Mee kletsen op de BBQ? Crypto in 5 minuten uitgelegd!

De saté ligt nog maar net op de BBQ wanneer het gesprek weer eens over cryptovaluta gaat. Bij het vorige feest hoorde je dat Bitcoin was gestegen, maar deze keer hoor je dat het is gedaald. Ook is er commotie om het nieuws dat iemand een harde schijf kwijt is, waar miljoenen euro’s aan cryptomunten op stond. Leuk en aardig allemaal, maar wat is cryptovaluta nou? Dat leg ik je uit!

Deel deze blog:

Het ontstaan van crypto

Crypto-currency is een digitaal betaalmiddel dat rechtstreekse betalingen mogelijk maakt. Er zijn geen tussenpersonen, zoals een bank of overheid. Dit komt door de blockchain technologie waarop de transacties gedaan worden. Het idee voor crypto ontstond door wantrouwen in banken en de overheid, als gevolg van de financiële crisis in 2008. Leningen werden toen veelvuldig verstrekt aan Amerikanen terwijl zij die leningen eigenlijk niet konden terugbetalen. Daardoor werden miljoenen mensen financieel geruïneerd. De complexe wijze waarop de leningen toch verstrekt werden, maakte duidelijk dat de financiële instellingen niet in het belang van hun klant werkten. Ook greep de overheid te laat in. 

De eerste crypto munt

De eerste crypto-munt ken je waarschijnlijk al: de Bitcoin. De identiteit van de bedenker van Bitcoin blijft onbekend. Het kan een groepje programmeurs of één persoon zijn geweest. De bedenker gebruikte het pseudoniem Satoshi Nakamoto om op een online community ideeën over crypto-currency te verspreiden. Zo werd het ook duidelijk dat één van de motivaties voor crypto het decentraliseren van geld was. Oftewel: buiten het toezicht van banken en de overheid.  De ontwikkelaar maakte openbaar hoe de eerste blockchain database voor Bitcoin werd opgezet. Een jaar later, in 2009, vond de eerste Bitcoin transactie plaats. 

De werking van crypto

De controle die jij als betaler hebt met crypto-currency, maakt crypto geliefd. Je kunt een rechtstreekse betaling maken, waar geen tussenpersonen voor nodig zijn. Dit voorkomt dat de autoriteiten en overheid over je schouder meekijken naar je transacties. Ook is het bijna onmogelijk om geld te vervalsen, door de specifieke codering van elke crypto munt. De privacy van crypto komt door de onderliggende technologie: de block-chain. Dit systeem registreert alle transacties van een crypto-munt op een decentrale wijze. De block-chain distribueert namelijk de data van transacties over meerdere systemen. Dit zorgt ook voor privacy, omdat informatie verspreid wordt en het lastiger wordt om de oorsprong te traceren.  

Investeren in crypto

In financiële kranten staat Bitcoin vaak in de spotlight. Als eerste crypto-munt ooit, en de meest bekend, wordt Bitcoin gezien als een psychologische benchmark. Dit betekent dat investeerders de prestaties van hun cryptomunt baseren op wat Bitcoin doet. Toch is er op de markt voor ieder wat wils. Er zijn namelijk meer dan 1003 soorten crypto-munten! Als je geen volledige munt wil kopen, heb je ook de mogelijkheid om stukjes te kopen, bijvoorbeeld één duizendste deel Bitcoin. Door middel van exchanges of brokers zoals Bitvavo kun je een crypto-portefeuille opbouwen. Exchanges zijn online platformen waar je direct een aankoop doet van een verkoper. Brokers handelen jouw order. Zo zoeken ze naar de beste prijs of je geeft zelf een voorkeur aan. 

Je crypto bewaren: De welbekende wallet

Het kopen van een crypto-munt levert geen fysieke munt op. Een digitale portemonnee, de wallet, wordt gebruikt om de munten te beheren, ontvangen en versturen. Elke wallet heeft een specifiek, gecodeerd adres. Dit adres functioneert als bankrekeningnummer en maakt de uitwisseling van Bitcoins mogelijk. Er zijn verschillende wallets die je kunt gebruiken. Een hardware wallet slaat jouw crypto informatie op op fysieke plek, bijvoorbeeld op een USB-stick. Een voordeel van een fysieke opslagplaats is dat het hacken bijna onmogelijk maakt. Dit in tegenstelling tot software wallets. Die zijn niet tastbaar en slaan de informatie op via een app of programma. Bepaal voor jezelf wat voor niveau veiligheid je wil en in hoeverre je je wallet zelf wil beheren. 

Crypto minen

Nakamoto bepaalde dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop kunnen zijn. Momenteel zijn er 19 miljoen Bitcoins. Hoe ontstaan de munten die nog niet in omloop zijn? Het verkrijgen van nieuwe crypto-munten die nog niet in omloop zijn, heet “mining”. “Mining” is het verifiëren van transacties in de block-chain door een computerprogramma. In plaats van een bestaande munt te kopen, kun je ook cryptomunten minen. Het kost wel een hoop stroom maar mining levert wel het één en ander op. Je ontvangt namelijk (stukjes) Bitcoin, of een andere munt, als beloning, omdat je meehelpt met het valideren van Bitcoin transacties. Die validatie is essentieel voor de legitimatie, aangezien er verder geen regulering is. Blaast je computer s’nachts te hard en kun je er niet van slapen? Dan kun je overwegen om in bedrijven te investeren die de capaciteit hebben om continu te minen.

Hoe wordt de waarde van crypto bepaald?

De waarde die gehecht wordt aan een cryptomunt wordt hevig aan sentiment gekoppeld. Dit leidt tot extreme volatiliteit in je munt. Diversificatie is ook lastig, want als Bitcoin daalt, de voornoemde benchmark, dalen andere cryptomunten als Ethereum of Chainlink meestal ook – én sneller. In plaats van een “bear market” binnen crypto, wordt er naar een “crypto winter” gerefereerd. De ondoorgrondelijkheid van blockchain technologie voorkomt dat je de onderliggende waarde kunt analyseren. Analisten kijken naar het momentum van het bewegende gemiddelde van een aandelenkoers. Dit heet een “moving average convergence/divergence”. Een verandering kan namelijk signaal zijn voor een prijsverandering. Er wordt gekeken of de momentum op korte termijn het patroon volgt van lange termijn momentum. Als er convergentie is, betekent het dat ze naar elkaar toe bewegen. Bij divergentie, betekent het tegenovergestelde. 

Synthetische prijsstijgingen

In tegenstelling tot Ethereum bijvoorbeeld, heeft Bitcoin een maximum aantal munten die gemined kunnen worden. Om de vier jaar ongeveer, verhoogt de code zijn moeilijkheidsgraad om een overaanbod Bitcoins te voorkomen. Deze gebeurtenis heet “halving”. Dit betekent dat de beloning die miners krijgen voor het verifiëren van de block-chain, gehalveerd wordt. Zo wordt de prijs van Bitcoin synthetisch gehandhaafd. De prijs wordt namelijk gecorrigeerd voor het gestegen aanbod van  Bitcoins. Zo wordt een prijsstijging in stand gehouden. De laatste Bitcoin wordt verwacht in 2078 gemined te zijn.  

Toenemende regulering

Crypto-currencies zijn aan de ene kant transparant, omdat iedereen in een netwerk de transacties kan zien. Maar de bijbehorende adressen van de uitwisselingen, zijn anoniem of pseudo-anoniem. De ondoorzichtigheid van crypto leidt ook tot frauderen en criminaliteit, want transacties zijn moeilijk terug te traceren. Daarom besloot de Europese Unie in 2021 om een deel van de crypto markt te reguleren. Het gaat om de uitgaven van crypto of tokens die nog niet onder bestaande regulering vallen. Ook nemen ze de dienstverlening in acht. Het is onduidelijk wat er precies komt, want er moet per geval gekeken worden naar passende regelgeving. Toch geven ze aan dat de  Autoriteit Financiële Markten in 2024 het in gebruik neemt.  

Conclusie

Crypto-currency is een prachtig voorbeeld van innovatie op de financiële markten. De klap van 2008 zorgde voor wantrouwen en crypto-currency werd als oplossing bedacht. Als belegger, daagt het je uit om je “traditionele” belegging strategieën aan te passen. Diversifiëren kun je doen door te kijken naar de verschillende gebruikswijzen van de munten of variërende blockchains. Persoonlijk vind ik het fijn om te investeren in iets wat ik volledig begrijp, maar de innovatie blijft fascineren. Beleg jij in crypto? Ik ben benieuwd!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken