Dit moet je weten als je als student met bijbaan aangifte inkomstenbelasting gaat doen

Je wil als werkende student met bijbaan wat bijverdienen om te sparen, te genieten, te beleggen of je studieschuld af te betalen. Na het ontvangen van je inkomsten is het aan jou om deze aan te geven bij de Belastingdienst, zodat er belasting over geheven kan worden. Ook studenten moeten belasting betalen, maar het is vaak niet helemaal duidelijk hoe het in elkaar zit. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je als student aangifte inkomstenbelasting gaat doen? In deze blog ga ik het hebben over de inkomstenbelasting voor studenten en hoe deze in elkaar zit. En misschien nog interessanter, ik ga ook uitleggen wanneer je geen belastingen hoeft te betalen!

Wat is de inkomstenbelasting?

Voordat we het gaan hebben over wat de inkomstenbelasting voor studenten allemaal inhoudt geef ik de definitie van inkomstenbelasting:

De inkomstenbelasting is een directe belasting die wordt geheven op het inkomen van particuliere belastingplichtigen.

De inkomstenbelasting is dus een belasting op je inkomen en moet je rechtstreeks aan de rijksoverheid betalen.

Aangifte inkomstenbelasting

Je inkomsten moet je aangeven bij de belastingdienst, dat noem je aangifte doen. Deze aangifte van de inkomstenbelasting kan je zowel via de app van de Belastingdienst doen (Android en IOS) als via hun website. Door je belastingaangifte in te vullen kom je erachter of je belasting moet betalen, of dat je juist recht hebt op belastingteruggave! 

Wanneer moet je aangifte inkomstenbelasting doen?

Aangifte doen is verplicht als je hiervoor een aangiftebrief toegestuurd. Soms kan het zijn dat je geen aangiftebrief krijgt, maar je alsnog verplicht bent om je inkomsten aan te geven bij de Belastingdienst. Het kan trouwens ook geen kwaad om de aangifte toch in te vullen, want daardoor kan je zien of je geld terugkrijgt! Alleen als je geen aangiftebrief ontvangt én het bedrag dat je zou moeten bijbetalen minder dan €47 is, is aangifte doen niet nodig.

Jouw inkomen

Je studenteninkomen kan uit verschillende bronnen komen, zoals loon als je voor een werkgever werkt, inkomsten uit je eigen onderneming of inkomsten uit je beleggingen zoals dividenden. In deze blog ga ik het enkel hebben over het inkomen dat je krijgt van je werkgever. Dit studenteninkomen kan opgesplitst worden in bruto en netto inkomen.

Netto-inkomen vs bruto-inkomen

Het geld dat je op je rekening ontvangt is je netto inkomen. Belastingen worden berekend op basis van je bruto-inkomen. Je bruto-inkomen zijn je netto-inkomsten plus de loonheffing en eventuele bijdragen voor een pensioenfonds en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

Hoe verlaag je je bruto-inkomen?

Hoe hoger je bruto-inkomen, hoe meer belasting je moet betalen. Wel zijn er manieren om je bruto-inkomen te verlagen door gebruik te maken van heffingskortingen en aftrekposten, waardoor je uiteindelijk minder (of zelfs geen) belasting hoeft te betalen. Zo heb je als student bijvoorbeeld recht op arbeidskorting. Deze arbeidskorting komt verderop in dit artikel nog aan bod. 

Regels voor studenten

Voor jou als student is het belangrijk om te genieten van je studententijd. Om je leven als student zo leuk en zelfstandig mogelijk te maken is een centje bijverdienen dan ook welkom. Veel regels die voor vaste werkkrachten gelden zijn ook van toepassing op je inkomen als student. Ook als student kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor loonheffing. De loonheffing die door je werkgever van je loon wordt afgehouden is lager wanneer je student bent.

Loonheffing

Zoals reeds vermeld is de loonheffing een onderdeel van je bruto-inkomen. Deze loonheffing kan opgesplitst worden in 4 onderdelen:

  1. Loonbelasting
  2. Premie volksverzekeringen
  3. Premie werknemersverzekeringen
  4. Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

1. Loonbelasting

Deze belasting is een vorm van inkomsten voor de overheid. Hiermee worden allerlei overheidsuitgaven mee gefinancierd. Het gaat hier over het aanleggen van wegen of het verbeteren van het onderwijs of de zorg. Je zorgt met deze belasting mee voor het onderhouden en ontwikkelen van onze maatschappij, super belangrijk. In het boek ‘Moneyland’ van Oliver Bullough lees je bijvoorbeeld wat er gebeurt als een land steeds minder belasting ontvangt.

Lees ook: Boekreview ‘Moneyland’ van Oliver Bullough

2. Premie volksverzekeringen

Deze premie is een soort solidariteit onder de Nederlanders, omdat je hiermee betaalt voor de sociale zekerheid waar andere mensen gebruik van maken. Gelukkig is het ook zo dat wanneer je zelf in een situatie zit waarin je recht hebt op een volksverzekering, anderen dat voor jou zullen betalen. Bij sociale zekerheid kan je denken aan de premie die wordt uitgekeerd aan mensen die de AOW leeftijd hebben bereikt , weduwe/weduwnaar zijn, of personenen die langdurige zorg nodig hebben. 

3. Premie werknemersverzekeringen

Deze premie wordt uitgekeerd aan werknemers die ziek, werkloos of arbeidsongeschikt zijn (geworden). Zo hebben zij toch nog een inkomen terwijl ze zich in een situatie bevinden waarin ze zelf niet kunnen werken. 

4. Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Door middel van deze bijdrage kan de overheid ervoor zorgen dat de zorg voor alle inwoners van Nederland kwaliteitsvol én betaalbaar blijft. 

Hoeveel belasting moet je betalen?

Iedereen moet belastingen betalen, maar niet iedereen betaalt evenveel. De grootte van je inkomen bepaalt hoeveel belasting je moet betalen. Doordat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, betalen mensen met een hoger inkomen niet alleen meer belasting in absolute termen, maar ook procentueel gezien. Hoeveel procent je precies moet afdragen wordt bepaald door de schijf waar je inkomen in valt. 

Belastingpercentage

Op dit moment kent ons belastingstelsel maar twee verschillende belastingschijven. Over je inkomen tot €68.508 betaal je 37,10%. Over alles daarboven betaal je 49,50%.

Inkomen tot €68.508Inkomen boven €68.508
Belastingtarief37,10%49,50%

Goed om te weten: als je inkomen €69.000 is betaal je niet over dat gehele bedrag 49,50%, alleen over het meerdere wat niet in de eerste schijf valt. In dit voorbeeld betaal je dus 37,10% belasting over €68.508 en 49,50% over de overige €492. 

Heffingskortingen

Er bestaan verschillende heffingskortingen waar je als student gebruik van kunt maken, zoals arbeidskorting, algemene heffingskorting of de heffingskorting voor groene beleggingen.  Er zijn nog een paar andere heffingskortingen, de Belastingdienst heeft daar een handig overzicht van gemaakt. Indien je aan de voorwaarden voldoet, kan je door middel van deze heffingen je bruto-inkomen verlagen en korting krijgen op je belasting. 

Arbeidskorting

De arbeidskorting is een vorm van een heffingskorting die berekend wordt op basis van je arbeidsinkomen en die je, als je een baantje in loondienst hebt, in principe niet apart moet aangeven. Deze korting wordt namelijk automatisch van je loon afgehouden door je werkgever! Twijfel je of je werkgever dit doet, dan kan je het natuurlijk vragen, of checken op je loonstrookje.

Hoeveel arbeidskorting krijg je?

Als je inkomen als student minder dan €10.108 is, bedraagt de arbeidskorting in 2021 4,581% van dat bedrag. Als je meer verdient verandert ook het percentage arbeidskorting waar je recht op hebt. Let op: deze percentages en bedragen worden bijna elk jaar aangepast. Op deze pagina van de Belastingdienst vind je een up-to-date overzicht van de arbeidskorting voor dit jaar.

Algemene heffingskorting

Hoeveel algemene heffingskorting je kunt ontvangen, hangt af van de hoogte van je inkomen (uit werk én woning, maar ik ga er vanuit dat de meeste studenten nog geen eigen huis hebben). Wanneer je inkomen tussen de €0 en €21.043 is, bedraagt de algemene heffingskorting €2.837. Net als bij de arbeidskorting wordt er bij het berekenen van de algemene heffingskorting ook gebruik gemaakt van schijven waarin je inkomen wordt onderverdeeld

Belastingvrij bijverdienen als student

Wanneer je inkomen voldoet aan de voorwaarden van de kortingen die we hiervoor hebben behandeld, kan je belasting terugvragen. De kortingen waar je recht op hebt maken het zo mogelijk om (tot op zekere hoogte) bij te verdienen, zonder dat je belasting hoeft te betalen! 

Voorbeeld

Wanneer je als student €8.724,10 verdient val je onder de eerste belastingschijf, die tot €68.508. In deze schijf betaal je 37,10% aan belastingen. Bij een inkomen van €8.724,10 komt dat neer op een bedrag van €3.236,65. De arbeidskorting is met dit inkomen €399,65 (€8.724,10 x 4,581%) en de algemene heffingskorting is €2.837. Door de algemene heffingskorting en de arbeidskorting bij elkaar op te tellen, komen we op €3.236,56 uit. Aangezien de verschuldigde belasting met dit inkomen ook €3.236,64 is, heffen de kortingen en de te betalen belasting elkaar op!

BedragBerekening
Inkomen€8.724,10
Bruto verschuldigde belasting€3.236,65€8.724,10 x 37,10%
Algemene heffingskorting€2.837Vast bedrag
Arbeidskorting€399,65€8.724,10 x 4,581%
Totale heffingskorting (algemene heffingskorting + arbeidskorting)€3.236,65€2.837 + €399,65
Netto verschuldigde belasting (bruto verschuldigde belasting – totale heffingskorting)0€3.236,65 – €3.236,65

Wanneer krijg je geld terug van de Belastingdienst?

In principe zal de Belastingdienst je geen geld toe geven als je totale heffingskorting hoger is dan het bedrag wat je aan ze verschuldigd bent. Wel kan het zo zijn dat je werkgever te veel belasting heeft ingehouden op je loon, en dat geld kan je terugvragen! Meestal gaat het om enkele tientjes, maar het kan oplopen tot een paar duizend euro. Absoluut de moeite waard dus! Onthoud wel, je krijgt dit geld alleen terug als je aangifte inkomstenbelasting doet! Ook goed om te weten: Je kan tot 5 jaar na dato nog aangifte inkomstenbelasting doen, dus als je het een paar jaar geleden niet hebt gedaan kan het lonen om dat alsnog te doen.

Om af te ronden

Belastingen mogen dan een ingewikkeld kluwen van cijfers lijken, met een beetje overzicht en wilskracht wordt het al makkelijker om te begrijpen. Het belangrijkste is dat je begrijpt wat je verplichtingen zijn en waar je allemaal recht op hebt. 

Mocht je meer willen weten over het doen van je aangifte inkomstenbelasting, dan organiseren Emma van Skere Student en Emma van Emma’s Tax Law op donderdag 8 april een masterclass over het doen van je aangifte inkomstenbelasting als student (à €13,95). Klik hier voor meer informatie.

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, kost dat jou niks extra’s, maar je helpt mij er wel enorm mee! Alvast bedankt dus! Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere Student.

Vond jij dit een interessant artikel? Laat het weten in de comments!

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *