gaat worden met GME vandaag! De koersen die worden weergegeven kloppen namelijk niet op de een of andere manier (vraag me niet hoe dat kan, ik weet het ook niet). Bij DeGiro kan ik namelijk geen doorlopende verkoop order inleggen op een koers die meer dan 20% afwijkt van de huidige koers (nog een reden voor mij om er zo snel mogelijk weg te gaan), maar bij Binck kan dat wel. Een vriendin van mij had voor de grap een verkooporder op $777 gezet en die zijn gister gewoon verkocht! Echt bizar!! Ik blijf het dus gewoon nog even goed in de gaten houden vandaag vanaf 15:30 🙂

 6. Wat bizar inderdaad Emma, ik blijf ver van zulke waanzin af, hoe lucratief het aandeel Gamestop lijkt.Alle winstmakers van Gamestop zijn nu massaal in de cryptomunt Dogecoin gestapt die explodeert van 1 naar 5 luttele centen.Ook Crypto beleg ik niet in, ver van mijn bed show.

 7. Mocht je als jong persoon met continue euro of dollartekens in de ogen toch aan de cryptohype mee willen doen zou ik voor 2021 de cryptomunt Polkadot kiezen. Met de blockchaintechnolgie van deze munt kun je de blockchaintechnologieën van bijna alle huidige cryptomunten ondersteunen, dat is voor de 2 grootste munten in marktwaarde Bitcoin en Ethereum momenteel broodnodig!.Grote cryptohandelaren geloven massaal nu in deze crypto die ging dan ook in koers van rond de 3 dollar bij beursintroductie in september 2020 naar 21 dollar vandaag in amper 5 maanden.Als vermogensbeheerders deze munt ook in het vizier krijgen zijn we een veelvoud van de huidige 21 dollar koers verder verwacht ik.

 8. Ben benieuwd hoe je avontuur met Gamestop is afgelopen (of loopt het nog)?
  Wel behoorlijk wilde ritjes in je portefeuille nu met ook Galapagos weer. Hoe kijk jij daar naar nu?

 9. Hoi Emma,ik hoop alleen niet dat je met die winst van Gamestop, dat verliefde aandeel van je hebt bijgekocht, immers Galapagos staat nu op 69 euro en is een vallend mes geworden.Ik gaf je een paar maanden geleden op een koers van 125 euro charttechnisch op mijn grafiek al onheil aan.Voor mij zijn VS biotech aandelen qua winstpotentieel veel interessanter daar kun je de site voor gebruiken die ik je een keer mailde.Wonden likken nu en maak svp een overweging en eventueel een herbalancering, je bent er leergierig genoeg voor.

 10. Eyeopener: als vervolg van wat ik hier op 4 februari over de cryptomunt Polkadot al postte: afgelopen week zijn meerdere hele grote Amerikaanse banken massaal ingestapt in de Polkadot ETP(Exchange Traded Product) op de Zwitserse beurs!! Het is een nieuwe investeringsmogelijkheid in Polkadot van aanbieder 21Shares.De koers van de Polkadot ETP vloog meteen van 18 naar 25 euro en de koers van de cryptomunt Polkadot zelf steeg in welgeteld 2 weken van 21 dollar naar 37 dollar(en van 3 naar 37 dollar in 5 en een halve maand)Ik ga nu snel weer achter mijn glazen bol zitten😉, fijn weekend verder.

 11. Ik zou je als advies geven om een bedrijf te kiezen dat dividend uitkeert. Kies een bedrijf als Galapagos voor de sterke groei, en een andere stabiel bedrijf met een leuk dividend. Dat dividend kun je ook weer herbeleggen of je schuld mee aflossen. Zo sla je 2 vliegen in één klap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken