Boekreview: ‘Money Game’ van Sandra Boon

Deel deze blog:

Een spelletje maken van je financiën op orde brengen, dat klinkt super leuk, maar ook een beetje onmogelijk… toch? Het is zeker mogelijk, want dat is precies wat Sandra Boon van de blog Ik ben Jan Modaal heeft gedaan! Jan Modaal’s Money Game is echter geen klassiek spel, maar een spel in boekvorm. Wat ik van het boek vond, lees je in deze review!

Wie is Jan Modaal eigenlijk?

Sandra maakt op haar blog en in haar boek gebruikt van het pantoniem Jan Modaal. Maar wie is dat eigenlijk? Dit is wat ze daar zelf over zegt:

“Jan Modaal is een Nederlands pantoniem, de uitdrukking waarmee een persoon met een modaal inkomen wordt aangeduid. Het modaal inkomen (niet te verwarren met het gemiddelde inkomen) is het inkomen dat het vaakst wordt verdiend. In de praktijk gaat het om een inkomen van ongeveer €2.250 euro netto per maand.”

Jan Modaal is dus eigenlijk een heel gemiddeld persoon met een modaal inkomen. Zo’n modaal inkomen staat echter niet garant voor een financieel stabiel leven, zoals Sandra ook merkte. Ze ontwikkelde een methode om haar geldzaken voor eens en voor altijd goed te regelen, toverde die om in een spelletje en bundelde het samen in een boek. Jan Modaal’s Money Game was geboren!

Een spelletje maken van je financiën

Meestal zijn mensen niet zo enthousiast als er gezegd wordt dat je van je financiën een spelletje te maakt. Dit is mijzelf ook verweten met de Pick my Porto challenge helaas! Zelf ben ik het daar dus ook totaal niet mee eens. We moeten juist af van dat stoffige imago van financiën, zodat steeds meer mensen zich erin gaan verdiepen en ze niet meer worden afgeschrikt door dat beeld van oude mannen in pak die moeilijk doen met cijfertjes. Dat Sandra dus een spel heeft gemaakt van haar methode vind ik alleen maar tof!

Hoe werkt dat dan, een spel in boekvorm?

In het Money Game boek vind je een bordspel met in totaal 33 vakjes. Bij elk vakje horen een of meerdere opdracht die je helpen om inzicht te krijgen in je financiën, je financiën te ordenen en uiteindelijk ook om je financiën te optimaliseren. Door een opdracht af te ronden mag je naar het volgende vakje. Het doel is niet om de finishlijn sneller te halen dan anderen, maar om die zo goed mogelijk te halen. De hoofdprijs is een stabiel systeem voor je financiën waar je nauwelijks nog naar om hoeft te kijken, een buffer voor noodgevallen en nooit meer wakker liggen van geldzorgen.

Wat vond ik van Money Game?

Ik vind de insteek van Money Game super origineel. Sandra heeft een fijne schrijfstijl waardoor het boek lekker makkelijk leest en het boek is prachtig vormgegeven. Ook is het heel praktisch, al vind ik dat ook wel een beetje een nadeel. Ik miste de inspirerende en motiverende content soms een beetje, want het boek is vooral gefocust op het goed uitvoeren van opdrachten. Daardoor miste ik soms een beetje de ‘playfulness’ van het spel aspect.

Wat vond ik van de methode zelf?

Ik ben super enthousiast over de manier die Sandra heeft bedacht om inzicht te krijgen in je financiën en deze vervolgens te ordenen. Ze legt het duidelijk uit en geeft lezers een handig stappenplan. Het gedeelte van Money Game die zich richt op het optimaliseren van je financiën vond ik wat minder sterk, maar dat komt wellicht ook doordat ik zelf al wat verder ben met mijn financiën.

Zou ik Money Game aanraden?

Al met al denk ik dat Sandra een hele handige methode heeft ontwikkeld voor de gemiddelde werknemer (oftewel, Jan Modaal) om inzicht te krijgen in zijn of haar financiën. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je al gemotiveerd bent om met je financiën aan de slag te gaan voordat je aan Money Game gaat beginnen.

In welk format las ik Money Game?

Voor zover ik weet heeft Sandra (nog) geen ebook versie uitgebracht van Money Game, dus las ik de enige versie die momenteel beschikbaar is: de paperback versie (à €47). Het boek is best prijzig, dus speciaal voor lezers van Skere Student heb ik korting geregeld! Met de code ‘skerestudent’ kan je Money Game voor €39,95 aanschaffen in plaats van €47.

In het kort:

✅ Originele insteek
✅ Goede methode om inzicht te krijgen
✅ Fijne schrijfstijl
✅ Mooie vormgeving

❌ Weinig inspirerende en motiverende content in het boek zelf
❌ De “playfulness” van een spel mist soms

Ik ontving het boek Money Game van Sandra Boon in ruil voor een eerlijke review op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken