5x gratis activiteiten die goed staan op je cv

Deel deze blog:

Een van de belangrijkste dingen waarop je wordt beoordeeld bij een sollicitatie voor een (bij)baan en soms zelfs voor je opleiding, is je curriculum vitae, oftewel je CV. Op je CV staat een overzicht van de opleidingen die je gevolgd hebt, je werkervaring, en andere relevante activiteiten die je naast je studie doet of hebt gedaan, zoals bepaalde hobby’s of lidmaatschappen. In deze blog vertel ik je over 5 verschillende activiteiten die goed op je CV staan die je geen geld kosten. Om te zorgen dat de activiteit echt iets toevoegen aan jouw CV, is het belangrijk dat de activiteit relevant is voor de (bij)baan of opleiding die je wil gaan doen. 

1. Vrijwilligerswerk

Er zijn veel verschillende organisaties waar je vrijwilligerswerk kan doen. Door vrijwilligerswerk te doen zorg je ervoor dat je werkervaring krijgt in de richting die je op wilt. Ook ontwikkel je relevante vaardigheden die belangrijk kunnen zijn voor jouw toekomstige (bij)baan en/of opleiding. 

Wat voor vrijwilligerswerk staat goed op je CV?

Stel je wil graag docent worden en je hebt een passie voor taal, dan kan je bijvoorbeeld iemands Taalmaatje worden. Als je social media erg leuk vindt en je wil werk gaan doen wat te maken heeft met marketing, dan kun je misschien de social media kanalen van jouw sportvereniging bijhouden. Ben jij handig met computers en zie jij jezelf in de IT-wereld werken, dan is ouderen helpen bij problemen met hun apparaten iets voor jou. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden, maar ik denk dat het idee wel duidelijk is. 

Een ander voordeel: vaardigheden opdoen

Vrijwilligerswerk is ook handig voor als je nog niet goed weet wat je wil gaan doen. Tijdens je vrijwilligerswerk leer je namelijk ook vaardigheden die voor elke baan en in je dagelijkse leven van pas kunnen komen. Hierbij kan je denken aan skills zoals presenteren, werken in groepsverband, mensen managen. Naast jouw werkzaamheden als vrijwilliger staan deze vaardigheden ook erg goed op je CV. Genoeg redenen om op zoek te gaan naar passend vrijwilligerswerk lijkt mij!

2. Stage

Een stage is een mooie aanvulling op je CV. Of je nu stage loopt omdat dit een verplicht onderdeel is van je studie, of omdat je graag werkervaring op wil doen, een stage is erg leuk en leerzaam. Tijdens een stage zie je hoe het er echt aan toegaat in een bedrijf. Je ontdekt hoe de stof die je leert tijdens je lessen of colleges worden toegepast in de praktijk. Daarnaast mag jij, onder begeleiding, ook werk gaan uitvoeren. Op deze manier ontwikkel je de vaardigheden die je nodig hebt voor je werk. Als je werkervaring hebt, kan je jezelf daarmee onderscheiden van andere kandidaten die solliciteren voor dezelfde functie. Bonustip: de meeste stageplekken bieden een bescheiden stagevergoeding en reiskostenvergoeding aan hun stagaires!

3. Bestuursjaar

Ook een bestuursjaar staat goed op je CV. Tijdens een bestuursjaar neem je plaats in het bestuur van een organisatie, meestal een studie- of studentenvereniging. Er zijn verschillende functies binnen het bestuur, waaronder voorzitter, penningmeester en secretaris. Vaak hebben organisaties nog meer rollen, maar dit is afhankelijk van de organisatie. Er is een verschil tussen een parttime en een fulltime bestuursjaar. Tijdens een fulltime bestuursjaar volg je (meestal) geen colleges of lessen, omdat je fulltime bezig bent met het besturen van de organisatie. Deze optie komt het meeste voor. Als je een bestuursjaar doet, ontwikkel je veel verschillende skills, zoals samenwerken, presentaties geven, leiding geven en planningen maken. Vermeld deze vaardigheden dan ook altijd op je CV!

4. Commissies

Naast een bestuursjaar, kan je ook een kleinere rol spelen bij jouw studie- of studentenvereniging. Dit kan door een actief lid te worden, wat betekent dat je deelneemt aan een van de commissies. Meestal heeft een commissie als doel om activiteiten te organiseren voor leden van de studievereniging. Deze activiteiten kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld het organiseren van een studiereis, carrière-evenementen en de intro-week. Er is een verschil tussen formele commissies en informele commissies: de laatste hebben meestal een lagere werkdruk en zijn hierdoor makkelijker te combineren. 

Hoeveel tijd kosten commissies?

Bij mijn studievereniging zit de werklast van commissies op 1 tot 5 uur per week, maar het hangt af van de commissie die je kiest en welke functie je hebt. Tijdens een actief lidmaatschap leer je onder andere samenwerken, plannen, contact opnemen met bedrijven en het promoten van je activiteiten. 

5. Gratis cursussen

De laatste manier waarop jij iets kan leren wat goed op je CV staat, is het volgen van een gratis cursus. Cursussen focussen vaak op één onderwerp. Is het voor jouw droomcarrière belangrijk dat je veel kennis hebt over Excel? Dan is het een idee om een gratis cursus Excel te volgen. Ook zijn er taalcursussen waar je een begin kan maken met het leren van een nieuwe taal of het verbeteren van een bepaalde taal. 

Waar kan je gratis cursussen volgen die goed staan op je cv?

Hoewel gratis cursussen vaak wat beperkter zijn dan cursussen waarvoor je betaalt, zijn er genoeg interessante opties die iets aan je CV kunnen toevoegen waardoor je jezelf kan onderscheiden. Er zijn meerdere plekken waar je gratis cursussen kan volgen, bijvoorbeeld Learnit en Google. Vaak zijn er ook gratis cursussen te volgen bij jouw lokale bibliotheek, kijk hiervoor op hun website. 

Voordelen van iets doen naast je studie

De hiervoor besproken activiteiten hebben, naast dat ze iets toevoegen aan je CV, ook andere voor- en nadelen. Tijdens een stage, vrijwilligerswerk, commissiewerk of een bestuursjaar leer je ook vaardigheden die niet direct in relatie staan tot een bepaald beroep. Dit is niet alleen mooi voor op je CV onder het kopje ‘vaardigheden’, maar hier heb je ook iets aan in het dagelijkse leven! Een ander voordeel is dat je bij de meeste activiteiten nieuwe mensen leert kennen, en vaak is het ook gewoon heel erg leuk!

Nadelen van iets doen naast je studie

Een nadeel dat aan elk van deze activiteiten zit, is dat het tijd kost. De meeste activiteiten vereisen een bepaalde commitment, en je kan dan niet zomaar stoppen omdat je het te druk hebt. Denk van tevoren dus goed na of je voldoende tijd hebt, voordat je begint. Tot slot kunnen de activiteiten minder leuk of gezellig zijn dan je had verwacht. 

Is een van deze activiteiten iets voor jou?

Voor al deze ideeën is het vooral van belang dat je een activiteit kiest die past bij jouw interesses en het werk wat jij later wil gaan doen, zodat het echt iets toevoegt aan je CV. Tijdens deze activiteiten kan je (werk)ervaring opdoen, vaardigheden ontwikkelen die je niet uit een boek kan leren, en leer je nieuwe mensen kennen. Er zitten ook nadelen aan elke activiteit, dus het is aan jou om een goede afweging te maken of de activiteit jou meer oplevert dan dat het jou aan bijvoorbeeld tijd en energie gaat kosten. Doe je liever iets naast je studie wat geld oplevert en wellicht niet of minder goed staat op je CV? Lees dan deze blog met 9 manieren om geld te verdienen vanuit huis.

Heb jij ervaring met een van deze activiteiten of ga jij er een proberen?

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken