In 10 stappen je studentenkamer budgetproof inrichten

Deel deze blog:

Het is alweer zomer, dus het grote studentenverhuisseizoen is begonnen! Zelf ga ik waarschijnlijk ook binnenkort verhuizen naar een nieuwe studentenkamer, dus is het tijd om wat inspiratie te verzamelen voor de inrichting. Een studentenkamer inrichten en indelen kan namelijk een uitdaging zijn, zeker als je voor het eerst op kamers gaat. Daarom bij deze een 10-stappenplan met handige tips, ideeën en inspiratie zodat je ook met een klein budget je studentenkamer handig kan inrichten en leuk kan aankleden.

De indeling van je studentenkamer bepalen

Als eerste moet je de indeling van je kamer bepalen. Waar ga je je bed neerzetten en waar komt je werkplek? En, wat moet er eigenlijk überhaupt allemaal in die kleine studentenkamer komen te staan? 

1. Maak een lijstje met must-do’s en want-to-do’s

Welke dingen moet jij sowieso in je studentenkamer kunnen doen? Als je bijvoorbeeld het liefst in een rustige ruimte zonder afleiding werkt, is het hebben van een goede studieplek super belangrijk. Als je juist graag met vriendinnen overlegt tijdens het studeren, volstaat de UB (universiteitsbibliotheek) of de keukentafel van je studentenhuis om aan te werken en hoef je dus geen plek in je – waarschijnlijk – kleine studentenkamer vrij te maken om er een bureau en een plek voor je boeken in te proppen. Maak daarom twee lijstjes, eentje met dingen die je sowieso in je studentenkamer moet kunnen doen, zoals slapen en omkleden, maar misschien ook studeren, koken of eten. Dit zijn je must-do’s. Op het tweede lijstje zet je dingen die je graag in je studentenkamer zou willen doen, zoals sporten, met vrienden chillen, of lezen. Deze dingen zijn geen prioriteit, maar wel want-to-do’s.

2. Bepaal wat je nodig hebt voor jouw must-do’s en want-to-do’s

Pak je twee lijstjes uit stap 1 erbij en zet bij elke must- of want-to-do wat voor soort meubels je nodig hebt. Misschien kan jij prima op bed studeren (al raad ik het niet aan haha), en heb je om jouw must-do ‘studeren’ te kunnen doen dus helemaal geen bureau nodig! Aan de andere kant kan jouw want-to-do ‘met vrienden chillen’ misschien wel heel veel ruimte innemen als je graag een bank, eettafel en gameconsole daarvoor wil hebben. Zet daarom bij je want-to-do’s ook hoe belangrijk je het vindt om die activiteit in je studentenkamer te kunnen doen, én hoe groot die meubels (ongeveer) zullen zijn. 

3. Gebruik de plattegrond of maak een schets

Als je de indeling van je studentenkamer slim aanpakt, dan past er een stuk meer in je dan je verwacht. Pak de plattegrond erbij, of maak een schets nadat je je kamer hebt opgemeten – en ja, dat meten is echt super belangrijk als je je kamer zo slim mogelijk wil inrichten. Meet naast de lengte en de breedte ook de hoogte van je nieuwe studentenkamer op, en noteer de maten van eventuele inhammen, zodat je tijdens het daadwerkelijke verhuizen niet voor verrassingen komt te staan als iets toch niet past.

4. Maak een indeling

Tijd om te beginnen met de daadwerkelijke indeling! Begin met het plaatsen van de meubels die je nodig hebt voor je must-do’s in de plattegrond of schets van je studentenkamer. Het is extra handig om de ruimte die je meubels innemen (enigszins op schaal) uit te knippen, zodat je zoveel met de indeling kan schuiven als je wil. Houd er tijdens deze stap rekening mee dat je ook loopruimte nodig hebt, dat je een hoge kast natuurlijk niet voor een raam of deur kan zetten en dat je bij deuren en kasten genoeg ruimte moet hebben om die te openen. Als het een kleine ruimte is zal je helaas keuzes moeten maken met betrekking tot wat je wel en niet in je kamer kunt zetten. Chillen met vrienden kan ook prima in de GR (gemeenschappelijke ruimte) van je studentenhuis, en sporten kan natuurlijk ook buiten of in de sportschool.

5. Gebruik de hoogte van je studentenkamer

Vergeet bij het maken van een indeling niet om gebruik te maken van de hoogte van je studentenkamer. In plaats van een gewoon bed is het bijvoorbeeld heel handig om voor een hoogslaper te kiezen, zolang je niet de hele tijd je hoofd stoot als je in bed ligt natuurlijk. Reken hiervoor minimaal 75 cm. Onder een hoogslaper kan je een leuk hoekje maken met een bureau om te studeren, of een mini keuken zodat je kan koken. Je kan ook kiezen voor een middelhoge hoogslaper als je plafond niet zo heel hoog is. Daaronder kan je geen hoekje inrichten, maar heb je wel heel veel ruimte om allerlei spullen of kleding op te bergen. In dat laatste geval heb je ook geen aparte kledingkast meer nodig!

6. Vergeet je muren niet

Een vierkante studentenkamer indelen lijkt misschien het makkelijkste, maar uit ervaring weet ik dat een ietwat langwerpige of L-vormige studentenkamer met relatief veel muren veel handiger is! Je kan dan gemakkelijk een boekenkast of kledingrek tegen je muur aanzetten zonder dat het gek staat. Bij een vierkante studentenkamer kom je al snel in de knel doordat alle muren “bezet” zijn, maar je niet genoeg opbergruimte hebt en je tegelijkertijd midden in je studentenkamer relatief heel veel ruimte hebt die je niet echt goed kan benutten. Maak dus goed gebruik van de muren in je kamer! Tip: hang (als het mag van je huisbaas natuurlijk) je kasten op zodat je vloer zo veel mogelijk vrij blijft. Daardoor zal je studentenkamer een stuk ruimer ogen dan wanneer de kast door zou lopen tot op de grond, én het is lekker makkelijk stofzuigen als je geen rekening hoeft te houden met pootjes van kasten.

7. Creëer aparte ruimtes door gebruik te maken van roomdividers

Als je studentenkamer redelijk groot is of juist helemaal vierkant, dan kan het slim zijn om te werken met een of meerdere roomdividers. Op die manier kun je zelf wat extra ‘muurruimte’ creëren én kun je bijvoorbeeld het slaapkamer gedeelte afscheiden van je werkplek waardoor je opeens twee ruimtes hebt in je studentenkamer. Qua soort roomdivider kan je het jezelf zo makkelijk of moeilijk maken als je wil, maar de beste oplossing is vaak om een grote, hoge kast uit te kiezen. Als je een beetje flexibel wil zijn qua indeling kan je ook mooie, lange gordijnen uitzoeken die je ophangt aan het plafond en die gebruiken als roomdivider.

Je studentenkamer inrichten

De indeling is zo ongeveer rond, dus tijd om je kamer in te gaan richten! Wat ga je kopen en hoe kleed je je kamer aan? Wat voor vloer leg je en welke kleur kies je voor op de muur? Je studentenkamer inrichten is met deze tips een fluitje van een cent!

7. Kies je vloer, verf en gordijnen uit

In sommige studentenhuizen kan je de vloer en de gordijnen overnemen van de vorige bewoner, en moeten de muren wit worden opgeleverd, maar dat is helaas niet altijd zo. Als je de optie krijgt om een gordijn of laminaatvloer over te nemen, zou ik het zeker doen! De kleur van je gordijnen, muren en vloer bepalen als je die niet kan overnemen is trouwens nog best een uitdaging. Je neigt misschien naar witte gordijnen en muren, maar dat is vaak in de praktijk niet zo handig. Spierwitte muren ogen snel steriel, en witte gordijnen worden snel vies terwijl je ze niet zo makkelijk kunt wassen. Houdt het bij lichte kleuren als je je kamer zo groot mogelijk wil laten lijken. Je muren verven is gelukkig een relatief goedkope en snelle manier om je kamer een helemaal andere look te geven, dus als je je later bedenkt is dat geen probleem. Als er nog geen vloer in je studentenkamer ligt, zal je in de meeste gevallen voor laminaat willen gaan, al kan je natuurlijk ook een of meerdere grote vloerkleden kopen. Tip: Let bij het uitkiezen van je laminaat vooral op de onderkleur van je vloer. Is die heel warm, maar is de rest van je inrichting heel koel qua kleur, dan is dat lastig combineren. Met een neutrale eikenkleur zit je altijd wel goed.

8. Zorg voor goedkope, multifunctionele en kleine meubels

Qua meubels voor in je studentenkamer wil je eigenlijk dat ze voldoen aan één (maar het liefst meerdere) van de volgende dingen: goedkoop, multifunctioneel, en klein. Als je je nieuwe kamer zo goedkoop mogelijk wil inrichten, kan je het beste je oude meubels hergebruiken, familie of vrienden om meubels te vragen, of een kijkje nemen bij je lokale tweedehandswinkel. Qua multifunctionele meubels kan je denken aan een poef met extra opbergruimte, of een tafel die je zowel kan gebruiken om aan te werken als om samen met vrienden aan te eten. Ten slotte moeten meubels ook niet te veel ruimte innemen, zeker als je ze niet (vaak) gebruikt. Het is bijvoorbeeld niet handig om een 3 persoons bed te kopen voor logees, als er maar twee keer per jaar mensen komen logeren. In plaats daarvan kan je beter een slaapbank nemen, of een extra matras kopen wat je weg kan zetten als je hem niet gebruikt. Tip: Check voordat je een nieuw meubel koopt of die wel gaat passen in de indeling die jij in gedachten had. Mocht het niet passen maar wil je wel graag dat specifieke meubel in je studentenkamer hebben, dan is het een kwestie van een nieuwe indeling maken!

9. DIY je eigen meubels

Kan je geen boekenkast vinden die precies past in de indeling die je had bedacht voor jouw kamer? Dan kan je ook overwegen om er zelf een te DIY-en! Zeker als het om een simpel meubel zoals een kleine boekenkast gaat, kom je met wat stevig hout, spijkers en een hamer al een heel eind. Het mooie aan doe-het-zelf projecten is dat ze heel veel sfeer toevoegen aan je studentenkamer, het is leuk om te doen, én het is in de meeste gevallen ook nog heel goedkoop. Op Pinterest en TikTok vind je altijd veel goede DIY ideeën als je inspiratie zoekt.

10. Gebruik kleur, accessoires en planten om je eigen stijl te benadrukken

Als je eenmaal alles op de juiste plek hebt gezet, is het tijd voor de finishing touches van de inrichting van je kamer. Ondanks dat de meeste studentenkamers volledig uit dezelfde IKEA items bestaan, kunnen ze er door leuke accessoires en mooi kleurgebruik toch heel anders uitzien. Kies bijvoorbeeld één muur uit om in een andere kleur te verven, versier hem met muurstickers, maak een gallery wall met leuke foto’s, hang een mooie plank op om je favoriete boeken op tentoon te stellen, of doe weer iets totaal anders om je muur op te fleuren. Zet je vensterbank vol met planten, of hang ze juist op in leuke hangpotten. Al dit soort kleine, persoonlijke details zorgen ervoor dat je studentenkamer echt van jou wordt en geven veel sfeer. Tip: Geef geen fortuin uit aan het kopen van nieuwe planten, maar koop een Groene Kneusjes box! Veel goedkoper ga je het niet krijgen en de plantjes uit mijn box gaan ook al meer dan een jaar mee ondertussen. 

Leestip: Mijn review van de Groene Kneusjes box

Je ziet het al, je studentenkamer inrichten is met deze tips niet zo moeilijk als het lijkt! Als je een hele grote of vierkante studentenkamer hebt is de grootste uitdaging om de ruimte zo goed mogelijk te benutten en in te delen, en met een kleine kamer moet je er vooral op letten dat al je spullen er in passen.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken