Vijf redenen waarom het, zeker als student, zo belangrijk is om op 17 maart te gaan stemmen

Deel deze blog:

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamer verkiezingen. Tijdens deze verkiezingen wordt bepaald wie er de komende vier jaar in Nederland aan de macht komen en welke richting Nederland inslaat. De toekomst van de Nederlandse inwoners is afhankelijk van de wetten en regels in Nederland en die worden mede bepaald door de partijen in de Tweede Kamer die de meeste zetels binnenhalen tijdens de verkiezingen. Onder jongeren is de opkomst vaak slechter dan onder andere leeftijdscategorieen, terwijl stemmen wel super belangrijk is! Waarom ook jij als student zou moeten gaan stemmen vertel ik je in dit artikel. 

1: Stemmen doe je (onder andere) voor jouw toekomst

Het beleid van de komende vier jaar is de basis voor onze toekomst. Als studenten niet voor hun eigen belangen opkomen, wie doet het dan wel? Voor veel huidige studenten vormen de komende vier jaar het einde van hun studententijd en/of het begin van hun werkende leven. De huizenmarkt is erg krap op dit moment, wat zorgt voor duurdere huizen waarbij het ook lastig is om een hypotheek te krijgen als je een studieschuld hebt. Daarnaast is de situatie op de arbeidsmarkt nu ook niet ideaal, zeker voor jongeren. Tijdens de eerste maanden van de corona-pandemie zijn er bijvoorbeeld 160.000 mensen ontslagen, waarvan 100.000 jongeren

Om te zorgen dat de situatie de komende vier jaar beter wordt voor studenten en starters, moeten zij hun stem laten horen. Een manier om te uiten wat jij belangrijk vindt, is door te gaan stemmen. Hoe meer studenten en starters stemmen op een partij die hun belangen vertegenwoordigd, hoe groter de kans dat zaken die voor studenten belangrijk zijn ook daadwerkelijk aangepakt en verbeterd zullen worden. 

2: Het leenstelsel afschaffen of aanpassen kan een stuk dichterbij komen

Veel studenten hebben te maken met een studieschuld en weten zelf niet hoe hoog hun schuld is. Sommigen hebben het geld hard nodig, bij andere zorgt hun lening ervoor dat ze een bepaalde levensstandaard kunnen aanhouden. “Het kost toch niks” is vaak de gedachte, maar geld lenen van DUO is niet gratis, want het moet natuurlijk ook weer terugbetaald worden! Daarnaast wordt je studieschuld meegenomen bij de aanvraag voor een hypotheek, waardoor je minder geld kan lenen om een huis te kopen. Een studieschuld is dus niet handig als je later een eigen huis wil. 

Verschillende partijen willen af van het leenstelsel en teruggaan naar de basisbeurs. Hoe meer studenten stemmen op een partij die een einde wil maken aan het huidige leenstelsel, hoe groter de kans dat er daadwerkelijk wat gaat veranderen! In plaats van het leenstelsel komt er dan hopelijk een nieuw systeem waardoor minder jongeren een studieschuld opbouwen en zij later makkelijker een hypotheek kunnen krijgen voor een huis. 

3: Ook jouw stem telt

Vaak lijkt het alsof één stem geen groot verschil maakt. Als we een uitstapje naar het buitenland maken, zien we dat deze mindset uiteindelijk een groot verschil maakt. Tijdens het stemmen over de Brexit koos 75% van de jongeren om in de Europese Unie te blijven, maar slechts 36% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar kwam überhaupt opdagen. In de groep van 25- tot 34-jarigen was dit 58%, terwijl 83% van de 65+ers hebben gestemd. Een hogere opkomst van mensen uit de jongere leeftijdscategorieën had de uitslag waarschijnlijk kunnen veranderen.

Vaak denken mensen dat hun stem het verschil niet gaat maken, maar als iedereen zo denkt, kan de impact groter zijn dan verwacht. Samen met andere millennials en generatie Z vorm jij een grote groep die de macht heeft om ruim 40 zetels in de tweede kamer te verdelen, mits iedereen komt opdagen natuurlijk. Gebruik deze macht, want iedere stem telt!

4: Stemmen is je verantwoordelijkheid nemen

Wij als Nederlanders mogen ons gelukkig prijzen dat we in een democratisch land wonen. We mogen en kunnen invloed uitoefenen op de politiek. Er zijn genoeg landen waarbij mensen deze vrijheid niet hebben of waar gefraudeerd wordt met de stemmen. Als stemgerechtigde ben je indirect verantwoordelijk voor het beleid in Nederland. Door te gaan stemmen kies je namelijk de mensen die de komende vier jaar bepalen hoe Nederland geregeerd gaat worden en welke kant het land opgaat. Neem deze verantwoordelijkheid en stem op een partij die een beleid zal creëren waar jij achter staat. 

5: De verkiezingsuitslag heeft invloed op jouw leven

Alles wat we doen, is op een bepaalde manier gelinkt aan het beleid van de regering en de wetten die zij maakt. Iedereen heeft er dan ook belang bij om te gaan stemmen. Vind jij dat je te veel inkomstenbelasting moet betalen? Stem dan op een partij die de inkomstenbelasting wil verlagen. Vind jij dat er meer aandacht moet gaan naar klimaatverandering? Stem dan op een partij die hier meer aandacht aan wil besteden. Vind jij dat er meer geld moet naar het onderwijs? Stem dan op een partij die daar meer geld aan wil uitgegeven.

Voor welke partij je ook bent, ga in ieder geval stemmen op 17 maart. Jouw stem kan het verschil maken! Heb je nog geen idee welke partij het beste bij jou past? Begin met het invullen van meerdere stemhulpen en lees dan eventueel de partijprogramma’s door van de partijen die volgens de stemhulpen het beste bij jouw voorkeuren aansluiten. Succes!

Ga jij stemmen op 17 maart? En waarom vind jij stemmen belangrijk?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken