Overstappen van zorgverzekering in 3 stappen: Dit is hoe (en wanneer) je dat doet!

Als je eenmaal hebt besloten dat je dit jaar kritisch wil gaan kijken naar je zorgverzekering, en misschien wel wil gaan overstappen, heb je de eerste stap al gezet. Maar weet je ook hoe dat overstappen in de praktijk precies werkt? En wanneer moet je alles uiterlijk hebben geregeld? Dat, én een handig stappenplan deel ik met je in deze blog!

Deel deze blog:

Je moet je huidige zorgverzekering uiterlijk op 31 december opzeggen. Als je dat doet, heb je nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken en af te sluiten. Zelf zou ik er alleen nooit voor kiezen om een maand “zonder zorgverzekering” te zitten. Je weet nooit wat er in die maand kan gebeuren! En mocht je opeens zorg nodig hebben, dan is dat een heel gedoe, want: welke zorgverzekeraar is er dan op dat moment verantwoordelijk voor het betalen van jouw zorgkosten? Zelf zorg ik daarom altijd dat ik op uiterlijk 31 december ook een keuze heb gemaakt voor een nieuwe zorgverzekering – en het liefst natuurlijk eerder, zodat ik wat speling heb. Bij de meeste zorgverzekeraars kan je je namelijk vanaf eind november al inschrijven voor het nieuwe jaar.

Stap 1: Bereid je goed voor

Voordat je gaat overstappen, kun je je alvast voorbereiden door op een rijtje te zetten welke zorgkosten je het afgelopen jaar hebt gemaakt en hoeveel eigen risico je hebt verbruikt. Als je een kasboek bijhoudt, is dat heel makkelijk terug te vinden. Bedenk ook hoeveel zorg je het komende jaar verwacht nodig te hebben. Deze informatie kun je allemaal ruim van tevoren verzamelen, zodat je direct kunt beginnen met vergelijken als de zorgverzekeraars hun premies bekend maken aan het eind van het jaar. 

Stap 2: Denk aan je financiële situatie

Voordat je keuzes kunt gaan maken, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van je financiële situatie. Wat kun je per maand missen? Kan je een verhoogd eigen risico in één keer ophoesten als je opeens ziek wordt en dat nodig is? En kun je de kosten voor eventuele aanvullende zorg wel zelf betalen? Zoek daarnaast uit of je recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, op hoeveel zorgtoeslag je maandelijks kunt rekenen. Zo kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan. Lees ook zeker deze blog over 4 dingen waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering uitkiest.

Stap 3: Vergelijk de polissen

Als je al je voorbereidend werk gedaan hebt en alle premies bekend zijn gemaakt, dan is het tijd om de polissen van alle zorgverzekeraars te vergelijken. Hier kun je een vergelijkingssite voor gebruiken, zodat je niet alles zelf hoeft uit te zoeken. Vul je persoonlijke gegevens en je wensen in, en alle zorgverzekeringen komen er vanzelf uit rollen. Zorg er wel voor dat je altijd op meerdere vergelijkingswebsites kijkt, want niet elke vergelijkingstool neemt elke polis van elke zorgverzekeraar mee. Zeker als je ook aanvullende zorgverzekeringen wil gaan vergelijken, zitten er veel verschillen tussen vergelijkingstools en hoe zij bepalen welke zorgverzekering “de beste” is voor jou en jouw situatie.

Stap 4: Overstappen

Meestal kun je via een vergelijkingssite meteen je nieuwe zorgverzekering afsluiten. In dat geval wordt je oude zorgverzekering eigenlijk bijna altijd automatisch opgezegd. Soms krijg je ook nog een extraatje als je je zorgverzekering afsluit via een vergelijkingswebsite, zoals dit jaar bij Independer: een gratis tandongevallen-verzekering en een Decathlon tegoedbon. Zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude verzekering niet automatisch op? Doe dit dan zelf door uiterlijk 31 december schriftelijk (bijvoorbeeld via de mail) aan te geven dat je je zorgverzekering op wil zeggen per 31 december van dat jaar.

Overstappen levert echt wat op!

Als je er voor gaat zitten, valt overstappen van zorgverzekeraar ontzettend mee. Overstappen is bijna altijd verstandig, omdat je óf een hoop geld kunt besparen, óf een betere dekking krijgt. Als je nooit je zorgverzekering onder de loep neemt, zal deze op een gegeven moment niet meer passen bij je situatie, waardoor je geld betaalt voor zorg waar je nooit gebruik van maakt. Of je hebt juist zorg nodig, die niet onder je verzekering valt waardoor je zelf extra bij moet betalen. Zonde!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken