Zo maak je in 5 stappen een persoonlijk financieel plan voor 2023

Ik weet zeker dat je het met me eens bent: het maken van een financieel plan voor jezelf is niet makkelijk. Toch is het wel de moeite waard om er wat tijd en energie in te steken. Zo'n financieel plan kan je namelijk helpen om je geldzaken beter te beheren en te begrijpen waar je geld aan uitgeeft. Bovendien kan het je voorbereiden op eventuele financiële tegenslagen die op je pad kunnen komen. Maar hoe stel je zo'n financieel plan op? In deze blog leg ik kort uit hoe je dat in 5 stappen voor elkaar krijgt.

Deel deze blog:

Wat is een persoonlijk financieel plan?

Een persoonlijk financieel plan is eigenlijk gewoon een plan om je financiële doelen te behalen. Het kan bijvoorbeeld gericht zijn op het verlagen van je uitgaven, het sparen voor een huis na je studie of grote vakantie, of het opbouwen van een buffer voor noodgevallen. Een financieel plan helpt je om op een verstandige manier met je geld om te gaan. Meestal bevat zo’n plan een overzicht van je inkomsten en uitgaven nu, maar ook hoe je in de toekomst je inkomsten en uitgaven wilt hebben. Een bepaald inkomsten- of uitgavenpatroon is vaak onderdeel van het financiële doel dat je formuleert. Het is belangrijk om regelmatig je plan te updaten en aan te passen aan veranderende omstandigheden, zodat je altijd op koers blijft om je financiële doelen te behalen. Hieronder vertel ik je hoe je in 5 stappen zo’n plan voor jezelf maakt.

1. Zorg voor inzicht

Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven. Zo heb je een goed overzicht van alle bronnen van inkomsten, zoals beurzen, leningen, (bij)baantjes of geld van je ouders. Maak ook een lijst van al je uitgaven, zoals huur, boeken, kleding en uitgaan. Dit kan je het beste doen door terug te kijken naar je inkomsten en uitgaven in het verleden. Anders is de kans groot dat je een bepaalde inkomstenbron of kostenpost vergeet!

2. Bepaal je budget

Als je weet hoeveel geld je hebt en hoeveel je uitgeeft, kun je bepalen hoeveel geld je wil uitgeven aan elke kostenpost. Als je wil besparen is het het nuttigst om als eerste aan de slag te gaan met je grootste kostenposten. Daar is namelijk ook de meeste ruimte om veel geld te besparen!

3. Stel doelen op

Bedenk wat je met je geld wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een bepaald bedrag sparen voor een grote reis na je studie, minder geld lenen bij DUO, of wil je beginnen met beleggen? Als je eenmaal weet waar je naartoe wil werken, is het namelijk een stuk makkelijker om uit te vogelen welke stappen je moet zetten om daar ook daadwerkelijk te komen. Een voorbeeld van een mooi financieel doel is: “Ik wil €1500 sparen om volgend jaar mijn kamer opnieuw in te kunnen richten.”

Lees ook: Sparen in spaarpotjes? Zo doe je dat in 4 stappen!

4. Maak een plan

Als je weet wat je doelen zijn, kun je een plan maken om die doelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je bepaalde uitgaven moet verminderen of dat je moet gaan sparen. Zoek uit wat het beste werkt voor jou, de mogelijkheden zijn oprecht eindeloos! Als we teruggaan naar het voorbeeld uit de vorige alinea, kan je plan bijvoorbeeld zijn: wekelijks twee uur extra werken bij je bijbaantje, wat €1560 (2 x 52 x je uurloon, bijvoorbeeld €15 per uur) oplevert. Maar je plan kan ook zijn: wekelijks één uur extra werken bij je bijbaantje, wat €780 oplevert, en maandelijks €65 besparen op de boodschappen door naar een goedkopere supermarkt te gaan en te stoppen met het kopen van frisdrank. In grote lijnen zijn er twee knoppen waar je aan kan draaien als je ergens geld voor nodig hebt: meer inkomen of minder uitgaven. Beiden zorgen ervoor dat je meer geld overhoudt wat je weer kunt gebruiken om je financiële doelen te bereiken.

5. Actie ondernemen

Het is belangrijk om je aan je plan te houden en regelmatig te controleren of je nog op koers ligt om je doelen te bereiken. Zelf doe ik dit door maandelijks even te checken hoe ik er voor sta. Door 12 van die incheck-momentjes gedurende het jaar, wordt je aan het eind van het jaar niet verrast door het wel of niet halen van je doelen, maar weet je altijd precies wat je kunt verwachten! Wat als je merkt dat je niet op schema ligt? Geen paniek! Het is altijd nog mogelijk om je doelen gedurende het jaar aan te passen of je plan te veranderen om ervoor te zorgen dat je wel op koers blijft. Het belangrijkste is om niet op te geven en door te blijven gaan!

Heb jij al een financieel plan voor jezelf gemaakt dit jaar? Deel je doelen vooral in de reacties! Een financieel plan helpt je om beter grip te krijgen op je financiën, en ergens naartoe werken is ook gewoon heel leuk en motiverend!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken