Wie is Benjamin Graham?
Laten we beginnen met een korte introductie van Benjamin Graham, want het feit dat zijn boek ‘De Intelligente Belegger’ uit 1949 nog steeds zo veel gelezen wordt, is al een hele prestatie an sich! Graham werd geboren in 1894 in Londen, maar groeide op in New York. Na het overlijden van zijn vader leefde het gezin in armoede, wat Graham motiveerde om hard te werken en geld te verdienen. Hij studeerde aan Columbia University, waarna hij het aanbod kreeg om les te komen geven op de universiteit, maar hij weigerde. In plaats daarvan ging hij werken op Wall Street. Uiteindelijk groeide hij uit tot de leermeester van Warren Buffet en schreef hij naast ‘De Intelligente Belegger’ nog een aantal andere bestsellers die in talloze talen zijn vertaald en waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht.
Wat houdt de filosofie van Benjamin Graham in?
In het kort kan je de filosofie van Graham, waardebeleggen, uitleggen als het kopen van aandelen in bedrijven die ondergewaardeerd zijn op basis van hun intrinsieke waarde. Dat klinkt mooi, maar het is nogal lastig in de praktijk te brengen! Want, hoe bepaal je überhaupt de intrinsieke waarde van een bedrijf? Volgens Graham moet je op zijn minst kijken naar de volgende aspecten: De P/E ratio, de P/B ratio, de cashflow, de schulden en de bezittingen van het bedrijf. Is de intrinsieke waarde significant hoger dan de prijs op de beurs? Dan heb je te maken met een goede veiligheidsmarge en kan je volgens Graham overgaan tot het aankopen van het aandeel.
Lees ook: Zo ziet mijn beleggingsportefeuille er nu uit.
De opbouw van ‘De Intelligente Belegger’
‘De Intelligente Belegger’ begint met een uitgebreide inleiding van superbelegger John C. Bogle, oprichter van Vanguard en grondlegger van het moderne indexbeleggen. De rest van het boek is opgedeeld in vier delen: 1) Algemene benaderingen van beleggen, over defensieve, agressieve en ondernemende beleggers, 2) Principes voor de selectie van effecten, over ondergewaardeerde aandelen ontdekken, 3) De belegger als bedrijfseigenaar, over het belang van het management van beursgenoteerde bedrijven en 4) Conclusie. Deze vier delen zijn elk weer opgedeeld in hoofdstukken van 10 à 20 pagina’s.
De belangrijkste punten uit ‘De Intelligente Belegger’
- Het is makkelijk om het even goed of slechter dan de markt te doen, maar erg lastig om de markt te verslaan.
- Focus je als belegger op het vermijden van verliezen en slechte beslissingen, in plaats van je te focussen op het maken van grote winsten.
- Op de lange termijn zal je meer winst maken door het bezitten van effecten en de dividenduitkeringen en waardetoename daarvan, dan door effecten keer op keer te kopen en te verkopen.
- Zelfs beleggingsexperts kunnen de markt op de lange termijn niet verslaan.
- Zorg voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille met effecten in betrouwbare, toonaangevende bedrijven in verschillende sectoren.
- Houd 25-75% van de waarde van je portefeuille aan in obligaties, afhankelijk van je risicotolerantie.
- Focus je niet op de dagelijks wisselende waarde van je portefeuille. Dat is namelijk enkel een afspiegeling van wat Meneer Markt (oftewel de beurs) die dag bied voor jouw effecten. Het zegt (op de korte termijn) niks over de waarde van je effecten.
- Investeer niet in zaken die je niet begrijpt.
- Wees een belegger en geen speculant: Verdiep je in bedrijven voordat je ze aankoopt.
- Doe een winstberekening voordat je aankopen doet: Bepaal of het rendement overeenkomt met de risico’s. Vermijd beleggingen met lage rendementen maar hoge risico’s.
- Voor actieve beleggers: Koop aandelen wanneer ze laag staan en verkoop ze wanneer ze hoog staan. Voor passieve beleggers: Buy and hold.
- Groeiaandelen worden vaak overgewaardeerd in anticipatie van de groei van het aandeel. Groei kan niet eeuwig voortduren.
- Ervaren actieve beleggers kunnen op zoek gaan naar ‘spotkoopjes’, waarbij de veiligheidsmarge minimaal 50% is.
TIP: Download hier mijn gratis ebook ‘Iedereen kan beleggen: In 5 stappen naar succes op de beurs’
Wat vind ik van het boek?
Tja, eerlijk gezegd ben ik best wel kritisch! De informatie is hartstikke goed, dat is het probleem niet, maar de schrijfstijl van ‘De Intelligente Belegger’ is echt verschrikkelijk. Je merkt heel duidelijk aan het taalgebruik, de zinsopbouw en de manier waarop dingen worden uitgelegd, dat dit geen modern boek is. Zo zijn er begrippen die Graham in drie pagina’s uitlegt, terwijl je ze in ‘modern taalgebruik’ ook prima in drie alinea’s had kunnen uitleggen. Daardoor voelde het voor mij alsof er veel ‘fluff’ in het boek te vinden is: Zinnen die eigenlijk gewoon nietszeggend zijn.
Verouderde voorbeelden
Een ander groot nadeel aan ‘De Intelligente Belegger‘ is dat de voorbeelden allemaal zeer gedateerd zijn. De meeste voorbeelden stammen uit de periode net na twee wereldoorlogen, waarin iedereen bezig was met de wederopbouw. De wereld is sindsdien flink veranderd, onder andere door de komst van het internet. Daardoor vraag ik mij af of waardebeleggen nog wel mogelijk is op de manier die Graham beschrijft in ‘De Intelligente Belegger‘. Door het internet wordt informatie over bedrijven namelijk veel sneller bekend en dus ook verwerkt in de koers van een aandeel, waardoor de kans een stuk kleiner is dat er een mismatch is tussen de intrinsieke waarde van een aandeel en de prijs op de beurs.
Zou ik ‘De Intelligente Belegger’ aanraden?
Ja en nee. Ik zou ‘De Intelligente Belegger‘ aanraden omdat de informatie erg interessant is en in de meeste gevallen ook goed wordt onderbouwd, maar ik zou het zeker niet aan iedereen aanraden. Zelf vond ik de schrijfstijl namelijk zó storend, dat ik moeite had met het uitlezen van het boek. Ik zou ‘De Intelligente Belegger’ daarom alleen aanraden aan mensen die al meerdere samenvattingen en/of recensies hebben gelezen en daarna nog steeds geïnteresseerd zijn. In de meeste gevallen zal denk ik een samenvatting volstaan.
Welk format heb ik gelezen?
Ik ben begonnen in het Engelstalige luisterboek op Storytel. Dat vond ik lastig te volgen, waarna ik over ben gestapt op de Nederlandse paperback editie van ‘De Intelligente Belegger’. Ik zou zelf eerder kiezen voor een fysieke versie van ‘De Intelligente Belegger‘, dan voor het luisterboek, omdat het dan makkelijker is om aantekening te maken of bepaalde stukken terug te lezen. Daarnaast worden er ook regelmatig tabellen of grafieken besproken, wat in het luisterboek natuurlijk een beetje lastig is.
1 gedachte over “Boekreview: ‘De Intelligente Belegger’ van Benjamin Graham (+ samenvatting)”
Dankjewel voor deze samenvatting en mening 🙂 Ik herkende veel punten, mogelijk omdat veel beleggingsadviezen op zijn werk gebaseerd zijn.