De propedeuse ontcijferd: Wat het betekent en waarom je het wel/niet nodig hebt

Stel je voor: je hebt zojuist de middelbare school achter de rug en begint aan een nieuw avontuur aan het hoger onderwijs. Je hoort dan vast weleens de term "propedeuse" of de zin “heb jij al je P gehaald?” als je aan het eind van je eerste jaar bent, maar wat betekent het eigenlijk? En wat heb je er aan? In dit artikel duiken we dieper in op de propedeuse en ontdekken we of het behalen ervan belangrijk is.

Deel deze blog:

Wat is een propedeuse?

De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van je bachelor te halen. Dit laat zien dat je het niveau van de studie aankan en waarschijnlijk de studie succesvol kan afronden. De propedeuse bestaat uit 60 studiepunten, want dat is hoeveel punten je in de meeste gevallen per jaar kan halen bij een hogeschool of universiteit. Als jij je propedeuse in het eerste jaar wil halen, moet je dus alle vakken vanaf het begin halen. 

Wat heb je aan je propedeuse?

Als je dan eindelijk je P hebt gehaald, wil je natuurlijk ook weten wat die waard is. De laatste jaren zijn de regels rondom de propedeuse veranderd en is je P halen niet meer zo belangrijk. Op de universiteit krijg je vaak een mailtje van je mentor ipv een propedeuse-uitreiking. Op het hbo is er in sommige gevallen nog wel een als je ‘m in het eerste jaar haalt. Als je blijft studeren aan je huidige opleiding, dan heeft je propedeuse geen bijzondere waarde. 

Met een hbo propedeuse naar de universiteit

Als je vanuit een hbo naar een universiteit wilt, is een propedeuse wel enorm waardevol. Hbo’ers die hun propedeuse hebben gehaald, kunnen vaak doorstromen naar een bachelor op de universiteit! Dat is dus zeker mooi meegenomen en een goede reden om je P te willen halen. Het verschilt wel per opleiding of je meteen kan doorstromen, dus kijk goed naar de toelatingseisen van de universitaire opleiding die je wil gaan doen. 

Verschil propedeuse en BSA (Bindend Studieadvies)

Je hebt geen propedeuse nodig om door te gaan naar het tweede jaar. Wél moet je een minimaal aantal studiepunten halen om naar het tweede jaar te gaan. Het minimum aantal punten verschilt per studie en is meestal tussen de 45 en 60 studiepunten. Als je niet genoeg punten haalt, krijg je een negatief BSA en moet je stoppen met je opleiding. Ook krijg je een negatief BSA als je aan het einde van je tweede studiejaar je propedeuse nog niet hebt gehaald. Dus het is sowieso chill om zo snel mogelijk je propedeuse te halen! 

Aanpassing van het BSA

Goed om te weten: het BSA wordt wellicht aangepast vanaf studiejaar 2025-2026. In het voorjaar van 2023 liet toenmalig minister van onderwijs meneer Dijkgraaf weten dat de BSA voor veel stress onder studenten zorgde, en hij zich ervoor zou gaan inzetten dat het BSA zou worden afgeschaald. 

Conclusie

Het halen van je propedeuse is tegenwoordig een stuk minder bijzonder dan een aantal jaren geleden. Niet te min mag je wel een feestje geven om deze mijlpaal te vieren! Naast een certificaat, is je P halen een symbool van doorzettingsvermogen, studievaardigheden en een flinke dosis discipline (en af en toe een beetje stress, laten we eerlijk zijn).

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken