Mijn ervaring met beleggen bij Brand New Day

Op dit moment beleg ik al bijna twee jaar bij Brand New Day. Ik heb een automatische incasso aan staan waarmee er maandelijks een klein bedrag naar mijn Brand New Day rekening over wordt gemaakt, en dit vervolgens (ook automatisch) voor mij wordt belegd. Hoog tijd voor een review dus!

Deel deze blog:

Over Brand New Day

Brand New Day is een beleggingsinstelling met een eigen bankvergunning die in 2010 is opgericht door Thierry Schaap en Kalo Bagijn. Zij richten eerder al BinckBank op, nu bekend als Saxo. Schaap en Bagijn wilden de markt voor pensioenbeleggen flink opschudden, en dat is met (op dit moment) meer dan 350.000 klanten goed gelukt! Ook richt Brand New Day zich tegenwoordig niet meer alleen op pensioenbeleggen en -sparen. “Gewoon” beleggen in box 3 met een vrij opneembare beleggingsrekening is ook erg populair nu vanwege de lage kosten!

Welke manieren van beleggen biedt Brand New Day aan?

Bij Brand New Day kun je alleen beleggen in indexfondsen. Dat klinkt misschien alsof je niet zo veel opties hebt, maar het zorgt er in de praktijk voor dat je portefeuille altijd een goede spreiding heeft ten opzichte van beleggen in verschillende aandelen! Daarnaast kan je wel op verschillende manieren in de indexfondsen van Brand New Day beleggen: door middel van een speciale pensioenbeleggingsrekening, met een gewone beleggingsrekening en met een kinderbeleggingsrekening. Ook kan je bij Brand New Day een fiscaal aantrekkelijke pensioenspaarrekening openen.

Vrije fondskeuzen vs modelbeleggen

Wanneer je kiest om een gewone beleggingsrekening te openen bij Brand New Day, zijn er ook verschillende manieren om deze in te richten. Je kunt kiezen voor modelbeleggen, waarbij je kiest voor een door Brand New Day vooraf vastgestelde fondsverdeling. Of je kunt kiezen voor vrij beleggen, waarbij je zelf uit alle indexfondsen die Brand New Day aanbiedt kunt kiezen en hun verhoudingen zelf kunt bepalen. Aan beide vormen van beleggen zitten voor- en nadelen die ik in deze blog in detail bespreek.

De kosten van box 3 beleggen bij Brand New Day

Een ander verschil tussen modelbeleggen en vrij beleggen zie je terug in de kosten. Modelbeleggen is in de meeste gevallen namelijk goedkoper dan vrij beleggen. Hieronder een overzicht van de kosten van beleggen bij Brand New Day.

ModelbeleggenVrij beleggen
Servicekosten0,34% per jaar0,44% per jaar
Fondskosten*Dit verschilt per modelportefeuille, gemiddeld is 0,16% per jaarDit verschilt per portefeuille. Het goedkoopste fonds rekent 0,15% per jaar en het duurste 0,24% per jaar
Geschatte transactiekosten van de fondsen*0,00% tot 0,15% per jaar0,00% tot 0,15% per jaar
Spread en swing pricing*0,00% tot 0,26% per transactie0,00% tot 0,26% per transactie

De kosten waar een sterretje (*) achter staat worden niet bepaald door Brand New Day, maar door de onderliggende fondsen. Met modelbeleggen ben je jaarlijks dus waarschijnlijk zo’n 0,575% kwijt (0,34% servicekosten + 0,16% fondskosten + 0,075% transactiekosten van het fonds). In sommige gevallen betaal je ook nog een ini-mini bedrag wanneer je in- of uitstapt door de spread en swing pricing. Storten, opnemen, beleggingen aankopen of van modelportefeuille veranderen is dus helemaal gratis. Ook het openen van een beleggingsrekening kost je niks. Prima kostenplaatje toch? PS: Hier kan je meer lezen over de kosten van beleggen bij Brand New Day.

Wat levert beleggen bij Brand New Day op?

Niet onbelangrijk natuurlijk, de resultaten van beleggen bij Brand New Day! De gemiddelde behaalde rendementen van de afgelopen jaren bij Brand New Day bij modelbeleggen ligt tussen de 9.32% per jaar voor een zeer offensieve portefeuille, en 3.29% per jaar voor een zeer defensieve portefeuille. Wanneer je kiest voor Vrij beleggen is het natuurlijk wat lastiger om de rendementen van de afgelopen jaren te bepalen. Voor de aandelenfondsen die Brand New Day aanbiedt liggen de rendementen tussen de 14,93% (het BND Amerika Indexfonds) en de 3,07% (het BND Emerging Markets Indexfonds-B) per jaar. Bij de obligatiefondsen liggen de gemiddelde rendementen iets lager: tussen de 3,83% (het BND Euro Staatsobligatie Indexfonds Lang) en de -0,70% (het BND Wereld Obligatie Indexfonds Kort) per jaar. Een van de meest populaire fondsen wanneer je wereldwijde spreiding aan wil brengen in je beleggingsportefeuille, is het BND Wereld Indexfonds Unhedged. Het rendement van dit fonds was de afgelopen jaren gemiddeld 11,08% per jaar.

Het Brand New Day platform

Een van de dingen die ik zo fijn vind aan Brand New Day, is dat hun website heel erg gebruiksvriendelijk is. Wanneer je eenmaal ingelogd bent op hun online platform, zie je meteen een overzicht van je rekeningen, de waarde op dat moment, je maandelijkse (eventueel automatische) inleg, het soort rekening en natuurlijk je rekeningnummer.

Overzicht

Wanneer je klikt op een van de rekeningen uit je overzicht kom je op een super overzichtelijk dashboard waar je allerlei informatie kunt zien. Bovenin staat een aantal tabbladen, zoals ‘Overzicht’, ‘Details’, ‘Fondsen & geld’, ‘Geldtransacties’, ‘Beleggingstransacties’, ‘Wijzigen tegenrekening’ en ‘Rendement & kosten’. Vanuit hier kan je dus doorklikken naar allerlei andere pagina’s waar je veel informatie over je beleggingen kunt vinden.

Verwacht eindkapitaal

Op het tabblad waar je op start, ‘Overzicht’, zie je bijvoorbeeld een mooie grafiek van je de voorspelling van je verwachte kapitaalopbouw – inclusief een dikke disclaimer en een uitleg van het beste en het slechtste scenario natuurlijk.

Rekening aanpassen

Op het ‘Overzicht’ scherm kan je ook, als je wat verder naar beneden scrolt, je risicoverdeling aanpassen, een andere modelportefeuille kiezen of je soort rekening aanpassen (van modelbeleggen naar vrij beleggen, of juist andersom). Hier kan je ook de automatische risicoafbouw en het herbalanceren van je portefeuille aan- of uitzetten.

De inhoud van je portefeuille

Onder het tabblad ‘Fondsen & geld’ kan je de precieze indeling van je rekening zien met de verschillende fondsen, hun koers en het aantal dat jij in je bezit hebt, de datum van de koers, de weging van het fonds in je portefeuille en ten slotte de waarde. Ook zie je hier welk gedeelte van je portefeuille nog niet belegd is (Onbelegde euro’s), en welk gedeelte van je portefeuille met opzet niet wordt belegd (Cashallocatie). Zelf heb ik voor een offensief profiel gekozen, waardoor er in mijn portefeuille geen cash wordt aangehouden, maar wanneer je wat meer risicomijdend bent, kan cash aanhouden een belangrijk onderdeel van je beleggingsstrategie zijn.

Inzicht in je transacties

Bij de tabbladen ‘Geldtransacties’ en ‘Beleggingstransacties’ kan je zien wat er allemaal gebeurt met je geld. ‘Geldtransacties’ is wat breder en laat zien wanneer en hoeveel geld er is gestort, wanneer en voor hoeveel geld er participaties zijn gekocht of verkocht, en wanneer en voor hoeveel geld er servicekosten zijn betaald. Bij ‘Beleggingstransacties’ kan je wat meer in detail zien welke beleggingstransacties er op jouw rekening hebben plaatsgevonden. Je ziet niet alleen wanneer en voor hoeveel geld er iets is aangekocht, maar ook tegen welke koers en welk fonds er precies is gekocht.

Inzicht in je rendement en de kosten

Een ander fijn (en belangrijk!) tabblad is die genaamd ‘Rendement & kosten’. Hier zie je je rendement in totaal of per jaar. Wat ik heel erg fijn en transparant vind, is dat ze in de berekening van je rendement rekening houden met de kosten. Wat je ziet qua rendement is je netto rendement, wat betekent dat alle kosten er dus al af zijn! Dat is dus o.a. de servicekosten, de fondskosten, de geschatte transactiekosten van de fondsen én de spread en swing pricing. Het rendement dat hier staat is dus echt voor jou (of misschien nog een klein beetje voor de Belastingdienst als je belegt in box 3 en een groot vermogen hebt – in deze blog lees je meer over belasting betalen over je beleggingen).

Is Brand New Day betrouwbaar?

Voordat je besluit om ergens je geld onder te brengen, is het natuurlijk heel belangrijk om de betrouwbaarheid van die partij te onderzoeken! Gelukkig hoef je je daar bij Brand New Day geen zorgen over te maken. Ze staan onder toezicht van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook beschikt Brand New Day over een eigen bankvergunning, waardoor het geld dat je op je Brand New Day rekening hebt staan onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Dat betekent dat je tot €100.000 verzekerd bent in het geval van een eventueel faillissement van Brand New Day. De beleggingen die je bij Brand New Day aanhoudt, worden aangehouden bij Vanguard en zijn ondergebracht bij een tussenpartij. Dat kan je zien als een los bedrijf van Brand New Day welke het vermogen van klanten beheert. Als gevolg staan bij een eventueel faillissement van Brand New Day de beleggingen los van het bedrijf Brand New Day en kan er dus geen aanspraak gemaakt worden op jouw beleggingen om schulden van Brand New Day af te lossen. De beleggingen staan zo veilig voor iedere klant en mocht Brand New Day failliet gaan, dan kan je je beleggingen simpelweg bij een andere broker onderbrengen. 

Wat ik verder ook nog heel fijn vind, is dat het platform zelf goed beveiligd is. Inloggen kan alleen met je gebruikersnaam en wachtwoord, in combinatie met een toegangscode die naar je telefoon gesmst wordt.

Mijn ervaring met beleggen bij Brand New Day

Zoals ik in de introductie al zei, beleg ik momenteel al bijna twee jaar bij Brand New Day met een gewone beleggingsrekening. Zelf heb ik gekozen voor modelbeleggen, en dan specifiek voor de modelportefeuille ‘Zeer offensief’, het meest offensief profiel dat ze aanbieden. Die modelportefeuille bestaat uit vier aandelenfondsen van Brand New Day: 45% BND Wereld Indexfonds C-Hedged, 32% BND Wereld Indexfonds C-Unhedged, 12% BND Emerging Markets Indexfonds-B en 11% BND Small Cap Wereld Indexfonds-B. Alleen maar aandelen, lekker offensief dus – de naam zegt het al haha.

De kosten en mijn rendement

Mijn jaarlijkse kosten vallen tot nu toe elk jaar tussen de 0,41% tot 0,46%, dus daar ben ik zelf ook super tevreden over. En ze hebben sindsdien de kosten flink verlaagd, dus dit zal de komende jaren alleen maar lager worden! Mijn rendement valt op dit moment helaas een beetje tegen vanwege de bear market (-2,51%), maar aangezien je deze trend op de hele aandelenmarkt terugziet is dit natuurlijk niet iets wat je Brand New Day of de fondsen waar ik in beleg kunt aanrekenen. Daarnaast: dat we ons nu in een bearmarket bevinden is alleen maar een éxtra goede reden om nu te beginnen met beleggen als je dat nog niet doet!

De nadelen van Brand New Day

Ondanks dat ik mega enthousiast ben over Brand New Day, zijn er natuurlijk ook nog een paar kleine puntjes die ik zelf graag anders zou willen zien. Zo mis ik een app voor op je telefoon bijvoorbeeld best wel. Op zich is het platform prima te gebruiken op je telefoon of gewoon op je laptop, maar het is natuurlijk niet zo makkelijk als een app voor je telefoon. Maar gelukkig is die app in ontwikkeling!

Automatische incasso voor <€50 per maand

Ook zou het fijn zijn als je een automatische incasso zou kunnen instellen voor bedragen kleiner dan €50 per maand. Je kan nu nog steeds wel kleinere bedragen maandelijks inleggen, maar dan moet je het handmatig overmaken of bij je eigen bank een automatisch herhalende overboeking instellen. Niet zo handig natuurlijk! 

Overlap tussen ‘Geldtransacties’ en ‘Beleggingstransacties’

Een ander nadeel vind ik dat ‘Geldtransacties’ en ‘Beleggingstransacties’ zijn opgesplitst op het online platform, maar er wel best wel wat overlap tussen die twee is. Ik zou het zelf makkelijker vinden om bij ‘Geldtransacties’ ook meteen dezelfde informatie te zien die je bij ‘Beleggingstransacties’ kunt zien als er staat dat er participaties zijn aangekocht bijvoorbeeld. Of splits het juist nog verder uit en laat bij ‘Geldtransacties’ alleen stortingen, opnemingen en betalingen van servicekosten zien, dat kan ook nog, maar nu vind ik de overlap tussen deze twee pagina’s een beetje onhandig.

Conclusie

Het zal je vast niet verbazen als je deze hele blog hebt gelezen, dat ik al bijna twee jaar een zeer tevreden klant ben van Brand New Day, en ik verwacht dat dat ook nog wel jaren zo zal blijven! Indexbeleggen bij Brand New Day vind ik makkelijk, overzichtelijk en daardoor gewoon heel veel relaxter dan beleggen in losse aandelen. Dat laatste doe ik daarom ook eigenlijk niet meer zo veel!

Ook zin om te beginnen met beleggen bij Brand New Day? Open hier een gratis beleggingsrekening.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken