Wat is modelbeleggen? Wat zijn de voordelen? En de kosten?

Als skere student weet je vast al het een en ander over beleggen. Maar, heb je ook al eens gehoord van modelbeleggen? In deze blog kom je te weten wat dat inhoudt, wat de voordelen zijn, welke keuzes je kan maken om het naar jouw wensen aan te passen, en natuurlijk of modelbeleggen misschien iets voor jou is!

Deel deze blog:

Wat is modelbeleggen?

Modelbeleggen is een vorm van portfolio beleggen waarbij je een risicoprofiel of modelportefeuille kiest en vervolgens weinig omkijken hebt naar je beleggingen. Het lijkt op het eerst gezicht erg op beheerd beleggen, maar het is niet helemaal hetzelfde. Bij beheerd beleggen geef je het beheer van je beleggingen uit handen en worden je beleggingen tussentijds actief gemanaged door een fondsmanager. Je kan je voorstellen dat dit actieve management automatisch hogere kosten met zich meebrengt. Helaas levert actief management meestal geen betere resultaten op dan wanneer je zelf belegt in indexfondsen zonder actief management. Ook bij actief management dat wél grotendeels hun belofte waar maakt om de markt te verslaan, wegen de prestaties over het algemeen nog steeds niet op tegen de hogere kosten die je er aan hebt. Modelbeleggen daarentegen biedt een mooie optie die minder kosten met zich meebrengt.

Waar kan je modelbeleggen?

Er zijn meerdere partijen in Nederland die modelbeleggen aanbieden, maar de grootste is Brand New Day. Daar valt modelbeleggen niet onder ‘beheerd beleggen’ maar onder ‘zelf beleggen’, omdat je beleggingen tussentijds niet actief worden beheerd. Er is dus bijvoorbeeld geen sprake van een strategische asset-allocatie, waarbij steeds een balans wordt gezocht tussen risico en rendement, maar zoals je eerder al las is dat ook niet altijd voordelig. Wat wordt er dan wel gedaan met je beleggingen? Eens per jaar wordt er een automatische herbalancering gedaan om scheefgroei te corrigeren. Dat is wel zo fijn, omdat er tussentijds dus niet actief wordt gemanaged. 

Defensiever beleggen

Ook heb je bij Brand New Day de optie om je risico over een periode van 15 jaar geleidelijk te laten afbouwen. Dat houdt in dat je vermogen ieder jaar steeds iets veiliger wordt belegd, totdat je in het laatste jaar voor de gestelde einddatum volgens de zeer defensieve modelportefeuille belegt. In die portefeuille zitten meer obligaties. Dat zijn schuldbewijzen van bedrijven en overheden met een vaste rentevergoeding. Obligaties zijn daardoor minder vatbaar voor koersschommelingen dan aandelen.  Door vlak voor einddatum het risico af te bouwen, bescherm je je geld tegen plotselinge koersschommelingen. Bij beleggen geldt immers: dichterbij je financiële doel, hoe defensiever je belegt.

Een modelportefeuille kiezen

Bij Brand New Day heb je de keuze uit 5 verschillende modelportefeuilles als je gaat modelbeleggen, variërend van zeer defensief (10% aandelen en 90% obligaties) tot zeer offensief (100% aandelen). Zo heb je zelf redelijk wat invloed op de samenstelling van je modelportefeuille en het risicoprofiel. Je zou bijvoorbeeld wat offensiever kunnen beginnen en kiezen voor een automatische risicoafbouw richting de laatste jaren. Wat als prettig wordt ervaren aan modelbeleggen is de zekerheid, de lage kosten en het weinig omkijken naar de beleggingen. Wel heb je minder invloed op de inhoud van je portfolio zelf. Bij Brand New Day bestaat het aandelenpakket van de modelportefeuilles bijvoorbeeld uit een verdeling tussen BND Wereld Indexfonds hedged en unhedged, het BND Emerging Markets Indexfonds en het BND Small Cap Wereld indexfonds. In de zeer defensieve modelportefeuille zitten het BND Wereld Obligatie Indexfonds, BND Euro Investment Grade Obligatie Indexfonds, BND Euro Staatsobligatiefonds en BND Staatsobligatie Indexfonds Inflatie. 

Voordeel 1: automatische herbalancering

Je portefeuille automatisch herbalanceren is een optie die standaard aanstaat als je gaat modelbeleggen bij Brand New Day. Maar wat houdt die automatische herbalancering nou precies in? Op de website van Brand New Day staat een duidelijk voorbeeld beschreven:

‘Stel: u belegt voor 70% in een aandelenfonds en voor 30% in een obligatiefonds. Als de koers van dat aandelenfonds veel harder stijgt (of daalt) dan het obligatiefonds, dan belegt u op den duur waarschijnlijk een groter deel van uw vermogen in dat aandelenfonds.’

Op deze manier kan het dus zijn dat je op een gegeven moment 75% van je portefeuille in een aandelenfonds belegt, terwijl je eigenlijk maar 70% in dat aandelenfonds wil hebben. Dit betekent dat er scheefgroei is ontstaan in je fondsverdeling. Daarom wordt eens per jaar automatisch een herbalancering gedaan om deze scheefgroei tegen te gaan. In dit geval wordt er dan een gedeelte van je participaties in het aandelenfonds verkocht en wordt dat gebruikt om extra participaties in het obligatiefonds te kopen zodat de verhouding weer 70/30 is in plaats van 75/25. Beleg je in een modelportefeuille dan kan je de automatische herbalanceringsfunctie niet uitzetten, bij vrij beleggen kan dat wel. 

Voordeel 2: automatische risicoafbouw

Als de einddatum van je rekening in zicht komt, wil je natuurlijk niet dat de waarde van je beleggingsrekening door onvoorziene omstandigheden zoals een beurscrash opeens sterk afneemt. Door te kiezen voor automatische risico afbouw wordt je geld vanaf 15 jaar voor de einddatum steeds iets veiliger belegd. Dat houdt in dat ieder jaar een deel van je beleggingen in aandelenfondsen wordt verkocht om er beleggingen in obligatiefondsen voor terug te kopen. Dat gebeurt eerst langzaam, maar naarmate de einddatum dichterbij komt gaat dat steeds met grotere sprongen. Als je 16 jaar voor de einddatum bijvoorbeeld 100% aandelen hebt en 0% obligaties, dan heb je 10 jaar voor de einddatum nog 68% aandelen en 32% obligaties. 6 jaar voor de einddatum heb je dan nog 42% aandelen en 58% obligaties, en 2 jaar voor de einddatum heb je zelfs nog maar 9% aandelen en 91% obligaties. Een jaar voor de einddatum, je snapt het al, heb je dus 0% aandelen en 100% obligaties. Veel minder kans op een beurscrash die roet in je plannen gooit op deze manier dus, en je hebt er zelf wederom weinig omkijken naar! Als je geen automatische risicoafbouw wil, is het mogelijk om deze functie uit te zetten. Natuurlijk kan je hem ook weer aanzetten als je je bedenkt.

Wat kost modelbeleggen?

Als je kiest voor modelbeleggen bij Brand New Day betaal je 0.34% servicekosten per jaar. Storten, opnemen en beleggingen aankopen of van modelportefeuille veranderen is helemaal gratis. Ook het openen van een rekening kost je niks. Wel betaal je tussen de 0.15% en 0.17% fondskosten per jaar, afhankelijk van de portefeuille die je kiest. En wat zijn de resultaten? De gemiddelde behaalde rendementen van de afgelopen jaren bij Brand New Day is 9.32% per jaar voor een zeer offensieve portefeuille, en 3.29% per jaar voor een zeer defensieve portefeuille. 

Is modelbeleggen iets voor jou?

Houd je van simpel en doeltreffend? En heb je op dit moment geen sterke voorkeur voor specifieke fondsen? Dan is modelbeleggen bij Brand New Day zeker iets voor jou. Je hebt weinig omkijken naar je beleggingen, hebt het voordeel van de lage kosten omdat je beleggingen niet actief worden beheerd, maar je hebt wel de zekerheid dat er elk jaar een automatische herbalancering plaatsvindt tegen scheefgroei. Verder heb je de keuzevrijheid om een portefeuille te kiezen die bij je risicoprofiel past en heb je de optie om aan automatische risico afbouw te laten doen. Ook kan je altijd nog switchen naar vrij beleggen, mocht je toch wat meer keuzevrijheid willen. Bij vrij beleggen heb je namelijk wel het voordeel van de grotere keuzevrijheid over de inhoud van je portfolio. Als je graag duurzaam belegt kan dit voor jou bijvoorbeeld een betere optie zijn. Bij twijfel is het geen gek idee om te beginnen met modelbeleggen aangezien het veilig, zeker, betaalbaar en weinig intensief is.

Ook beginnen met modelbeleggen bij Brand New Day? Open hier je rekening.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken