Tiny houses: hét alternatief voor betaalbare woonruimte?

Door het grote tekort aan kamers zijn steeds meer studenten genoodzaakt om naar andere woonmogelijkheden te kijken. Maar, ook voor afgestudeerden is de situatie op de “gewone” woningmarkt momenteel dramatisch. Uiteindelijk natuurlijk een probleem waar de overheid het voortouw in zou moeten nemen om het op te lossen, maar in de tussentijd is het natuurlijk slim om zelf voor een alternatieve woonruimte te zorgen. Bijvoorbeeld wonen in een tiny house. In deze blog lees je onder andere wat het precies is en wat een tiny house (bouwen) kost.

Deel deze blog:

Wat is een tiny house?

Een tiny house (letterlijk vertaald klein huisje) is een zeer kleine, vrijstaande woning die over het algemeen een stuk goedkoper is dan een gewoon huis of appartement. Er zijn geen vaste definities, maar meestal kan je iets beschouwen als zijnde een tiny house als het een vloeroppervlak heeft tussen de 5 en 37 m2. Daarnaast wordt een tiny house vaak gekenmerkt door hun duurzaamheid: veel tiny’s hebben bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn gebouwd met lokale of hergebruikte materialen, of zijn op een andere manier eco-conscious. Dit heeft te maken met de oorsprong van de tiny house movement. 

Verplaatsbare vs niet-verplaatsbare tiny houses

Er zijn twee soorten tiny houses, namelijk niet-verplaatsbare en verplaatsbare. De meeste tiny’s zijn gebouwd op wielen en daarmee dus verplaatsbaar. Maar dat betekent niet dat je een tiny house zomaar overal neer kan zetten: dat mag alleen op locaties die een woonbestemming hebben. Een niet-verplaatsbaar tiny house staat op een vaste locatie, waar deze permanent kan blijven staan. Permanente, niet-verplaatsbare tiny houses zijn relatief zeldzaam in Nederland, vanwege de vele vergunning die hierbij komen kijken. Goed om te weten: of je nu in een verplaatsbare of niet-verplaatsbare tiny woont, bij beide vormen moet je als bewoner ingeschreven staan op het adres waar het tiny house staat. 

Wat is de tiny house movement?

Wonen in een tiny house werd van oorsprong vooral gestimuleerd door leden van de tiny house movement, een sociale en architecturale beweging uit de Verenigde Staten. In deze beweging staat leven met minder centraal. Dit uiten leden van deze beweging o.a. door kleiner te wonen, maar ook door minder te consumeren en door zoveel mogelijk in het hier en nu te leven. De kleine huis beweging, zoals deze in het Nederlands ook wel eens wordt genoemd, bestaat al heel erg lang, maar werd voornamelijk bekend en populair tijdens de financiële crisis van 2008. Veel mensen verloren toen hun inkomen en/of hun huis, waardoor wonen in een relatief goedkoop tiny house een populair alternatief werd. 

Wat kost een tiny house?

De bouwkosten van een tiny house zijn tussen de 20.000 en 100.000 euro. Hoe groter en luxer je tiny, hoe hoger de prijs. Ook maakt het veel verschil of je je tiny house compleet zelf bouwt, of dat je je tiny house door experts laten bouwen, of iets daar tussenin. Over het algemeen is zelf je tiny house bouwen goedkoper. Je moet dan wel goed letten op alle eisen waar je nieuwe woning aan moet voldoen (o.a. het Bouwbesluit uit 2012). Daarnaast zijn er verschillende opties qua bouwmateriaal. Natuurlijke materialen zijn het populairst, maar als je het goedkoop wil houden zijn tweedehands, gerecyclede materialen het beste. Al met al kost een gemiddeld tiny house al snel 60.000 euro om te bouwen. Maar, daar komen nog meer kosten bij voor o.a. de grond en de financiering!

De kosten van de grond waar je tiny house op komt te staan

Een tiny house bouwen is dus een stuk goedkoper dan een regulier huis bouwen, moet er zijn nog meer kosten waar je rekening mee moet houden: de kosten van het stuk grond waar je je tiny op gaat plaatsen; en de aansluitkosten voor o.a. stromend water, riolering en elektra. Een tiny house leent zich ook perfect voor off grid wonen, maar daarvoor heb je een speciaal omgevingsvergunning nodig van de gemeente en dat kan nog best een uitdaging zijn. 

De kosten van het financieren van je tiny house

Ook moet je rekening houden met het prijskaartje van je tiny house financieren. Een hypotheek afsluiten voor een tiny house is heel erg moeilijk, waardoor je al snel bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening met een hoge rente uitkomt. De meeste mensen hebben het geld voor de bouw, het onderhoud en de grond van een tiny house natuurlijk niet op de plank liggen, waardoor geld lenen nodig wordt! Maar, voor de financiering kan je ook out of the box denken en bijvoorbeeld een crowdfunding of crowdlending campagne opzetten. Hierbij is de rente eigenlijk altijd lager dan bij een persoonlijke lening. Ook is het slim om van te voren geld te sparen, zodat je minder hoeft te lenen.

Waar kan je een tiny house kopen?

Er zijn verschillende platformen waar je een tiny house kan kopen. Bijvoorbeeld TinyFindy, daar kan je een tiny house huren of kopen. Daarnaast kun je hier ook eigen grond kopen om een tiny house op te zetten. Op de website van Tiny House Store kan je niet alleen een tiny house kopen, maar ook informatie vinden over hoe je zelf een tiny house kan bouwen. Je kunt ook een tiny house precies naar jouw stijl laten maken. Daarnaast kan je een tiny house bouwpakket kopen via de website van Tiny. Hier kan je ook een kavel kopen voor je tiny house. Dit bedrijf heeft verschillende showrooms in Nederland. Zo kan je je tiny house eerst in het echt bewonderen voor je tot koop overgaat. Ook staan er soms tweedehands tiny houses op Marktplaats.

De voordelen van wonen in een tiny house

Een groot voordeel van een tiny house is dat het een stuk goedkoper is dan het kopen van een huis. Hierdoor kan je veel sneller en makkelijker een eigen woning kopen. Daarnaast is het erg milieuvriendelijk doordat het zo klein is. Je tiny house wordt nog duurzamer als je zonnepanelen plaatst op het dak en andere duurzame maatregelen hebt genomen. Doordat een tiny house duurzaam is bespaar je ook veel geld op je vaste lasten voor elektra en gas! Een ander voordeel is dat je door een tiny house meer aandacht krijgt voor belangrijke dingen. Je kunt namelijk niet veel spullen in je huis hebben en moet keuzes maken. Zo leer je beter te genieten van ervaringen in plaats van materialistische zaken. Daarnaast geniet je door de kleine woning waarschijnlijk vaker van het buitenleven.

Nadelen van een tiny house

Als je zelf een tiny house wilt gaan bouwen moet je er rekening mee houden dat de bouw waarschijnlijk veel langer duurt dan je verwacht. Bij het bouwen van een tiny house ben je daarnaast veel tijd kwijt aan de afwerking en de inrichting. Hoeveel tijd je kwijt bent hangt af van je eisen en hoe complex je ontwerp is. Als je snel rotzooi maakt is een tiny house waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Opruimen is namelijk noodzakelijk. Als je dit niet (regelmatig) doet heb je bijna geen ruimte over. Een ander nadeel is dat je weinig ruimte hebt voor gasten. In de zomer kan je gasten verwelkomen voor je tiny house door tuinmeubels buiten te zetten. In de winter wordt dit lastig. Hierdoor is een tiny house ook minder geschikt voor gezinnen of als je binnenkort een kinderwens hebt. 

Alternatieven voor een tiny house

Er zijn nog meer woonmogelijkheden! Als je graag in het gezelschap woont, is je aansluiten bij een (sociale) woongroep misschien iets voor jou. Je woont dan met meerdere mensen in een woning. Je hebt een eigen kamer en een gezamenlijke woonkamer. Veel activiteiten worden ook samen gedaan. Daarnaast wonen steeds meer mensen in een camper of omgebouwd busje, zoals Nienke bijvoorbeeld. Dit is een erg voordelige manier van wonen, omdat je alleen kosten kwijt bent aan het onderhoud en de brandstof. Je kunt ook een busje ombouwen tot camper. Voor €500,- tot €2.000,- kan je een busje ombouwen tot backpack camper. Als je meer luxe wilt kan je een busje ombouwen tot economy camper (€5.000,- tot €15.000,-) of een luxe camper (€15.000,- tot €40.000,-). Bij beide varianten heb je een douche in je camper. In een luxe camper heb je alles wat je nodig hebt om te voldoen aan je basisbehoefte en extra luxe faciliteiten.

Conclusie

Als je problemen hebt met het vinden van een kamer, of met het kopen van een huis, kan een tiny house een goed alternatief zijn. Tiny’s lossen het tekort aan betaalbare woningen niet op, maar ze kunnen de druk wel wat verlichten. Het is een woonvorm die steeds populairder wordt, en over het algemeen is het ook nog eens goedkoper dan wonen in een reguliere kamer of huis. Daar staat tegenover dat een hypotheek krijgen bijna onmogelijk is, maar er zijn gelukkig verschillende manieren om je tiny house te financieren!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

2 gedachten over “Tiny houses: hét alternatief voor betaalbare woonruimte?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken