3 manieren om via de Huurcommissie je huur te verlagen – zonder verhuizing!

Wist jij dat het wettelijk bepaald is hoeveel je kamer mag kosten? En ben jij een student die 500 euro betaalt voor 10 vierkante meter met een gedeelde keuken? Dan zou het heel goed kunnen dat je je huurprijs omlaag kan krijgen. Na het lezen van deze blog is dat een fluitje van een cent (pun intended)!

Deel deze blog:

Manier 1: Permanente huurverlaging door de huurprijscheck

In je huurcontract staat vastgelegd hoeveel huur je moet betalen. Veel verhuurders vragen echter een hogere prijs dan toegestaan. Hoe hoog je huur mag zijn, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je kamer, de gemeenschappelijke ruimtes, en de staat van het huis. Als je vermoedt dat je te veel huur betaalt, kan je daartegen bezwaar maken bij je huurbaas. Er is ook een organisatie die je kan helpen om je huur te verlagen: de Huurcommissie. Deze onpartijdige organisatie is ingesteld door de overheid, en kan dus officiële uitspraken doen over de huurprijs. Ze werken met een puntensysteem om de maximaal toegestane huur te berekenen. Om te beginnen kan je de Huurprijscheck doen, om te kijken of je vermoedens kloppen.

Wat moet je doen?

Als je in een sociale huurwoning of op kamers woont en je denkt dat de huur misschien te hoog is, kun je het volgende doen. We leggen elke stap verderop in het artikel nog wat meer uit.

  1. Doe eerst de Huurprijscheck. Daarmee reken je uit wat de maximale kale huur van je woning of kamer mag zijn. Als je maandelijks ook servicekosten betaald, moet je die even buiten beschouwing laten voor het berekenen van de maximale kale huur. Voor servicekosten zijn er ook regels waar verhuurders zich aan moeten houden.
  2. Blijkt uit de Huurprijscheck dat de kale huur hoger is dan wat je huurbaas maximaal zou mogen vragen? Vraag je verhuurder dan schriftelijk om de huur te verlagen op basis van de huurprijscheck. 
  3. Verlaagt je verhuurder de huur? Dan moeten zij dit ook met terugwerkende kracht doen, en moeten ze je dus ook teveel betaalde huur teruggeven, of dit verrekenen met je toekomstige huurkosten. Wil je verhuurder de huur niet verlagen? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Zij komen dan langs om te bepalen of de huur te hoog is. Als dat zo is, dan is je verhuurder verplicht de huur te verlagen en de teveel betaalde huur aan jou terug te betalen.

Lees ook ons gratis ebook “Geldhacks voor Skere Studenten”!

Hoe werkt de huurprijscheck?

Hoe werkt die Huurprijscheck nou precies? Het is een puntensysteem dat de maximale huur bepaalt. Hoe meer punten, hoe hoger de kale huur van je kamer mag zijn. Als je bijvoorbeeld een eigen keuken hebt in plaats van een gedeelde keuken, krijg je meer punten en mag je huur dus hoger zijn. Ook krijg je meer punten des te meer oppervlakte je hebt. Uiteindelijk heb je dan een totaal aantal punten en bij die punten hoort een maximale huurprijs. Gelukkig hoef je het niet zelf te berekenen en kan je je maximale kale huurprijs heel gemakkelijk online zien na het invullen van de Huurprijscheck. Het is handig om alvast de oppervlakte van je eigen kamer en van de gedeelde ruimtes op te meten, want die heb je sowieso nodig bij het invullen.

Manier 2: Je servicekosten checken

De Huurcommissie kan, naast het bepalen van de hoogte van je huur, ook helpen als er ernstige gebreken zijn in of aan je woning, of als je denk dat je te veel servicekosten betaalt aan je huurbaas voor bijvoorbeeld gas, water en licht. Nu de energieprijzen omhoog gaan, zou het zomaar kunnen dat je meer servicekosten moet betalen. Je verhuurder is bijvoorbeeld verplicht je elk jaar een jaarafrekening te geven met de servicekosten en de kosten voor gas, water en licht. Deze zou je op zijn laatst op 30 juni moeten krijgen voor het kalenderjaar daarvoor. Als je het als huurder niet eens bent met de kosten voor gas, water en elektriciteit of je servicekosten, dan kan je je verhuurder vragen om de jaarafrekening of het voorschotbedrag aan te passen. Als de verhuurder je niet tegemoet komt, dan kan je de Huurcommissie vragen om je te helpen.

Manier 3: Tijdelijke huurverlaging vanwege gebreken

Heb jij schimmel of lekkage in je studentenhuis? Een van de belangrijkste dingen waar de Huurcommissie je bij kan helpen zijn gebreken in of aan je woning. Als je met zulke gebreken te maken krijgt, moet je dat eerst melden bij je verhuurder. De Huurcommissie heeft een modelbrief die je hiervoor kan gebruiken. Je verhuurder moet de gebreken dan binnen zes weken fixen. Als je verhuurder dat niet doet of niet op de brief reageert, dan kan je in sommige gevallen tijdelijke huurverlaging krijgen. Dat krijg je door iemand van de Huurcommissie langs te laten komen voor een onderzoek. Die bekijkt de gebreken en beoordeelt of ze ernstig genoeg zijn om de huur te verlagen. Na afloop ontvangen jij en je verhuurder een uitspraak. Hoe ernstiger het gebrek, hoe hoger de huurverlaging moet zijn. 

Waar moet je rekening mee houden als je de Huurcommissie inschakelt?

Het is belangrijk om te beseffen dat beslissingen van de Huurcommissie definitief zijn en dat er kosten aan zo’n procedure hangen. Huurders betalen op voorhand €25,- en verhuurders €300,-. Een procedure duurt meestal een paar maanden. Daarna bepaalt de Huurcommissie wie er gelijk krijgt: de huurder of de verhuurder. Degene die gelijk heeft, moet de kosten van de ander betalen. Daarnaast krijg je ook met terugwerkende kracht de huur terug die je teveel hebt betaald. Als je wint, ontvang je dus een aanzienlijke som geld! Wel is het belangrijk dat je de puntentelling goed invult, zo voorkom je dat je onnodig geld verliest.

Je moet er ook rekening mee houden dat de meeste huisbazen niet blij zijn als je de huurprijs probeert te verlagen, ook al is de huur wettelijk te hoog. Als gevolg zou het dus zo kunnen zijn dat je huisbaar je tijdelijke huurcontract niet gaat verlengen als die afloopt. Ook heb ik verhalen van vriendinnen gehoord waarbij de huisbaas een nare huurder in een andere kamer zet, waardoor je er een heel vervelend huisgenootje bij krijgt. Gelukkig komt het weinig voor en is dat eerder uitzondering dan regel.

Commerciële huurcommisies

Er zijn ook commerciële partijen waar je naar toe kunt gaan, in plaats van de Huurcommissie. Zulke partijen helpen je vaak vaak op basis van no cure, no pay. Dat betekent dat als ze niks voor elkaar krijgen, jij ook niks hoeft te betalen voor hun hulp. Maar, als ze je wel met succes kunnen helpen en je huur wordt verlaagd, krijg je minder geld terug dan als je het helemaal zelf met de Huurcommissie had geregeld.

Betaal niet te veel voor je kamer!

Het is altijd nuttig om online zelf ff de Huurprijscheck te doen. Het zou namelijk heel goed kunnen dat je te veel betaalt voor je kamer. Als je dat dan aangeeft bij je verhuurder, past je verhuurder met een beetje geluk je huurprijs meteen met terugwerkende kracht aan. Is je verhuurder niet zo chill, kan je altijd de hulp inschakelen van de Huurcommissie! Is het voor jou niet mogelijk om je huur te verlagen, omdat je gewoon de wettelijke prijs betaalt? Dan kan je in bepaalde gevallen ook huurtoeslag aanvragen om je woonkosten goedkoper te maken – en ja, ook als je op kamers woont heb je daar soms recht op! In deze blog lees je er meer over.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken