Wat is hospiteren en hoe werkt het? + Tips voor een geslaagde hospi

Bij het zoeken naar een kamer ontkom je er niet aan: hospiteren. Gemiddeld hospiteren studenten wel zeven keer voordat ze hun eerste kamer krijgen, blijkt uit onderzoek. Ik ken het klappen van de zweep en heb na veel hospi’s eindelijk een kamer weten te bemachtigen. Ik ben inmiddels expert geworden, maar had van te voren wel graag een aantal dingen willen weten. Wat houdt hospiteren bijvoorbeeld in, en hoe vergroot je jouw kansen op het vinden van een kamer? In deze blog neem ik je mee in de wereld van hospiteren en deel ik waardevolle tips om een goede indruk te maken op je potentiële nieuwe huisgenoten.

Deel deze blog:

Wat is hospiteren?

Het organiseren van een hospiteeravond is dé manier voor studenten om een nieuwe huisgenoot te vinden. Op zo’n hospiteeravond (hospi) nodigt het huis een aantal potentiële huisgenootjes uit om te leren kennen. Degene die het beste bij het huis past, wordt hun nieuwe huisgenoot.

Wat kost hospiteren?

Het bijwonen van hospiteeravonden brengt vaak kosten met zich mee, die al snel kunnen oplopen tot zo’n 45 euro per keer. Deze kosten bestaan onder andere uit reiskosten. Vooral als je geen studenten-OV hebt, kan dat al snel op 10 tot 15 euro neerkomen. Daarnaast moet je rekening houden met de tijd die je investeert in deze avonden. In de uren dat je bezig bent met een hospi, kun je niet bijverdienen bij je bijbaantje. Stel dat je normaal gesproken 10 euro per uur verdient, dan loop je ongeveer 30 euro aan inkomsten mis voor elke hospiteeravond. Bovendien nemen sommige hospitanten een flesje wijn of bier mee als blijk van waardering, wat natuurlijk ook weer extra kosten met zich meebrengt. Gelukkig zijn er ook situaties waarin hospiteren alleen tijd kost, bijvoorbeeld als je dichtbij woont en met de fiets kunt komen. Daarnaast verwachten de meeste huizen niet dat je een drankje meeneemt.

Hoe wordt je uitgenodigd voor een hospi?

Je kan uitgenodigd worden voor een hospiteeravond door te reageren op een bericht op Facebook, of door te reageren op een kamer van een woningcorporatie. Als mensen in je omgeving weten dat je op zoek bent, kan je ook door iemand uit je eigen netwerk uitgenodigd worden. Als je wordt uitgenodigd, krijg je een mailtje of appje waarin staat waar en wanneer de hospiteeravond plaatsvindt.

Hoe ziet een hospiteeravond er uit?

Niet iedere hospiteeravond ziet er natuurlijk hetzelfde uit, maar in de grote lijnen gaat het ongeveer als volgt. Je belt aan bij je potentiële nieuwe huis, en geeft iedereen met een grote glimlach een hand. Soms zijn er wel tien andere hospitanten, maar het komt ook voor dat je maar met één andere hospitant tegelijk binnen bent omdat er verschillende rondes worden gehouden.

De bewoners geven je een rondleiding en laten je je potentiële nieuwe kamer zien. Vervolgens ga je elkaar beter leren kennen in de woonkamer. De bewoners vertellen wat over het huis en vragen dan of je jezelf voorstelt. In het begin is het een beetje awkward, maar geleidelijk aan wordt het een spontane avond waarbij de bewoners vragen stellen aan de hospitanten en andersom. Het duurt gemiddeld drie kwartier, en later op de avond krijg je hopelijk het bericht dat je het bent geworden.

Tips voor een geslaagde hospi

1. Voorbereiding

Je kunt een aantal dingen doen om je goed voor te bereiden op een hospiteeravond. Zo kan je je toekomstige huisgenoten vooraf opzoeken op social media om er achter te komen wat je ze leuk vinden en of je gemeenschappelijke vrienden of interesses hebt. Op die manier heb je meteen al een paar gespreksonderwerpen voor de hospi. Kijk vantevoren ook hoe ver je moet reizen en wees op tijd. Je wilt geen slechte indruk maken omdat je te laat bent. Kom ook niet te vroeg: ik was een keer tien minuten te vroeg en toen waren de bewoners nog aan het eten…

2. Goede indruk maken

Wees jezelf! Maar pas je ook aan aan de situatie. Je bent nieuw, dus gedraag je niet alsof je er al woont. Je wilt graag een goede indruk maken, maar het is ook heel belangrijk dat het huis goed bij jou past. Wees eerlijk, zodat je daarna ook echt blij bent als je er eenmaal woont. Zet je beste beentje voor en wees lekker spontaan en aanwezig! Maar overdrijf niet, en zorg dat je andere hospitanten niet overstemt. Er zijn ook genoeg huizen die introverte mensen zoeken, maar probeer wel met iedereen een praatje te maken om een goede indruk achter te laten.

3. Gespreksonderwerpen

Bedenk van tevoren wat je over jezelf wilt delen. Hoe stel je jezelf voor, en wat zeg je als er naar je hobby’s wordt gevraagd? Je hoeft het natuurlijk uit te schrijven, maar het is fijn om het helder in je hoofd te hebben. Probeer leuke antwoorden te geven en specifiek te zijn. Als ze vragen naar je favoriete muziekstijl, en je zegt ‘dat je alles wel leuk vind’, wordt het wel lastig om je te leren kennen. Hierbij een paar vragen die je sowieso kan verwachten op een hospiteeravond:

 • Wat zoek je in een huis?
 • Wat studeer je?
 • Wat zijn je hobby’s en wat doe je in je vrije tijd?
 • Waarom wil je juist hier wonen?
 • Wat verwacht je van je huisgenoten?
 • Wil of zit je bij een vereniging? Welke?
 • Ben je netjes?
 • Als jij een huisavond moest organiseren, wat zou je dan doen?

Soms krijg je ook bizarre vragen, zoals: ‘als jij een cocktail/stuk fruit/frituursnack zou zijn, welke zou je dan zijn en waarom?’ Neem dit vooral niet te serieus en geef een net zo flauw antwoord terug. Bij dit soort vragen gaat het niet echt om het antwoord dat je geeft, maar meer om hoe je met de vraag omgaat.

4. Wat wil je zelf weten?

Bedenk van tevoren ook wat jij belangrijk vindt en stel vragen aan de bewoners om er achter te komen of ze bij je passen. Eet je bijvoorbeeld vegetarisch? Vraag dan vooral of ze vaak vegetarisch eten. Vraag ook wat zij in een huisgenoot zoeken, of stel vragen over hun studie of vereniging. Bij deze ook nog een aantal voorbeeldvragen:

 • Wat zoeken jullie in een huisgenoot?
 • Hoe vaak eten jullie samen?
 • Zijn jullie thuis in het weekend?
 • Doen jullie ook dingen samen buiten het huis?

Wat als hospiteren niet lukt?

Het is moeilijk te voorspellen of je na een goede hospi ook daadwerkelijk de kamer krijgt. Soms past iemand anders toch net iets beter bij het huis dan jij. Bij sommige aanbieders van studentenwoningen kan je na twintig hospi’s een melding doen, en dan helpen ze je aan een kamer. Als je via Facebook of via via hospiteert heb je die optie niet. Blijf het toch gewoon proberen, want na elke avond word je weer een stukje beter in hospiteren, want hospiteren is ook een soort skill. Onthoud ook: je hospiteersucces zegt niets over jou als mens! Enkel over de match tussen jou en het huis.

Conclusie

Het allerbelangrijkste is dat je een leuke avond hebt als je gaat hospiteren! Richt je vooral op het leren kennen van de mensen en het hebben van een gezellige tijd, en niet op het krijgen van een kamer. Bij de hospi waar ik het meest relaxed was en geen indruk probeerde te maken, heb ik uiteindelijk de kamer gekregen. Als je gewoon een gezellige avond hebt, is de kans het grootst dat ze jou kiezen!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken