De best betaalde bijbanen voor studenten

Deel deze blog:

Het nieuwe academische jaar staat alweer bijna voor de deur, maar nu heb je waarschijnlijk nog een paar weken vrij, en vakantie zit er dit jaar niet in vanwege corona. Goed moment om een bijbaantje of wat studentenwerk op te pakken en een extra zakcentje te verdienen voor de vakantie van volgend jaar dus! Maar ja, wat zijn nou de best betaalde bijbanen voor studenten en hoe bemachtig je die? Je leest het in deze blog!

Wanneer betaalt een bijbaan goed?

Een goed betaald bijbaantje klinkt natuurlijk mooi, maar wanneer heb je eigenlijk te maken met een goed betaalde bijbaan? Tot en met je 20e heb je te maken met het minimumjeugdloon. Op je 18e is dat €4,91 per uur, op je 19e €5,89 per uur, en op je 20e €7,86 per uur. Vanaf je 21e is het minimumloon €9,82 per uur. Een goed betaalde bijbaan zou ik dus definiëren als een bijbaantje dat minimaal 10 euro per uur oplevert, maar het liefst natuurlijk nog veel meer!

De best betaalde bijbanen

Op basis van salaris per uur zijn dit (van hoog naar laag) de 3 best betaalde bijbanen.

1.  Voor jezelf werken

Een van best betaalde bijbanen kan zijn voor jezelf werken, maar het kan ook een van de slechts betaalde bijbanen zijn. Als je een bedrijf opricht komt het namelijk vaak voor dat je in de eerste jaren juist een heel laag uurloon hebt, zeker als het geen uurtje-factuurtje bedrijf is. In mijn eerste jaar Skere Student was mijn omzet bijvoorbeeld ook minder dan 4 euro per uur, en dan waren de kosten er nog niet eens vanaf. Een eigen bedrijf opzetten is super tof, maar houdt er dus wel rekening mee dat je eerst juist een laag uurloon hebt en dat dat grote geld later pas komt. Uurloon dat je kan verwachten: 1 euro per uur tot ∞

Tip: Lees het boek ‘The Side Hustle’ van Chris Guillebeau om inspiratie op te doen voor je eigen side hustle of onderneming! Hier lees je mijn review

2. Bijles geven

Als je goed bent in bepaalde vakken kan bijles geven een hele lucratief bijbaan zijn. Je kan dat doen via een bijlesinstituut of gewoon helemaal zelf. Doe je het via een bijlesinstituut, dan kan je een salaris van 10 tot 16 euro per uur verdienen, maar wanneer je het helemaal zelf doet ligt dat bedrag een stuk hoger. Ouders betalen al snel €30, €40 of zelfs €50 per uur voor bijles voor hun kinderen, zeker als hun eindexamen in zicht komt en jij ze (aantoonbaar) goed kan helpen. Houd er rekening mee dat je een bijles vaak wel moet voorbereiden, en voor die voorbereidingstijd krijg je meestal niet betaald. Salaris dat je kunt verdienen: 10 tot 50 euro per uur

3. (Privé)chauffeur of transporteur

Als rijden in mooie of nieuwe auto’s echt je ding is, is chauffeur of transporteur worden misschien wel iets voor jou! Vaak moeten nieuwe auto’s worden afgeleverd bij de nieuwe eigenaar, of word je ingehuurd om een drukke executive van en naar werk te rijden zodat hij/zij ondertussen in de auto kan werken. Hiervoor moet je je rijbewijs wel al een tijdje hebben, en aangezien je ook af en toe auto’s ergens zal moeten afleveren is een studenten-OV vaak ook een vereiste. Bijkomend voordeel van specifiek privéchauffeur zijn is dat je ook nog eens een heel mooi netwerk kunt opbouwen! Salaris dat je kunt verdienen: 10 tot 20 euro per uur

Andere bijbanen die vaak worden genoemd in dit soort lijstjes, maar niet zo leuk zijn en niet zo goed betalen als de drie bijbanen die ik hierboven heb genoemd zijn:

  • Administratief werk 
  • Thuiszorg 
  • Zwart werken in de horeca 
  • Werken in een callcenter 
  • Maaltijden bezorgen 

Zo bemachtig jij die felbegeerde bijbaan!

Iedere student wil natuurlijk een goed betaalde bijbaan, dus de kans is groot dat je niet de enige bent die reageert op populaire vacatures. Hoe zorg je er dan voor dat jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en niet al die anderen? Zorg ten eerste voor een goed CV: zet al je (werk)ervaring erop die relevant is voor de bijbaan waar je op solliciteert, dus ook dat ene vakkenvullersbaantje als je solliciteert op een beter betaalde functie bij een andere supermarkt. Schrijf ook wat steekwoorden op die jou (als werknemer) omschrijven. Werk je het beste in teamverband of werk je liever alleen? Ben je analytisch ingesteld, of ben je een spin in het web? Zet het er op! Vaak is je persoonlijkheid nog belangrijker voor het goed kunnen doen van bepaalde banen dan je ervaring, al is ervaring vaak wel een pre.

Schakel hulp in

Lukt het je ondanks vele sollicitaties niet om een goed betaald bijbaantje te bemachtigen? Dan kan je je ook inschrijven bij een uitzendbureau. Vaak willen bedrijven wel werken met studenten, maar willen ze geen student inhuren als vaste werknemer. Als je dan werkt voor een uitzendbureau heeft het bedrijf geen risico, maar wel de flexibiliteit om jou in te zetten waar en wanneer ze je nodig hebben zonder hoge vaste kosten. Bijkomend voordeel is dat een uitzendbureau vaak voor jou op zoek gaat naar interessante vacatures, want zij verdienen ook pas geld wanneer jij werk hebt gevonden: het bedrijf dat jou inhuurt geeft namelijk een fee aan het uitzendbureau bovenop jouw uurloon.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken