De kosten van contant geld storten en opnemen

Als student heb je best vaak te maken met contant geld. Wanneer je in de horeca werkt ontvang je je fooien vaak in de vorm van brief- of muntgeld, en als je regelmatig naar de markt gaat kan je meestal alleen betalen met contanten. Helaas is contanten storten en opnemen sinds kort bij veel banken niet meer gratis, maar moet je er voor betalen. Hoe dat zit en wat de beste bank is om te gebruiken als je vaak contant geld moet storten of opnemen lees je in deze blog.

Deel deze blog:

Kost geld storten geld?

Helaas kost contant geld storten in de meeste gevallen geld. De kosten van contanten storten verschillen erg per bank en soms ook per betaalpakket. Hoeveel geld storten kost per bank en per betaalpakket heb ik verderop in dit artikel op een rijtje gezet.

Waarom kost geld storten geld?

De uitspraak ‘geld lenen kost geld’ ken je ondertussen waarschijnlijk wel, maar geld storten kost tegenwoordig ook geld! Steeds minder mensen maken gebruik van contanten en steeds meer bankzaken worden online geregeld. Daardoor zijn de kosten per gebruiker omhoog gegaan en hebben veel banken besloten om deze kosten door te rekenen aan de klanten die nog wel gebruik maken van contanten.

Lees ook: Waarom geld lenen meestal niet zo’n goed idee is (maar niet altijd!)

Wat kost contant geld storten?

 • Rabobank: Als je geld stort op je eigen rekening kost het €2,25 per storting. Contanten storten op de betaalrekening van iemand anders kost €9 per storting. Geld storten op een Rabo Jongerenrekening is gratis. 
 • ABN Amro: Bij ABN Amro betaal je voor het storten van biljetten, afhankelijk van de tariefklasse waar je in valt, 0,5% over het gestorte bedrag of €5 + 1% over het gestorte bedrag. Voor kinderen onder de 18 jaar met een jongerenrekening zijn de eerste drie stortingen met biljetten per kalenderjaar gratis. Voor muntgeld storten betaal je €12 per keer en in sommige gevallen €12 per keer + 1% over het totale stortingsbedrag. Meer informatie over de tarieven van geld storten bij ABN Amro.
 • ING: Bij een stortautomaat kan je maximaal 200 biljetten en 5 kg munten storten tot een bedrag van €3.000 per rekening per dag. Afhankelijk van het betaalpakket is contant geld storten met alleen biljetten 4 tot 6 keer per jaar gratis. Wil je vaker biljetten of munten storten, dan kost iedere storting €6. 
 • SNS en ASN bank: Deze banken hebben een samenwerking met GWK Travelex waarbij je zonder extra kosten biljetten kunt storten op je eigen rekening met het Mr. Pay systeem. Per jaar mag je maximaal €10.000 aan contant geld storten. Muntgeld storten is niet mogelijk.
 • Triodos: Het is niet mogelijk om contant geld te storten.
 • Knab: Het is niet mogelijk om brief- of muntgeld te storten.
 • Regiobank: Contant geld storten is alleen mogelijk als jouw Zelfstandige Adviseur een kas heeft. De kosten verschillen daardoor ook per adviseur.

Goed om te wetten: Het is niet bij elke bank mogelijk om contanten te storten. Zo hebben Knab en Triodos bijvoorbeeld geen fysiek bankkantoor en geen geld- en stortautomaten en kan je dus geen contact geld storten op je rekening.

Wat kost contant geld opnemen en waar kan dat?

De kosten van contanten pinnen liggen over het algemeen lager dan die van contanten storten. Bij veel banken is het gelukkig nog gratis om briefjes te pinnen, al zit er wel vaak een limiet aan de hoeveelheid die je per week of jaar kunt pinnen. Muntgeld opnemen is voor particulieren alleen bij ABN Amro nog mogelijk.

 • Rabobank: Geld pinnen bij een pinautomaat die niet van Geldmaat of Rabobank is kost €0,75 per transactie. Daarnaast is het bedrag dat je per dag of week kunt opnemen afhankelijk van je betaalpakket en de limiet die je zelf hebt ingesteld. Standaard staat deze limiet op €1.250 per week.
 • ABN Amro: Afhankelijk van je rekening kun je jaarlijks €2.000, €6.000 of €12.000 gratis opnemen in de vorm van biljetten. Wanneer je meer geld wil pinnen dan kost dat €5 + 0,50% per transactie over het opgenomen bedrag. Voor het opnemen van muntgeld betaal je €0,30 per rol. Daarnaast kun je per dag maximaal €10.000 opnemen zonder extra kosten en kan je per opname maximaal 40 biljetten van €50 opnemen. Meer informatie over de tarieven van geld opnemen bij ABN Amro.
 • ING: Biljetten pinnen kost bij ING €0,80 per transactie. 
 • SNS en ASN Bank: Geld opnemen is gratis en kan standaard tot €1.000 per dag.
 • Triodos: Je kan maximaal €1.500 pinnen per dag. Deze limiet kan je niet verhogen, alleen verlagen.
 • Knab: Briefgeld pinnen is gratis.
 • Regiobank: Briefgeld pinnen is gratis.

Wat is de beste bank als je veel contant geld stort of opneemt?

Als je regelmatig contant geld wil opnemen kan je het beste terecht bij SNS of ASN Bank. Briefgeld opnemen is bij deze banken gratis en kan standaard tot €1.000 per dag. Heb je juist munten nodig, dan kan je als particulier alleen bij ABN Amro terecht. Wil je regelmatig geld storten, dan wordt het al wat lastiger om te bepalen bij welke bank je het goedkoopst uit zal zijn. Wil je alleen geld storten, maar zijn de bedragen niet zo hoog en zit er een GWK Travelex bij jou in de buurt? Dan zit je opnieuw het beste bij SNS of ASN Bank. Hoef je niet zo vaak geld te storten, maar stort je wel grote bedragen per keer? Dan zit je beter bij ING in combinatie met een pakket waarbij je 4 of 6 keer per jaar gratis geld kunt storten.

Hoeveel contant geld mag je storten zonder melding?

Hoeveel geld je kan storten zonder dat je bank er een melding van maakt hangt af van allerlei verschillende factoren, zoals o.a. hoe oud je rekening is en of dit soort transacties ongebruikelijk zijn voor jou. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat als je jaarlijks minder dan €10.000 stort hier geen melding van wordt gedaan bij de FIOD en de Belastingdienst. Wil je in een winkel een groot bedrag contant afrekenen dan kan dat tot €3.000 zonder dat de winkelier hiervan melding moet doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Nieuw in Nederland: de Geldmaat

Een nieuwe ontwikkeling in Nederland is de geldautomaat van Geldmaat. Deze gele automaten vervangen de geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank en in sommige gevallen ook hun stortautomaten. Sommige Geldmaten hebben naast een geldautomaat waar je geld kunt opnemen ook een stortautomaat. De kosten van geld pinnen en storten worden bepaald door je bank, maar het gebruik van een Geldmaat zelf is gratis.

Tip: Zonder stortingskosten geld op je rekening 

Wil je niet overstappen naar een andere bank waar je gratis brief- en muntgeld kunt storten, maar wil je wel graag dat geld op je betaalrekening hebben? Dit is wat ik altijd doe: ik geef de contanten aan mijn ouders die het sparen in een fysiek spaarpotje voor hun vakantie. Zij storten datzelfde bedrag vervolgens op mijn betaalrekening. Zo helpen we elkaar en hoeven zij geen kosten te betalen wanneer ze in het buitenland geld op willen nemen, en hoef ik niet te betalen om mijn contanten te storten. Win-win!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken