Beleggen in de cruisesector: De boot missen of het zinkend schip verlaten?

Deel deze blog:

Het is inmiddels duidelijk dat onze felbegeerde zomervakantie afhankelijk is van het vaccinatieprogramma. Ondanks de waarschuwingen, neemt het vertrouwen van vakantiegangers in hoog tempo toe. Reisorganisaties rapporteren een flinke stijging in boekingen. Zelfs binnen de cruisesector overtrof het consumentenvertrouwen de verwachtingen. Het herstel lijkt sneller te gaan dan voorspeld. Laat de coronacrisis zien dat er op dit moment een interessante beleggingskans in de cruisesector schuilt? 

De cruisesector in het begin van de coronacrisis

Toen de pandemie uitbrak, werden cruiseschepen overal weggestuurd. Honderden passagiers en bemanningsleden mochten niet van boord. De uitzichtloze situatie veroorzaakte paniek met dodelijke incidenten als gevolg. Experts vreesden voor een flinke deuk in het consumentenvertrouwen. Morgan Stanley voorspelde afgelopen september dat de cruisesector qua omzet, koers en beurswaarde waarschijnlijk één van de langzaamst herstellende sub-sectoren binnen de Travel en Leisure industrie zou zijn. Toch lijkt het mee te vallen. Zo meldt RTL Nieuws dat de boekingen voor 2022 hard gaan. Enthousiastelingen willen niet volgende zomer, maar deze zomer alweer meevaren. Misschien zijn dat alleen de cruise fanaten, maar ik denk eerder dat ons korte geheugen de cruisesector goed uitkomt. 

Incidenten worden snel vergeten

Wie kan zich nog het incident met de Costa Concordia herinneren? In 2014 aanschouwde de wereld hoe het luxueuze cruiseschip kapseisde, met vele doden en gewonden als gevolg. Het herstel duurde jaren. Incidenten met cruiseschepen hebben reusachtige consequenties op ecologisch en economisch gebied. Toch verdwijnen deze gebeurtenissen snel naar de achtergrond. De consument vergeet het en snakt weer naar een paradijs op het water. Dit zien we ook aan de vraag naar cruises tijdens de corona crisis. Overigens helpt de vergeetachtigheid van consumenten tegen een lage koers van de aandelen van de grootste bedrijven binnen de cruisesector, zoals Carnival Corp., Norwegian Cruise Line Holdings en Royal Caribbean Group.

De waarde van een oudere doelgroep

De “cruiseganger” wordt vaak gezien als een gepensioneerde vakantieganger in een kaki broek. Klinkt cliché, maar cruises waren wel voor een lange tijd voornamelijk populair onder babyboomers. Het is de cruisesector inmiddels gelukt om de gemiddelde leeftijd van hun klanten te verlagen naar 46 jaar. Inmiddels heeft de corona crisis aangetoond dat de oudere doelgroep niet vergeten moeten worden, aangezien zij voorrang krijgen bij het vaccineren. Dat gaf de cruisesector de gelegenheid om de maatregelen aan boord ernstig te verscherpen zonder al te veel ophef. Zo was er weinig commotie toen het nieuws naar buiten kwam dat Norwegian Cruise Line alleen nog met gevaccineerde passagiers zou gaan varen.

Het toekomstige belang van Gen Z

Dankzij een verouderd en daardoor snel gevaccineerd klantenbestand kon Norwegian Cruise Line zijn cruises snel hervatten. Toch is deze voorsprong maar tijdelijk. Er worden snel meer leeftijdsgroepen gevaccineerd en natuurlijk zullen babyboomers niet voor altijd mee kunnen gaan met cruises. De belangenbehartiger van de cruisesector, Cruise Lines International Association (CLIA), benadrukte de waarde van Gen Z al ver voor de corona crisis. Gen Z levert als klant meer winst op dan Millennials, omdat zij een grotere groep zijn en meer geld (over) hebben voor vakanties. Beleggers kunnen dus beter kijken naar cruisemaatschappijen die nog niet zijn uitgevaren doordat zij zich richten op een jongere, vaak nog niet gevaccineerde doelgroep. Zo beschikt het nieuwste cruiseschip van Disney over een unieke bar die het heelal als thema heeft. Soortgelijke belevenissen aan boord spreekt een jongere doelgroep zoals Millennials en Gen Z meer aan dan de musicals en theatervoorstellingen die je normaal gesproken aan boord vindt. 

Cruiseschaamte ontbreekt 

Tegenwoordig kun je met talloze vervoersmiddelen op vakantie gaan. De keuzevrijheid bestaat ook uit milieuvriendelijke alternatieven. Reizigers zijn zich meer dan ooit bewust van de milieuschade die reizen met zich meebrengt. Sommige mensen stappen zelfs met vliegschaamte het vliegtuig in.  Ondertussen is het cruiseschip al jarenlang bestempeld als het meest milieuvervuilende reismiddel, maar er is geen sprake van cruiseschaamte. Vrij merkwaardig, aangezien de stikstofuitstoot van één cruise gelijk staat aan vierhonderd duizend auto’s. Milieumaatregelen aan boord, zoals het reduceren van de hoeveelheid afval die per passagier wordt geproduceerd, is in vergelijking daarmee slechts een druppel op de gloeiende plaat. De groene innovatie binnen de sector loopt achter op het besef van de reiziger. Dit maakt de toename in milieuvriendelijke alternatieven buiten de cruisesector een dreiging, want de klant heeft meer keus. Dit kan tot een daling in omzet en koers leiden, wat risicovol is voor je belegging. 

Vergroening zal nog lang duren  

De cruisesector heeft het doel om de CO2 uitstoot binnen tien jaar te verminderen met 40%. Hier hangt een flinke prijskaartje aan. Zo is er een alternatieve brandstof die milieuvriendelijker is, maar ook een stuk duurder. De mogelijkheden tot vergroening binnen de cruisesector zijn ook vrij beperkt: gooi schonere varianten van fossiele brandstoffen in de huidige cruiseschepen, die meestal 20 à 30 jaar meegaan, of bouw nieuwe elektrische schepen die op groene stroom vragen. Wil je in het voordeel van het milieu beleggen, dan maak je het meeste verschil door te investeren in de cruisemaatschappijen die schepen vernieuwen met nieuwe, zuinige motoren. Elektrische schepen lijken voor de grote maatschappijen helaas nog een toekomstdroom. Ook is het vergroenen van de cruisesector voor jou als belegger natuurlijk niet direct interessant als je kijkt naar de kosten op de korte termijn en het milieuaspect niet meeweegt.

De kansen van beleggen in de cruise sector

De cruise sector heeft bijzondere kenmerken die een belegging op het eerste gezicht aantrekkelijk maakt. Zo blijken de incidenten aan boord het consumentenvertrouwen minder te benadelen dan je zou vermoeden. Ook de hoge leeftijd van de gemiddelde cruiseganger bleek tijdens corona voordelig te zijn. 

De risico’s van beleggen in de cruisesector

Toch zijn de eerder benoemde kansen onvoldoende om te zeggen dat nu beleggen in de cruisesector een unieke kans is. De koersen van de aandelen in de cruisesector trekken weer aan, maar een intrinsieke waardestijging zal nog wel even duren. Er moet nog flink geïnvesteerd worden voor de nieuwe generatie cruisegangers, en ook op het gebied van duurzaamheid zijn er risico’s en heeft de cruisesector nog een lange en dure weg te gaan. Daarnaast sloten diverse cruisemaatschappijen allerlei leningen af en ze gaven extra aandelen uit om hun hoofd tijdens de corona pandemie boven water te houden. 

Voorbeeld: Carnival Corp.

In 2019 keerde Carnival Corp. elk kwartaal dividend uit. Er waren toen 630 miljoen uitstaande aandelen. De hoeveelheid uitstaande aandelen is sindsdien meer dan verdubbeld. Momenteel keert Carnival Corp. ook geen dividend meer uit. Dat de koers binnen afzienbare tijd volledig zal herstellen is door deze verwatering dan ook niet waarschijnlijk.

Is de cruisesector een unieke beleggingskans?

Experts waren verbaasd bij de aankondiging dat er aankomende zomer cruises gingen varen, de herstart was eerder dan verwacht. Toch blijkt er geen unieke beleggingskans te schuilen binnen de cruisesector, simpelweg omdat de risico’s niet opwegen tegen de kansen. Wil je toch beleggen in deze sector? Spreid dan je risico en kies voor een ETF die ook cruisemaatschappijen bevat. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in de toekomstige cruises van Disney, dan geeft een ETF zoals Invesco Dynamic Leisure and Entertainment je een blootstelling van 4.96%.  

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

2 gedachten over “Beleggen in de cruisesector: De boot missen of het zinkend schip verlaten?”

  1. Ontzettend interessant en bij de tijd! Mooi geschreven en een duidelijk verhaal, thanks voor het uitzoeken en ik hoop meer van deze blogs te kunnen gaan lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken