Albert Heijn koopzegels: een goede investering of een nutteloze “spaarrekening”?

Tegenwoordig levert sparen bij de bank je bijna niets meer op. Volgens Knab heeft de gemiddelde persoon tot 25 jaar 8100 euro spaargeld op de bank staan. De spaarrente bij de grotere Nederlandse banken stijgt in december weer naar 0.01%. Dit levert je als je 8100 euro spaargeld hebt, slechts 8.10 euro per jaar op. Dat is dus praktisch gezien helemaal niets, al helemaal niet met de hoge inflatie die er nu in Nederland is. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om wel meer rendement op je spaargeld te kunnen ontvangen. Een van deze manieren is het sparen van koopzegels van de Albert Heijn. Wat dit is en hoe dit werkt, lees je in deze blog.

Deel deze blog:

Wat zijn koopzegels van de Albert Heijn precies?

Koopzegels zijn als het ware zegels met een bepaalde waarde die je kunt kopen. Volle spaarkaarten kun je inleveren en dan krijg je wat meer geld terug, dan je in totaal hebt betaald voor de zegels. In het geval van de AH kun je bij elke euro die je uitgeeft aan boodschappen, voor 10 cent een koopzegel aanschaffen. Als je deelneemt aan de koopzegelactie via de AH app, betaal je dus standaard per euro die je uitgeeft, 10 cent extra. Dit kost je tijdens het boodschappen doen extra geld. Maar, deze 10 cent komt als het ware op een soort spaarrekening te staan. Op deze spaarrekening krijg je alleen niet zo’n laag rendement als op je spaarrekening bij de bank, maar is het rendement veel hoger, namelijk 6%!

Hoe spaar je koopzegels?

Je spaart de koopzegels dus door boodschappen te doen bij de Albert Heijn en daarbij de Albert Heijn app te gebruiken. Bij iedere euro die je aan boodschappen besteedt, kun je een koopzegel sparen. De koopzegel verzamel je in een online spaarboekje. Bij 490 zegels is je spaarkaart vol. Dit boekje hoef je gelukkig niet fysiek te bewaren, maar dit wordt automatisch geregeld in de AH app. Op deze app worden via je bonuskaart automatisch je spaarzegels in je spaarboekje ‘geplakt’. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst je bonuskaart koppelen in de app. Doordat de zegels direct worden automatisch bijgeschreven op je spaarkaart wanneer je je bonuskaart scant, kan je ze dus ook bij de zelfscankassa kopen. Ook bij een online bestelling worden er gewoon digitaal zegels aan je account toegevoegd.

Rendement van AH koopzegels

Het grote voordeel van het sparen van koopzegels in de AH app, is dat het een enorm hoog rendement heeft van maar liefst 6%. Voordat je je rendement kunt ontvangen, moet je eerst je spaarboekje vol krijgen en vervolgens de koopzegels uitbetalen. Er passen 490 (digitale) koopzegels in een volle spaarkaart. Daarvoor moet je voor 490 euro aan boodschappen bij de Albert Heijn hebben gedaan. Hier bovenop heb je dan ook 49 euro aan zegels uitgegeven.

Ter illustratie: Als je 8100 euro een jaar lang op de bank laat staan, dan krijg je hier 8,10 euro voor. Als je 49 euro spaart met de Albert Heijn koopzegels, dan krijg je hier al 3 euro voor. Als je dus drie boekjes met koopzegels vol maakt, dan heb je voor 147 euro sparen al 9 euro verdiend. Dat is al meer dan de rente die je in een heel jaar op je spaarrekening van 8100 euro krijgt!

Wat is het rendement in verhouding tot andere supermarkten?

Albert Heijn is niet de enige supermarkt met spaaracties. Ook de Jumbo werkt met koopzegels. Daar krijg je 4% rendement. De PLUS heeft pas echt een hoog rendement. Daar ontvang je namelijk maar liefst 50% rendement bovenop je zegels. Bij de Hoogvliet en de Vomar kun je ook koopzegels kopen. Hierbij hoef je niet eerst een spaarboekje vol te krijgen, maar kun je je rente op ieder moment innen. Realiseer je wel op dat deze percentages op zichzelf niet zoveel zeggen. Bij de PLUS duurt het bijvoorbeeld ook véél langer voor je je spaarboekje vol hebt. Bij de AH kun je bij elke euro die je uitgeeft een koopzegel kopen. Als je bij de AH 200 euro heb uitgegeven, heb je al 20 euro aan koopzegels gekocht. Bij de PLUS heb je bij het uitgeven van 200 euro aan boodschappen pas 4 euro ingelegd. Wel krijg je er dan al 6 euro voor terug, terwijl je bij de AH door moet sparen tot je 49 euro hebt ingelegd en dan pas 3 euro krijgt.

2x zo snel sparen met Albert Heijn Premium

Tegenwoordig kun je ook deelnemen aan Albert Heijn Premium. Dat kost 12 euro per jaar en daarmee kun je profiteren van diverse voordelen. Zo ontvang je altijd 10% korting op het biologische assortiment. Ook kun je elke week 10 AH Bonus Box aanbiedingen activeren, in plaats van de standaard 5. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je twee keer zo snel koopzegels kunt sparen. Dit betekent dus dat je bij iedere euro waarvoor je boodschappen doet, niet voor 10 cent aan koopzegels kunt kopen, maar voor 20 cent. Hierdoor is je spaarboekje ook twee keer zo snel vol.

De voor- en nadelen van koopzegels sparen als student

Het is de vraag of het voor een student aantrekkelijk is om koopzegels te sparen. Het heeft namelijk verschillende voor- en nadelen.

De voordelen:

  • Het levert meer rendement op dan om het geld op je spaarrekening te laten staan.
  • Je hebt het gevoel alsof je het geld voor de koopzegels niet meer hebt. Het voelt dan als een bonus als je je spaarboekje vol hebt en in een keer 52 euro ontvangt.

De nadelen:

  • Je moet heel vaak boodschappen bij de Albert Heijn doen om daadwerkelijk wat rendement te kunnen ontvangen.
  • Je moet de 10% meer die je tijdens het boodschappen doen aan de koopzegels uitgeeft wel tussendoor kunnen missen.

Wat levert koopzegels sparen een gemiddelde student op?

Volgens het Nibud geeft een gemiddelde student iedere maand 173 euro uit aan boodschappen. Dit komt neer op ongeveer 40 euro per week. Pas bij besteding van 490 euro heb je een vol spaarboekje. Het duurt dus iets meer dan 12 weken om je spaarboekje vol te krijgen. In een jaar kun je dan maximaal 4 spaarboekjes vol krijgen (en nog een heel klein beetje extra). Dit zou dan dus 12 euro rendement opleveren. Maar, dat betekent wel dat je al je boodschappen bij de Albert Heijn zou moeten doen om dit maximale rendement te kunnen behalen. Aangezien de AH bekend staat als een van de wat duurdere supermarkten, is de kans groot dat je die 12 euro rendement beter had kunnen verdienen door naar een goedkopere supermarkt te gaan en in totaal minder geld uit te geven aan de boodschappen. Aan de andere kant is elke euro er een, dus als je toch bij de AH boodschappen doet, kan je net zo goed koopzegels sparen.

Wat levert het de Albert Heijn op om koopzegels te verkopen?

Je vraagt je nu misschien af wat de AH er aan heeft om jouw zo’n relatief hoog rendement te geven. Nou, dat is eigenlijk heel logisch. Het zorgt voor klantenbinding! Als je zo’n spaarboekje met koopzegels hebt, ga je sneller naar de AH om boodschappen te doen dan naar een andere supermarkt. Ook koop je makkelijk misschien wat meer producten, zodat je sneller je spaarboekje vol hebt. Hierdoor verdienen ze dus uiteindelijk ook meer, omdat jij vaker boodschappen komt doen en meer producten koopt. Vroeger, toen iedereen nog in papieren boekjes spaarde, leverde het natuurlijk ook nog winst op wanneer mensen hun zegels kwijtraakten of hun boekjes nooit kwamen inleveren. Nu alles digitaal gaat, is dat niet meer het geval.

Je koopzegels laten uitbetalen

Als je spaarboekje vol is, kun je je koopzegels laten uitbetalen. Dit kan op verschillende manieren. Als eerste kun je je koopzegels in cash laten uitbetalen bij de servicebalie. Je ontvangt dan per vol boekje 52 euro (49 euro + 3 euro rendement). Ook kun je deze 52 euro retour laten pinnen op je rekening. Om dit te kunnen doen, moet je je telefoon meenemen naar de Albert Heijn winkel. Hier moet je je code laten zien. Omdat de code steeds ververst, heeft het geen zin om een screenshot te maken. Je kunt per keer maximaal 10 volle boekjes laten retourpinnen en maximaal 3 volle boekjes in cash laten uitbetalen.

Een andere optie is om je volle spaarboekjes te laten verrekenen met je boodschappen. In dat geval wordt de 52 euro dus afgetrokken van het bedrag dat je moet afrekenen. Bij de zelfscankassa moeten je boodschappen ook echt 52 euro waard zijn, maar bij de fysieke kassa hoeft dit niet. Wil je je boekje al laten uitbetalen voordat hij vol is? Dat kan natuurlijk ook, want het is gewoon jouw geld dat de Albert Heijn voor jou bewaart. Je krijgt dus sowieso altijd 10 cent per gespaarde zegel terug. Als je minimaal 255 zegels hebt gespaard, dan ontvang je ook 50 cent rendement.

Conclusie

Je moet jezelf dus goed afvragen of het sparen van koopzegels bij de Albert Heijn voor jou nut heeft. Het is erg belangrijk om voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. In principe verlies je sowieso niks met het sparen van koopzegels en kun je het altijd proberen. Mocht het voor jou toch niet bevallen, dan kun je altijd gewoon je geld terug claimen, want het geld blijft gewoon van jou. Ik ben erg benieuwd of jij wel of niet gebruikmaakt van de koopzegels van de AH en waarom.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Albert Heijn koopzegels: een goede investering of een nutteloze “spaarrekening”?”

  1. Ik mis wel als voornamelijk minpunt dat AH (of andere supermarkten die vergelijkbare “spaar” diensten aanbieden) er op elk moment mee kan stoppen of de voorwaarden kan aanpassen.

    Ander nadeel is dat het alleen mogelijk is met een geregistreerde Bonuskaart. Waarbij (door de klantenbinding en de “noodzaak” om te blijven winkelen bij de AH) er een behoorlijk accuraat klantenprofiel opgesteld kan worden wat weer interessant is voor marketingdoeleinden.

      1. Een van de reden waarom ik ook spaar als student zodat ik in mindere tijden ook weer gebruik kan maken van de koopzegels. Het heeft paar keer goed geholpen. Dat vind ik ook een grote voordeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken