Modelbeleggen vs vrij beleggen bij Brand New Day: wat is het verschil?

Als je Skere Student al wat langer volgt, dan heb je vast al wel door dat ik fan ben van indexbeleggen én van beheerd beleggen - voor beginners al helemaal! Een van de partijen waar je fijn beheerd kan indexbeleggen is Brand New Day. Als je daar een beleggingsrekening hebt geopend kun je kiezen uit ‘modelbeleggen’ en uit ‘vrije fondskeuze’, maar... wat is nou precies het verschil? En hoe bepaal je welke van deze twee opties het beste bij jou past? Ik vertel het je in deze blog!

Deel deze blog:

Wat is modelbeleggen?

Ik heb al eens een hele blog gewijd aan wat modelbeleggen is, maar in het kort is het een vorm van portfolio beleggen waarbij je een risicoprofiel of modelportefeuille kiest en vervolgens weinig omkijken hebt naar je beleggingen. Op basis van het risicoprofiel of de modelportefeuille die je hebt gekozen, wordt jouw eigen beleggingsportefeuille samengesteld uit de fondsen die de bank of broker aanbiedt. Bij Brand New Day zijn dat er wel 14! Modelbeleggen lijkt op het eerst gezicht erg op beheerd beleggen, maar het is niet helemaal hetzelfde, doordat je beleggingen niet actief gemanaged worden.

Wat houdt vrij beleggen in?

Als je jezelf niet wil vastleggen op een van de modelportefeuilles van Brand New Day kan je er ook voor kiezen om vrij te gaan beleggen. Je kan dan zelf bepalen welke van de 14 fondsen van Brand New Day je in je portefeuille wil hebben, en in welke verhouding ten opzichte van elkaar. Met de volgende 14 fondsen kan je in dat geval je eigen portefeuille samenstellen:

 • BND Wereld Indexfonds C-Hedged
 • BND Wereld Indexfonds C-Unhedged
 • BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
 • BND Small Cap Wereld Indexfonds-B
 • BND Emerging Markets Indexfonds-B
 • BND Amerika Indexfonds
 • BND Europa Indexfonds
 • BND Pacific Indexfonds
 • BND Wereld Obligatie Indexfonds-C
 • BND Wereld Obligatie Indexfonds Kort
 • BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds
 • BND Euro Staatsobligatie Indexfonds
 • BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Inflatie
 • BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang

De grootste verschillen tussen modelbeleggen en vrij beleggen

Het grootste verschil tussen modelbeleggen en vrij beleggen bij Brand New Day is dus dat er bij modelbeleggen al een verdeling is gemaakt van allerlei obligatie- en aandelenfondsen, terwijl je dat bij vrij beleggen zelf bepaalt. Op zich is zelf bepalen heel erg leuk om te doen natuurlijk, maar het brengt ook flink wat extra werk met zich mee om al die keuzes te maken, en daar zit niet iedereen op te wachten. 

De kosten van beleggen bij Brand New Day

Een ander verschil tussen modelbeleggen en vrij beleggen zie je terug in de kosten. Modelbeleggen is in de meeste gevallen namelijk goedkoper dan vrij beleggen. Hieronder een overzicht van de kosten van beleggen bij Brand New Day.

ModelbeleggenVrij beleggen
Servicekosten0,34% per jaar0,44% per jaar
Fondskosten*Dit verschilt per modelportefeuille, gemiddeld is 0,16% per jaarDit verschilt per portefeuille. Het goedkoopste fonds rekent 0,15% per jaar en het duurste 0,24% per jaar
Geschatte transactiekosten van de fondsen*0,00% tot 0,15% per jaar0,00% tot 0,15% per jaar
Spread en swing pricing*0,00% tot 0,26% per transactie0,00% tot 0,26% per transactie

De kosten waar een sterretje (*) achter staat worden niet bepaald door Brand New Day, maar door de onderliggende fondsen. Met modelbeleggen ben je jaarlijks dus waarschijnlijk zo’n 0,575% kwijt (0,34% servicekosten + 0,16% fondskosten + 0,075% transactiekosten van het fonds). In sommige gevallen betaal je ook nog een ini-mini bedrag wanneer je in- of uitstapt door de spread en swing pricing. Hier kan je meer lezen over de kosten van beleggen bij Brand New Day. Prima kostenplaatje toch? Ik heb het er zelf in ieder geval graag voor over!

Wat doe ik?

Zelf heb ik bij Brand New Day gekozen voor modelbeleggen, en dan specifiek voor de modelportefeuille ‘Zeer offensief’. Die modelportefeuille bestaat uit vier aandelenfondsen van Brand New Day: 45% BND Wereld Indexfonds C-Hedged, 32% BND Wereld Indexfonds C-Unhedged, 12% BND Emerging Markets Indexfonds-B en 11% BND Small Cap Wereld Indexfonds-B. Alleen maar aandelen, lekker offensief dus – de naam zegt het al haha. Mijn jaarlijkse kosten vallen tot nu toe elk jaar tussen de 0,41% tot 0,46%, dus daar ben ik zelf ook super tevreden over.

Hoe bepaal je wat het beste bij jou past?

Of je nou kiest voor modelbeleggen of vrij beleggen is natuurlijk helemaal aan jou, laat ik dat voorop stellen! Wel kan ik je vertellen waarom ik voor modelbeleggen heb gekozen en in welke gevallen je zou kunnen overwegen om te kiezen voor vrij beleggen. Zelf heb ik gekozen voor modelbeleggen vanwege het gemak. Ik had geen zin om alle aandelen- en obligatiefondsen die Brand New Day aanbiedt uit te pluizen, maar wist wel dat ik heel risicotolerant was vanwege mijn lange beleggingshorizon. De lagere kosten van modelbeleggen ten opzichte van vrij beleggen was voor mij mooi meegenomen! 

Een van de redenen waarom je wellicht wel vrij beleggen met vrije fondskeuze bij Brand New Day zou kunnen overwegen, is vanwege o.a. hun duurzame wereld indexfonds. Standaard kiest Brand New Day bij de modelportefeuilles voor de gewone versies van het wereld indexfonds, dus als je duurzamer wil beleggen moet je wel voor de vrije fondskeuze kiezen. Daarnaast kan de keuzevrijheid natuurlijk een grote plus zijn: je zit niet vast aan de verdeling van fondsen die bedacht is door Brand New Day, maar het brengt ook meer risico met zich mee.

Zin om te beginnen met model- of vrij beleggen bij Brand New Day? Klik hier om je gratis beleggingsrekening te openen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken