Hoe werkt pensioenbeleggen?

Deel deze blog:

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: pensioenbeleggen. Op Skere Student heb ik er de laatste maanden ook al wel af en toe wat aandacht aan besteed, maar ik heb eigenlijk nog niet echt goed uitgelegd wat pensioenbeleggen nou precies is, hoe het werkt en waarom het zo interessant (kan) zijn. Vandaar deze blog! 

Het Nederlandse pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers: AOW (de eerste pijler), pensioenopbouw via je werkgever (de tweede pijler) en individuele aanvullende pensioenvoorzieningen (de derde pijler). (Bijna) iedereen die in Nederland gewoond of gewerkt heeft ontvangt na zijn of haar AOW-leeftijd een AOW-uitkering. Dat is een basispensioen dat wordt uitgekeerd door de overheid. Momenteel is de uitkering gelijk aan 70% van het netto minimumloon voor alleenstaanden en 50% van het minimumloon voor partners. Het is dus niet veel! Daarom bouw je als werkende meestal ook in de tweede pijler pensioen op via je werkgever, maar let op: dat is niet altijd het geval. Wanneer je geen (of weinig) pensioen opbouwt via je werkgever dan heb je jaarruimte en kan je er voor kiezen om zelf extra pensioen op te bouwen in de derde pijler. In tegenstelling tot de eerste en tweede pijler moet je dit helemaal zelf regelen.

Pensioenbeleggen in de derde pijler

Als mensen het hebben over pensioenbeleggen bedoelen ze meestal beleggen op een speciale pensioenbeleggingsrekening die in de derde pijler valt, maar je kan ook beleggen voor je pensioen op een gewone beleggingsrekening. In dat laatste geval kan je geen gebruik maken van de fiscale voordelen die een pensioenbeleggingsrekening je biedt. Het geld dat je in de derde pijler apart zet voor je pensioen hoef je trouwens niet te beleggen, je kan er ook voor kiezen om dit te gaan sparen op een speciale pensioenspaarrekening. Je kan dan niet echt profiteren van het rente-op-rente effect, maar je hebt wel dezelfde fiscale voordelen als bij pensioenbeleggen.

De fiscale voordelen van pensioenopbouw in de derde pijler

De Nederlandse overheid wil Nederlanders zo veel mogelijk stimuleren om zelf pensioen op te bouwen. Een van de manieren waarop dat gedaan wordt is door zelf pensioen opbouwen in de derde pijler fiscaal aantrekkelijk te maken. Zo wordt je inleg afgetrokken van je inkomsten waardoor je dat jaar een deel van je inkomstenbelasting terugkrijgt. Afhankelijk van in welke schaal je valt is dat 37,35% tot 49,50%, daar kan je natuurlijk weer mooi leuke dingen mee kunt doen. Daarnaast betaal je geen vermogensrendementsheffing over het vermogen dat je opbouwt in de derde pijler. Zeker dat laatste kan op termijn heel veel geld schelen ten opzichte van beleggen voor je pensioen op een gewone beleggingsrekening. Wel kan je pas op AOW-leeftijd gebruik maken van dit geld. Mocht je er eerder bij willen, dan kan dat ook, maar vervalt je belastingvoordeel.

Hoeveel pensioen kan je opbouwen in de derde pijler?

De fiscale voordelen van pensioenbeleggen in de derde pijler zijn dus erg interessant, maar natuurlijk zitten er wel een paar regels aan vast. Zo kan je niet net zo veel geld inleggen als je zou willen, maar moet je je houden aan je jaarruimte. Dat bedrag is voor iedereen anders en wordt bepaald door je inkomen en hoeveel pensioen je opbouwt via je werkgever. Bouw je vergeleken met je inkomen te weinig pensioen op via je werkgever in de tweede pijler, dan ontstaat er een tekort. Dit gat kan je vullen door je jaarruimte te benutten. Als je meer wil inleggen dan je jaarruimte toelaat kan je gebruik maken van je reserveringsruimte. Wanneer je in het verleden je jaarruimte niet (volledig) hebt benut kan je dat door middel van je reserveringsruimte alsnog tot 7 jaar terug doen. Maar, als je bij een werkgever werkt die een zeer nette pensioenregeling heeft waardoor je genoeg pensioen opbouwt, dan heb je geen jaarruimte en kan je ook geen gebruik maken van pensioenbeleggen in de derde pijler.

Kan je met een bijbaantje al beginnen met pensioenbeleggen?

Het hangt een beetje af van hoeveel je verdient met je bijbaantje, maar in de meeste gevallen zal je met alleen een bijbaantje geen jaarruimte opbouwen. Pas wanneer je meer dan zo’n duizend euro per maand verdient en je geen pensioen opbouwt via je werkgever in de tweede pijler ga je jaarruimte opbouwen. Maar dat betekent dus ook dat als je een tussenjaar hebt gehad tijdens je studie en je in die tijd veel hebt gewerkt de kans erg groot is dat je jaarruimte hebt opgebouwd! Als je die niet hebt gebruikt en het is minder dan 7 jaar geleden, is die jaarruimte omgezet naar reserveringsruimte en kan je met terugwerkende kracht alsnog gebruik maken van de fiscale voordelen van pensioenbeleggen!

Zo begin je met pensioenbeleggen

Als je wil gaan pensioenbeleggen is het slim om als eerste nog even te dubbelchecken of je genoeg jaarruimte en/of reserveringsruimte hebt opgebouwd. Daar kan je bijvoorbeeld deze tool voor gebruiken. Vervolgens heb je een speciale pensioenbeleggingsrekening nodig. Dat is dus wat anders dan een gewone beleggingsrekening! Open een pensioenbeleggingsrekening bij je favoriete aanbieder – er is veel keuze – en stort vervolgens je jaar- en/of reserveringsruimte er op. Wat de volgende stap is verschilt per aanbieder, maar bij Brand New Day werkt het als volgt: bepaal je risicobereidheid en kies welke beleggingsfondsen daarbij passen. Vervolgens doet Brand New Day de rest!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken