Temu: is het betrouwbaar? En waarom zijn ze zo goedkoop?

De prijzen van AliExpress, maar de levertijden van Amazon. Dat klinkt als een dream come true, toch? Temu is een webshop die dit lijkt te kunnen bieden, maar het bedrijf is ook wat omstreden. Veel mensen vragen zich namelijk af hoe Temu zó goedkoop hun producten kan aanbieden en toch snel kunnen leveren. En is Temu wel betrouwbaar? Dat zochten wij haarfijn voor je uit.

Deel deze blog:

Wat is Temu?

Temu is een Chinees e-commerce bedrijf dat gevestigd is in de Verenigde Staten. Het is opgericht in 2022. Het bedrijf is dus nog heel jong, maar nu al wereldwijd ontzettend bekend. Net zoals op AliExpress koop je via de Temu app alles wat je maar kunt bedenken. Van kleding tot keukengerei en van woonaccessoires tot speelgoed voor je kleine nichtje. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt het er vinden. En dat allemaal voor hele zachte prijsjes van 1/10e tot 1/2e van wat je er hier in de winkel voor zou moeten betalen. 

Gratis producten, kortingscodes en spelletjes spelen

Alsof de goedkope prijzen nog niet fantastisch genoeg zijn, kan je bij Temu ook gratis producten krijgen. Niet gek dus dat je er nu zoveel studenten over hoort. Door spelletjes te spelen in de app kun je punten verdienen die je kunt inzetten voor gratis producten. Ook is er een optie om aan een rad te draaien voor korting en zijn er heel veel kortingcodes in omloop waarmee je extra korting kunt krijgen, zoals bijvoorbeeld de discountcode tam91456 voor 30% extra korting. Tenslotte kun je  ook punten verdienen waarmee je gratis producten kunt krijgen als je Temu promoot bij anderen, en krijgen nieuwe kanten extreem hoge kortingen bovenop de toch al spotgoedkope prijzen. Temu doet er dus echt alles aan om te zorgen dat je er iets gaat bestellen. 

AliExpress versus Temu

Net zoals bij AliExpress koop je producten niet rechtstreeks bij Temu zelf, maar zijn de producten afkomstig van verschillende leveranciers. Dit verklaart waarom hetzelfde product voor verschillende prijzen wordt aangeboden in de app, en waarom de levertijden kunnen verschillen. Dit betekent dus ook dat de kwaliteit van de producten niet gelijk is: de ene leverancier zal kwalitatief veel betere producten leveren dan de andere, en dat is vooraf natuurlijk niet altijd te zien. Wel is er een groot verschil tussen AliExpress en Temu: De levertijd! Bij AliExpress is het niet raar om weken (of zelfs maanden!) te moeten wachten op je bestelling. Bij Temu is de levertijd vaak minder dan twee weken!

Hoe tevreden zijn klanten over Temu?

De reviews van Temu zijn nogal wisselend. De meerderheid van de beoordelingen op Trustpilot zijn positief, maar er zijn ook veel negatieve recensies. Er wordt voornamelijk geklaagd over de kwaliteit van de producten, maar ook over het feit dat het geleverde product niet overeenkomt met wat er werd aangeboden. Klanten denken dus dat ze iets veel groters, mooiers, beter of uitgebreider hadden besteld dan wat ze uiteindelijk thuisgestuurd kregen. Een andere veelgehoorde klacht is dat bestellingen soms helemaal niet geleverd worden. Ook het retourneren van aankopen brengt een hoop gedoe met zich mee. Hierbij moet je denken aan verkeerde of missende retourlabels, en bijvoorbeeld het niet terugkrijgen van je geld wanneer je iets eenmaal hebt geretourneerd. Ook zou de klantenservice volgens sommige reviews slecht bereikbaar zijn. 

Dan maar niet bestellen bij Temu? Een kleine nuance

Temu lijkt dus niet een bedrijf waar je graag je spullen koopt. Toch is meer dan de helft van de reviews positief! Ook moet je niet vergeten dat veel mensen alleen een review schrijven wanneer ze iets te klagen hebben, en niet wanneer ze ergens tevreden over zijn. Het zijn vaak vooral de uitzonderingen die op het web geslingerd worden. Want wees eens eerlijk; schrijf jij over elke online aankoop een review, ook als er niets bijzonders aan de hand was? Bovendien kun je natuurlijk voor de spotgoedkope prijzen van Temu niet dezelfde service verwachten als van bijvoorbeeld De Bijenkorf. Dat producten die voor een prikkie worden aangeboden niet van topkwaliteit zijn, is niet gek. You get what you pay for, al moet je er wel op kunnen vertrouwen dat je niet opgelicht of misleid wordt, en je netjes geleverd krijgt wat er verkocht wordt.

Is Temu betrouwbaar?

Inmiddels is het dus wel duidelijk wat voor bedrijf Temu is en wat je kan verwachten. Maar hoe zit het met de veiligheid van je gegevens? En hoe betrouwbaar is het? Ondanks dat Temu een Chinees-Amerikaans bedrijf is, moet het officieel aan dezelfde wet- en regelgeving voldoen als Europese bedrijven, omdat het actief is in de Europese Unie. Helaas is dat in de praktijk anders, doordat het moeilijk is om niet-Europese bedrijven sancties op te leggen wanneer ze zich niet houden aan de regels. 

Wat doet Temu met je gegevens?

Temu verzamelt een hoop gegevens van hun klanten. Denk hierbij aan je NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats), apparaatgegevens, betalings- en bankgegevens en allerlei cookies. Deze data wordt onder andere gebruikt om jou heel gericht advertenties te laten zien en aanbiedingen toe te sturen. Zo zie jij steeds iets voorbij komen wat je écht wil hebben, en waarvan het als een gemiste kans voelt als je het niet koopt. Door alle gegevens die ze over jou hebben, kunnen ze jou precies laten zien waar jij behoefte aan hebt, en dit kun je dan meteen kopen tegen belachelijk lage prijzen. Zo hopen ze dat jij direct op de bestelknop drukt, zonder erover na te denken. 

Temu en de Chinese overheid

Dat Temu een Chinees bedrijf is, betekent dat zij door de Chinese overheid verplicht zijn om jouw gegevens met hen te delen als ze daarom vragen. De Chinese overheid houdt graag een behoorlijke vinger in de pap, en wat zij vervolgens met die gegevens doen nadat ze die hebben opgevraagd is onduidelijk. Tegelijkertijd geldt deze verplichting voor álle Chinese bedrijven. Dus ook voor TikTok (onderdeel van Bytedance), Aliexpress (onderdeel van Alibaba) en Huawei bijvoorbeeld. Tenzij je alle Chinese bedrijven vermijdt hoeft dit dus wat mij betreft niet perse een reden te zijn om niet te bestellen bij Temu.

Hoe duurzaam is Temu?

Vind jij duurzaamheid belangrijk? Dan is Temu wellicht niet de beste optie. Ze bieden kwalitatief lage producten aan die waarschijnlijk niet levenslang mee zullen gaan. Daarnaast kun je je afvragen of het wel nodig is om al die prullaria überhaupt te kopen en helemaal uit China te laten komen. Dus wil je er iets bestellen, denk dan ook een beetje aan het milieu: Vraag je af of je het echt nodig hebt, en probeer bestellingen zoveel mogelijk te bundelen zodat je niet steeds voor één product een bestelling plaatst, puur omdat bezorging bij Temu toch gratis is. Want daar wordt onze planeet natuurlijk niet zo blij van. Overigens geldt dit net zo goed voor aankopen bij bijvoorbeeld de Action of andere ‘Nederlandse’ winkels 😉

Mijn ervaring met Temu

Zoals je kon lezen in deze blog is de meerderheid van de reviews van Temu op review websites zoals Trustpilot positief. Zelf heb ik er ook al meerdere keren iets besteld en dat is tot nu toe altijd goed gegaan: De leveringen waren snel, compleet en ook in overeenstemming met wat ik had verwacht. Toevallig heb ik laatst voor het eerst ook iets teruggestuurd, en dat ging ook soepel. Ik ben dus tevreden!

Dus is Temu een scam?

Temu en de goedkope producten die ze aanbieden zijn zeker geen scam! Maar, het is wel belangrijk om je te beseffen dat Temu niet voor niets zulke goedkope producten aan kan bieden: Ze verkopen eenvoudige producten uit China die ze snel kunnen leveren, en ze maken gebruik van slimme marketingtrucs en social mediacampagnes om je te verleiden om zo veel mogelijk te kopen. Om in de woorden van Peter Gillis te spreken: “Massa is kassa!”.  Zolang je niet verwacht dat je voor €1 een product kan kopen bij Temu wat in Nederland €100 zou kosten, zal de teleurstelling best meevallen denk ik! Daarnaast moet je je ervan bewust zijn dat je gegevens worden verzameld en dat Temu zijn best doet om je zo veel mogelijk te laten kopen. Heb je met deze twee zaken geen moeite, dan kun je er best wat bestellen. Staat dit je echter tegen, dan blijf je beter weg van deze Chinese webgigant. Vergeet ook niet de kortingscode tam91456 te gebruiken als je iets gaat bestellen bij Temu, want dat scheelt toch weer 30%. En elke euro is mooi meegenomen, toch?!

Nog een laatste tip: Wil je iets bestellen bij Temu? Gebruik dan de kortingscode tam91456 voor 30% extra korting!

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

7 gedachten over “Temu: is het betrouwbaar? En waarom zijn ze zo goedkoop?”

 1. Het zou fijn zijn als mensen stoppen met het kopen van goedkope troep uit China. Het is totaal niet duurzaam, veiligheid is discutabel en worden die producten wel maatschappelijk verantwoord vervaardigd? Of door kinderhandjes?
  En dan ook nog blind je gegevens over de schutting gooien bij Temu. Heel eng. Maar ja, ‘we’ willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten voor rommel die we niet nodig hebben.

 2. Ik lees normaal gesproken je blogs graag, maar een bedrijf als Temu promoten waarbij duidelijk zoveel mis is, waaronder op privacygebied en duurzaamheid, in ruil voor wat affiliate inkomsten, voelt voor mij als trouwe lezer wel als een misser. Ja, er worden enkele nadelen/aandachtspunten genoemd, maar het artikel komt desondanks op mij over als een te promotioneel stuk van een bedrijf waar we ver weg van zouden moeten blijven.

  1. Hee Sylvia, wat leuk dat je een trouwe lezer bent!! Ik snap je bezwaren, maar aangezien ik zelf ook gebruik maak van Temu voelt het niet eerlijk om dan heel negatief over het bedrijf te doen. Ik hoop dat mensen vooral een goede afweging maken en dat ze voor zichzelf beslissen of bij Temu iets kopen bij ze past of niet. Daar is iedereen natuurlijk vrij in 🙂

 3. LB van Mastrigt

  Als je de reacties leest op Temu, is het duidelijk dat het overgrote deel van de positieve reacties nep is. Zo schrijven mensen niet. Ik kan het niet uitleggen, je moet het zien. Wat mij betreft is Temu dus onbetrouwbaar, net als Etsy en Ali. Je hebt geluk als het een enkele keer goed gaat.

 4. Als je iets wil ruilen doen ze heel moeilijk het duurt heel lang voordat je een retoutr ticket krijgt , die krijg je dus niet geen goed bedrijf indedaad het id gewoon rommel
  Slechte ervaring
  AStuiver

  1. Oh wat gek zeg! Dat is persoonlijk totaal niet mijn ervaring. Ik heb ondertussen al drie keer iets geretourneerd en dat ging heel soepel! Dat gezegd hebbende lijkt het alsof de klantenservice wel wat verschilt per persoon/account. Misschien dat een nieuw account aanmaken helpt als je ooit nog iets wil bestellen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken