Inkomstenbelasting betalen als student met bijbaan

Ook studenten moeten belasting betalen over hun inkomsten, maar het is vaak niet helemaal duidelijk hoe de inkomstenbelasting in elkaar zit. In deze blog vertel ik je hoe deze belasting er voor studenten uit ziet en waar je allemaal rekening mee moet houden als je belastingaangifte gaat doen. En misschien nog interessanter, ik ga je ook vertellen hoeveel je belastingvrij mag bijverdienen als student en wanneer je geld terugkrijgt van de Belastingdienst!

Deel deze blog:

Wat is de inkomstenbelasting?

Voordat we het gaan hebben over wat de inkomstenbelasting voor studenten allemaal inhoudt geef ik de definitie:

De inkomstenbelasting is een directe belasting die wordt geheven op het inkomen van particuliere belastingplichtigen.

Wanneer moet je als student aangifte inkomstenbelasting doen?

Het is als student alleen verplicht om belastingaangifte te doen als je een aangiftebrief ontvangt én het bedrag dat je zou moeten betalen meer dan €47 is. Maar, zelfs als je geen aangiftebrief hebt ontvangen is het nuttig om aangifte te doen, want daardoor kan je zien of je geld terugkrijgt! Deze aangifte inkomstenbelasting kan je zowel via de app (Android en IOS) als via de website van de Belastingdienst doen. 

Kan je als student belasting terugvragen?

Ja, ook studenten kunnen belasting terugkrijgen! Om geld terug te krijgen moet je wel aangifte inkomstenbelasting doen. Vergis je trouwens niet in de denkfout dat belastingteruggave gratis geld is! Dit geld was altijd al van jou, maar je hebt gewoon te veel betaald doordat er te veel is ingehouden op je loon. Goed om te weten: je kan tot 5 jaar na dato nog aangifte doen, dus als je een paar jaar geleden bent vergeten om aangifte te doen kan het lonen om dat alsnog te doen.

Hoeveel geld krijg je als student terug van de Belastingdienst?

Hoe hoog jouw belastingteruggave precies zal zijn is erg lastig te zeggen, maar in 2019 kregen studenten gemiddeld €270 terug. Als er bij 2 bijbaantjes belasting is ingehouden, is de kans groter dat je veel geld terug krijgt als je aangifte doet. Meestal wordt er namelijk maar bij één werkgever (die waar je het meeste verdient) loonheffingskorting toegepast. Daardoor wordt er bij je andere bijbaantjes te veel loon ingehouden en moet je dat zelf terugvragen door belastingaangifte te doen. Het is trouwens niet altijd slim om dat op te lossen door al je werkgevers te vragen om de loonheffingskorting toe te passen door gebruik te maken van de studenten- en scholierenregeling. Als je daar namelijk gebruik van maakt en meer verdient dan de belastingvrije drempel, moet je juist geld betalen aan het eind van het jaar, in plaats van dat je geld terugkrijgt! Geen fijne verrassing als je daar geen rekening mee hebt gehouden!

Hoeveel mag je belastingvrij bijverdienen als student?

In Nederland moet je in principe over elke euro die je verdient een bepaald percentage belasting afdragen. Hoe hoog dat percentage is hangt af van de schijf waar je in valt. Maar, aangezien er ook dingen zijn zoals heffingskortingen, kunnen studenten dit jaar (2021) tot €8.724,10 belastingvrij bijverdienen! 

Rekenvoorbeeld

Wanneer je als student €8.724,10 verdient val je in de eerste belastingschijf, die tot €68.508. In deze schijf betaal je 37,10% belasting. Bij een inkomen van €8.724,10 komt dat neer op een bedrag van €3.236,65. De arbeidskorting is met dit inkomen €399,65 (€8.724,10 x 4,581%) en de algemene heffingskorting is €2.837. Door de algemene heffingskorting en de arbeidskorting bij elkaar op te tellen, komen we op €3.236,56 uit. Aangezien de verschuldigde belasting met dit inkomen ook €3.236,64 is, heffen de kortingen en de te betalen belasting elkaar op en ben je de Belastingdienst niks verschuldigd!

BedragBerekening
Inkomen€8.724,10
Bruto verschuldigde belasting€3.236,65€8.724,10 x 37,10%
Algemene heffingskorting€2.837Vast bedrag
Arbeidskorting€399,65€8.724,10 x 4,581%
Totale heffingskorting (algemene heffingskorting + arbeidskorting)€3.236,65€2.837 + €399,65
Netto verschuldigde belasting (bruto verschuldigde belasting – totale heffingskorting)0€3.236,65 – €3.236,65

Hoeveel inkomstenbelasting moet je als student betalen?

Hoeveel belasting je precies moet afdragen hangt af van hoe hoog je inkomen is. Doordat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, betalen mensen met een hoger inkomen niet alleen meer in absolute termen, maar ook procentueel gezien. Hoeveel procent je precies moet afdragen aan de Belastingdienst wordt bepaald door de schijf waar je inkomen in valt.

Belastingschijven

Op dit moment kent ons belastingstelsel maar twee verschillende belastingschijven. Over je inkomen tot €68.508 betaal je 37,10%. Over alles daarboven betaal je 49,50%. De meeste jongeren en studenten zullen tijdens hun studie alleen te maken krijgen met de eerste belastingschijf.

Inkomen tot €68.508Inkomen boven €68.508
Belastingtarief37,10%49,50%

Goed om te weten: als je inkomen €69.000 is betaal je niet over dat gehele bedrag 49,50%, alleen over het meerdere wat niet in de eerste schijf valt. In dit voorbeeld betaal je dus 37,10% belasting over €68.508 en 49,50% over de overige €492. 

Hoe werkt de inkomstenbelasting?

Je inkomen uit een bijbaantje kan opgesplitst worden in bruto en netto inkomen. Het geld dat je op je rekening ontvangt is je netto inkomen. Belastingen worden berekend op basis van je bruto inkomen. Dat is je netto inkomen plus de loonheffing en eventuele bijdragen voor een pensioenfonds en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering die automatisch worden ingehouden door je werkgever. De loonheffing bestaat uit loonbelasting, premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekeringswet.

Lees ook: Belasting betalen over je beleggingen in box 3? Zo zit het!

Loonbelasting

Loonbelasting is een vorm van inkomsten voor de overheid. Hiermee worden allerlei overheidsuitgaven mee gefinancierd, zoals het aanleggen van wegen of het verbeteren van het onderwijs of de zorg. Door loonbelasting te betalen help je mee met het onderhouden en ontwikkelen van onze maatschappij, super belangrijk. In het boek ‘Moneyland’ van Oliver Bullough lees je bijvoorbeeld wat er gebeurt als een land steeds minder belasting ontvangt.

Lees ook: Boekreview ‘Moneyland’ van Oliver Bullough

Premie volksverzekeringen

Deze premie is een soort solidariteit onder de Nederlanders, omdat je hiermee betaalt voor de sociale zekerheid waar andere mensen gebruik van maken. Gelukkig is het ook zo dat wanneer je zelf in een situatie zit waarin je recht hebt op een volksverzekering, anderen dat voor jou zullen betalen. Bij sociale zekerheid kan je denken aan de premie die wordt uitgekeerd aan mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt , weduwe/weduwnaar zijn, of personenen die langdurige zorg nodig hebben. 

Premie werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

De premie werknemersverzekeringen wordt uitgekeerd aan werknemers die ziek, werkloos of arbeidsongeschikt zijn (geworden). Zo hebben zij toch nog een inkomen wanneer ze zich in een situatie bevinden waarin ze zelf niet kunnen werken. Door de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet kan de overheid ervoor zorgen dat de zorg voor alle inwoners van Nederland goed én betaalbaar blijft. 

Minder inkomstenbelasting betalen met heffingskortingen

Hoe hoger je bruto-inkomen, hoe meer belasting je moet afdragen. Als je je bruto-inkomen weet te verlagen, betaal je minder belasting. Dat kan je doen door gebruik te maken van heffingskortingen en aftrekposten, zodat je uiteindelijk minder (of zelfs geen) belasting hoeft te betalen. Er bestaan verschillende heffingskortingen waar studenten gebruik van kunnen maken, zoals arbeidskorting, algemene heffingskorting en de heffingskorting voor groene beleggingen. Er zijn nog een paar andere heffingskortingen, de Belastingdienst heeft daar een handig overzicht van gemaakt.

Arbeidskorting

De arbeidskorting is een vorm van een heffingskorting die berekend wordt op basis van je arbeidsinkomen en die je, als je een bijbaantje in loondienst hebt, in principe niet apart moet aangeven. Deze korting wordt namelijk automatisch van je loon afgehouden door je werkgever! Twijfel je of je werkgever dit doet, dan kan je het natuurlijk vragen, of checken op je loonstrookje. Als je inkomen als student minder dan €10.108 is, bedraagt de arbeidskorting in 2021 4,581% van dat bedrag. Als je meer verdient verandert ook het percentage arbeidskorting waar je recht op hebt. Let op: deze percentages en bedragen worden bijna elk jaar aangepast. Hier vind je een up-to-date overzicht van de arbeidskorting voor dit jaar.

Algemene heffingskorting

Hoeveel algemene heffingskorting je kunt ontvangen, hangt af van de hoogte van je inkomen (uit werk én woning, maar ik ga er vanuit dat de meeste studenten nog geen eigen huis hebben). Wanneer je inkomen tussen de €0 en €21.043 is, bedraagt de algemene heffingskorting €2.837. Net als bij de arbeidskorting wordt er bij het berekenen van de algemene heffingskorting ook gebruik gemaakt van schijven waarin je inkomen wordt onderverdeeld

Om af te ronden

Belastingzaken mogen dan ingewikkeld lijken, met een beetje kennis en doorzettingsvermogen wordt het al snel een stuk makkelijker. Het belangrijkste is dat je begrijpt wat je verplichtingen zijn en weet waar je recht op hebt. 

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

2 gedachten over “Inkomstenbelasting betalen als student met bijbaan”

 1. Er staat goed uitgelegd dat je tot €8.724,10 belastingvrij kunt verdienen. Ik kan echter nergens vinden wat er gebeurt als je méér verdient. Verlies je dan meteen alle voordelen? Of betaal je dan alleen belasting over hetgeen dat je meer verdient dan de grens. Neem als uitgangspunt 10.000 euro; moet je dan belasting betalen over ál dit geld of alleen over hetgeen boven de grens? Nu we het einde van het jaar naderen vraag ik me af of het dan wel loont om veel te blijven werken naast de studie…

  1. Hee Thiemo,
   Goede vraag! Deze blog hierboven is ondertussen helaas alweer een beetje verouderd (staat op het lijstje om zsm te updaten!), maar dit jaar (2023) kan je €10.000 belastingvrij bijverdienen, onder andere doordat de arbeidskorting sindsdien omhoog is gegaan. En om je vraag te beantwoorden, je betaalt dan alleen belasting over het meerdere. Het is dus niet dat werken dan niet meer loont vanwege belasting. Wel kan het zijn dat je op bepaalde momenten geen recht meer hebt op toeslagen zoals zorg- en huur-, maar dat is in de meeste gevallen pas het geval wanneer je meer dan €20.000 tot €50.000 (bruto) per jaar verdiend. Lekker blijven werken dit najaar dus 😉
   Groetjes,
   Emma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken