De basisbeurs hack: Zo haal je het maximale uit de basisbeurs die in september weer wordt ingevoerd!

In september wordt de basisbeurs (hoogstwaarschijnlijk) weer ingevoerd, maar helaas hebben niet alle studenten recht op deze basisbeurs. Alleen als je nog recht hebt op de prestatiebeurs, kan je de basisbeurs aanvragen. Toch zijn er twee manieren om het maximale uit de basisbeurs te halen wanneer die weer wordt ingevoerd! Ik vertel het je in deze blog.

Deel deze blog:

Hoe kan het dat ik student ben maar zometeen geen basisbeurs krijg?

Het kromme is dat de prestatiebeurs de afgelopen jaren €0 per maand was, waardoor het aantal maanden waarop je recht hebt op de prestatiebeurs deels zijn verbruikt, zonder dat je iets hebt gekregen. Zo kan het dus zijn dat je nog nooit een basisbeurs hebt ontvangen, maar toch geen recht hebt op de basisbeurs vanaf september, omdat je resterende maanden prestatiebeurs al op zijn. Gelukkig kan je daar twee dingen aan doen!

1. Prestatiebeurs maanden opsparen

Als eerste kan je je prestatiebeurs maanden opsparen. Dit gaat eigenlijk volgens hetzelfde principe als de DUO hack om de rente op je studieschuld stop te zetten, maar dan over een langere periode. Je moet alles wat je ontvangt of leent van DUO stop zetten. Dat is dus je studenten-OV, lening, collegegeldkrediet én je aanvullende beurs (als je die krijgt). Zet je één van die componenten niet stil, dan spaar je je prestatiebeurs maanden NIET op! Het verschil met de rente hack, is dat je dit zal moeten doen tot en met augustus 2023, zodat je alles in september weer pas aanzet. 

Je zal dus heel wat maanden moeten overbruggen met een stuk minder inkomen en hogere kosten (door het wegvallen van je studenten-OV), maar dit kan je vanaf september 2023 wel €440 per maand (€274,90 basisbeurs plus €164,30 tijdelijke verhoging vanwege de inflatie) opleveren als uitwonende student. Voor thuiswonende studenten kan deze hack je €110,30 per maand opleveren.

Hoe voer je deze hack uit?

Stap 1: Log in bij DUO en check hoeveel resterende maanden prestatiebeursrecht je hebt. Dit bepaalt of je de basisbeurs zal ontvangen wanneer die weer wordt ingevoerd in september 2023. Verwacht je binnen het aantal maanden recht dat je over hebt afgestudeerd te zijn? Dan is de hack niet interessant. Heb je 0 resterende maanden? Ga dan meteen door naar de tweede hack.

Stap 2: Maak een overzicht van de extra kosten die je zal maken door het wegvallen van je studenten-OV. Check ook hoeveel lager je bestedingsruimte zal zijn door het wegvallen van je lening, collegegeldkrediet en/of aanvullende beurs en maak een plan om die hogere kosten en lagere inkomsten te overbruggen. Heb je een spaarrekening waar je een tijdje op kan teren? Een baantje waarbij je tijdelijk meer kan werken? Of een andere inkomstenbron die je aan kan boren? Je kan er ook voor kiezen om de hack maar één of twee maanden uit te voeren, als meer maanden financieel gezien niet mogelijk is. Dit levert je dan toch 1 of 2 x €440 of €110 op, en elke euro is mooi meegenomen natuurlijk.

Stap 3: Check ook of de hack financieel gezien wel interessant voor je is. Als het uitvoeren van de hack er voor zorgt dat je €440 basisbeurs per maand krijgt in plaats van €0, betekent dat dus dat de hack financieel gezien interessant is zolang je extra kosten (zoals je OV-kosten die je zelf moet betalen door het wegvallen van je studenten-OV) per maand minder dan €440 zijn. Maar let op: voor thuiswonende studenten levert deze hack maar €110,30 per maand op. Als thuiswonende student zal deze hack dus al sneller financieel gezien niet interessant zijn dan voor uitwonende studenten.

Stap 4: Heb je bepaald dat je de hack wil uitvoeren? Zet dan alle onderdelen van je studiefinanciering stop. Dit zijn je aanvullende beurs (als je daar recht op hebt), je lening, je collegegeldkrediet en je studentenreisproduct. Zet ook je studenten-OV op tijd stop op een OV automaat, alleen online is niet genoeg. Voor elke maand dat je alles wat je van DUO ontvangt stop zet, spaar je één maand prestatiebeursrecht op die je kan inzetten vanaf september 2023, wanneer de basisbeurs niet langer €0 per maand is, maar €440 of €110,30 per maand.

Stap 5: Zet alle onderdelen van je studiefinanciering weer aan met ingang van september 2023 en geniet van de maanden prestatiebeursrecht die je hebt uitgespaard en die je vervolgens €110 of €440 opleveren per maand dat je de hack hebt uitgevoerd!

Is deze hack interessant voor jou?

Deze hack is in ieder geval niet interessant voor jou als je in september 2023 al bent afgestudeerd. Om de basisbeurs te ontvangen zal je namelijk wel nog steeds moeten staan ingeschreven als student. Ook is de hack niet interessant voor jou als je verwacht afgestudeerd te zijn binnen het resterende aantal maanden prestatiebeurs. Of deze hack voor jou de mogelijk is om uit te voeren, en de moeite waard is, verschilt per student. Mocht je twijfelen, bespreek je persoonlijke situatie dan met een familielid of kennis die goed financieel onderlegd is. Hij of zij kan je waarschijnlijk wel helpen met het maken van een keuze!

Update: De hack om je prestatiebeurs maanden op te sparen is – twee maanden nadat ik het deelde op TikTok en Instagram – ook bevestigd door DUO! Hier lees je er meer over.

2. Prestatiebeurs verlengen

De tweede mogelijkheid om het maximale uit de basisbeurs te halen (en die je ook in combinatie met de eerste kan gebruiken) is om je prestatiebeurs in zijn geheel te laten verlengen. Dit kan je in heel veel gevallen doen wanneer je studievertraging hebt of verwacht, maar het is wel slim om dit zo snel mogelijk te doen nadat je het probleem hebt geïdentificeerd dat je studievertraging veroorzaakt. Qua voorbeelden kan je denken aan autisme, ADHD, migraines, maar ook persoonlijke problemen, fysieke ziekte en bijzondere omstandigheden. Deze verlenging kan je aanvragen via de studiebegeleiding of de studentendecaan van je opleiding. Hij of zij dient dan samen met jou de aanvraag om je prestatiebeurs te verlengen in bij DUO. Je kunt deze verlenging van je prestatiebeursperiode ook nog aanvragen met terugwerkende kracht, dus wanneer je prestatiebeursperiode al is afgelopen, maar het wordt dan wel moeilijker voor je decaan om een causaal verband vast te stellen tussen het probleem dat je studievertraging heeft veroorzaakt, en je studievertraging.

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, ontvang ik commissie. Dat kost jou niks extra, in sommige gevallen krijg je zelfs iets extra. Je helpt mij er zo enorm mee om Skere Student draaiende te houden, alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over affiliate links en het gebruik daarvan op Skere Student.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

18 gedachten over “De basisbeurs hack: Zo haal je het maximale uit de basisbeurs die in september weer wordt ingevoerd!”

 1. hallo vraagje: ik studeer af in 23/24. als ik nu alle financiering stopzet, krijg ik dan vanaf september prestatiebeurs? of krijg ik dat sowieso, ook als ik blijf lenen? ik heb inmiddels 1 jaar studievertraging maar heb in de afgelopen 5 jaar bijna altijd alle financiering uit gehad.

  1. Hee Gerard! Dat zou ik niet weten, dat hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Wanneer je inlogt op DUO kan je zien hoeveel maanden prestatiebeurs recht je nu nog hebt, dan weet je hoe lang je nog basisbeurs krijgt 🙂

 2. Hi Emma,

  Bij ons op de universiteit nemen studenten, ikzelf daarbij meegerekend, vaak een extra jaar om fulltime bij een studententeam te gaan. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de zonneauto’s die vaak in het nieuws komen. Hiervoor heeft de universiteit geen beursen beschikbaar gesteld en het collegegeld moest wel gewoon worden betaald om gebruik te kunnen blijven maken van de faciliteiten van de universiteit.

  Weet jij of een fulltime jaar bij een studententeam recht op verleging van de basisbeurs geeft?

  1. Hee Tatum,
   Dat is een hele goede vraag! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet weet, maar ik zou het sowieso met je studentendecaan bespreken om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Waarschijnlijk weet je studentendecaan nog wel van bepaalde beurzen of potjes waar je aanspraak op zou kunnen maken, mocht een jaar prestatiebeursrechtverlenging er niet in zitten!

 3. Hoi!

  Is het zag zojuist in jouw artikel dat je een verlenging in maanden prestatiebeurs aan kan vragen.

  Ik heb eenmaal eerder een studie gevolgd en ben toen in het eerste jaar afgehaakt vanwege meerdere omstandigheden (thuissituatie en add).

  Hierna ben ik een nieuwe studie gestart, wat wel betekend dat mijn maanden prestatiebeurs in september op zijn, waardoor ik geen basisbeurs krijg.

  Ik vraag mij af of ik verlenging van mijn maanden prestatiebeurs aan kan vragen en of mijn situatie (het stoppen met de ene studie vanwege omstandigheden en het later starten van een nieuwe studie) onder studievertraging kan worden gerekend?

  1. Hee Boukje! Goede vraag. Ik denk dat die omstandigheden wel voldoen ja! Het is vooral belangrijk dat je het goed kan uitleggen en onderbouwen/bewijzen voor zover mogelijk. Verder ligt het dan bij je decaan en bij DUO. Succes!!!

 4. Hey!

  Mijn teller prestatiebeurs staat onderhand op 0 maanden, dus geen recht meer. Nog wel door aan het studeren. Werkt deze hack alleen als je nog een aantal maanden over hebt, of bouwen deze maanden weer langzaam op als je alles stopzet?

  1. Hee Eva, nee de maanden bouw je niet langzaam opnieuw op als je alles stopzet. Alles stopzetten is alleen een manier om het gebruik van de prestatiebeurs te pauzeren nu de prestatiebeurs €0 per maand is. Als je geen prestatiebeurs maanden meer hebt kan je de andere hack uitvoeren in combinatie met deze! Ook krijg je extra prestatiebeurs maanden als je je na een bachelor inschrijft voor een master.

 5. Hoi Emma,

  Ik zit momenteel in mijn laatste jaar van mijn HBO bachelor studie en heb nog 6 maanden prestatiebeurs over. Na mijn Bachelor zou ik nog een pre-master en een master willen doen. Krijg ik als ik mij inschrijf voor de pre-master of master weer opnieuw prestatiebeurs?
  (Bij de pre-master wordt ik wel ingeschreven als bachelor student)
  Ik zit nu te twijfelen of ik mijn prestatiebeurs niet moet pauzeren, aangezien ik dus door wil studeren.

  1. Hoi hoi, voor zover ik weet krijg je geen extra maanden prestatiebeursrecht voor een pre-master, maar wel voor een master. Hoeveel maanden precies verschilt helaas per master, dus dat kan ik zo niet zeggen. DUO weet het wel, dus als je zeker wil weten hoeveel maanden dat op levert zou ik ze even bellen!

 6. Hi, ik heb dit jaar 6 maanden in totaal ondergehuurd, vanaf mei woon ik weer thuis. Kan ik dan op een of andere manier 440 euro basisbeurs ipv 110 euro basisbeurs ontvangen?
  Ik ben heel erg benieuwd, alvast bedankt!
  Gr, Els

  1. Hee Elsemijn! Nee helaas niet, je moet wel echt uitwonend zijn. Wel zou je misschien kunnen kijken of je ergens een hele goedkope kamer kan vinden die minder is dan €330 per maand (€440 – €110), en je dan vervolgens daar inschrijven. Dan zou je “winst” maken ten opzichte van bij je ouders blijven wonen. Maar vind maar eens een kamer voor €330 per maand haha. En dan heb je daarnaast natuurlijk ook nog meer andere kosten als uitwonende student, zoals boodschappen e.d., dus je zal een hele goede afweging moeten maken of het dan nog wel de moeite waard is. Succes!

 7. Hi Emma!
  Als je de basisbeurs hack gebruikt dan bouw je dus een aantal paar maanden op waarin je dus recht hebt op de prestatiebeurs. Maar worden deze maanden dan in September uitbetaalt? Of betekent dit gewoon dat je prestatie beurs langer doorloopt omdat je meer resterende maanden hebt?

  Groetjes!

  1. Hee Giorgia! Het is niet zozeer dat je iets opbouwt, het is juist dat je het prestatiebeursrecht niet verbruikt. Als je de hack niet uitvoert maak je namelijk ook prestatiebeursrecht maanden op, want er is nu wel een basisbeurs, maar die is €0 per maand. Vanaf september is er weer een basisbeurs van €110 of €440 per maand, afhankelijk van of je thuis woont of uitwonend bent. Wanneer je gaat studeren krijg je maar een X aantal maanden prestatiebeursrecht, wat er aan het eind van je studie voor kan zorgen dat je nog studeert terwijl je prestatiebeursrecht al op is. Door de hack spaar je die maanden prestatiebeursrecht op, waardoor je later in je studie langer recht hebt op de basisbeurs. Het wordt dus niet in één keer uitgekeerd oid 🙂

 8. Hi! Ik studeer aan de uni van Tilburg en had even een vraagje.. Ik wil graag met terugwerkende kracht de verlenging prestatiebeurs aanvragen via mijn decaan, maar vroeg me af of dat bedrag dan in één keer wordt uitgekeerd? En om hoeveel het ongeveer maximaal gaat, is dat dan inclusief de optie tot verlenging van de lening?

  Alvast bedankt!

  1. Hee Diederick!
   Nee dat bedrag wordt niet in één keer uitgekeerd. Het wordt opgeteld bij je aantal maanden prestatiebeursrecht. Hoeveel geld je dat oplevert hangt af van wanneer je dat recht inzet. Zet je het nu in, dan levert je dat €0 per maand op, omdat de basisbeurs nu €0 per maand is. Zet je dat recht pas vanaf september in doordat je gebruik maakt van de basisbeurs hack, dan levert het je €110 à €440 per maand op, afhankelijk van of je thuis woont of bij je ouders 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets koopt of download, kost dat jou niks extra, maar je helpt Skere Student er wel mee om de website draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken