Beleggen met belastingvoordeel: Gebruik je jaar- en reserveringsruimte

Beleggen is slim en leuk, maar beleggen met belastingvoordeel is nog veel slimmer en leuker! Een van de manieren waarop je dat - legaal natuurlijk! - kan je doen, is door je jaarruimte en reserveringsruimte te gebruiken. Wat dat is, hoe dat werkt, en hoe groot je belastingvoordeel dan precies is, lees je in deze blog!

Deel deze blog:

Wat is je jaarruimte?

Wanneer je jaarlijks geen (of te weinig) pensioen opbouwt via je werkgever, bouw je jaarruimte op. Hoe hoog je jaarruimte is, hangt af van de hoogte van je inkomen en van de pensioenvoorziening die jouw werkgever voor je regelt. Hoe hoger je inkomen, hoe meer potentiële jaarruimte je hebt. Hoe hoger de pensioenvoorziening vanuit je werkgever, hoe minder potentiële jaarruimte je hebt. Gebruik deze tool om in te schatten hoe hoog jouw jaarruimte is. Wanneer je jaarruimte hebt, kan je ervoor kiezen om daar gebruikt van te maken en extra pensioen op te bouwen door geld apart te zetten op een aanvullende pensioenrekening. Het bedrag dat je spaart of belegt op deze aanvullende pensioenrekening valt onder de derde pijler van het pensioenstelsel, namelijk het pensioen dat je privé opbouwt. Dit geld komt bovenop de AOW die je van de Nederlandse overheid krijgt en de pensioenvoorziening vanuit jouw werkgever.  

Wat is je reserveringsruimte?

Wanneer je in het verleden je jaarruimte niet of niet maximaal benut hebt, bouw je reserveringsruimte op. Deze reserveringsruimte kan je op een later moment alsnog gebruiken om te sparen of beleggen met belastingvoordeel. Deze regeling is dus super interessant als je een paar magere jaren achter de rug hebt gehad met hoge kosten, maar nu wel extra geld beschikbaar hebt om apart te zetten! Helaas is er wel iets waar je rekening mee moet houden: je reserveringsruimte gaat maar tot 7 jaar terug! Als je dus bijvoorbeeld in de afgelopen 10 jaar je jaarruimte niet (volledig) hebt benut, dan bestaat je reserveringsruimte alleen uit de jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Er is helaas geen manier om je jaarruimte uit de jaren daarvoor alsnog te benutten. Geen idee hoeveel reserveringsruimte je hebt? Gebruik deze tool om een (grove) schatting te maken!

Belastingvoordeel 1: Inkomstenbelasting 

Het belangrijkste voordeel aan het gebruiken van deze regeling is dat je over het bedrag dat je op jouw pensioenrekening stort geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. De jaarruimte en reserveringsruimte die je voor 31 december gebruikt, kan je bij de volgende aangifte intrekken in box 1. Als jouw inkomen in schijf 1 valt,  dan ontvang je ongeveer 37% (de hoogte van belastingschijf 1) terug op je rekening van de Belastingdienst. 

Jouw specifieke belastingvoordeel varieert dus op basis van je inkomen (want dit bepaalt in welke schijf je belast wordt), hoe hoog je jaarruimte is, en hoeveel geld je stort op de pensioenrekening.  Je kan zelf bepalen hoeveel je inlegt, maar dit bedrag kan niet hoger zijn dan je maximale jaarruimte, eventueel aangevuld met je reserveringsruimte, want dat is het maximale bedrag dat je belastingvrij kan inleggen. 

Belastingvoordeel 2: Vermogensbelasting

Een ander voordeel van pensioenbeleggen is dat je geen vermogensbelasting hoeft te betalen over het bedrag dat op je pensioenbeleggingsrekening staat. Tijdens je werkende leven beleg je jouw jaarruimte. Als je beleggingen meer waard worden, groeit dit vermogen. Normaal gesproken betaal je over je vermogen belasting in de vorm van de vermogensrendementsheffing, maar vanwege de fiscale status van een aanvullende pensioenrekening hoeft dat in dit geval niet! Tijdens de opbouwfase is de volledige waarde van de aanvullende pensioenrekening vrijgesteld van vermogensbelasting (box 3). Dit kan je op de lange termijn heel veel geld schelen. Over dit vermogen betaal je geen vermogensbelasting en over het deel van jouw inkomen dat je afdraagt, hoef je geen belasting te betalen. Hierdoor kun je dus beleggen met een dubbel belastingvoordeel! 

Hoe kan je beleggen met belastingvoordeel?

Beleggen met belastingvoordeel klinkt aantrekkelijk, maar hoe begin je hiermee? Als je wilt starten met pensioenbeleggen moet je een aanvullende pensioenbeleggingsrekening openen, bijvoorbeeld bij Brand New Day. Natuurlijk zijn er ook andere aanbieders, maar niet elke broker biedt een pensioenbeleggingsrekening aan, en het is dus wel echt iets anders dan een gewone beleggingsrekening! Na het openen van je pensioenbeleggingsrekening mag je niet onbeperkt geld inleggen. Het maximale bedrag dat je kan beleggen met belastingvoordeel is je jaarruimte. Heb je geen idee waar je moet beginnen met het bedenken en uitvoeren van een beleggingsstrategie, dan is Brand New Day een goede optie voor jou. Bij Brand New Day zijn er verschillende modelportefeuilles en het enige wat jij moet doen is een keuze te maken welk model het beste bij jouw past. De rest wordt voor je geregeld. Easy peasy dus! Wil jij liever zelf jouw portefeuille indelen en dus jouw eigen beleggingsstrategie inrichten? Ook dat kan bij Brand New Day. Voor ieder wat wils dus!

Is dat dan niet te mooi om waar te zijn?!

Beleggen met zoveel belastingvoordeel klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar trust me: dat is het niet! Er zijn namelijk nog twee dingen waar je rekening mee moet houden: je kan het geld op je pensioenrekening niet zomaar gebruiken, en je moet wel belasting betalen wanneer je het geld laat uitbetalen.

Voorwaarde 1: Je kan het geld niet overal voor gebruiken

Een belangrijke voorwaarde die hoort bij het gebruiken van een pensioenrekening, is dat je het geld moet gebruiken om pensioeninkomen te kopen. Het geld op je pensioenbeleggingsrekening kan dus niet zomaar uitgekeerd worden. Wanneer dit geld uitgekeerd kan worden, is afhankelijk van de voorwaarden van de aanbieder van het pensioeninkomen, jouw leeftijd en het moment waarop je begonnen bent met het beleggen. De pensioenrekening en daarmee het lijfrentekapitaal wordt in principe vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd vrijgegeven om te gebruiken. Vanaf dit moment kan je pensioeninkomen aankopen. 

Pensioeninkomen aankopen kan bij verschillende aanbieders: je betaalt hen geld, wat zij aan jou uitkeren over een door jullie afgesproken periode. Het inkomen dat je aankoopt, wordt dus uitgekeerd over meerdere jaren. Stel het resultaat van jouw beleggingen komt uiteindelijk uit op 10.000 euro, dan betekent dit dat je deze 10.000 euro verdeeld over meerdere jaren uitbetaalt krijgt. Zo kan je kiezen voor 1000 euro per jaar voor 10 jaar lang of voor 500 euro per jaar gedurende een periode van 20 jaar. Aan de minimale uitkeringsfase en het maximale bedrag dat per jaar uitgekeerd kan worden zitten per broker verschillende eisen.  

Voorwaarde 2: Bij het uitbetalen moet je wel inkomstenbelasting betalen

Waar je verder rekening mee moet houden, is dat je uiteindelijk wel inkomstenbelasting moet betalen bij de uitbetaling van je pensioeninkomen. Dit wordt hetzelfde belast als een inkomen: je betaalt dus inkomstenbelasting over de uitkering. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van de belastingschijf waar je totale pensioeninkomsten in vallen. Als gepensioneerde Nederlander heb je recht op AOW. Samen met de uitbetaling van je pensioeninkomen (dat je privé en bij je werkgever hebt opgebouwd) vormt het AOW het inkomen voor gepensioneerden. 

Hierover moeten dan ook inkomstenbelasting betaald worden. Deze inkomstenbelasting is echter wel lager dan de inkomstenbelasting die je als werkende over je inkomsten zou moeten betalen. Dit komt doordat iedereen die de AOW-leeftijd bereikt in een lager belastingtarief valt, omdat ze geen AOW-premie meer af hoeven te dragen. Er zijn ook voor mensen die de AOW-leeftijd bereikt hebben, verschillende belastingschijven. Hoe hoger je totale pensioeninkomen is, hoe meer belasting je moet betalen. Bij gebruik van een aanvullende pensioenrekening stel je dus een deel van je inkomstenbelasting uit: je ontvangt inkomstenbelasting terug als je (een deel van) jouw jaarruimte benut door geld te storten en op het moment dat dit als aanvullend pensioen wordt uitgekeerd, betaal je wel belasting. 

Conclusie

Beleggen met een pensioenrekening is dus belastingtechnisch heel gunstig. Je belegt voor een extra inkomen voor later, waarbij je geen vermogensbelasting betaalt over de waarde van je beleggingen. Uiteindelijk betaal je wel inkomstenbelasting, maar omdat je hier geen AOW-premie over af hoeft te dragen, valt dit bedrag waarschijnlijk lager uit dan wanneer je tijdens je werkende leven inkomstenbelasting moet betalen. 

Ook beginnen met beleggen met dubbel belastingvoordeel? Open een aanvullende beleggingsrekening voor je pensioen bij Brand New Day.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken