Online gokken op sportwedstrijden lijkt heel onschuldig door alle marketing en reclame. Ik hoor zelf ook dat veel mensen geld inzetten op een sportwedstrijd als iets heel anders zien dan “gewoon” online gokken met spellen zoals blackjack en roulette. Maar eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer: of je nu je geld inzet op rood of op de winst van Oranje bij een voetbalwedstrijd, het is allebei gokken. Ook bij wedden op sportwedstrijden tijdens het EK heb je al de kans dat “eens een gokje wagen” niet bij die ene keer blijft.
Waarom is gokken zo normaal (geworden)?
Sinds 2021 is online gokken gelegaliseerd in Nederland, waardoor het veel toegankelijker en normaler is geworden. Er zijn veel meer platformen waarop je online bets kunt plaatsen én er wordt veel reclame gemaakt voor en door deze platformen. Dat doen deze bedrijven niet zomaar: uiteindelijk willen ze natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen, en dat doen ze door zoveel mogelijk mensen bij hen te laten wedden. Onderaan de streep verdient zo’n platform namelijk geld aan jou!
Gokken is duur
Dat gokken een dure hobby is blijkt ook uit de statistieken: gemiddeld kost het zo’n €160 per maand! En eerlijk is eerlijk, ook al heb je geld ingezet op een sportwedstrijd waar je je héééél goed in hebt verdiept, de kans dat je geld wint is heel klein. Toch is juist die kleine kans op grote winst die het verleidelijk maakt om steeds opnieuw geld in te zetten, of steeds grotere bedragen in te zetten. Bijna de helft (44%) van alle jongeren tussen de 18 en 24 die wel eens online heeft gegokt, heeft daardoor meer geld ingezet dan ze eigenlijk zouden kunnen missen.
Gokken is slecht voor je focus
Dat gokken verslavend is hoeven we je vast niet te vertellen, maar doordat die verslaving op de loer ligt, kan online gokken ook nog heel wat andere dingen beïnvloeden. Het is namelijk heel verleidelijk om regelmatig te checken hoe het ervoor staat met de bets die je open hebt staan. Dit zorgt ervoor dat je afgeleid raakt en dat je je minder goed kunt concentreren op andere dingen, zoals je studie of werk. Dit kan zo erg worden dat het je studie en je sociale leven kan beïnvloeden. Zo is er iemand bij ons op de redactie die ook een online gokker in diens vriendengroep heeft zitten. Deze gokker staat op feestjes regelmatig met een telefoon in de handen om te kijken hoe de sportwedstrijd gaat waar die een bet op heeft gezet. Niet echt gezellig…
Gokken is slecht voor je zelfbeeld
Wist je dat 61% van de jongeren die weleens online gokt kampt met een schuldgevoel? Dit schuldgevoel komt door de risico’s die we hierboven al noemden. Als je geld verliest of andere onderdelen van je leven te lijden hebben onder het gokken, dan is het echt geen onschuldig spelletje meer. Het heeft dan direct een negatieve impact op je leven en daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van.
Heb jij jouw online gokgedrag in de hand?
Plaats jij ook weleens een online betje? En vraag je je af of jij je online gokgedrag nog wel helemaal in de hand hebt? Op speelgeenspelletjes.nl kun je gratis én volledig anoniem een test doen om te kijken of je jouw gokgedrag onder controle hebt. Ook als je niet twijfelt, maar wel zo af en toe online inzet op sportwedstrijden of deelneemt aan andere vormen van online gokken, is het best slim om die test eens een keertje in te vullen. De website slaat je gegevens niet op, dus je doet de test echt helemaal voor jezelf.
Hulp nodig?
Weet je eigenlijk al dat je je gokgedrag niet helemaal maar onder controle hebt? Dan kun je natuurlijk altijd hulp inschakelen. Op loketkansspel.nl kun je hulp krijgen. Ook als je mensen in je omgeving hebt waarvan je denkt dat hun online gokgedrag weleens uit de hand zou kunnen lopen, kun je hier terecht voor informatie en hulp.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Loket Kansspel.