Wat zijn toeslagen en welke zijn er?
Een toeslag is geld dat je in sommige gevallen krijgt van de overheid, specifiek van Dienst Toeslagen. Dit geld is bedoeld om bepaalde kosten van te betalen die je nodig hebt voor je levensonderhoud. Maar let op, toeslagen zijn wel anders dan studiefinanciering! Bij studiefinanciering is studeren een voorwaarde om er recht op te hebben, en bij toeslagen niet. Hieronder vind je een overzicht van de vier toeslagen die landelijk geregeld worden door Dienst Toeslagen:
1. Zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een bijdrage voor je zorgverzekeringspremie. Als student heb je in veel gevallen recht op zorgtoeslag, omdat de meeste studenten een laag inkomen hebben en ook weinig vermogen.
2. Huurtoeslag
Huurtoeslag is een bijdrage voor de kosten in het huren van een studio, appartement of woning. Als je op kamers woont, heb je alleen in bepaalde gevallen recht op huurtoeslag. Dit komt onder andere doordat het een vereiste is om in een zelfstandige woning te wonen – maar niet altijd! Kijk goed welke regels en uitzonderingen van toepassing zijn op jou en jouw woonsituatie wanneer je de huurtoeslag wil aanvragen.
3. Kinderopvangtoeslag
Heb je kinderen en maak je gebruik van kinderopvang? Dan kun je – ook als je studeert – waarschijnlijk kinderopvangtoeslag aanvragen. Hiermee kan je (een deel van) de kosten van kinderopvang betalen.
4. Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een toeslag die bedoeld is voor mensen met kinderen. De hoogte van deze toeslag is afhankelijk van je inkomen en de leeftijd van je kinderen. Ook studenten met een of meerdere kinderen kunnen recht op het kindgebonden budget.
Naast deze vier toeslagen die vallen onder Dienst Toeslagen, bestaan er ook nog andere toeslagen, tegemoetkomingen en regelingen waar je als student recht op kunt hebben. Voor deze regelingen kun je contact opnemen met andere instanties, zoals je opleiding, de gemeente, de Sociale Verzekeringsbank of Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze organisaties regelen onder andere de studietoeslag medische beperking, de toeslag verzorging kind, de energietoeslag, en nog veel meer. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons gratis ebook ‘Geldhacks voor Skere Studenten’, waarin we veel van deze regelingen bespreken.
Wanneer heb je recht op toeslagen?
Of je recht hebt op zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget hangt onder andere af van verschillende factoren, zoals:
- Je inkomen. Over het algemeen geldt: hoe lager je inkomen, hoe meer recht je hebt op toeslagen.
- Je vermogen. Ook je vermogen speelt een rol bij de beoordeling van je recht op toeslag. Hierbij geldt over het algemeen: hoe lager je vermogen, hoe groter de kans is dat je recht hebt op toeslagen.
- Je woonsituatie. Of je huurtoeslag kunt aanvragen, hangt af van de soort woning die je huurt en de huurprijs die je betaalt.
- Je gezinssituatie. Als je kinderen hebt, kun je mogelijk recht hebben op kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. Ook of je single bent of een toeslagpartner hebt maakt een verschil.
Weet je niet of je recht hebt op toeslagen? Ga naar toeslagen.nl/proefberekening en check waar je recht op hebt. Heb je recht op een toeslag? Vraag het dan aan!
Ontvang je al toeslagen? Vergeet dan niet om je gegevens aan te passen als er iets verandert in je leven dat van invloed is op je toeslagen. Dat kan met de app Toeslagen. Hierin kan je zien welke gegevens van jou bekend zijn bij Dienst Toeslagen en of alles nog klopt. Staat er verouderde informatie in, of heb je bepaalde informatie niet opgegeven? Pas het dan gelijk aan! Anders kan je toeslagen mislopen of te veel toeslag ontvangen.
Hoe vraag je toeslagen aan?
Je kunt huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zelf gratis aanvragen via de website toeslagen.nl.
Stap 1: Check de voorwaarden
Voor het aanvragen van toeslag moet je als eerste checken aan welke voorwaarden je moet voldoen. Alleen als je voldoet aan de voorwaarden of voldoet aan de uitzonderingen, kun je toeslag aanvragen.
Stap 2: Bereid je aanvraag voor
Vervolgens is het belangrijk dat je je aanvraag goed voorbereidt. Zo moet je voor elke aanvraag van toeslagen kunnen invullen wat je jaarinkomen is. Wanneer je ook een toeslagpartner hebt, moet je van diegene ook het jaarinkomen kunnen opgeven. Daarnaast heb je voor bijvoorbeeld het aanvragen van huurtoeslag je huurcontract nodig, en voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag het opvangcontract nodig.
Stap 3: Aanvragen & verzenden
Ten slotte is het tijd om de toeslag daadwerkelijk aan te vragen. Dit kan gewoon via de website van Dienst Toeslagen: toeslagen.nl. Log hier in met je DigiD en klik aan welke toeslag je aan wil vragen. Beantwoord de vragen en verzend je aanvraag. Meestal krijg je binnen 5 weken te horen of je aanvraag is goedgekeurd.
Wil je meer weten over toeslagen in jouw situatie? Download de app Toeslagen! Hierin kun je checken welke gegevens over jouw situatie bekend zijn, en kun je ze makkelijk, snel en gratis zelf aanpassen als er iets in jouw leven verandert.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Dienst Toeslagen.