Dit moet je weten over VWRL, de populaire wereldwijde ETF van Vanguard

Je hebt VWRL vast al wel eens voorbij zien komen als je regelmatig de beleggingsportefeuilles van anderen bekijkt. Deze wereldwijde ETF van Vanguard is namelijk super populair onder Nederlandse beleggers en zelf heb ik VWRL tot een aantal maanden geleden ook in mijn beleggingsportefeuille gehad. Wat VWRL is, hoeveel rendement je kan verwachten van deze ETF en welke aandelen er allemaal in zitten lees je in deze blog.

Deel deze blog:

Wat is VWRL?

VWRL is de ticker (afkorting) van een ETF die wordt aangeboden door Vanguard, de Vanguard FTSE All World UCITS ETF USD Distributing om precies te zijn. Deze ETF is geregistreerd in Ierland, maar wordt op meerdere beurzen verhandeld, waaronder de Euronext Amsterdam. De ISIN van de Nederlandse versie is IE00B3RBWM25 en de Nederlandse ticker wordt ook wel eens weergegevens als AMS: VWRL of VWRL AMS. VWRL is in 2012 opgericht en beheert op dit moment meer dan $11.5 miljard! Het doel van VWRL is om te zorgen voor vermogensgroei op de lange termijn door de marktgewogen FTSE All World Index zo goed mogelijk te volgen. Die index dekt ongeveer 95% van alle bedrijven ter wereld die vrij verhandelbaar zijn, gemeten naar marktkapitalisatie oftewel beurswaarde. Aangezien VWRL de FTSE All-World Index volgt, bezit je door te beleggen in VWRL ook meteen een piepklein deel van 95% van alle bedrijven ter wereld!

Waarom is de ETF VWRL zo populair?

VWRL is met name populair onder passieve (index)beleggers en FIRE-aanhangers dankzij de wereldwijde spreiding. Zelf je beleggingsportefeuille diversificeren is best wel wat werk, maar door te beleggen in een wereldwijde ETF ben je in één keer klaar. Waarom kiezen veel beleggers dan voor VWRL en niet voor een andere ETF die ook wereldwijd gespreid is? Dat is te verklaren door de relatief lage kosten, het feit dat VWRL in euro’s wordt verhandeld, maar bovenal doordat VWRL al erg lang in de kernselectie van DeGiro zit, waardoor je deze ETF eens per maand gratis kon (ver)kopen. Ondertussen zijn er ook andere wereldwijd gespreide ETF’s toegevoegd aan de kernselectie, en zijn er goedkopere alternatieven om te indexbeleggen dan VWRL bij DeGiro, maar desondanks is VWRL in veel beleggingsportefeuilles blijven hangen. 

Wat is het rendement van VWRL?

Alhoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst kan het wel een indicatie geven. Sinds 2013 heeft VWRL een jaarlijks rendement van gemiddeld 11,21% behaald. In onderstaande tabel zie je het jaarlijkse rendement van VWRL sinds 2013, inclusief dividenduitkeringen. De kosten zijn er hier nog niet afgehaald, meer daarover later in het artikel!

JaarRendement
201322,82%
20144,28%
2015-2,23%
20167,98%
201723,98%
2018-9,62%
201926,57%
202015,99%

Het rendement van de FTSE All World Index

Aangezien VWRL pas sinds 2012 bestaat hebben we nog niet zo veel data van de performance van deze ETF, maar we hebben wel veel data van de FTSE All World Index, welke VWRL als benchmark gebruikt. Sinds 1999 heeft de FTSE All World Index een jaarlijks rendement van gemiddeld 6,8% behaald. Op de lange termijn is dit denk ik een realistischere verwachting dan de 11,21% die VWRL in de bullmarkt van de afgelopen 8 jaar heeft weten te realiseren, al kan ik natuurlijk ook niet in de toekomst kijken. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over indexbeleggen

Hoeveel dividend keert VWRL uit?

Het rendement van VWRL bestaat voor een deel uit dividend. Het historische dividendrendement van VWRL is op dit moment 1,27% per jaar. Dat dividend keren ze elk kwartaal uit in maart, juni, september en december. Het dividendrendement is trouwens geen vaststaand iets, maar hangt af van het dividend dat wordt uitgekeerd door de bedrijven die in de ETF zitten. Tijdens de corona crisis besloten bijvoorbeeld veel bedrijven om hun dividenduitkeringen (tijdelijk) te verlagen of op te schorten. Daardoor was het dividendrendement de afgelopen 1,5 jaar ook lager dan de jaren daarvoor. 

Welke aandelen zitten er in VWRL?

Op dit moment zitten er 3.589 verschillende aandelen uit bijna 50 verschillende landen in VWRL, zoals Alibaba, Tesla en Facebook. De 15 grootste posities zie je in onderstaande tabel. De samenstelling van VWRL is trouwens niet altijd hetzelfde! Twee keer per jaar, in maart en september wordt de ETF geherbalanceerd zodat VWRL weer precies dezelfde samenstelling heeft als de FTSE All World Index. 

BedrijfAandeel in Vanguard FTSE All World UCITS ETF USD Distributing
Apple2,93%
Microsoft2,77%
Google 2,09%
Amazon2,03%
Facebook1,17%
Taiwan Semiconductor Manufacturing0,77%
JPMorgan Chase0,73%
Tesla0,71%
Tencent0,70%
Johnson & Johnson0,67%
Berkshire Hathaway0,58%
UnitedHealth0,57%
Alibaba0,57%
NVIDIA0,57%
Visa0,57%

Welke sectoren zitten er in VWRL?

Zoals je in de bovenstaande tabel hebt kunnen zien bestaat de top 15 van grootste posities binnen VWRL voor het grootste deel uit tech aandelen. Dat komt niet doordat VWRL een tech ETF is, maar doordat tech aandelen op dit moment de grootste bedrijven ter wereld zijn op basis van beurswaarde. Dat techbedrijven een grote rol spelen in de wereldeconomie zie je ook terug in het aandeel dat de tech sector heeft binnen VWRL.

SectorAandeel in Vanguard FTSE All World UCITS ETF USD Distributing
Technologie21,9%
Niet-essentiële, cyclische consumptiegoederen15,4%
Financiën en financiële dienstverlening14,8%
Industrie13,6%
Gezondheidszorg11,0%
Essentiële consumptiegoederen6,2%
Grondstoffen4,3%
Energie3,6%
Telecommunicatie3,4%
Vastgoed2,9%
Basisvoorzieningen en nutsbedrijven2,9%

Wat is de geografische spreiding van VWRL?

Naast dat VWRL meer dan 3500 bedrijven omvat die actief zijn in allerlei verschillende sectoren, is er bij deze ETF ook sprake van spreiding op het gebied van het land waar het bedrijf genoteerd is op de beurs. In de onderstaande tabel zie je de 15 landen waarin het grootste gedeelte van de aandelen binnen VWRL zijn genoteerd.

LandAandeel in Vanguard FTSE All World UCITS ETF USD Distributing
Verenigde Staten56,7%
Japan6,8%
China4,6%
Verenigd Koninkrijk4,2%
Frankrijk2,9%
Canada2,5%
Duitsland2,5%
Zwitserland2,5%
Australië2,1%
Taiwan1,9%
Korea1,7%
India1,4%
Nederland1,2%
Hong Kong1,0%
Zweden1,0%

Waarom zitten er zo veel Amerikaanse bedrijven in VWRL?

Als je kijkt naar de spreiding op geografisch gebied, lijkt het alsof er vooral Amerikaanse aandelen in VWRL zitten. Deels is dat ook zo doordat er nou eenmaal veel grote bedrijven zijn begonnen in de Verenigde Staten, maar onthoud ook dat bedrijven vaak maar in één land beursgenoteerd zijn, maar tegelijkertijd in meerdere landen actief kunnen zijn. Dat is voor de bekende namen die onderdeel uitmaken van deze ETF ook het geval, denk maar aan Apple, Facebook, Microsoft en Google. Mensen van over de hele wereld maken gebruik van hun producten, maar hun aandelen zijn allemaal genoteerd op de Amerikaanse beurs.

Lees ook: Indexfondsen vs ETF’s. Dit zijn de belangrijkste verschillen

Wat zijn de kosten van VWRL?

Ondanks dat VWRL een passief beheerde ETF is, vragen ze wel een vergoeding voor het onderhouden van de ETF. De lopende kosten, oftewel total expense ratio (TER) van VWRL is 0,22% per jaar. Deze kosten worden verwerkt in de koers en worden daarom niet van je rekening afgetrokken. Maar, dan ben je er nog niet. Om te kunnen beleggen in ETF’s heb je ook een broker nodig, en die kan servicekosten en transactiekosten in rekening brengen. Zelf beleg ik o.a. bij BUX Zero en daar is VWRL zonder service- en transactiekosten te verhandelen als je kiest voor een Zero order! 

Lees ook: BUX Zero review – Mijn ervaring na bijna 3 jaar gebruik van de app

Heeft VWRL een dividendlek?

Ja, VWRL heeft last van dividendlekkage. Deze verborgen kostenpost zorgt ervoor dat je rendement lager is. Dat zit zo: VWRL is in Ierland geregistreerd en ontvangt dividend van bedrijven die weer in allerlei andere landen geregistreerd zijn. In al die landen zijn de belastingwetten anders, en in sommige landen wordt dividend anders of meer belast dan in Nederland. Daardoor loop je als Nederlander gemiddeld zo’n 11% van het uitgekeerde dividend van VWRL mis. Op een gemiddelde dividenduitkering van 1,27% per jaar valt dat in absolute termen vaak nog wel mee, maar het is toch zonde. Het dividendlek zorgt er daardoor voor dat de uiteindelijke kosten van beleggen in VWRL toch een stukje hoger uitvallen dan je in eerste instantie zou denken als je alleen naar de TER van 0,22% kijkt.

Hoe duurzaam is VWRL?

Helaas zou VWRL het qua duurzaamheid wel wat beter kunnen doen. Morningstar geeft VWRL een Sustainability Rating van slechts 2 van de 5 punten. Dit is voor een groot deel te verklaren doordat er geen bedrijven worden uitgesloten van de ETF op basis van ESG-criteria. Mocht je duurzaamheid belangrijk vinden, dan kan je beter beleggen in een wereldwijde ETF of indexfonds die wel bedrijven uitsluit op basis van de ESG-criteria, zoals de Northern Trust fondsen die je o.a. bij ABN Amro kunt kopen.

Bij welke brokers kan je beleggen in VWRL?

Beleggen in VWRL kan bij bijna alle brokers die losse aandelen en ETF’s aanbieden. De broker die je waarschijnlijk het meeste voorbij ziet komen in combinatie met VWRL is DeGiro, maar persoonlijk ben ik geen groot fan van beleggen bij DeGiro. Aangezien je VWRL ook gratis kan aan- en verkopen bij BUX Zero wanneer je gebruik maakt van hun Zero order raad ik die broker altijd aan.

Tip: Download de BUX Zero app via deze link, stort €0,01 en ontvang een gratis aandeel!

Is VWRL de beste wereldwijd gespreide ETF?

Nee, ik vind van niet! Ik vind duurzaamheid best wel belangrijk, en aangezien VWRL niet zo duurzaam is, is het voor mij niet de beste ETF om in te beleggen. Daarnaast zijn er tegenwoordig goedkopere wereldwijd gespreide ETF’s en indexfondsen, dus ook omwille van de kosten zouden veel beleggers beter voor een andere ETF of indexfonds kunnen kiezen. Dat gezegd hebbende is VWRL nog altijd een meer dan prima keuze en zijn de kosten ook zeker niet zó hoog dat ik je aan zou raden om over te stappen als je gewoon tevreden bent.

Verantwoording

De data voor deze blog komt van Morningstar, Vanguard, FTSE Russell en deze post op r/eupersonalfinance.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, krijgen wij een (klein) bedrag. Dat kost jou niks extra! Je helpt daarmee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken