Dividendbeleggen 101: Dit moet je weten over beleggen in dividendaandelen

Er zijn verschillende strategieën om geld te verdienen met beleggen. Sommige mensen richten zich op koerswinsten, terwijl anderen zich richten op dividenden. Beleggen in aandelen die consistent een hoog dividend uitkeren wordt ook wel dividendbeleggen genoemd. Dit kan een hele interessante en rendabele beleggingsstrategie zijn! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over beleggen in dividendaandelen.

Deel deze blog:

Wat zijn dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn aandelen die consistent veel dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dividend is het deel van de winst dat een onderneming uitbetaald aan aandeelhouders. Als aandeelhouder ben je namelijk mede-eigenaar van een bedrijf en heb je dus recht op een gedeelte van de winst! Dividendaandelen zijn meestal grote, gevestigde bedrijven die een geschiedenis hebben van consistent dividend uitkeren. De koersen van deze bedrijven zijn meestal minder volatiel dan die van andere aandelen en door de consistent dividenduitkeringen bieden dividendaandelen beleggers een manier om consistent een passief inkomen uit hun beleggingen te genereren.

Winst betekent niet automatisch dividend!

Als er winst wordt gemaakt betekent dat niet perse dat een gedeelte van de winst ook naar jou als aandeelhouder wordt uitgekeerd. Bedrijven kunnen er namelijk zelf voor kiezen om hun winst te herinvesteren in het bedrijf, of ze de winst uitkeen in de vorm van dividend, of dat ze de winst gebruiken om aandelen terug te kopen door middel van share buyback programma’s. Door dat laatste wordt de beurskoers op gedreven, wat natuurlijk ook voordelig is voor de aandeelhouders.

Wanneer kan je spreken van een dividendaandeel?

Niet elk aandeel dat dividend uitkeert kan je een dividendaandeel noemen. Dividendaandelen zitten meestal in sectoren die niet zo snel groeien en hebben over het algemeen een stabiele omzet en winst. Daarom doen ze weinig investeringen in groei en blijft een groot deel van de winst over om consistent als dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Ook is de beurskoers hierdoor over het algemeen erg stabiel, waardoor dividendaandelen over het algemeen als een relatief veilige beleggingsklasse worden beschouwd. Ze lijken dus ook wel een beetje op waarde-aandelen!

Hoeveel dividend keren dividendaandelen uit?

Hoeveel dividend per aandeel wordt uitgekeerd is meestal stabiel of groeit jaarlijks licht. De payout ratio, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd, ligt bij dividendaandelen vaak boven de 50%. In de praktijk komt dat neer op een dividendrendement ter waarde van zo’n 2% van de koers van het aandeel. Maar let op, het totale rendement van dividendbeleggen ligt over het algemeen een stuk hoger dan dit! Verderop in dit artikel vertel ik je meer over het rendement van dividendbeleggen.

Rendement op dividendaandelen

Nu je de grondbeginselen van dividendbeleggen kent, is het tijd om te bekijken wat het totale rendement van dividendaandelen is. Ook behandel ik de belangrijkste begrippen die bij beleggen in dividend aandelen komen kijken, zoals de pay out ratio, de invloed van share buybacks (aandelen opkoopprogramma’s) op je rendement en de ex dividend datum. Dus als je meer wilt weten over het rendement van dividend beleggen, lees dan verder!

Stock dividend vs cash dividend

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten dividend uitgekeerd kunnen worden. De meest bekende vorm van dividend is geld, oftewel cash dividend. Dit is over het algemeen de vorm van dividend die mensen bedoelen als ze het over dividend hebben, en ook het soort dividend dat ik in dit artikel behandel. Maar, naast cash dividend bestaat er ook stock dividend. Hierbij krijg je geen geld als dividend, maar aandelen. Bijvoorbeeld één extra aandeel per 10 aandelen die je bezit.

Dividend gebruiken voor opkoopprogramma’s

Daarnaast kan er in sommige gevallen ook gekozen worden om geen dividend uit te keren aan aandeelhouders, maar om dat geld te gebruiken om eigen aandelen terug te kopen. Dit gebeurt door middel van zogenaamde share buy-back programma’s of aandelen opkoopprogramma’s. Hierdoor verminderd het aantal aandelen van een bedrijf die in omloop zijn, waardoor het aanbod lager wordt, en de koers van het bedrijf (in theorie) omhoog zal gaan. Deze manier van dividend “uitkeren” kan gunstig zijn als veel aandeelhouders zich bevinden in landen waar dividend uitkeringen zwaarder belast worden dan kapitaalwinsten.

Hoeveel dividendrendement leveren dividend aandelen op?

Het dividendrendement is het percentage van de aandelenprijs dat je als dividend krijgt. Als bepaalde aandelen bijvoorbeeld €100 per aandeel kosten en je krijgt jaarlijks €4 dividend per aandeel, dan is het dividendrendement van die aandelen 4%. Het dividendrendement is een belangrijke indicator voor dividendbeleggers, want het laat zien hoeveel dividend je krijgt ten opzichte van je investering. Bij een hoog dividendrendement kan je denken aan 2 tot 4% per jaar. Bij een dividendrendement van 6% of meer zal je het bedrijf even extra goed moeten beoordelen. Over de risico’s en nadelen van dividendbeleggen vertel ik je verderop in dit artikel meer.

Het totale rendement van investeren in dividend aandelen

Naast het dividendrendement, kan je bij beleggen in dividend aandelen ook koerswinst maken als de prijs stijgt – net zoals bij elk ander aandeel. Het totale rendement van dividend aandelen is dus een combinatie van het dividendrendement en de koerswinst. Het totale rendement van dividendbeleggen is vergelijkbaar met het gemiddelde rendement van beleggen in “gewone” aandelen, namelijk zo’n 8% per jaar. De vorm van dit rendement ligt bij dividendbeleggen alleen iets anders: een groter gedeelte van dit rendement zal bestaan uit dividend.

Het rendement van dividend artistocraten

Naast gewoon dividendbeleggen kan je er ook nog voor kiezen om uitsluitend te beleggen in dividend aristocraten. Dat zijn grote, gevestigde bedrijven die jarenlang (meestal wordt een periode van 25 jaar gehanteerd) regelmatig dividend uitgekeerd hebben, en dit naar alle waarschijnlijkheid ook in de toekomst zullen blijven doen. Het bijzondere aan dividend aristocraten is dat deze bedrijven de afgelopen jaren minder volatiele beurskoersen hebben laten zien, en tegelijkertijd meer winst hebben gemaakt dan de index waar zij onderdeel van uit maakten. Normaal gesproken gaan risico (in dit geval volatiliteit) en rendement hand in hand, maar voor dividend aristocraten lijkt dat niet zo direct op te gaan. Welke bedrijven precies tot de dividend aristocraten klasse behoren hangt af van aan wie je het vraagt en welke voorwaarden je precies hanteert, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan Royal Dutch Shell, Coca-Cola, Koninklijke KPN, 3M, SBM Offshore en Procter & Gamble.

Hoe vaak wordt dividend uitgekeerd?

De meeste dividendaandelen betalen eens per kwartaal dividend, hoewel sommige bedrijven het dividend jaarlijks, halfjaarlijks of maandelijks betalen. Hoeveel dividend wordt uitgekeerd per aandeel wordt meestal aan het eind van elke voorgaande dividendsperiode door de raad van bestuur aangekondigd en een paar weken later uitbetaald.

Als eigenaar van dividend aandelen ontvang je niet altijd dividend!

Als je dividendaandelen bezit op de dag dat deze aandelen een gedeelte van de winst uitkeren aan hun aandeelhouders, betekent dat niet dat jij automatisch het dividend ontvangt dat bij die aandelen hoort. Als je het dividend wilt ontvangen, moet je de aandelen bezitten op de ex-dividend datum. Dit is de dag waarop dividendbetalende bedrijven hun aandeelhouders “afsnijden” voor dividenduitkeringen. Als je dus aandelen koopt op of na deze datum, ontvang je niet het dividend dat een paar weken later wordt uitbetaald. Maar andersom werkt het ook zo: als je je dividend aandelen op of na deze datum verkoopt, krijg je toch het dividend. Het dividend behoort dus toe aan de aandeelhouder op de ex-dividend datum, en niet aan de aandeelhouder op de dag waarop het dividend daadwerkelijk wordt uitgekeerd.

Wat is de dividend pay out ratio?

Een ander cijfer waar vaak over wordt gesproken wanneer we het hebben over het rendement van dividendaandelen is de dividend pay out ratio. De dividend pay out ratio of uitbetalingsratio is het percentage van de winst dat als dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Bijvoorbeeld: heeft een bedrijf een dividend payout ratio van 30%, dan betekent dit dat 30% van de totale winst wordt uitgekeerd als dividend en 70% van de winst opnieuw in het bedrijf wordt geïnvesteerd. De dividend payout ratio is dus een belangrijke indicator voor dividendbeleggers, want hij laat zien hoeveel procent van de winst werkelijk als dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Een hoge dividend uitbetalingsratio kan een aanwijzing zijn dat het wellicht niet zo goed gaat met een bedrijf, dus net als bij het dividendrendement is het belangrijk om je hier niet blind op te staren en ook alle andere aspecten van een bedrijf mee te nemen in je analyse voordat je overgaat tot aankoop.

Gebruik maken van dividendherbeleggingsplannen (DRIP’s)

Wanneer bedrijven dividend uitkeren, kan je in sommige gevallen gebruik maken van een dividendherbeleggingsplan oftewel een dividend re-investment plan (DRIP). Bij een DRIP wordt het ontvangen dividend automatisch herbelegd in het bedrijf waar je het dividend van hebt ontvangen. DRIP’s worden normaal gesproken aangeboden door de broker of bank waar je je dividend aandelen aanhoudt en niet door het bedrijf dat dividend uitkeert. Automatisch dividend herbeleggen in de vorm van een DRIP is echt een extra service en wordt niet voor elk bedrijf en door elke bank of broker aangeboden. Vaak betaal je hier dan ook voor, maar wanneer je veel aandelen bezit van hetzelfde bedrijf ben je vaak alsnog goedkoper uit, aangezien je de transactiekosten juist weer bespaart.

Hoe werkt dividendbeleggen?

Bij dividendbeleggen beleg je voornamelijk in bedrijven die met vaste tussenpozen dividend uitkeren, waarbij dit dividend jaarlijks gelijk blijft of groeit. Dividendbeleggen kan je in principe bij elke bank of broker doen, zolang jouw favoriete dividend aandelen maar daar worden aangeboden. Als je het ontvangen dividend automatisch wil laten herbeleggen door een DRIP, zal je wel vastzitten aan specifieke banken of brokers, aangezien niet elke aanbieder dit soort programma’s voor elk bedrijf aanbiedt. Door je dividend te herbeleggen maak je gebruik van het rente-op-rente effect en kan je je kapitaal exponentieel laten groeien. Wanneer je een extra inkomen wil kan je natuurlijk stoppen met het herbeleggen en de dividenduitkeringen gebruiken voor andere dingen.

Waarom zou je in dividendaandelen beleggen?

Uit de blog is waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat dividendbeleggen meerdere voordelen met zich meebrengt. Voor het overzicht zal ik die voordelen hier nog even herhalen.

Dividendaandelen zijn relatief veilige beleggingen

Ten eerste zijn bedrijven die we beschouwen als dividendaandelen meestal grote, gevestigde bedrijven. Dit maakt ze tot een relatief veilige belegging, omdat deze bedrijven vanwege hun grootte minder kans hebben om failliet te gaan. Bovendien zitten dividendaandelen meestal in sectoren die niet zo snel groeien, niet cyclisch zijn en over het algemeen een stabiele omzet en winst hebben. Ook dit maakt dividendaandelen tot relatief veilige beleggingen.

Dividendaandelen zorgen voor een passief inkomen

Ten tweede bieden dividendaandelen beleggers een manier om passief inkomen uit hun beleggingen te genereren. Door dividendaandelen aan te houden en de dividenden te herinvesteren, kun je een portefeuille opbouwen die je een steeds grotere stroom dividendinkomsten oplevert. Uiteindelijk kan het dividend dan zelfs je salaris vervangen! Het dividend dat wordt uitgekeerd door dividendaandelen kan een fijne bron van passief inkomen zijn dat niet direct aan de aandelenmarkt gebonden is. Dit kan vooral waardevol zijn in perioden van marktturbulentie wanneer aandelenkoersen volatiel zijn en er veel spanning en onzekerheid op de beurs is. Ook kunnen dividenden in die tijden helpen om eventuele verliezen uit andere beleggingen te compenseren.

De koers van dividendaandelen is meestal erg stabiel

Ten derde zijn de koersen van dividendaandelen meestal minder volatiel dan die van andere aandelen, waardoor ze een goede keuze zijn voor risicomijdende beleggers of beleggers die gevoelig zijn voor koersschommelingen.

Dividendaandelen hebben een hoog rendement

Ten vierde kan dividendbeleggen een hoog rendement hebben ten opzichte tot het risico. Als een bedrijf geschiedenis heeft van consequent een hoog dividend uitkeren, worden deze bedrijven ook wel dividend aristocraten genoemd. Dividend aristocraten hebben een hoog rendement en verslaan op de middellange termijn regelmatig de onderleggende index, al is dit natuurlijk ook wel een beetje afhankelijk van welke bedrijven je hierin precies meeneemt als zijnde dividend artistocraten.

Welke risico’s zitten er aan het investeren in dividendaandelen?

Het belangrijkste – bij elke beleggingsstrategie – is om je beleggingsportefeuille te diversificeren. Dus ook als je vooral wil gaan beleggen in dividend aandelen! Naast de gewone risico’s van beleggen, komen er bij dividendbeleggen als strategie ook nog wat specifieke risico’s bij. De specifieke risico’s van dividendbeleggen bespreek ik hieronder.

Risico #1: Alleen kijken naar het dividendrendement

Het kan interessant lijken om te investeren in bedrijven met zeer hoge dividendrendementen, maar laat je hier niet door misleiden. Je dividendrendement is namelijk niet hetzelfde als je totale rendement op die aandelen, omdat het dividendrendement geen rekening houdt met de prijsontwikkeling van de aandelen. Als de aandelen koers van jouw dividendaandeel met een dividendrendement van 4% per jaar daalt met 10%, is je werkelijke rendement op die aandelen -6% en niet 4%. Hoewel dividendrendement een goede manier lijkt om verschillende dividendaandelen te vergelijken, moet je het dividendrendement niet als enig criterium voor je beleggingsbeslissingen gebruiken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je even extra goed moet opletten wanneer je overweegt om te investeren in aandelen met een dividendrendement van 6% of meer.

Risico #2: Dividend aandelen hebben minder groeipotentie

Een ander risico als je je richt op dividend aandelen, is dat je belegt in bedrijven die weinig groeipotentie hebben. Als die groeipotentie er namelijk wel was, dan zouden er minder dividend uitgekeerd worden, zodat dit geld zou kunnen worden gebruiken om te herinvesteren in het bedrijf. Een bedrijf zal in de basis altijd zoeken naar manieren om een maximaal rendement te behalen voor de aandeelhouder. Dat betekent dus eigenlijk dat wanneer er dividend uitgekeerd wordt, het bedrijf verwacht dat de aandeelhouder dit geld beter kan laten renderen dan het bedrijf zelf. En dat is natuurlijk niet perse een goed teken!

Risico #3: Dividend uitkeringen staan niet vast

Wanneer je belegt in een bedrijf met een mooi dividend per aandeel, verwacht je regelmatig een winstuitkering. Maar, die uitkering staat niet vast! Als het bedrijf niet genoeg winst maakt, geld nodig heeft voor extra investeringen, of om een andere reden besluit om het dividend te verlagen of de winstuitkering helemaal op te schorten, heb jij als dividendbelegger geen poot om op te staan. Het ontvangen van een cash dividenduitkering is namelijk niet gegarandeerd, en wordt aan het eind van elke voorgaande dividendsperiode aangekondigd. Het lijkt misschien alsof dit een klein risico is, maar tijdens de financiële crisis van 2008 besloten heel veel bedrijven om hun dividend uitkering flink te verlagen of zelfs helemaal stop te zetten, en daar zaten ook veel dividend aristocraten bij.

Risico #4: Dividendaandelen hebben de neiging duurd te zijn

Dividendaandelen hebben vaak een hogere waardering dan niet-dividend uitkerende aandelen. Vooral dividend aristocraten hebben een hoog dividendrendement en worden daarom vaak als een goede belegging beschouwd. Daardoor zijn dividend aandelen vaak overgewaardeerd, dus is een goede analyse voordat je daadwerkelijk geld gaat investeren erg belangrijk.

Risico #5: Dividendbelasting gaat omhoog

Op dit moment betaal je in Nederland slechts 15% belasting over je dividenduitkeringen, en kan je dit bedrag ook nog eens terugvragen wanneer je belastingaangifte doet. In de praktijk hoef je daardoor vaak helemaal geen belasting te betalen over de dividend uitbetaling. Maar, er gaan al langere tijd stemmen op om het belastingstelsel te hervormen – inclusief de dividendbelasting. Als de dividendbelasting flink verhoogd wordt, kan dat een negatieve impact hebben op hoe aantrekkelijk dividendbeleggen is als je onder het Nederlandse belastingstelsel valt.

Risico #6: Te korte beleggingshorizon

Dividendbeleggen is echt een strategie voor de (middel)lange termijn. Verwacht je een beleggingshorizon van minder dan 10 jaar te hebben, dan kan je nog steeds kiezen om te gaan beleggen, maar past een andere strategie wellicht beter bij jou en je doelen. Investeren in dividend aandelen komt namelijk pas echt tot zijn recht na een jaar of 10.

Wat zijn de beste dividend aandelen?

De beste dividendaandelen zijn niet makkelijk te vinden. Dat komt natuurlijk doordat iedere belegger een andere definitie van “de beste” heeft! Maar ook doordat dividend aristocraten vaak een (te) hoge waardering hebben waardoor een goed instapmoment soms jaren op zich kan laten wachten. De beste dividend aandelen zal ik dus niet met je delen in deze blog, maar ik zal wel een lijstje maken van de 50 beste dividend aristocraten die onderdeel uitmaken van de S&P 500, waarbij beste in dit geval duidt op de langste geschiedenis met consistent dividend uitkeren.

Conclusie

Dividend beleggen kan een geweldige manier zijn om extra inkomen te genereren en vermogen op lange termijn op te bouwen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s die eraan verbonden zijn voordat je in dividendaandelen gaat beleggen. Zorg ervoor dat je je portefeuille diversifieert en leg niet al je eieren in één mand! En onthoud dat dividenduitkeringen niet gegarandeerd zijn, dus doe altijd goed je eigen onderzoek en analyses voor je in een dividendaandeel belegt. Met een beetje onderzoek en zorgvuldigheid kun je de risico’s van dividendbeleggen beperken en je kansen op succes flink vergroten!

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, krijgen wij een (klein) bedrag. Dat kost jou niks extra! Je helpt daarmee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken