Welke verzekeringen heb je nou precies nodig als student?

Met het studentenleven komt meer vrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid. Zo moet je je eigen verzekeringen gaan regelen. Niet bepaald een leuk klusje, maar het moet wel gebeuren. Als student heb je vaak niet genoeg geld om bij schade van spullen een vervanger te kopen. Daarnaast kan je onverwachts hoge kosten krijgen. Bijvoorbeeld als je tijdens het fietsen per ongeluk tegen iemand aanrijdt en die persoon gewond raakt. Of je belandt zelf in het ziekenhuis... Maar welke verzekeringen heb je nou precies nodig als student? En welke niet? Dat vertellen we je in deze blog.

Deel deze blog:

Waarom zou je een verzekering nemen? 

Het hebben van een verzekering is voornamelijk heel relaxed. Bij schade of een ongeluk heb je minder stress, want je weet dat je hiervoor verzekerd bent. Bovendien kan het voordelig zijn. Als er in jouw wijk vaak ingebroken wordt, of je bent erg onhandig en zorgt vaak voor schade, kan je in totaal minder geld kwijt zijn als je verzekerd bent dan als je het steeds zelf moet betalen.  

Welke verzekeringen heb je nodig?

Welke verzekeringen je nodig hebt als student, ligt aan je persoonlijke situatie. Als je minderjarig bent en thuis woont, val je met veel dingen onder de verzekering van je ouders. Zodra je op kamers gaat, moet je je eigen verzekeringen gaan afsluiten. De drie belangrijkste verzekeringen zijn dan vaak: een zorgverzekering (dit is ook de enige verplichte verzekering voor studenten), een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast heb ik zelf ook een doorlopende reisverzekering met wintersportdekking voor als ik op vakantie ga.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont. Lees deze blog om erachter te komen hoe je de beste zorgverzekering voor jou uitkiest. Ikzelf heb bijvoorbeeld extra fysiobehandelingen in mijn pakket. Handig om te weten is dat je zorgtoeslag kan aanvragen om de kosten van je zorgverzekering mee te dekken.  

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering beschermt al jouw bezittingen in je kamer of huis. Het dekt de schade aan je spullen door onder andere brand, water, storm en diefstal na inbraak. Dus als iemand jouw laptop uit je afgesloten kamer steelt, wordt die schade vergoed. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar kan wel heel handig zijn. Een nieuwe laptop kopen is vaak geen pretje en de premie voor een inboedelverzekering is vaak relatief laag als je student bent. Zo heb je bij ABN Amro al een inboedel- én aansprakelijkheidsverzekering voor €4,50 per maand. Let wel op dat je bij een inboedelverzekering niet altijd de nieuwwaarde vergoed krijgt als er iets is gebeurd met je spullen. Voor oudere spullen, zoals een tv of laptop van meer dan een jaar oud, krijg je vaak alleen de dagwaarde vergoed. Dat is hoeveel je spullen op dat moment waard zijn, en dat is al snel 30 tot 70% minder dan de nieuwwaarde. Maak daarom voor jezelf de afweging of je voldoende waardevolle spullen hebt, zodat een inboedelverzekering de moeite waard is. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je per ongeluk aan anderen of aan de spullen van iemand anders aanricht en waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dus help jij een vriend met zijn verhuizing en laat jij per ongeluk zijn of haar nieuwe PlayStation uit je handen vallen? Of rijd je per ongeluk de zijspiegel van je buurman eraf tijdens het fietsen? Dan dekt een aansprakelijkheidsverzekering de schade. Vaak heb je die al voor 5 tot 10 euro per maand, en bij ABN Amro ben je zelfs maar €4,50 per maand kwijt inclusief inboedelverzekering. Zonder aansprakelijkheidsverzekering moet je bij een ongeluk zelf opdraaien voor alle kosten. Niet alleen schade zelf, maar ook de kosten die als gevolg van de schade worden gemaakt kunnen op jou verhaald worden.

Welke verzekeringen heb je als student niet nodig?

Ondanks dat verzekeringen je een heel fijn gevoel kunnen geven, zijn verzekeraars zoals bijvoorbeeld ASR, Aegon en Nationale Nederlanden niet voor niks succesvolle beursgenoteerde bedrijven. In hun verdienmodel gaan ze ervan uit dat de opbrengst per verzekerde meer is dan de kosten wanneer ze iets moeten vergoeden. Bedenk daarom altijd goed of je een bepaalde verzekering écht nodig hebt. Zoiets als een ongevallenverzekering, rechtsbijstandverzekering, of een fietsverzekering zijn bijvoorbeeld vaak niet echt noodzakelijk of financieel gezien interessant als je studeert. De kans is groot dat je meer betaalt aan verzekeringspremie, dan je ooit uitgekeerd zal krijgen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met ABN Amro.

Deel deze blog:

Schrijf je in voor de Skere Student nieuwsbrief

En krijg het ebook 'Iedereen kan beleggen' er gratis bij

4 gedachten over “Welke verzekeringen heb je nou precies nodig als student?”

  1. Hee Marisa! Dat is persoonlijk (geldt voor elke verzekering natuurlijk haha), maar ik denk dat voor de gemiddelde student een overlijdensrisicoverzekering niet nodig is. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je er namelijk voor dat je nabestaanden geld krijgen. Dat is meestal alleen nodig als je een gezin hebt, of mensen die afhankelijk zijn van jouw inkomen. Als student is de kans natuurlijk niet heel groot dat dat jouw situatie is. Mocht je wel in zo’n soort situatie zitten, dan zou een overlijdensrisicoverzekering wel een goede optie kunnen zijn 🙂

   1. Hoi Emma,
    Ik bedoelde hiermee de verzekering die de uitvaart dekt, niet perse een vermogen voor na overlijden uitkeert. Meer bedoeld om onverwachte kosten te voorkomen. Wanneer je jong start is de premie mooi laag, dan wanneer je op latere leeftijd start. Niet om pessimistisch over te komen, maar iedereen kan op elke leeftijd overlijden. Jongeren natuurlijk minder waarschijnlijk dan wanneer je ouder wordt.

    1. Hee Marisa, ah dankjewel voor de verduidelijking! Een uitvaartverzekering kan inderdaad slim zijn om nu al af te sluiten! Ik ga dat binnenkort even helemaal uitpluizen zodat ik daar ook nog een alinea over kan uitweiden. Dankjewel voor je toevoeging!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze pagina kan affiliate links bevatten. Als je op deze links klikt of via deze links iets doet, koopt of download, kost dat jou niks extra. Integendeel! Je helpt dan mee om Skere Student draaiende te houden. Alvast bedankt dus :) Hier kan je meer lezen over het gebruik van affiliate links op Skere StudentOok belangrijk om te onthouden: Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Samenwerken?

Stuur een email om de mogelijkheden te bespreken