Boekreview: ‘Fuck die studieschuld’ van Maaike Wind

Ik las ‘Fuck die studieschuld: Maak met plezier een einde aan je schuld’ in één ruk uit tijdens mijn wintersportvakantie (vandaar de mooie foto bij dit artikel), en mijn motivatie om nu alvast te gaan sparen voor mijn wintersport van volgend jaar is through the roof! En ik wil YNAB nu ook eens proberen naar aanleiding van haar boek haha. Ik zag dat studenten het een jaar gratis kunnen gebruiken, dus dat is dan ook meteen een skere tip, mocht YNAB je ook aanspreken.

Deel deze blog:

Waar gaat het boek over?

Fuck die studieschuld’ is een super persoonlijk boek over de (financiële) levensweg die Maaike heeft afgelegd van haar ~17e tot en met nu. Ze neemt je mee naar de oorzaak van haar behoorlijke studieschuld van €51.759: weinig grip op en kennis van geld, het idee dat ze niet anders kon dan geld lenen van DUO (toen nog de IB-groep), en een tweede master. Ook lees je in het boek hoe Maaike in de eerste jaren na haar afstuderen omging met haar studieschuld en de keuzes die ze in die periode heeft gemaakt waar ze achteraf spijt van had. Zoals haar keuze om het aflossen van haar studieschuld een aantal jaar stop te zetten en het niet versneld aflossen van een persoonlijke lening met een hoge rente. Ten slotte vertelt Maaike ook hoe het kwam dat de knop uiteindelijk om ging, en hoe ze het voor elkaar kreeg om in twee jaar meer de dan €30.000 van haar studieschuld die nog open stond super snel af te lossen.

Wat zegt Maaike zelf over het boek?

Op de achterflap staat: “In ‘Fuck die studieschuld’ maakt Maaike je deelgenoot van haar financiële coming of age met alle ups en downs van dien. Haar verhaal maakt duidelijk dat een falend financieringsstelsel en gebrekkige voorlichting studenten in de problemen brengen, maar dat er ook een hoop dingen zijn die je zelf kunt doen om je schuld te beperken. Met haar scherpe inzichten verandert Maaike je perspectief op geld en geeft ze je de handvatten om voorgoed af te rekenen met je studieschuld.”

Wat vond ik van ‘Fuck die studieschuld’?

Ik vond het boek heerlijk weglezen! Het is ook maar dun (minder dan 160 pagina’s), maar Maaike’s fijne schrijfstijl draagt ook absoluut bij aan hoe snel je er doorheen gaat. Mocht je trouwens een voorproefje van haar schrijfstijl willen, dan kan ik haar blog, die net als haar boek ‘Fuck die studieschuld’ heet, zeker aanraden. Daarnaast is Maaike’s verhaal natuurlijk hartstikke impressive, want in minder dan 2 jaar welgeteld €31.577,67 aflossen met een modaal salaris is écht heel erg knap! Ook vond ik het heel leuk hoe persoonlijk het boek is. Er staan geen algemene tips in à la “stop met kleding kopen”, maar Maaike vertelt wel hoe ze is gestopt met het kopen van kleding. Eerst had ze een budget van €25 per maand voor kleding, maar uiteindelijk besloot ze het gewoon op €0 te zetten, want “meer kleding had [ze] toch niet nodig.” Dat maakt ‘Fuck die studieschuld’ een leuk en leerzaam boek, zonder dat het belerend is. Tegelijkertijd kan ik me wel voorstellen dat mensen misschien expliciete tips hadden verwacht op basis van de ondertitel (“Maak met plezier een einde aan je schuld”) en de tekst op de achterflap (o.a. “handvatten om voorgoed af te rekenen met je studieschuld”). Die tips en handvatten zitten trouwens wel degelijk in dit boek, maar je zult ze zelf moeten destilleren uit Maaike’s verhaal.

Ben je ook enthousiast geworden over het boek ‘Fuck die studieschuld’ van Maaike Wind? Bestel het boek dan hier bij Bol.com – of koop ‘m bij je lokale boekhandel, dat kan natuurlijk ook! Ik ontving het boek van Maaike als cadeautje, maar dat heeft natuurlijk geen invloed op mijn mening.

Heb jij je studieschuld al onder ogen durven komen? Zo ja, hoe is dat je afgegaan?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

6 gedachten over “Boekreview: ‘Fuck die studieschuld’ van Maaike Wind”

 1. Hoi Maaike, harde werkster!

  Ik ben @NederHustle op Instagram. Hele mooie review! Zelf had ik ongeveer €60.000,- aan studie schuld waarvan nog minder dan €8.000,- openstaat. Als het goed is heb ik alles afbetaald volgend jaar zomer 🙌🏾.

  Groetjes en heel veel liefde!
  @Nederhustle

   1. Hi Emma,
    Maaike is voor mij ook een grote motivatie geweest. Ik kreeg echt nachtmerries van mijn studieschuld van 44K en een beetje. Inmiddels nog 14K openstaan, na 3 jaar aflossen. Ik verwacht in 2025 klaar te zijn. Dan heb ik 5 jaar gestudeerd en 5 jaar gedaan over de aflossing van mijn studieschuld. Ik kijk er zó naar uit!

 2. De ECB is in een rap tempo de rente aan het verhogen en loopt achter op de FED. Als je straks naar de 3-4% rente gaat met 73.000 schuld wordt dat een forse verzwaring.

  1. Klopt! Echter staat de rente op mijn studieschuld in mijn geval voor een aantal jaar vast, dus dat scheelt enorm. En Maaike heeft haar schuld natuurlijk al afgelost, dus die heeft er ook geen last meer van 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken