Wat antwoord je op “Waarom moeten we jou aannemen?” als je weinig ervaring hebt?

Je denkt misschien dat als je bent uitgenodigd om te komen solliciteren, dat je al half binnen bent. Dit is helaas niet zo. Er zijn vaak genoeg andere kandidaten die ook op gesprek mogen komen. De bedoeling is dus dat je ook tijdens het sollicitatiegesprek erboven uitspringt. Maar, als student of net afgestudeerde heb je vaak nog niet zo veel ervaring. Dus wat antwoord je dan op de vraag "Waarom moeten we jou aannemen?" In deze blog geef ik je wat tips!

Deel deze blog:

Waarom vragen ze dit eigenlijk?

Om een goed antwoord te kunnen geven op de vraag “Waarom moeten we jou aannemen?” is het wel handig om te weten waarom ze dit eigenlijk vragen. De taak van de recruiter is om de beste kandidaat te vinden. De recruiter wordt beoordeeld op hoe goed de gekozen kandidaat gaat presteren bij de openstaande functie. Voor de recruiter is het dus enorm belangrijk om iemand aan te nemen die goed past in de functie, het team en het bedrijf. Eigenlijk is de recruiter dus op zoek naar een antwoord waarmee je diegene verzekert dat jij de juiste kandidaat bent voor de job. 

Hoe bedenk je een goed antwoord?

Hoe word jij nou de perfecte match voor het bedrijf waar je gaat solliciteren? Het ultieme antwoord op de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?” is helaas geen hapklare zin. Elk bedrijf, elke functie en elke vacature is al-tijd anders. Maar, er zijn wel richtlijnen voor het ultieme antwoord op deze vraag! Als eerst deel je waarin jij je onderscheidt van anderen. En als tweede maak je een koppeling tussen de genoemde punten en de functie waarop je solliciteert. 

Stap 1: Wat kan je allemaal?

Als het goed is heb je tijdens jouw leven bewust of onbewust bepaalde studie- of loopbaankeuzes gemaakt die aansluiten bij hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Vakken die je leuk vond en waar je goed in was hebben het vervolg van jouw opleiding bepaald. Vaak zal het dus zo zijn dat jouw talent aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Het enige wat je dan nog moet doen is het verwoorden van jouw unieke toegevoegde waarde. Wat maakt jou speciaal? Wat heb je allemaal meegemaakt, en wat heb je van die dingen geleerd? Zeker als je net begint op de arbeidsmarkt kan je ervaringen uit je persoonlijke leven, sidehustles en vrijwilligerswerk ook meenemen.

Stap 2: Waar is het bedrijf naar op zoek?

Natuurlijk zijn alle vacatures anders, dus verschilt het per vacature waar een bedrijf naar op zoek is. Laten we als bijvoorbeeld kijken naar een baan als begeleider in een hospice. Ze zoeken daarvoor mensen die geduldig en detailgericht zijn, snel kunnen werken, veel inlevingsvermogen hebben, en veel verantwoordelijkheid aankunnen. Als jij al jarenlang hebt opgepast op kleine kinderen, kan je daarmee laten zien dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Heb je dan ook nog persoonlijk ervaring met familieleden die een tijd in een hospice hebben doorgebracht? En heb je als vrijwilliger geholpen met het rondbrengen van medicijnen aan ouderen die aan huis gebonden waren? Dan bezit je al een groot deel van de skills waar ze naar op zoek zijn, zonder dat je al eerder hebt gewerkt als begeleider in een hospice! Kijk van te voren dus goed naar de vaardigheden die je nodig hebt voor de functie waar jij op wil solliciteren en zoek uit waar de gevraagde vaardigheden overlappen met die van jou.

Conclusie

Als je voor jezelf op papier hebt wat jouw talenten zijn en hoe dit talent aansluit op de functievereisten heb je een sterk antwoord op de vraag “Waarom zouden we jou moeten aannemen?”. Ik snap dat het antwoord lastig kan zijn, maar besteedt er genoeg tijd en moeite aan. Deze vraag wordt namelijk heel erg vaak gesteld, en het antwoord kan de uitkomst van het gesprek bepalen. Als je een gepassioneerd antwoord kan geven, maak je sowieso een hele goede indruk bij de recruiter. Ben je toevallig op dit moment zoek naar een bijbaan in de mediawereld? Check dan onze vacatures, misschien zit er iets voor je tussen! En tijdens je sollicitatie weet je dan nu in ieder geval wat je moet zeggen als er gevraagd wordt “Waarom moeten we jou aannemen?” 😉

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Geldhacks voor Skere Studenten' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken