Kan je beter gaan sparen of beleggen?

Top, je hebt geld over en wil daar vermogen mee opbouwen. Maar hoe dan? Ga je dat geld sparen, beleggen, of toch iets heel anders? Beide opties hebben voor- en nadelen en sparen of beleggen kan in bepaalde situaties een slimmere keuze zijn dan in andere. Hoe dat zit en wat de verschillen tussen sparen en beleggen zijn lees je in deze blog.

De voordelen van sparen

Als je geld over hebt en daar wat slims mee wil doen is de eerste optie waar de meeste mensen aan denken sparen. Sparen kan je het beste doen op een aparte spaarrekening. Je geld staat daar super veilig, omdat het tot €100.000 is verzekerd onder het depositogarantiestelsel van de Nederlandsche Bank. Je hebt daardoor vrijwel geen risico op het verliezen van je inleg en dat geeft veel zekerheid! Een ander voordeel van sparen is dat als je je spaargeld ergens voor wil gebruiken, je er meteen bij kunt. Als je geluk hebt ontvang je zelfs nog een piepklein beetje rente op het geld dat je gestald hebt op je spaarrekening.

Lees ook: Sparen in spaarpotjes? Zo doe je dat in 4 stappen!

Waarom zou je gaan beleggen in plaats van sparen?

Dat er veel voordelen zitten aan geld sparen is dus wel duidelijk, maar tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die er desondanks voor kiezen om het geld dat ze overhebben te gaan beleggen. Sparen levert namelijk ten opzichte van een aantal jaar geleden nog maar weinig op: de spaarrente is in veel gevallen gezakt naar 0%, terwijl er wel sprake is van 2% inflatie per jaar en je vermogensbelasting moet betalen. Doordat de spaarrente de inflatie niet bijhoudt wordt je vermogen minder waard, en door de vermogensbelasting die je moet betalen teer je op de lange termijn flink in op je vermogen. Als je je vermogen wil laten groeien kan je daardoor momenteel beter kiezen voor beleggen vanwege het hogere rendement, mits je altijd een financiële buffer achter de hand houdt en beleggen bij jou en je financiële situatie past.

Waar moet je rekening mee houden als je gaat beleggen?

Als je wil beginnen met beleggen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Beleggen is namelijk niet zonder risico! Alhoewel je met indexbeleggen bijvoorbeeld een mooi rendement kan behalen van zo’n 8% per jaar op de langere termijn, komen er ook risico’s bij kijken. Daarnaast: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Als je wil gaan beleggen moet je dus goed inventariseren hoeveel risico je wil lopen. Met beleggen in crypto via een bitcoin broker loop je in principe het meeste risico, gevolgd door beleggen in losse aandelen, indexbeleggen en beleggen in obligaties. Hoe hoger het risico, hoe hoger het verwachte rendement van je beleggingen, maar ook hoe hoger de kans op (tijdelijk) verlies.

(Tijdelijk) waardeverlies

Door de risico’s die beleggen met zich meebrengt moet je er als beginnende belegger rekening mee houden dat je beleggingen (tijdelijk) minder waard kunnen worden dan je inleg. Bij sparen is dat niet het geval en kan je er altijd van op aan dat als je €100 op je spaarrekening stort, je een paar jaar later diezelfde €100 weer kan opnemen om te gebruiken. Of die €100 dan vanwege inflatie nog dezelfde waarde heeft is natuurlijk een tweede. Vanwege de kans op (tijdelijk) waardeverlies van je beleggingen is het ook heel belangrijk dat je alleen met geld belegt dat je langere tijd kunt missen.

Tip: Download mijn gratis ebook over beginnen met beleggen

Hoeveel van je spaargeld kan je beleggen?

Mocht je er – ondanks de risico’s – helemaal van overtuigd zijn dat beleggen voordeliger is dan sparen, beleg dan niet al je spaargeld. Vanwege het risico op (tijdelijke) waardevermindering van je beleggingen is het essentieel dat je altijd een financiële buffer achter de hand hebt van minimaal €1.000, maar het liefst meer. Ook is het vanwege diezelfde reden een slecht idee om te gaan beleggen met geld dat je binnen 3 jaar nodig hebt.

Wat is beter, sparen of beleggen?

Dus wat is dan beter, sparen of beleggen? Dat hangt af van veel verschillende aspecten zoals jouw specifieke situatie en doelen, maar ik kan je wel vertellen hoe ik die keuze maak! Heb je het geld dat je wil gaan sparen of beleggen binnen 3 jaar nodig? Dan zou ik er persoonlijk altijd voor kiezen om te gaan sparen en niet om te gaan beleggen. Heb je het geld pas over een aantal jaar nodig en ben je bereid om er voor een lange termijn niet aan te zitten? Dan kan beleggen een goede optie zijn om vermogen op te bouwen. Wel moet je risicotolerant zijn en er tegen kunnen wanneer je aandelen, fondsen of obligaties langere tijd in de min staan.

Er zijn alternatieven!

Passen sparen en beleggen allebei niet helemaal bij jou? Don’t worry, er zijn nog meer alternatieven, zoals spaardeposito’s of extra aflossen op je hypotheek – als je die hebt natuurlijk. Een spaardeposito is eigenlijk een soort speciale spaarrekening die je voor een bepaalde tijd, meestal 1, 5 of 10 jaar, vast zet. In die periode mag je geen geld opnemen, maar in ruil daarvoor krijg je een veel hogere spaarrente op dat geld dan je op een gewone spaarrekening zou krijgen. Doordat spaardeposito’s bij Nederlandse banken onder het depositogarantiestelsel vallen, hoef je je ook geen zorgen te maken over verlies van je geld indien de bank in de problemen zou komen. Dat geeft veel zekerheid!

Extra aflossen op je hypotheek

Een ander alternatief voor sparen en beleggen is om het geld dat je over hebt af te lossen op je hypotheek. In de meeste gevallen mag je elk jaar een bepaald bedrag boetevrij extra aflossen. Het voordeel hiervan is dat je maandlasten lager worden, en je bespaart op de belasting: over je eerste woonhuis hoef je namelijk geen vermogensbelasting te betalen, maar over geld op je spaar- of beleggingsrekening wel. Hoeveel rendement extra aflossen op je hypotheek je precies oplevert hangt af van de resterende looptijd, de rente die je betaalt over je hypotheekschuld, de hypotheekrenteaftrek en je eigenwoningforfait.

Wat kan jij het beste doen met je geld?

Wat jij in jouw situatie het beste kan doen met het geld dat je over hebt is dus heel persoonlijk. Het hangt af van jouw persoonlijke situatie, hoeveel risico je wil lopen, of je het geld voor een langere tijd kan missen, hoeveel rente of rendement je keuze je moet opleveren, of je er mee om kan gaan als je belegging (tijdelijk) minder waard is dan je inleg, en nog veel meer. Hedera kopen, je beleggingen spreiden over allerlei losse aandelen, of gewoon je geld vastzetten op een spaardeposito, het kan allemaal. Uiteindelijk is er geen foute keuze, zolang je keuze maar bij jou, je financiën en je doelen past. 

Deze blog is geschreven in samenwerking met bestebank.org

Deze blogpost kan affiliate links bevatten. Als je via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel enorm mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print
Emma Mouthaan

Emma Mouthaan

Hoi! Ik run Skere Student en ik geef mijn geld alleen uit aan dingen die ik écht belangrijk vind. Sowieso is geld veel te belangrijk om er niet over te praten, dat taboe op praten over geld vind ik echt onzin! Denk jij daar net zo over, of is jouw mening juist helemaal anders? Laat het weten in een comment!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *