Misschien denk je er al een tijdje over om je eigen bedrijf of side hustle te beginnen. Het kan een spannende stap zijn om te beginnen met ondernemen, want er komt natuurlijk veel bij kijken. En als je passie ligt bij bijvoorbeeld schrijven of social media, dan betekent dat nog niet per se dat je ook talent hebt voor de fiscale kant van een eigen bedrijf. Natuurlijk kun je alles leren en kun als je wat meer gaat verdienen ook een boekhouder inschakelen om bijvoorbeeld de aangifte omzetbelasting voor je te doen, maar in het begin is het begrijpelijk als je het jezelf niet te moeilijk wilt maken, en daar kan de KOR je bij helpen!
Wat is de KOR?
KOR staat voor Kleineondernemersregeling. Zoals de naam al zegt, is de KOR speciaal in het leven geroepen om het kleine ondernemers makkelijker te maken. Je kunt alleen aan de KOR meedoen als je minder dan 20.000 euro omzet per kalenderjaar verwacht te maken. In dat geval kan je profiteren van btw vrijstelling. Als je een eigen bedrijf begint als student, is de kans groot dat je dit bedrijf als bijbaan naast je studie doet. In dat geval is de kans groot dat je omzet per kalenderjaar niet boven de 20.000 euro gaat komen. Dat komt namelijk omgerekend neer op iets meer dan 1600 euro omzet per maand. Als je je zakelijke kosten vervolgens laag weet te houden is dat al een mooi inkomen voor een student en kun je daar zeker je kamer, boodschappen en leuke feestjes van betalen!
Voordeel 1: Geen btw aangifte doen
Nu vraag je je misschien af hoe de KOR er dan precies voor zorgt dat je om minder fiscale zaken hoeft te denken. Dat werkt als volgt. Als je gebruikmaakt van de KOR, kan je gebruik maken van een btw vrijstelling, zodat je geen btw hoeft te vragen aan je klanten! Normaal gesproken als je een factuur stuurt voor je diensten of iets verkoopt, dan reken je daar btw (belasting toegevoegde waarde) over. Als tekstschrijver zou ik bijvoorbeeld bovenop mijn uurloon altijd nog 21% btw moeten rekenen. Die btw is niet voor de ondernemer zelf, maar moet je betalen aan de belastingdienst. Dit moet je goed bijhouden en Ieder kwartaal wordt er daarnaast van jou als ondernemer verwacht dat je btw aangifte doet. In dit geval moet je alle btw die jij hebt ontvangen van je klanten bij elkaar optellen en weer afdragen aan de belastingdienst. Je mag dit echter wel verrekenen met de btw die je hebt betaald voor zakelijke uitgaven. Klinkt dit lastig? Als je gebruikmaakt van de KOR, hoef je geen btw te rekenen aan klanten, hoef je ook niets te verrekenen en hoef je dus geen btw aangifte te doen.
Voordeel 2: Minder administratie
Het grote voordeel van de KOR is dus dat je geen btw hoeft te rekenen en dat je hier geen complete administratie voor hoeft bij te houden. Ook scheelt het veel tijd en moeite dat je geen btw aangifte hoeft te doen.
Voordeel 3: Lagere prijzen voor particulieren
Daarnaast is de KOR voordelig als je veel particulieren als klanten hebt. Bedrijven kunnen de btw namelijk verrekenen, dus voor hen kost het niets extra’s om de btw te betalen. Maar voor particulieren is de btw bovenop je prijs gewoon extra geld dat ze moeten betalen. Door gebruik te maken van de KOR, zorg je dus ook dat je diensten of producten goedkoper zijn voor particulieren.
Nadeel 1: Geen zakelijke investeringen aftrekken
Niet voor iedereen is het voordelig om gebruik te maken van de KOR. Een groot nadeel is namelijk dat je ook zelf geen btw mag aftrekken als je gebruikmaakt van de KOR. Normaal als je zelf ook btw rekent voor jouw klanten, mag jij zelf ook btw aftrekken over zakelijke kosten en investeringen. Als je bijvoorbeeld werkt als grafisch ontwerper, heb je waarschijnlijk een laptop nodig met veel geheugen. Zo’n laptop is vrij prijzig. Als je dus een nieuwe laptop nodig hebt, dan mag je de btw niet aftrekken als je gebruikmaakt van de KOR en betaal je dus het volledige aankoopbedrag hiervoor, inclusief btw. Reken dus van tevoren even goed uit of de KOR voor jou loont, vooral als je veel zakelijke investeringen wil doen.
Nadeel 2: Minimaal drie jaar
Een ander nadeel van de KOR is dat je er voor minimaal drie jaar gebruik van moet maken. De enige manier om er binnen drie jaar wel mee te kunnen stoppen, is wanneer je omzet boven de grens van 20.000 euro uitkomt. Vanaf de factuur waarmee je boven de 20.000 euro uitkomt, moet je dan weer btw gaan vragen. Dat je minimaal drie jaar gebruik moet maken van de KOR, is vooral onhandig vanwege het aftrekken van zakelijke investeringen. Als je bijvoorbeeld na twee jaar een opleiding wil doen om je vaardigheden bij te spijkeren of als je toch een nieuwe laptop nodig hebt, dan kan je niet zomaar even uit de KOR stappen en je btw aftrekken.
Hoe vraag je de KOR aan?
Je meldt je bedrijf aan voor de KOR door het formulier Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling in te vullen. Het formulier moet uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van een aangiftetijdvak binnen zijn per post (een aangiftetijdvak begint ieder kwartaal). Let dus goed op dat je je op tijd inschrijft bij de Kamer van Koophandel met je eigen bedrijf. Het duurt namelijk meestal ongeveer een maand voor je terecht kunt voor je inschrijving, en pas ongeveer twee weken na je inschrijving ontvang je je btw-identificatienummer. Dit btw-identificatienummer heb je nodig voor het aanvragen van de KOR. Plan dit dus allemaal goed in, want anders heb je kans dat je de eerste maanden dat je je eigen bedrijf hebt alsnog btw moet vragen en afdragen.
Toch één keer btw aangifte doen
Sowieso moet je altijd één keer een btw aangifte doen, want de KOR gaat altijd in vanaf het volgende aangiftetijdvak. Zelf heb ik in het eerste tijdvak gewoon nog geen opdrachten aangenomen, zodat ik een zogenaamde nul-aangifte kon doen bij de belastingdienst. Dit houdt in dat je zegt dat je nog geen inkomsten hebt gehad en in dat geval hoef je maar een keer ‘nee’ aan te vinken en is je aangifte gedaan. Daarna hoef je in ieder geval de komende drie jaar geen btw aangifte meer te doen (totdat je omzet boven de 20.000 euro komt natuurlijk). Let op: dat je geen btw aangifte hoeft te doen, betekent niet dat je ook geen aangifte inkomstenbelasting moet doen. Dit is namelijk voor iedereen verplicht. Hier geef je ieder kalenderjaar op wat je hebt verdiend, dus ook de inkomsten van je bedrijf.
Voordat je de KOR aanvraagt, is het goed om te checken of je wel aan alle eisen voldoet om mee te doen aan de KOR. Op het KVK Ondernemersplein hebben ze hier een handig artikel over geschreven, of doe de check bij de Belastingdienst.
KOR of toch niet? Maak een bewuste keuze!
Twijfel je of voor jou de voordelen of nadelen van de KOR zwaarder wegen? In dit artikel van de Belastingdienst staan alle voor- en nadelen nog eens duidelijk onder elkaar en ook de KvK schreef er een artikel over. Voor mijn eigen bedrijf Bonte Teksten heb ik er bewust voor gekozen om wel gebruik te maken van de KOR, omdat ik niet van plan ben grote uitgaven te doen en de administratie graag makkelijk wil houden. Ook heb ik particulieren als klanten, die hierdoor niet nog extra btw bovenop mijn uurloon hoeven te betalen. Ik ben erg benieuwd of jij wel of niet gebruikmaakt van de KOR en waarom je hiervoor gekozen hebt. Laat het vooral weten in de comments!