Albert Heijn koopzegels: een goede investering of een nutteloze “spaarrekening”?

Sparen bij de bank levert sinds kort weer wat op! Volgens Knab heeft de gemiddelde persoon tot 25 jaar 8100 euro spaargeld op de bank staan. De spaarrente bij de grotere Nederlandse banken is op dit moment zo'n 1,7%. Dit levert je als je 8100 euro spaargeld hebt, 137,70 euro per jaar op. Een mooi bedrag, maar er zijn manieren om nog meer rendement op je spaargeld te kunnen ontvangen. Een van deze manieren is bijvoorbeeld het sparen van koopzegels van de Albert Heijn. Klinkt suf, maar met een rendement van 6% wordt het al snel interessant! Wat spaarzegels zijn en hoe het werkt, lees je in deze blog.

Deel deze blog:

Wat zijn koopzegels van de Albert Heijn precies?

Koopzegels zijn als het ware zegels met een bepaalde waarde die je kunt kopen. Volle spaarkaarten kun je inleveren bij de servicebalie en dan krijg je 6% meer geld terug, dan je in totaal hebt betaald voor de zegels. In het geval van de AH kun je bij elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, voor 10 cent één koopzegel aanschaffen. Als je Albert Heijn Premium hebt kun je bij elke euro die je uitgeeft zelfs twee koopzegels kopen, waardoor het sparen extra snel gaat. Als je in de AH app spaarzegels aan zet, betaal je standaard per euro die je uitgeeft, automatisch 10 cent (of 20 cent in het geval van AH Premium) extra voor koopzegels. Dit kost je tijdens het boodschappen doen extra geld. Maar, deze 10 of 20 cent komt als het ware op een soort spaarrekening te staan bij Albert Heijn. Op deze spaarrekening krijg je alleen niet zo’n laag rendement als op je spaarrekening bij de bank, maar is het rendement veel hoger, namelijk 6%!

Hoe spaar je koopzegels?

Je spaart de AH koopzegels door boodschappen te doen bij de Albert Heijn en daarbij je bonuskaart te gebruiken waarbij je koopzegels aan staan, of door bij de kassa expliciet om koopzegels te vragen. Bij iedere aankoop van meer dan €1 kun je koopzegels sparen. De koopzegel verzamel je in een online spaarboekje. Bij 490 zegels is je spaarkaart vol. Dit boekje hoef je gelukkig niet fysiek te bewaren, maar dit wordt automatisch bewaard en bijgehouden in de AH app. Op deze app worden via je bonuskaart automatisch je spaarzegels in je spaarboekje ‘geplakt’. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst je bonuskaart koppelen in de app. Doordat de zegels direct worden automatisch bijgeschreven op je spaarkaart wanneer je je bonuskaart scant, kan je ze dus ook bij de zelfscankassa kopen. Ook bij een online bestelling worden er gewoon digitaal zegels aan je account toegevoegd.

Het rendement van AH koopzegels

Het grote voordeel van het sparen van koopzegels in de AH app, is dat het een enorm hoog rendement heeft van maar liefst 6%. Voordat je je rendement kunt ontvangen, moet je eerst je spaarboekje vol krijgen en vervolgens de koopzegels uitbetalen. Er passen 490 (digitale) koopzegels in een volle spaarkaart. Daarvoor moet je voor 490 euro aan boodschappen bij de Albert Heijn hebben gedaan als je een gewoon AH account hebt, en voor 245 euro als je een AH Premium account hebt waarbij je dubbel zo snel spaarzegels spaart. Hier bovenop heb je dan ook 49 euro aan zegels uitgegeven.

Ter illustratie: Als je 8100 euro een jaar lang op de bank laat staan, dan krijg je hier met de huidige spaarrente van 1,7% maar 137,70 euro voor. Als je 8100 euro “spaart” met Albert Heijn koopzegels, dan krijg je hier al 486 euro voor! Veel meer dan de rente die je in een heel jaar op je spaarrekening van 8100 euro krijgt!

Wat is het rendement in verhouding tot andere supermarkten?

Albert Heijn is niet de enige supermarkt met spaaracties zoals dit. Ook de Jumbo werkt met koopzegels. Daar krijg je 4% rendement. De PLUS heeft pas echt een hoog rendement. Daar ontvang je namelijk maar liefst 50% rendement bovenop je zegels. Bij de Hoogvliet en de Vomar kun je ook koopzegels kopen. Bij deze twee supermarkten hoef je niet eerst een spaarboekje vol te krijgen, maar kun je je rente op ieder moment innen. Realiseer je wel dat deze percentages op zichzelf niet zoveel zeggen. Bij de PLUS duurt het bijvoorbeeld ook véél langer voor je je spaarboekje vol hebt, omdat je veel minder koopzegels kunt kopen. Bij de AH kun je bij elke euro die je uitgeeft één of twee koopzegels kopen. Als je bij de AH 200 euro heb uitgegeven, heb je daardoor al 20 tot 40 euro aan koopzegels gekocht. Bij de PLUS heb je bij het uitgeven van 200 euro aan boodschappen pas 4 euro ingelegd. Wel krijg je er dan al 6 euro voor terug, terwijl je bij de AH door moet sparen tot je 49 euro hebt ingelegd en dan pas 3 euro krijgt.

2x zo snel sparen met Albert Heijn Premium

Tegenwoordig kun je ook deelnemen aan Albert Heijn Premium. Dat kost 12 euro per jaar en daarmee kun je profiteren van diverse voordelen. Zo ontvang je altijd 10% korting op het biologische assortiment. Ook kun je elke week 10 AH Bonus Box aanbiedingen activeren, in plaats van de standaard 5. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je twee keer zo snel koopzegels kunt sparen. Dit betekent dus dat je bij iedere euro waarvoor je boodschappen doet, niet voor 10 cent aan koopzegels kunt kopen, maar voor 20 cent. Hierdoor is je spaarboekje ook twee keer zo snel vol.

De voor- en nadelen van koopzegels sparen als student

Het is de vraag of het voor een student aantrekkelijk is om koopzegels te sparen bij de Appie. Het heeft namelijk verschillende voor- en nadelen.

De voordelen:

 • Het levert meer rendement op dan om het geld op je spaarrekening te laten staan.
 • Je hebt het gevoel alsof je het geld voor de koopzegels niet meer hebt. Het voelt dan als een bonus als je je spaarboekje vol hebt en in een keer 52 euro ontvangt.

De nadelen:

 • Je moet heel vaak boodschappen bij de Albert Heijn doen om daadwerkelijk wat rendement te kunnen ontvangen.
 • Je moet de 10% meer die je tijdens het boodschappen doen aan de koopzegels uitgeeft wel tussendoor kunnen missen.

Wat levert koopzegels sparen een gemiddelde student op?

Volgens het Nibud geeft een gemiddelde student iedere maand 173 euro uit aan boodschappen. Dit komt neer op ongeveer 40 euro per week. Pas bij besteding van 490 euro heb je een vol spaarboekje. Het duurt dus iets meer dan 12 weken om je spaarboekje vol te krijgen. In een jaar kun je dan maximaal 4 spaarboekjes vol krijgen (en nog een heel klein beetje extra). Dit zou dan dus 12 euro rendement opleveren. Maar, dat betekent wel dat je al je boodschappen bij de Albert Heijn zou moeten doen om dit maximale rendement te kunnen behalen. Aangezien de AH bekend staat als een van de wat duurdere supermarkten, is de kans groot dat je die 12 euro rendement beter had kunnen verdienen door naar een goedkopere supermarkt te gaan en in totaal minder geld uit te geven aan de boodschappen. Aan de andere kant is elke euro er een, dus als je toch bij de AH boodschappen doet, kan je net zo goed wél koopzegels sparen.

Wat levert het de Albert Heijn op om koopzegels te verkopen?

Je vraagt je nu misschien af wat de AH er aan heeft om jou zo’n relatief hoog rendement te geven. Nou, dat is eigenlijk heel logisch. Het zorgt voor klantenbinding! Als je zo’n spaarboekje met koopzegels hebt, ga je sneller naar de AH om boodschappen te doen dan naar een andere supermarkt. Ook koop je makkelijk misschien wat meer producten, zodat je sneller je spaarboekje vol hebt. Hierdoor verdienen ze dus uiteindelijk ook meer, omdat jij vaker boodschappen komt doen en meer producten koopt. Vroeger, toen iedereen nog in papieren boekjes spaarde, leverde het natuurlijk ook nog winst op wanneer mensen hun zegels kwijtraakten of hun boekjes nooit kwamen inleveren. Nu alles digitaal gaat, is dat natuurlijk niet meer zo snel het geval.

Je koopzegels laten uitbetalen

Als je spaarboekje vol is, kun je je koopzegels laten uitbetalen. Dit kan op verschillende manieren. Als eerste kun je je koopzegels in cash laten uitbetalen bij de servicebalie. Je ontvangt dan per vol boekje 52 euro (49 euro + 3 euro rendement). Ook kun je deze 52 euro retour laten pinnen op je rekening. Om je koopzegels te kunnen laten uitbetalen, moet je je telefoon meenemen naar de Albert Heijn winkel. Hier moet je een code laten zien, zodat de Albert Heijn kan verifiëren dat jij wel echt de eigenaar bent van de koopzegels. Omdat de code steeds ververst, heeft het geen zin om een screenshot te maken. Je kunt per keer maximaal 10 volle boekjes laten retourpinnen en maximaal 3 volle boekjes in cash laten uitbetalen.

Een andere optie is om je volle spaarboekjes te laten verrekenen met je boodschappen. In dat geval wordt de 52 euro dus afgetrokken van het bedrag dat je moet afrekenen. Bij de zelfscankassa moeten je boodschappen ook echt 52 euro waard zijn, maar bij de fysieke kassa hoeft dit niet. Wil je je boekje al laten uitbetalen voordat hij vol is? Dat kan natuurlijk ook, want het is gewoon jouw geld dat de Albert Heijn voor jou bewaart. Je krijgt sowieso altijd 10 cent per gespaarde zegel terug. Als je minimaal 255 zegels hebt gespaard, dan ontvang je ook 50 cent rendement. Let op: als je je boekje uit laat betalen voordat deze vol is, ontvang je geen 6% rendement.

Conclusie

Het is verstandig om jezelf goed af te vragen of het sparen van koopzegels bij de Albert Heijn voor jou nut heeft voordat je ermee begint. In principe verlies je sowieso niks met het sparen van koopzegels en kun je het altijd proberen, maar als het ertoe leidt dat je vaker en meer geld uit gaat geven aan boodschappen, zou ik er toch snel mee stoppen. In dat geval kun je altijd gewoon je geld terug claimen, want het geld blijft gewoon van jou. Je loopt dan alleen wat rendement mis. Ik ben erg benieuwd of jij wel of niet gebruikmaakt van de koopzegels van de AH en waarom.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

14 gedachten over “Albert Heijn koopzegels: een goede investering of een nutteloze “spaarrekening”?”

 1. Ik mis wel als voornamelijk minpunt dat AH (of andere supermarkten die vergelijkbare “spaar” diensten aanbieden) er op elk moment mee kan stoppen of de voorwaarden kan aanpassen.

  Ander nadeel is dat het alleen mogelijk is met een geregistreerde Bonuskaart. Waarbij (door de klantenbinding en de “noodzaak” om te blijven winkelen bij de AH) er een behoorlijk accuraat klantenprofiel opgesteld kan worden wat weer interessant is voor marketingdoeleinden.

   1. Een van de reden waarom ik ook spaar als student zodat ik in mindere tijden ook weer gebruik kan maken van de koopzegels. Het heeft paar keer goed geholpen. Dat vind ik ook een grote voordeel.

 2. Ik maak sinds ik student ben hier al gebruik van. Op die manier heb ik onbewust al bijna 2 boekjes bij elkaar gespaart. De albert heijn zit het meest dichtbij en dus ga ik er eigenlijk altijd naartoe. Super handig!

 3. Nog een extra tip; laat je koopzegels gelijk uitbetalen als je boekje vol is, zet het dan op je spaarrekening. Zo krijg je rente over de rente! Als je ze bij de AH laat staan krijg je er namelijk niet meer rente op dan de €3,- die je gekregen hebt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken