Is het slim om je beleggingen te herbalanceren?

Als je zoals de meeste mensen bent, heb je waarschijnlijk meer dan één soort effect in je beleggingsportefeuille. In dat geval denk je waarschijnlijk ook niet te veel na over wat je met de verdeling van je effecten moet doen wanneer bepaalde effecten in je portefeuille het veel beter hebben gedaan dan andere effecten. Maar misschien zou je dat wel moeten doen! In deze blog vertel ik je meer over herbalanceren en of dat slim is om te doen of niet.

Deel deze blog:

Wat is herbalanceren?

Als je in meer dan één fonds belegt, en dat doen de meeste mensen, heb je kans op scheefgroei wanneer bepaalde fondsen het beter doen dan andere fondsen in je portefeuille. Doordat de verdeling van je beleggingen is veranderd ten opzichte van je originele verdeling, is je risicoprofiel ook veranderd. Dit los je op door te herbalanceren. Een herbalancering is dus een wijziging in de verdeling van je beleggingen om die verdeling terug te brengen naar je originele verdeling die past bij het risicoprofiel dat je wil aanhouden.

Waarom zou je je beleggingen herbalanceren?

Daar zijn een paar redenen voor. De eerste reden is dat het herbalanceren van je beleggingen je dwingt om hoog te verkopen en laag te kopen. Als je herbalanceert, verkoop je de effecten die het goed gedaan hebben en koop je de effecten die het minder goed gedaan hebben. Dit is het tegenovergestelde van wat de meeste mensen doen, want de meeste mensen verkopen als de prijzen laag zijn en kopen als ze hoog zijn.

De tweede reden om je beleggingen te herbalanceren, is dat het je helpt om gedisciplineerd te blijven met betrekking tot je beleggingsstrategie. Het is makkelijk om je te laten meeslepen door de opwinding als een bepaald effect het beter doet dan je had verwacht. Het kan dan heel verleidelijk zijn om er meer geld in te steken. Herbalanceren dwingt je in dat geval om je aan je oorspronkelijke beleggingsstrategie te houden door de in waarde gestegen effecten te verkopen en de in waarde gedaalde of minder hard gestegen effecten te kopen.

Ten derde helpt het herbalanceren van je beleggingsportefeuille om de risico’s van beleggen te beheersen. Het zorgt er namelijk voor dat er geen effecten zijn die een te groot deel van je portefeuille gaan uitmaken. Zoals je in deze blog kan lezen is een gediversifieerde beleggingsportefeuille een makkelijke manier om de risico’s van beleggen te minimaliseren. Natuurlijk wil je niet al je effecten die in waarde gestegen zijn verkopen en alleen maar effecten die in waarde gedaald zijn kopen. Maar, je wilt er wel voor zorgen dat elk effect in je portefeuille binnen een bepaald percentage van de oorspronkelijke verdeling blijft.

“Cut your losses and let your profits run”

Veel beleggers hebben wel eens het gezegde gehoord “Cut your losses and let your profits run”. Als je je beleggingsportefeuille gaat herbalanceren, doe je in wezen het tegenovergestelde van dit gezegde: Je verkoopt de effecten die het goed gedaan hebben (cut your profits) en koopt effecten die het minder goed gedaan hebben (let your losses run).

Is je beleggingsportefeuille herbalanceren dan een slecht idee op basis van deze beleggerswijsheid? Zeker niet! Volgens experts is “cut your losses and let your profits run” voornamelijk van toepassing op beleggingsportefeuilles die uit losse aandelen bestaan, terwijl herbalanceren de beste beleggingsstrategie is als je portefeuille uit trackers, ETF’s en/of fondsen bestaat.

Wanneer moet je je beleggingen herbalanceren?

De meeste mensen herbalanceren hun beleggingsportefeuille eens per jaar. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om het vaker of minder vaak doen. Het hangt allemaal af van je eigen omstandigheden en voorkeuren. Als je je zo goed mogelijk aan je risicoprofiel wil houden, kun je bijvoorbeeld elk half jaar je portefeuille herbalanceren, of telkens wanneer je verdeling meer dan 5% afwijkt. Wil je minder hands-on zijn, dan kun je minder vaak herbalanceren. Maar, bedenk wel dat hoe meer tijd er tussen twee herbalanceringen zit, hoe groter de kans dat je beleggingsportefeuille niet goed matcht bij je risicoprofiel. Sommige banken, waaronder Brand New Day, bieden jaarlijks automatisch herbalanceren aan. Super handig, want dan hoef je daar zelf niet meer aan te denken!

Hoe herbalanceer je je beleggingen?

De eenvoudigste manier om je beleggingsportefeuille opnieuw in evenwicht te brengen is door een deel van de in waarde gestegen effecten te verkopen en dat geld te gebruiken om een deel van de in waarde gedaalde effecten te kopen. Je kan er ook voor kiezen om geen effecten te verkopen, maar om extra geld in te leggen en dat te gebruiken om alleen die effecten bij te kopen die een te klein aandeel in je portefeuille hebben.

Voorbeeld

Stel je hebt bij Brand New Day de offensieve modelportefeuille gekozen. Je belegt dan voor 70% in aandelenfondsen en voor 30% in obligatiefondsen. Wanneer de aandelenfondsen het significant beter doen dan de obligatiefondsen, kan het zo zijn dat je portefeuille na verloop van tijd een verdeling heeft van 80% aandelenfondsen en nog maar 20% obligatiefondsen. Je neemt dan meer risico dan je in eerste instantie had bedacht.

Dit kan je oplossen door je beleggingsportefeuille te laten herbalanceren. Dan verkoop je 10% van de waarde van je beleggingsportefeuille aan aandelenfondsen, om met dat geld obligatiefondsen te kopen. Na deze twee transacties bestaat je portefeuille weer voor 70% uit aandelenfondsen en 30% uit obligatiefondsen, en matcht je portefeuille weer met je risicoprofiel.

Automatisch herbalanceren

Mocht je trouwens geen zin hebben om zelf uit te zoeken welke transacties je precies moet doen om je portefeuille weer in balans te brengen, dan kan dat bij veel partijen, waaronder Brand New Day, ook gewoon automatisch! Bij Brand New Day wordt dat dan jaarlijks gedaan op dezelfde datum als de einddatum van je rekening.

Dus, is herbalanceren slim?

Ja! Herbalanceren is een van de eenvoudigste en meest effectieve dingen die je kunt doen om de de portefeuille te herstellen naar de originele verdeling met de bijbehorende risico-rendementsverhouding, vooral als je voornamelijk in trackers, fondsen en/of ETF’s belegt. Bij Brand New Day wordt herbalanceren automatisch elk jaar voor je gedaan, dus heb je er echt helemaal geen omkijken meer naar.

Zin om te beginnen met beleggen bij Brand New Day? Open dan hier je rekening.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken