Hoe is mijn studieschuld opgebouwd en hoe ga ik ‘m aflossen?

Mijn studieschuld is hoog. Heel hoog: €70.000. Maar ik heb een plan om het terug te betalen. Ben je benieuwd? Je leest het op SkereStudent.com
Ik heb een enorme studieschuld van meer dan €70.000. Ja, echt. Zeventigduizend euro. Laat dat nog even bezinken. Ik vind het zelf ook bizar. Maar ja, niet inloggen op DUO en maximaal lenen op je 18e aanzetten zonder dat je helemaal weet wat de gevolgen daarvan zijn doet dat met je studieschuld apparently. In deze blog ga ik je vertellen hoe die €70.000+ studieschuld precies is opgebouwd (want ja, er wordt gelukkig nog wel een klein bedrag kwijtgescholden als alles goed gaat) en wat mijn plan is om mijn studieschuld weer terug te betalen.

Deel deze blog:

Ben je benieuwd waar ik mijn studieschuld van €70.000+ aan heb uitgegeven? Dat lees je hier!

De opbouw van mijn studieschuld

Laat ik beginnen met de opbouw van mijn studieschuld, want die kan wel wat uitleg gebruiken. Mijn studieschuld bekijken is nu gelukkig niet meer zo heftig, maar toen ik dat voor het eerst deed was het behoorlijk confronterend. Hieronder zie je een printscreen van de DUO website. Zoals je ziet valt mijn studieschuld deels in het oude studiefinancieringsstelsel en deels in het nieuwe leenstelsel. Dat komt omdat ik in 2013 al ben begonnen met mijn bachelor, in het één na laatste jaar van het oude studiefinancieringsstelsel. In 2017 ben ik begonnen met een master in Wageningen, waardoor mijn studiefinanciering en studieschuld vanaf dat moment onder het nieuwe leenstelsel vielen. De prestatiebeurs reisvoorziening en de gewone prestatiebeurs staan hier op aparte regels, maar eigenlijk vallen die qua terugbetalingsregels onder dezelfde regels, dus daar is geen verschil tussen.

Studieschuld

Het oude studiefinancieringsstelsel

Onder het oude studiefinancieringsstelsel heb ik een studieschuld opgebouwd van €39.808,64. Gelukkig heb ik mijn bachelor diploma gehaald waardoor er nog €13.823,38 wordt kwijtgescholden als het goed is. Die €13.823,38 zijn mijn prestatiebeurs en reisvoorziening tijdens mijn bachelor. Dan blijft er van het oude stelsel nog een studieschuld van €25.985,26 over. 

Lees ook: Hier heb ik mijn studieschuld van €70.000+ aan uitgegeven.

Het nieuwe leenstelsel

Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog een studieschuld die onder het nieuwe leenstelsel valt. Die schuld is (op dit moment) €30.406,84, waarvan €2.799,28 mijn reisvoorziening is.

Hoeveel moet ik terugbetalen?

Hoeveel ik in totaal moet terugbetalen aan DUO is nu €56.392,10. Maar dat bedrag loopt nog verder op, omdat ik op dit moment (maart 2020) nog bezig ben met mijn master en ik nog een studenten-OV heb. Daarnaast: als de rente van DUO omhoog gaat, kan die €56.392,10 heel snel een nog veel hoger bedrag worden, want helaas rekent DUO ook rente op rente (thanks, 8e wereldwonder…). Gelukkig is dat nu nog niet aan de orde en wordt er ook rekening gehouden met je inkomen bij het bepalen van je verplichte maandelijkse aflossing aan DUO (de vroegere IB groep).

Lees ook: Zo raakte ik verzeild in de wereld van persoonlijke financiën.

De beste schuld die je kan hebben?

Daarmee komen we aan bij het laatste gedeelte van deze blog: Hoe ga ik mijn studieschuld terugbetalen? Tsja, ik moet eerlijk zeggen dat ik dat zelf ook nog niet precies weet, aangezien ik op dit moment geen vaste baan heb en nog studeer. Wel weet ik dat een schuld met 0.0% rente en een looptijd van 35 jaar zo ongeveer de beste schuld is die je kan hebben, al blijft een schuld natuurlijk gewoon een schuld en was het nog beter geweest als ik helemaal geen studieschuld had. Echter kan ik dat nu natuurlijk niet meer veranderen, dus probeer ik er maar het beste van te maken.

Mijn plan van aanpak

De reden voor het feit dat ik zeg dat een studieschuld op dit moment de beste schuld is die je kan hebben is simpelweg de rente van 0.0%. Aangezien er jaarlijks een inflatie is van 1 à 2%, wordt mijn studieschuld elk jaar 1 à 2% minder waard, zelfs als ik niks terugbetaal. Natuurlijk wordt het absolute bedrag niet minder, maar de waarde van mijn studieschuld wel! Mijn plan is daarom als volgt: Ik wil zo veel mogelijk vermogen opbouwen door middel van sparen en beleggen. Het enige nadeel van een hoge studieschuld is dat het een behoorlijke impact heeft op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen, maar aangezien ik de komende vijf jaar in ieder geval niet van plan ben om een huis te kopen is dat voor mij niet zo relevant op dit moment.

Mijn rendement > DUO rente

Ik wil mijn studieschuld dus NIET zo snel mogelijk afbetalen. Op dit moment kan ik namelijk zelf een hoger rendement halen op mijn geld, dan de rente die ik aan DUO moet gaan betalen. Als de rente op mijn studieschuld zodanig omhoog gaat dat ik zelf niet of nauwelijks een groter rendement op mijn geld kan behalen, begin ik natuurlijk wel met zo snel mogelijk en zo veel mogelijk aflossen. Op dit moment is dat dus mijn plan van aanpak, maar wie weet is mijn plan over een jaar of twee alweer compleet anders! 

Ik ben wel heel erg benieuwd hoe jouw studieschuld er uit ziet! En heb je al een idee over hoe je het gaat terugbetalen? Als je het trouwens niet eens bent met mijn plan is dat helemaal prima. Laat het hieronder (op een respectvolle manier) weten, dan kunnen we er over discussiëren!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

14 gedachten over “Hoe is mijn studieschuld opgebouwd en hoe ga ik ‘m aflossen?”

 1. Ik ben het met je eens dat een schuld zonder rente de beste schuld is die je zou kunnen hebben. Op dit moment heb ik nog een studieschuld van ongeveer €6000, als ik m’n opleiding haal blijft hier nog €2500 van openstaan. De rente die we betalen op onze hypotheek is 2.9%,. Zelf kies ik ervoor om eerst onze hypotheek af te lossen voordat ik mijn studieschuld fanatiek ga aflossen.

  Als er rente over m’n studieschuld komt zal ik het wel sneller af gaan lossen. Ik wil het liefste zo min mogelijk schulden maar begin dan liever met de schuld met de hoogste rente.

  1. Ik snap je redenering helemaal! Lijkt mij ook veel slimmer om eerst je hypotheek af te lossen in plaats van je studieschuld. Schulden zijn niet fijn, maar het is financieel gezien het slimst om de schuld met de hoogste rente eerst terug te betalen inderdaad!

   1. Hoi Emma,

    Heel herkenbaar, wij dachten ook dat we nooit goedkoper zouden kunnen lenen dan via de IBgroep/Duo. En het is inderdaad erg handig, want ‘leuk’ kunnen studeren kost geld en is een investering in je toekomst. Ik heb ook alles zelf mogen betalen, op ouderbijdrage na dan. Houd er wel rekening mee dat de rente iedere 5 jaar opnieuw word vastgesteld. Wat je betaalt aan rente is afhankelijk van welk jaar je afstudeert en wanneer je recht op financiering/leenproducten vervalt. Ik zelf ben begin 2010 afgestudeerd. In die tijd werden er wel ‘behoorlijke’ rentepercentages gerekend variërend van 2,39 tot 4,50 procent. Dat besefte ik toen niet, maar achteraf heb ik daar wel veel last van gehad. Helemaal omdat het werk vanaf die tijd (bankencrisis) niet voor het oprapen lag en ik een vast contract daardoor op mijn buik kon schrijven. Baantjes afwisselen met in teren op spaargeld werkt niet echt bevorderlijk. Maar dat was ook in een tijd dat er nog weinig regelingen waren voor zzp ers en mensen zonder vast contract. Dan is 70 euro p.m. (op een schuld van ongeveer 12.000) echt een flink bedrag op de vaste lasten. Inmiddels een gezin met kinderen (ook niet goedkoop) en nu na 10 jaar kunnen we een beetje vooruit kijken. Sparen, beleggen en evt koophuis komen nu binnen handbereik. Daarvoor nog wel een omscholing moeten doen en nu binnenkort eindelijk vast contract. Voor wat dat inmiddels waard is wettelijk gezien, voor mij wel veel! Ben benieuwd naar je gratis handleiding over beleggen, want daar wil ik me meer in gaan verdiepen. Mijn les is inmiddels wel dat het behoorlijk uitmaakt of je 50 euro p. m. tekort komt of juist over hebt. En dat die scheidslijn flinterdun kan zijn.

    1. Hoi Erik,
     Wat leuk dat je mijn ebook wil lezen! Als je hem nog niet had gevonden, via deze pagina kan je hem downloaden: http://www.skerestudent.com/gratis-ebook. Klopt inderdaad dat de rente elke 5 jaar opnieuw wordt vastgesteld! Ik hoop (en verwacht) dat de rente echter nog wel minimaal 5 jaar onder de 2% blijft. Maar zodra hij daar boven komt, of ik heb het idee dat het rendement dat ik kan behalen op mijn beleggingen lager is dan de rente die ik moet betalen, dan ga ik het denk ik weer anders aanpakken. €50 kan inderdaad net het verschil zijn! Succes met de omscholing! Een vast contract is zeker iets om naar uit te kijken 🙂

 2. Als ik mijn diploma mag halen dit jaar heb ik een studieschuld van in totaal 300 euro. (sidenote: ik heb een aanvullende beurs in het nieuwe stelsel). Deze kosten ga ik gelijk aflossen, zodra ik mijn diploma heb gehaald. Nu is mijn situatie ook heel anders, maar mijn vriend heeft ook een studieschuld van 40.000 euro straks. Op zich voor nu niet zo’n probleem. Dit jaar studeer ik af en volgend jaar in 2021 hij. Hopelijk hebben we dan een huurhuisje gevonden en kunnen we een plan gaan bedenken hoe we het gaan aflossen. Hij heeft zijn studieschuld echt puur opgebouwd door woon- en studiekosten. Ik ben wel een beetje nieuwsgierig waar jouw geld precies heen gegaan is. Ik ga je volgen 🙂

 3. Hoi Emma,

  Hoewel een rente van 0% op je lening heel mooi is, is het niet de mooiste. Afhankelijk van de tijd geeft de staat weleens obligaties uit waarop een negatieve rente rust. Ze betalen dus minder terug dan ze kregen. Dat is, mijns inziens, de nog net iets betere optie van een lening. 😉

 4. Beste Emma,
  Ik heb zelf geen studieschuld, ben nog bezig met mijn (deeltijd) master maar heb een (deeltijd) vaste baan waarbij de werkgever de helft van de studiekosten voor zijn rekening neemt. Ik had wel een kleine studieschuld van ong. 1100 maar die heb ik versneld afgelost en is nu al een tijdje 0. Met je advies om te beleggen zou ik toch wat voorzichtiger zijn. Zelf beleg ik op dit moment maar de beurzen staan er met corona zeer slecht voor. In de maanden maart, april was dit nog veel erger. Collega’s op mijn werk zijn met polissen voor hun studerende kinderen veel geld verloren. Op de studentenvereniging waarvan ik lid ben hoor ik ook verhalen van beleggen met geleend geld (stufi). Dat lijkt me helemaal onverstandig, je neemt dan wel veel risico. Beleggen met geleend geld is (sorry to say) ongeveer het domste wat je kan doen. Hopelijk heb jij dit nooit gedaan.

  70.000 is wel heftig hoor. Dat je verwacht minstens 50.000 terug te moeten betalen zeker. Ik kan met mijn deeltijd inkomen al geen fatsoenlijke hypotheek krijgen omdat de huizen nu te duur zijn. Op dit moment ben ik alleenstaande en woon tijdelijk bij mijn ouders. Ik spaar flink, maar tegen de hogere huizenprijzen is niet tegenaan te sparen. Als ik binnen 5 jaar geen koopwoning kan vinden ga ik voorlopig maar huren. Dat zou wel een ramp zijn, want mij vader kocht toen met zijn 28ste en ik ben nu 26. Je wilt het toch als zoon altijd beter doen dan je vader. Dat is met dit economische klimaat en de corona crisis bijna ondoenlijk.

  Ik worstel wel als ik een vriendin in de toekomst zou krijgen, dat ze mogelijke studieschuld met zich meedraagt. Zelf zou ik geen vriendin met een studieschuld met vijf getallen willen, tot 10.000 is nog een beetje te overzien. Ik wil niet iemand die op een hypotheek drukt en misschien zelfs van mij zou profiteren omdat ik al een behoorlijk vermogen heb door het sparen bij mijn ouders wonende. Heb jij daar nog tips over Emma?

  Groet,

  AM

  1. Hee Adil!

   Ik adviseer niemand om te gaan beleggen met hun studieschuld!! Hopelijk komt het ook niet zo over in de tekst, ik deel alleen hoe ik het zelf aanpak 🙂 €70K is inderdaad veel… Maar ja, ik kan het niet meer veranderen en me er rot over voelen heeft ook niet echt nut, dus ik doe alles wat nu in mijn macht ligt om slim om te gaan met mijn inkomsten, uitgaven en investeringen. Dat gaat gelukkig erg goed!

   Wat betreft een eventuele vriendin met een studieschuld heb ik nog wel wat te zeggen: Als je bang bent dat je vriendin van jou zou profiteren omwille van je vermogen, is het waarschijnlijk geen geschikte relatie voor je. Je kan in het geval van samenwonen en trouwen ook gewoon alle geldzaken en eigendommen apart houden en niet in gemeenschap van goederen trouwen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat je een beetje te ver hierin doorslaat als een studieschuld van meer dan €10K een dealbreaker voor je is. Een relatie gaat toch niet alleen maar om geld? Daarmee probeer ik niet te zeggen dat je meteen met iemand met tonnen schuld moet gaan samenwonen, maar als het echt een dealbreaker is zou ik toch even nagaan waarom je het precies zo’n dealbreaker vindt.

   Een studieschuld met 0% rente is natuurlijk ook heel iets anders dan een persoonlijke schuld, zoals een creditcard met 14% rente er op, zowel qua kosten als qua waarom iemand die schuld is aangegaan. Mijn advies is om, als je echt bang bent voor gold diggers, je vermogen geheim te houden en zelfs niet je vrienden of familie te laten weten hoe veel geld je hebt. De kans dat je dan een gold digger aan de haak slaat is zo goed als 0, zelfs als diegene wel een studieschuld zou hebben.

   Hopelijk heb je hier wat aan!

 5. Ik lees dit nu pas, en zit in hetzelfde schuitje (ook een studieschuld van 70K, die ik bezig ben met aflossen) Ergens fijn te lezen dat ik niet de enige ben, ik heb er veel schaamte over. Ook ik heb het niet uitgegeven aan feestjes, maar doordat ik niet zo goed in mijn vel stak destijds en veel studies heb geprobeerd/gestaakt is het uiteindelijk zo opgelopen. Goede reactie hierboven ook over de ‘dealbreaker’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken