‘Nice girls don’t get rich’ is geschreven door Lois P. Frankel, een Amerikaanse corporate coach. Ze heeft ook dat andere controversiële carrière boek geschreven, ‘Nice girls don’t get the corner office’. Een van de misverstanden die ze trouwens snel uit de wereld uit helpt, is dat je alleen rijk of succesvol kan worden als je onaardig bent. Dit is wat ze daarover te zeggen heeft:
“Toen mijn boek ‘Nice girls don’t get the corner office’ in de Amerikaanse bestsellerlijsten verscheen, zorgde de titel voor heel wat opgetrokken wenkbrauwen, ophef zelfs. De vraag die mij het vaakst werd gesteld – vooral door mannen, en meestal op sarcastische toon – was: ‘Bedoel je eigenlijk te zeggen dat je niet succesvol kunt zijn als je lief bent?’ Dan wist is eigenlijk altijd meteen dat die persoon het niet had gelezen. Want als hij dat wel had gedaan, zou hij hebben geweten dat het zeker waar is dat vrouwen zich niet te lief – op het onderdanige af – moeten opstellen, maar dat het in de titel niet zozeer draait om ‘nice’ als wel om ‘girls’. Want als vrouwen hun droombaan willen krijgen en behouden, of de middelen willen vergaren om financieel zelfstandig te zijn, vallen ze terug in de rol die hun als kind al is aangeleerd, namelijk om zich altijd maar weg te cijferen, terwijl ze zich eigenlijk moeten opstellen als de intelligente, capabele vrouw die recht heeft op alles wat ze krijgt.”
In het boek bespreekt Frankel 74 (ik zie overal 75 staan, maar mijn hardcopy versie telt er toch echt maar 74, ik heb het gecheckt) valkuilen omtrent geld waar vrouwen soms of vaak intrappen. Haar adviezen zijn opgedeeld in 8 hoofdstukken: Vrouwen en vermogen; Een beetje spelen; Controle over je financiën krijgen; Je geld slim uitgeven; Financiële basiskennis; Sparen en beleggen voor de toekomst; Het meeste uit je werk halen en Slim omgaan met je geld.
Wat voor soort boek is ‘Nice girls don’t get rich’?
‘Nice girls don’t get rich’ is wat mij betreft geen handboek om om te leren gaan met je financiën, maar wél een boek dat je kan inspireren en motiveren om daar wat over te gaan leren. Veel van de adviezen van Lois P. Frankel zijn wat algemener, zoals bijvoorbeeld “Win financieel advies in” en “Los altijd eerst je creditcardschulden af” als ze valkuil 49, ‘Goede’ leningen snel aflossen, bespreekt.
Kritiek: Seksisme
Zoals ik in de introductie al deelde, zijn de boeken (of eigenlijk: de titels van de boeken) van Lois P. Frankel (o.a. ‘Nice girls don’t get the corner office’, ‘Nice girls don’t get rich’ en ‘Nice girls don’t speak up’) behoorlijk controversieel. Een veelgehoord kritiek, is bijvoorbeeld dat veel van de valkuilen en de manier waarop ze die aankaart in haar boeken, en dus ook in ‘Nice girls don’t get rich’ een beetje sekstistisch zijn. Dat kan ik zeker niet ontkennen! Dat krijg je natuurlijk al snel als een boek heel duidelijk gericht is op vrouwen en niet op mensen in het algemeen. Maar, wat ik hier wel graag wil meegeven als nuancering, is dat de wereld – ja, ook Nederland! – nog steeds erg seksistisch is. In die zin is een boek met seksistische, maar wel nuttige, adviezen niet erg misplaatst.
Kritiek: Geen systeemverandering
Ook heb ik voorbij zien komen dat andere lezers Lois P. Frankel verwijten dat ze vrouwen in mannen probeert te veranderen, aangezien een deel van haar tips in ‘Nice girls don’t get rich’ erop zijn gericht om je als vrouw aan te passen aan de gemiddelde werknemer (en die gemiddelde werknemer is momenteel nou eenmaal een man). Ook dit kan ik niet ontkennen, maar ook hier wil ik weer even een en ander nuanceren. Het systeem willen veranderen zodat mannen niet meer de gemiddelde werknemer zijn en de hele corporate wereld niet meer ingericht is op die gemiddelde mannelijke werknemer, is een heel nobel doel. Maar het is ook een doel dat veel tijd nodig heeft om bereikt te worden, en je als vrouw daarvoor inzetten levert je op de korte termijn weinig tot niks op. Daarom heb ik heel veel begrip voor vrouwen die zich wél zo goed mogelijk proberen te voegen naar de huidige status quo om vooruit te komen. En in die gevallen heb je denk ik juist heel veel aan de tips, inspiratie en motivatie die ‘Nice girls don’t get rich’ je kan bieden.
Mijn mening over ‘Nice girls don’t get rich’
Ondanks dat ik de twee kritieken die ik hierboven heb genoemd heel goed begrijp, ben ik zelf heel erg enthousiast over ‘Nice girls don’t get rich’. Het leest heel makkelijk weg (dat ik er zo lang over heb gedaan om het boek uit te lezen heeft te maken met mijn dyslexie en mijn langzame leestempo daardoor, niet met het boek), de adviezen zijn inspirerend en motiverend, en – als ik heel eerlijk ben – vond ik het juist wel heel verfrissend om eens een boek over vrouwen en geld te lezen dat niet op systeemverandering gericht is, maar gewoon vol staat met praktische tips waar je als vrouw nu meteen al wat aan hebt.
Heb jij ‘Nice girls don’t get rich’ al gelezen? En wat vond jij ervan? Ben je ook zo positief, of wegen voor jou de kritieken toch echt zwaarder mee? Ik ben benieuwd, laat het weten in een reactie!
Ik heb dit boek ontvangen van de Boekerij in ruil voor een eerlijke review.