Geld besparen op je boodschappen? Dat doe je met Too Good To Go

De eerste keer dat ik kennismaakte met Too Good To Go, was toen ik voor vijf maanden in Oslo studeerde als onderdeel van mijn minor. In Oslo zijn boodschappen erg duur en daarom was elke manier om geld te besparen op dat moment heel erg welkom. Toen ik met een aantal medestudenten eens in een restaurantje een kop warme chocolademelk aan het drinken was, zagen we dat er achter de balie allemaal dozen samengesteld werden. Een medestudent werd toen heel enthousiast en vertelde dat dat Too Good To Go boxen waren: voor een klein prijsje kan je aan het eind van de dag producten ophalen bij winkels die ze anders weg zouden gooien. Ik had er nog nooit van gehoord, maar toen ik eenmaal wist wat het was, werd ik ook enthousiast. Door Too Good To Go kan je geld besparen én voedselverspilling tegengaan!

Deel deze blog:

Wat is Too Good To Go?

Too Good To Go is oorspronkelijk opgezet om voedselverspilling tegen te gaan. In restaurants, supermarkten, hotels en bakkers worden veel versproducten verkocht. Aan het einde van de dag zijn vaak nog enkele van deze producten over. Weggooien is natuurlijk enorme voedselverspilling. Maar wat moet je er anders mee? Nou, daar biedt Too Good To Go een oplossing voor. Bij Too Good To Go kun je namelijk tegen een gereduceerd tarief een zogenaamde magic box reserveren. Er doen heel veel verschillende winkels mee. In zo’n voedselbox zitten de producten die aan het einde van de dag overgebleven zijn en die anders weggegooid zouden worden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Bij een (plaatselijke) supermarkt: groente, fruit, brood, taart, kant-en-klaar maaltijden, vlees, zuivel, aardappeltjes, en nog veel meer.
  • Bij een bakker: brood, taart, gebakjes, koek en alle andere lekkernijen die je bij een bakker koopt.
  • Bij een hotel/restaurant: soep, hele maaltijden, gebakken of gekookte eieren, salades en andere overblijfselen van bijvoorbeeld een ontbijt-, lunch,- of dinerbuffet.

Hoe werkt Too Good To Go precies?

Om gebruik te kunnen maken van Too Good To Go, moet je eerst de app te downloaden. Deze kun je gewoon downloaden via de Appstore en Playstore. Vervolgens moet je een account aanmaken. Laat de app jouw locatie gebruiken of pin een locatie vast op de kaart en bepaal binnen hoeveel kilometer jouw ‘magic box’ zich moet bevinden. Vervolgens krijg je een overzicht van alle beschikbare boxen in die omgeving. Deze boxen worden vaak aangeboden voor een bedrag van 1/3e van de oorspronkelijke prijs. Betaal voor de box die je wil hebben met iDeal, PayPal of met je creditcard, en dan kan je ‘m ophalen op de aangegeven tijd en plek. Zo bespaar jij veel geld met boodschappen doen en wordt het overgebleven voedsel van die dag niet verspild door de winkel. Super leuk concept dus!

Wat zit er in een magic box?

Je weet nooit van tevoren wat er in een magic box van Too Good To Go zit. Vandaar ook ‘magic’ in de naam natuurlijk! Vaak weet de winkel ook niet van tevoren wat ze je gaan geven, omdat het afhangt van wat er die dag overblijft. De ene keer krijg je een heel gevarieerd pakket met een bak druiven, een pak magere yoghurt, blauwe bessen, hamburgers, twee brioches en een taart. De andere keer is er misschien alleen fruit en zuivel over, en bestaat je magic box vooral daaruit. Bij sommige supermarkten kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een broodbox of een groentebox in plaats van een gewone magic box. In dat geval weet je zeker dat je alleen maar brood of groente krijgt, en is de verassing dus iets minder groot.

Speciale boxen

In bepaalde gevallen weet je wel precies wat je krijgt als je een box besteld. Dit staat dan aangegeven in de omschrijving. Tijdens het schrijven van dit artikel zag ik bijvoorbeeld een groente- en aardappelboer die in de omschrijving had gezet dat je maar liefst 10 kilo aardappelen zou krijgen bij het bestellen van deze ‘aardappel box’. Ook heb ik in Amsterdam wel eens een brouwerij gezien die overgebleven speciaalbier van een bepaald merk aanbood. In dat soort gevallen weet je wel zeker wat je krijgt, maar dat zijn echt uitzonderingen.

Hoe werkt een magic box ophalen?

Als je een magic box hebt gekocht, dan is het belangrijk dat je deze op tijd ophaalt. Soms zijn de ophaaltijden heel ruim, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 17.00, maar soms heb je maar een half uur of een kwartier de tijd. Kom dan niet te vroeg of te laat, want dan heb je kans dat de box nog niet klaar staat of dat de medewerkers juist de winkel al afgesloten hebben en je je box niet meer kunt ophalen. In dat geval krijg je je geld niet terug, dus dat is dan een beetje jammer. Gaat het je niet lukken om de box op tijd op te halen? Annuleer je box dan uiterlijk 2 uur van tevoren, dan krijg je je geld terug van Too Good To Go!

Wat moet je meenemen als je je magic box gaat ophalen?

Afhankelijk van de winkel moet je zelf een (enorme) tas meenemen om je box in mee te nemen of wordt je box al klaargezet in een tas. Soms moet je ook zelf bakjes meenemen, bijvoorbeeld als je je magic box op gaat halen bij een restaurant of hotel en je de overgebleven dingen van het buffet mee mag nemen. In de beschrijving van de box staat altijd of je een eigen tas en bakje(s) mee moet nemen, maar hierbij geldt wel: better safe than sorry!

Mijn Too Good To Go ervaring

Ik vind Too Good To Go absoluut de moeite waard! Laatst had ik ‘s middags les en ’s avonds een activiteit van de studievereniging. Omdat ik niet in Amsterdam woon, moest ik daarom ergens in Amsterdam avondeten halen. Ik moest onderweg naar de activiteit overstappen op Amsterdam Centraal, dus keek ik de dag van tevoren of er een box bij Too Good To Go te vinden was op het station die me aansprak. Ik vond het restaurant EXKI, waarbij je precies tijdens etenstijd een box kon ophalen. En, er werd ook nog eens aangeraden om het eten direct na afhalen op te eten. Precies waar ik naar op zoek was. 

Toen ik daar aankwam, werd mijn box vers samengesteld. Ik kreeg een flinke kom met verse soep en een stukje brood, een hartig taartje, een hele grote maaltijdsalade en een croissantje. Dit alles kostte me €4,50 en had een totale waarde van €14,-. Ik kreeg het niet helemaal op, maar gelukkig kan je een maaltijdsalade en een hartig taartje ook nog bewaren en de volgende dag als ontbijt of lunch opeten, dus dat heb ik ook gedaan. Zeker voor herhaling vatbaar!

Zoals ik helemaal aan het begin van het artikel al vertelde, maakte ik tijdens mijn exchange in Oslo veel gebruik van Too Good To Go. Vooral voor brood was het voor mij ideaal. Het goedkoopste brood kost in Noorwegen namelijk al zo’n drie euro. Best duur als student. Voor ongeveer €4,50 kocht ik daarom af en toe een broodbox bij een bakkerij in Oslo. Voor dit geld kreeg ik dan vier hele broden. Die deed ik vervolgens allemaal in de vriezer, waardoor ik wel voor een paar weken genoeg had. Hierdoor bespaarde ik heel erg veel geld.

Ervaringen van anderen

In Nederland en in het buitenland zijn er al heel veel mensen die gebruikmaken van Too Good To Go. Ben je benieuwd wat je ongeveer kunt verwachten bij het ophalen van een box? Er zijn veel Facebookgroepen waarin anderen hun ervaringen delen, zoals de Too Good To Go NL groep. Pin je echter niet te veel vast op de ervaringen van anderen. De inhoud van de box kan per dag enorm verschillen, dus laat je lekker verrassen!

3 tips om de beste Too Good To Go ervaring te hebben

Ben je nu ook helemaal enthousiast over Too Good To Go en wil je ook een keer een magic box bestellen? Dan heb ik nog een paar tips om de beste Too Good To Go ervaring te hebben!

Tip 1: Zorg voor genoeg ruimte in je vriezer

Wees er daarnaast op voorbereid dat de kans groot is dat je meer producten krijgt dan dat je in een keer op kunt eten. Ook kan het zo zijn dat je geen volledige maaltijd kan klaarmaken met de producten uit een box, omdat je bijvoorbeeld bijna alleen maar groenten hebt gekregen. Zorg dus altijd dat je voldoende ruimte in je vriezer hebt om de overige producten langer te kunnen bewaren.

Tip 2: Laat je niet misleiden door de prijs

Too Good To Go klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Zoals al eerder vermeld, krijg je producten voor 1/3e van de originele waarde, waardoor je veel geld kunt besparen. Maar je moet je wel realiseren dat de oorspronkelijke prijs bij sommige winkels duurder kan zijn dan bij een goedkope winkel als de Lidl. Neem als voorbeeld een tankstation. Sommige tankstations bieden ook hun verse overgebleven producten aan via Too Good To Go. Maar, belegde broodjes zijn bij een tankstation vaak een stuk duurder dan bij de supermarkt. Hetzelfde geldt voor de voorverpakte broodjes. Als je box dan in totaal twaalf euro waard is, en je hier vier euro voor betaalt, kan je soms beter naar de supermarkt gaan en de normale prijs betalen, omdat je dan evenveel geld kwijt bent en zelf het broodje uit kan zoeken dat je precies wil hebben.

Tip 3: Bestel je box op tijd

Too Good To Go wordt steeds bekender en ook steeds populairder. Hetzelfde geldt voor bepaalde boxen die je bij Too Good To Go kunt kopen. Soms zijn de boxen nadat ze online komen al binnen een minuut uitverkocht, zoals die met fruit en groente van de Lidl. Helaas wordt niet van tevoren bekend wanneer de boxen voor de volgende dag online worden gezet. Maar er is wel een slim trucje waardoor jij zorgt dat je de volgende keer wel de eerste bent. Als je namelijk goed bijhoudt op welke tijd de box die jij wil hebben de afgelopen dagen uitverkocht was, weet je dat je een paar minuten voor die tijd klaar moet zitten!

Heb jij al eens gebruikgemaakt van Too Good To Go? Ik ben erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn en hoe je eerste box was!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken